גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט שלל מבן ממשיך את הזכויות במשק של הוריו. אלה הסיבות

הורים העניקו לבנם את הזכות להיות "בן ממשיך" בנחלה במושב, אולם השופטת העבירה את הזכות לאחותו, משום שהבן התנכר לאמו טרם מותה

נחלות במושב / צילום: Shutterstock
נחלות במושב / צילום: Shutterstock

כ-40 שנה לאחר שקיבל במתנה את הזכות להיות "בן ממשיך" במשק של הוריו, בית המשפט לענייני משפחה שלל מהבן את הזכאות והעביר את המשק לאחותו. למה? התנהלותו של הבן כלפי אמו המנוחה היא שהובילה לשלילת הזכאות.

השופטת מירה רום-פלאי מבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון ציינה בפסק הדין כי "כאשר עסקינן בערך עליון של כיבוד אב ואם, נכון יהיה להורות במקרים חריגים של הפרת ערך חשוב זה ורמיסתו ברגל גסה, גם על ביטול מתנה שהושלמה בין הורה לילדו".

באמצעות צוואה או במתנה: מתי הזמן הנכון להעביר את הדירה לילדים
ההחלטה בעליון שעשויה למנוע אפשרות ערעור על קנס של עבירות בנייה
גוש דן מוצף בדירות חדשות. אז למה המחירים לא יורדים?

"בני הגדול עשק אותי"

עובדות המקרה: פסק הדין השולל את זכות "הבן הממשיך" ניתן במסגרת תביעות הדדיות שהגישו אח ואחות זה נגד זו בעניין הזכויות במשק הוריהם. ההורים המנוחים היו בעלי הזכויות המקוריים במשק במושב. לשניים יש שלושה ילדים, שתי בנות ובן.

באפריל 1987 קיבלו הבן ואשתו מההורים המנוחים את הזכות לבן ממשיך במשק, ולפיו הם רשאים לבנות בית מגורים בשטח המשק וזכאים לקבלת החזקה בלעדית במשק לאחר פטירת ההורים. בהתאם, ניתנו אישורים מטעם הגורמים הרלוונטיים.

בשנת 2010 הלך האב לעולמו, ובמסגרת צוואתו הוריש את כל רכושו לאשתו - האם. עוד ציווה כי מאחר שהזכויות של "בן ממשיך" שניתנו לבן ואשתו מתנגשות עם זכויות הירושה, ניתנת לבת זכות לרכוש "חלקה צהובה" במשק וזכות להתגורר בבית ההורים לאחר מותם. בנוסף, במקרה שהמשק יימכר לצד ג', ציווה כי הבן ישלם לשתי אחיותיו פיצוי בשווי 1/3 מערך המשק.

במהלך שנת 2021 נפטרה האם. בצוואתה הורישה האם את כל רכושה לבת ולה בלבד, ובכלל זה את המשק וכל זכות שיש לה בו. האם פירטה בצוואה את הסיבות לנישול שני ילדיה הנוספים - הבן והבת הנוספת - ובין היתר התנהלות מחפירה של הבן ואשתו כלפיה.

בין היתר כתבה האם: "לצערי ... בני הגדול עשק אותי במשך שנים... לקח לי את כל הכספים... מחק אותי ממשפחתו, אמר לי שהוא לא בני ואני לא אמו, והנכדים כלל לא באים אליי ולא רואים אותי. גם כשהם פוגשים אותי ברחוב, הם לא אומרים לי שלום, בהוראת אביהם, וזאת למרות שהוא גר על אדמתי. אשתו מנהגת אליי בצורה מחפירה ובאה אליי בהאשמות. לכן, אינני רוצה להותיר לו דבר".

הבן אף הודה בעדותו בבית המשפט כי הורה לילדיו להתעלם מסבתם, וכי היה סכסוך בינו לבין אמו.

ואולם לאחר פטירת האם פנו הבן ואשתו לרשות מקרקעי ישראל בבקשה להעברת הזכויות המשק לידיהם, מכוח מסמך ההתחייבות מ-1987. בהתאם, באפריל 2022 נרשמו הבן ואשתו כבעלי הזכויות במשק.

בתביעה שהגישו לבית המשפט טענו הבן ואשתו, באמצעות עו"ד אורן אבלה, כי ההורים קבעו כי הם יהיו "בנים ממשיכים" במשק, וכי הבת מתגוררת במשק ללא היתר וללא הסכמתם במשך כ-15 שנים, תוך התעלמות מדרישותיהם לפינוי.

מנגד טענה הבת, באמצעות עורכי הדין גד שטילמן ואריאל רוט, כי היא בעלת הזכויות האמיתית במשק, ולא הבן ואשתו שנושלו מהירושה בשל התנהגותם המחפירה כלפי האם ובהתאם לצוואת האם.

עוד טענה הבת כי היא מתגוררת במשק כל חייה (53 שנים), ולא רק 15 שנים כפי שטוענים הבן ואשתו. בנוסף טענה הבת כי מינוי הבן כ"בן ממשיך" פג, מאחר שהבן לא דאג להוריו, ולאם עמדה הזכות לבטל את ההתחייבות לפי חוק המתנה.

התחייבות או מתנה

ההחלטה: השופטת רום-פלאי ציינה כי השאלה המרכזית היא האם מינוי הבן ואשתו כ"בן ממשיך" היווה מתנה שהושלמה, מתנה על-תנאי או התחייבות לתת מתנה בלבד, שממנה רשאים הורים לחזור בהם.

השופטת ציינה תחילה כי מהעובדות עולה כי מינוי הבן הממשיך שימש כאמצעי להסדרת בניית בית נוסף במשק, ולאו דווקא כהכרה בזכאות כוללת של הבן ואשתו לקבלת כל הזכויות במשק, וכי הבן עצמו אישר בעדותו כי ידע על צוואת האב וקיבל אותה ועל רצונו של האב להוריש את רכושו לכל הילדים, אבל מאחר שלא ניתן למנות יותר מבן ממשיך אחד, הוא ניסה לסדר פתרון מיטיב לכולם.

לגבי השאלה האם ניתן היה לבטל את המתנה שניתנה לבן, ציינה השופטת כי היעדר רישום הזכויות עד לאחר פטירת האם בשנת 2022 בלבד, יחד עם הסכסוך שהתגלע בין האם לבן ורצונה לנשלו מהזכויות, מעידים על כך שמדובר בהתחייבות לתת מתנה ולא מתנה שהושלמה.

עוד נקבע כי שני ההורים הספיקו להביע רצונם לבטל את המתנה טרם מותם, עוד לפני שהיא "הושלמה".

עם זאת, השופטת ציינה כי גם אם מדובר במתנה שהושלמה, הרי שבנסיבות העניין, המתנה שהוענקה על-ידי ההורים לבן ואשתו הייתה מתנה על-תנאי מפסיק, כאשר התנאי הוא המשך מגורים במשק וכן טיפול במשק ובהורים עד לפטירתם.

"מינוי בן ממשיך טומן בחובו, מטיבו ומטבעו, תנאי מכללא של כיבוד אב ואם", כתבה השופטת, וציינה כי "כאשר עסקינן בערך עליון של כיבוד אב ואם, נכון יהיה להורות במקרים חריגים של הפרת ערך חשוב זה ורמיסתו ברגל גסה כבענייננו, גם על ביטול מתנה שהושלמה בין הורה לילדו.

"בענייננו הוכח כי הבן לא דאג לאמו המנוחה, לא סיפק מחסורה, לא סייע לה, הזניח אותה, ניתק עמה את היחסים ואף הרחיק את ילדיו ממנה. מכאן שהבסיס למהות מוסד הבן הממשיך, נשמט. כך שאף מטעמים אלה יש להורות על ביטול המינוי".

"מחטף וחוסר תום-לב"

נימוק נוסף לדחיית גרסת הבן ואשתו היה "התנהלות חסרת תום-לב". השופטת קבעה כי לאורך כל הדרך הבן ידע על רצון ההורים שלא להותיר אותו עם מלוא הזכויות במשק, וחרף זאת "המתין הוא לשעת כושר", וכאשר האם נפטרה, מיהר לפעול לרישום זכויותיו הנטענות.

עוד כתבה השופטת בפסק הדין כי "רצונם של ההורים, כפי שהובע בצוואותיהם, היה ברור וחד-משמעי - לבטל את כתב מינוי 'בן ממשיך' שהעניקו לבן ואשתו - האב בשל אי-רצונו להפלות בין ילדיו, והאם בשל התנהגות מחפירה של הבן ואשתו כלפיה. גם אם ההורים לא פעלו להגשת תביעה מתאימה לביטול המינוי במהלך חייהם, ככל הנראה על-מנת שלא לפגוע ביחסים המשפחתיים, הרי שהם ביטאו את רצונם לעשות כן, הן בעל-פה והן בכתב בדרך של צוואה. לכך, יש להוסיף כי העברת הזכויות במשק על-ידי הבן ואשתו במשק לידי הבן נעשתה במחטף ובחוסר תום-לב".

השופטת הורתה על ביטול רישום הזכויות במשק על שם הבן ואשתו, קבעה כי הבת היא בעלת מלוא הזכויות במשק, וחייבה את הבן ואשתו בהוצאות ובשכר-הטרחה של הבת בסך 118 אלף שקל.

עורכי הדין גד שטילמן ואריאל רוט מסבירים כי ההכרעה המשפטית ברורה: "הליך רישום 'בן ממשיך' אינו מבטל את זכותם הבסיסית של ההורים לשנות את דעתם עקב נסיבות מיוחדות של חוסר גמירות דעת והתנהגות מחפירה. רצון ההורים, כפי שבא לידי ביטוי בצוואותיהם, לביטול מינוי הבן הממשיך, יכול לגבור על הרישום במוסדות הרלוונטיים".

לדבריהם, "פסק הדין מדגים עד כמה מורכבת יכולה להיות הדינמיקה המשפחתית סביב הנחלה המהווה נכס רגשי עבור הצדדים המעורבים. הדגש שניתן להיבטים כגון התנהלות המשפחה, ציפיות ההורים ויחסם של הבנים הממשיכים להורים, יכול להכריע באופן משמעותי את גורל הנחלה. מקרים כאלה ממחישים את החשיבות של שמירת יחסים משפחתיים תקינים.

"פסק דין זה הוא תזכורת חשובה למשפחות במגזר הכפרי כי רישום פורמלי של 'בן ממשיך' הוא אומנם צעד הכרחי אך לא סופי. נסיבות החיים, מערכת היחסים המשפחתית ורצונם הברור והמוכח של ההורים יכולים להשפיע באופן מהותי על קביעת הזכויות הסופיות בנחלה. יחד עם זאת, חשוב לציין כי טרם חלף מועד הגשת ערעור, ולפיכך פסק הדין אינו חלוט".

לדברי עורכי הדין שטילמן ורוט, המסקנה המתחייבת היא שחובה להיוועץ עם גורם משפטי מקצועי ומנוסה בתחום כדי להבטיח הסדרה חוקית ומשפחתית ברורה להענקת זכויות בחיי ההורים.

עוד כתבות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ