גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes
דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

תוכנית המכסים של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ נחשפה - ובשווקים מנסים לעכל אותה ולהעריך מה יהיו ההשפעות שלה. התוכנית, האגרסיבית יותר מהצפוי, כוללת מכסים בגובה של 54% על סחורות מיובאות מסין (20% שכבר הוטלו בעבר, וכעת עוד 34%). כאשר על האיחוד האירופי יוטל מכס של 20%. על סחורות מיפן יוטלו מכסים בשיעור של 24% ועל הודו 26%. גם ישראל נמצאת ברשימה, עם מכסים הדדיים נמוכים יחסית לרוב המדינות - 17%.

חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?
מחפשים יציבות: זה אפיק ההשקעה שחוזר לאור הזרקורים בוול סטריט

"סיכון להרס הסחר החופשי הגלובלי"

ב-CNBC הגדירו את התוכנית של טראמפ "חמורה יותר מהתרחיש הגרוע ביותר". כלכלן בכיר בחברת המחקר והייעוץ Numora Research, טקהידה קיוצ'י, אמר לרויטרס כי "המכסים של טראמפ טומנים בחובם את הסיכון להרס הסחר החופשי הגלובלי, שארה"ב עצמה הובילה מאז מלחמת העולם השנייה". כלכלן נוסף שהתראיין לרויטרס, אנטוניו פטאס מבית הספר למנהל עסקים INSEAD, אמר כי הוא צופה סחף של כלכלת ארה"ב והכלכלה העולמית לכיוון ביצועים חלשים יותר, הגדלת האי-ודאות ואולי גם לקראת "משהו שניתן לקרוא לו מיתון עולמי".

במורגן סטנלי אמרו כי השינוי צפוי להיות מסובך, והכלכלן דרק קם מהבנק אמר לוול סטריט ג'ורנל כי התהליך יהיה איטי, יקר ומאתגר.

ב-CNBC ציטטו את תגובת בנק ההשקעות גולדמן זאקס, לפיה העלאת המכסים האגרסיבית תוביל לאינפלציה ואבטלה ולכמעט קיפאון בצמיחה. לפי כלכלני הבנק, המכסים יקפצו ב-15 נקודות אחוז, אך ייתכנו שינויים בנוגע למדינות או מוצרים ספציפיים והם יובילו לעלייה של 9 נקודות אחוז בסופו של דבר. גולדמן זאקס צופים שיישום מלא של הצעדים יוביל להשפעה שלילית נרחבת על הכלכלה. "אנחנו ממשיכים להאמין שהסיכון מהמכסים שהוטלו גבוה יותר ממה שרבים בשוק צפו קודם לכן", כתבו בבנק, והם מעדכנים כלפי מעלה את התחזיות שלהם לאינפלציה ולאבטלה, ומורידים את התחזית לצמיחה.

גולדמן זאקס צופה כעת אינפלציית ליבה של 3.5% ב-2025, כלומר 0.5 נקודות אחוז יותר מהתחזית הקודמת והרבה מעל היעד של הפד, שעומד על 2%. האינפלציה תגיע יחד עם צמיחה כלכלית חלשה - בבנק צופים צמיחה של 1% מהרבעון הרביעי 2024 לרבעון הרביעי 2025, ירידה של 0.5 נקודות אחוז מהתחזית הקודמת. נוסף על כך הם מעריכים שהאבטלה תגיע ל-4.5% - 0.3 נקודות אחוז מעל התחזית הקודמת.

יתרה מכך, בגודלמן זאקס צופים כיום סיכוי של 35% להתפתחות של מיתון ב-12 החודשים הקרובים, לעומת 20% סיכוי בלבד לפי התחזית הקודמת. להערכתם יש גם סיכוי גובר לכלכלת סטגפלציה, עם צמיחה נמוכה ואינפלציה גבוהה - לראשונה מאז סוף שנות ה-70-תחילת שנות ה-80. בבנק מעריכים גם שלוש הורדות ריבית של הפד השנה, בעוד שקודם לכן הם העריכו שיהיו שתיים כאלה. לפי כלכלני הבנק, הורדת הריבית שאותה צפו ב-2026 תוקדם ל-2025. "אנו צופים שלוש הפחתות ריבית רצופות ביולי, ספטמבר ונובמבר", מה שיוביל לריבית של 3.5%-3.75%, לעומת 4.25%-4.5% כיום.

יוליוס בר: הזדמנות למכור

דיוויד קול, הכלכלן הראשי בבנק יוליוס בר, כתב בתגובה להטלת המכסים כי הצידוק המרכזי להעלאתם היא התפיסה של הנשיא טראמפ שמרמים את ארה"ב בסחר, מה שלדבריו מרמז על כך שהמכסים הם דרך לאלץ מדינות אחרות לקיים עם ארה"ב מו"מ על עסקאות סחר שיהיו טובות יותר לארה"ב. בסופו של דבר, ברוב המקרים הוא מעריך שחסמי הסחר יהיו נמוכים יותר מאלה שהוכרזו אמש (ד'), אם כי המו"מ עשוי להימשך 3-9 חודשים, ובינתיים יהיו תגובות נגד והודעות מכס נוספות מצד ארה"ב. לכן הוא מעריך "סיכוני דאונסייד לצמיחה בכלכלה העולמית וכן לצרכן האמריקאי, שיראה מחירים גבוהים יותר". סיכון דאונסייד אחד שהוא מציין הוא לתחזית הצמיחה של 2% בארה"ב השנה, אם כי להערכתו התחזית של יוליוס בר לאינפלציה בשיעור של 3.5% השנה כבר מגלמת בתוכה את רוב הסיכונים של המכסים.

מתיו רכטר, אסטרטג ראשי בתחום המניות ביוליוס בר, העריך שבהנחה שחברות יספגו סביב 30% מנטל המכסים, הפגיעה הישירה ברווחי החברות ברחבי העולם עלולה להגיע ל-2% מהרווח הנקי למניה. עם זאת, לדבריו, ההשפעה אינה מחולקת באופן שווה, ושווקים מפותחים כמו אירופה ויפן נראים פגיעים במיוחד, בשל היחס הגבוה יותר של ייצוא כחלק מהתמ"ג. מעבר לכך, הוא מעריך שהחשש המרכזי עבור המשקיעים הוא הלחץ על התמחור של המניות. "בהתחשב בכך שאנו צופים שהלחצים יימשכו לפחות עוד 3-9 חודשים, האי-ודאות תמשיך להיות גבוהה ולהכביד על הסנטימנט בשווקים", כתב רכטר.

מי שלהערכתו עשויות ליהנות מהמכסים הן חברות ייצור שבסיסן בארה"ב ושיש להן תלות מינימלית ביבוא, כך שהן עשויות להיות "המנצחות היחסיות" של המצב. "עם זאת, הסיכון נשאר, כשמכסים סקטוריאליים פוטנציאליים על תעשיות כגון שבבים, פארמה, נחושת ועץ, עלולים להוביל לעוד תנודתיות בשווקים בחודשים הקרובים". הוא נותר זהיר בכל הנוגע לקניית מניות בחולשה, בעיקר בארה"ב, וממליץ דווקא לנצל כל התחזקות במניות האמריקאיות בטווח הקצר כדי למכור ולהמשיך לגוון את התיק למניות מחוץ לארה"ב, בהן מניות אירופיות וסיניות.

"איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית"

באתר forexlive ציטטו את כלכלני בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן וכתבו כי להערכתם, המכסים שהוכרזו "יכולים לשבש משמעותית את המומנטום בכלכלת ארה"ב ומעלים את הסיכון למיתון בטווח הקצר". באתר ציינו שהמדיניות החדשה תוביל לייצור הכנסות של 400 מיליארד דולר בלבד, שקול לכ-1.3% מהתמ"ג של ארה"ב. בהתייחסות שהוציא הבנק ללקוחות נכתב כי בג'יי.פי מורגן צופים שהצעדים הללו יוספו בין 1%-1.5% למדד PCE (המדד המועדף על הפד למדידת אינפלציה, המודד את הצריכה הפרטית) כשעיקר העלייה תגיע ברבעונים השני והשלישי. כתוצאה מכך, תהיה שחיקה בכוח הקנייה של משקי הבית, והדבר עלול לירידה בהכנסה הפנויה הריאלית בהמשך השנה. זה ישפיע בתורו על האטה בהוצאות הצרכנים, מה שמסייע להניע את הצמיחה - ויוביל את הכלכלה למקום "קרוב באופן מסוכן לתנאי מיתון".

התחזית עדיין לא לוקחת בחשבון האטה וירידה בייבוא וירידה בהשקעות, שגם הן תוצאות אפשריות ללחץ נוסף. לדבריהם, תגובות נגד מצד מדינות אחרות רק יוסיפי לסיכוני הדאונסייד.

בבנק מציינים שיש עדיין אי־ודאות סביב המכסים, מה שעלול להעיב על הסנטימנט ועל ההוצאות ההוניות שכבר נחלשו. בבנק ציינו שיבחנו שוב את התחזיות שלהם בהמשך השבוע, ככל שהנושאים יתבהרו יותר.

גם בברקליס התייחסו לסיכון של מיתון, והדגישו בפרט את הסיכון הזה בהקשר של בריטניה ומדינות נוספות באירופה, החל מהמחצית השנייה של השנה. כלכלני הבנק אמרו שהאי-ודאות במדינות שבהן המכסים משתנים תגדל, ותוביל להאטה בהשקעות ועיכובים בקבלת החלטות, מה שעלול להוביל להאטה בפעילות הכלכלית.

ב-UBS, העריכו היום כי הסמכות הביצועית של הבית הלבן תעמוד בפני אתגרים משפטיים. לדבריהם, הנשיא הודיע על המכסים תוך שימוש ב"חוק הסמכויות הכלכליות לשעת חירום בין-לאומית" (IEEPA), שלא שימש בעבר להכרזת שינויים נרחבים כל כך במדיניות הכלכלית. בנוסף, עסקים צפויים להגביר את מאמצי הלובינג שלהם בארה"ב, ולחץ פוליטי להקלת המכסים עשוי להתגבר ככל שהעלויות הכלכליות יעלו.

מארק האפלה, מנהל ההשקעות הראשי ב-UBS Global Wealth Management, מציין: "גם אם המכסים יופחתו בסופו של דבר עד לסוף השנה, הזעזוע בטווח הקצר וחוסר־הוודאות הנלווה אליו צפויים להוביל להאטה זמנית בכלכלת ארה"ב, ולהפחית את הצמיחה בשנת 2025 לרמה של 1% או פחות. אנו גם צופים כי הפדרל ריזרב יבצע הפחתת ריבית של 75-100 נקודות בסיס עד לסוף שנת 2025".

בבנק מוסיפים כי "בעוד אנו צופים שמדדי המניות בארה"ב יסיימו את השנה בעלייה, בטווח הקצר, צפויות ירידות בתחזיות הרווחים של החברות ובתחזיות הכלכליות, תיתכן גם הסלמה הדדית בין מדינות במכסים, והתנודתיות בשוק המניות תישאר גבוהה. מכשירי השקעה מובנים, אג"ח איכותיות, זהב והשקעות אלטרנטיביות יכולים לסייע בגיוון תיקי ההשקעות".

אסטרטג המניות של סיטי, סטיוארט קייזר, כתב ללקוחותיו שההודעה על המכסים הייתה גרועה מהצפוי, והוא עדיין לא ממליץ להם לנצל את הירידות לרכישת מניות. לדבריו, ישנה אפשרות של שינויים בתוכנית על בסיס משא-ומתן בילטרלי בין ארה"ב למדינות שעליהן הטילה מכס, אך הוא מעריך שנושא המכסים ימשיך להעיב על השווקים.

גם בוולס פארגו ציינו כי התעריפים שהטיל טראמפ היו גדולים מהצפוי, ובוודאי גם מעל לציפיות השוק. "המכסים עשויים להיתפס כשליליים עבור כלכלת ארה"ב ומדינות היעד". במקביל בבנק האמריקאי מעריכים כי הפד צפוי לבצע פעולות מוניטאריות מקלות "הרבה יותר" סביב אמצע שנת 2025 ועד אמצע 2026.

עוד כתבות

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצרכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי נערך לחיסולו - והדיח בפועל את הנשיא פזשכיאן

מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה ע"י בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?