גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  תרבות

איך קרה שענקיות המדיה מחפשות את הלהיט הבא שלהן דווקא ביוטיוב

יוטיוב הפכה לפלטפורמה הכי נצפית במכשירי טלוויזיה בארה"ב, וכבר מזמן לא מתמצה בסרטוני חתולים ותוכן חובבני ● כעת הטלוויזיה היא זו שמחזרת אחרי היוטיוברים

רייצ'ל אן אקורסו (''מיס רייצ'ל''). גננת לשעבר שהפכה ללהיט בנטפליקס / צילום: צילום מסך מתוך ערוץ היוטיוב שלה
רייצ'ל אן אקורסו (''מיס רייצ'ל''). גננת לשעבר שהפכה ללהיט בנטפליקס / צילום: צילום מסך מתוך ערוץ היוטיוב שלה

רגע מפתח בתולדות עידן המדיה הדיגיטלי הגיע בשבוע שעבר כשיוטיוב הפכה לפלטפורמה הכי נצפית במכשירי טלוויזיה בארה"ב, עם 11.6% - שיא של הפלטפורמה - מסך הצפייה הכוללת בטלוויזיה. נתח השוק של יוטיוב עקף את זה של דיסני (על כל ערוציה ושירותי הסטרימינג שלה) עם 10%, ואפילו יותר מנטפליקס ופריים ביחד (8.2% ו-3.5% בהתאמה). כך, מי שפעם נחשבה לפלטפורמה שבה צופים בסרטוני חתולים ותוכן חובבני, משתלטת לאט לאט על המסך הגדול בבתים רבים בעולם. המעבר הזה לא מסמל רק שינוי טכנולוגי, אלא שינוי מהותי בהרגלי צריכה, שעיקרו במעבר תרבותי שמובילים דור ה-Z והאלפא המפנים את גבם לתוכן "מלוטש", מבוסס "כוכבים", לטובת סגנון ספונטני, מחוספס יותר, שמבוסס על יוטיוברים.

● כדי לחתוך הפסדים של מיליארד דולר בשנה על סטרימינג, אפל צריכה לשנות אסטרטגיה
● טד לאסו הנשית מצליחה לאכזב ותקועה בסטריאוטיפים

דור ה-Z, שנולד בין אמצע שנות ה-90 לתחילת 2010, התבגר לתוך עולם שבו סמארטפונים ורשתות חברתיות זמינים לכל אצבע, וכבר לא רגיל לצרוך מדיה באופן פסיבי. הוא מתאפיין בצריכת מדיה אקטיבית: מיון ואוצרות, עיבוד ("רמיקסים" של תוכן קיים) ותגובתיות ומעורבות גבוהות. לפי מחקרים עדכניים, 55% מבני דור ה-Z מעדיפים יוצרי תוכן דיגיטליים על פני סלבריטאים "מסורתיים". עבורם המשיכה טמונה באותנטיות, ברילייטביליות ובנגישות הגבוהה של אותם יוצרים. שלא כמו שחקנים הוליוודיים או כוכבי פופ, שנדמים לרוב "בלתי מושגים" (אף שחלקם בהחלט כבר למד לשחק את המשחק החדש), יוטיוברים ממצבים את עצמים כ"אנשים אמיתיים" שאפשר להיות איתם במערכת יחסים דיגיטלית.

בזמן שדורות מבוגרים יותר שומרים נאמנות לערוצי הטלוויזיה המסורתיים, או לבלוקבסטרים מהוליווד, הצעירים יותר מעדיפים תוכן קצר, אינטראקטיבי. יוטיוב, באמצעות הפרסנוליזציה האלגוריתמית וסף הכניסה הנמוך, הוא פתרון אידיאלי לצרכים האלה. מחקר עדכני של דלויט תומך בהערכות האלה ומראה שלמרות הביקוש הקיים לתוכן מהסוג הישן, פלטפורמות המרשתת הן היום אלה שבמרכז תשומת הלב וההשקעה הפרסומית - והן מושכות צופים ומפרסמים באמצעות חוויית תוכן מסוג חדש.

נטפליקס ואמזון בקרב ראש בראש

השינוי הזה בתפיסה הוליד שכבה חדשה של יוצרים - כמו ג'ימי דונלדסון המוכר כ"מיסטר ביסט", או רייצ'ל אן אקורסו המוכרת כ"מיס רייצ'ל". שני אלה הפכו מפרסונות רשת נישתיות לשמות מוכרים בכל בית. ההצלחה שלהם מדגישה טרנד משמעותי יותר: עלייתו של תוכן מבוסס יוצרים ככוח דומיננטי בעסקי הבידור. היוצרים האלה לא רק מטפחים מסה של עוקבים ביוטיוב, אלא גם מעצבים מחדש את האסטרטגיות של חברות המדיה, מסורתיות וחדשות כאחד, שרואות בהם אמצעי להגיע לקהל הצעיר והמעורב.

ההשלכות הכלכליות של המעבר הזה אדירות. ענקיות סטרימינג כמו נטפליקס ואמזון - שפעם היו בעצמם "ההפרעה" לתעשייה המסורתית - מצאו את עצמן בקרב ראש בראש במכרז על תוכנית הטלוויזיה שמפיק מיסטר ביסט, שהפקתה נבנתה על בסיס ערוץ היוטיוב שלו; הפעם בתקציב גבוה בהרבה, פרקים ארוכים יותר, ועם מתחרים המשתתפים בכל מיני פעלולים ואתגרים תמורת פרסים במיליוני דולרים.

אמזון זכתה בסופו של דבר כשהסכימה לשלם 100 מיליון דולר עבור העונה הראשונה של "משחקי הביסט", שלא אכזבה והפכה לאחת התוכניות הכי נצפות בשירות כמעט מיידית. השיחות על עונה שנייה - עבורה דורש דונלדסון לא פחות מ-150 מיליון דולר - כבר בעיצומן. נטפליקס מצידה חתמה עם מיס רייצ'ל, גננת לשעבר שהפכה לסנסציית יוטיוב עם הסרטונים החינוכיים שלה לפעוטות. הסדרה שלה, שעברה מיתוג קל מחדש עבור הפלטפורמה, הפכה גם היא ללהיט מיידי בה. הורים משבחים את תרומתה להתפתחות הפעוטות, ואנשי חינוך מציינים לטובה את התאימות הגבוהה שלה עם מטרות למידה לגילאי היעד. ההצלחה של השניים מביאה את כל ענקיות המדיה לחפש את הלהיט הבא דווקא ביוטיוב.

ההצלחה לא נעלמה מעיני יוטיוברים מובילים

ההצלחה של המעבר לא נעלמה מעיניהם של יוטיוברים מובילים אחרים. יוטיובר האימה מארק פישבאך ("מארקיפילר") העלה סדרה באמצעות פורטל ההפצה העצמית של אמזון פריים, אחרי שזו ויתרה על הפרויקט, ונכנס לטופ 10 התוכניות הנצפות בפלטפורמה. הוא חתם לאחרונה עם UTA, אחת מסוכניות האמנים הגדולות בהוליווד, שמייצגת שמות כמו טימותי שאלאמה וכריס פראט. ולוגרית האופנה אמה צ'מברליין, שהפכה למנחת אירועי "שטיח אדום", משתתפת השנה לראשונה בסרט שמופק עבור שירות הסטרימינג "שאדר".

מארק רובר, יוטיובר "מדעי" עם יותר מ-60 מיליון עוקבים, יוביל בסדרה חדשה של חברת ההפקות של ג'ימי קימל עבור ערוץ דיסקאברי. קבוצת Dude Perfect, שהערוץ שלה עוסק בתעלולי ספורט משעשעים, לא רק השיקו שירות סטרימינג משל עצמם, הם גם גייסו 100 מיליון דולר כדי להתרחב לתחומי הצעצועים, הגיימינג ואירועי לייב, ומקיימים שיחות עם אמזון ונטפליקס בנוגע לשיתופי פעולה אפשריים. כל היוצרים האלה מקפידים לא לנטוש את יוטיוב עם ההתרחבות - כי משם מגיע כוחם - אלא מנסים למנף את את ההצלחה והעוקבים כדי לבנות לעצמם מיני-אימפריות מדיה עם פעילות במספר חזיתות במקביל.

מה שמעניין במיוחד בתזוזה הנכחית לכיוון הטיוב הוא היפוך היוצרות. אם פעם יוצרים מצליחים היו מחפשים אקטיבית כיצד למנף את הצלחתם ולקבל חוזה לסרט או לסדרה, היום גופי המדיה והסטרימרים מחפשים אקטיבית יוטיוברים - בעיקר כי הם באים עם נוסחה מוכחת של תוכן שעובד ועם קהל נאמן ומעורב. כעת הפלטפורמות הן אלו שעושות את ההתאמה לצורכי היוצרים. במקביל, יוטיוב מנסה יותר ויותר לקדם ולהציע תוכן שדומה יותר לתוכן טלוויזיוני מבחינת ערכי ההפקה שלו, גם במראה מלוטש וגם בפורמטים ארוכים יותר, כדי להביא מפרסמים שישקיעו יותר. האירוניה לא חמקה מעיני איש בהוליווד: יוטיוב מנסה להידמות לטלוויזיה והטלוויזיה מנסה להידמות לתוכן הגולמי, הוויראלי והספונטני שהפך את יוטיוב לכזו אטרקטיבית מלכתחילה.

העתיד של תעשיית הבידור נכתב מחדש בזמן אמת, וככל שפטפורמות כמו נטפליקס ופריים מכווננות מחדש את אסטרטגיות התוכן שלהן, אפשר יהיה לצפות לשיתופי פעולה הולכים וגדלים עם יוטיוברים, ליותר תוכן חוצה פלטפורמות, ולהמשך טשטוש הקו המפריד בין יוצר לצופה. יוטיוב כבר אינה רק "אלטרנטיבה לטלוויזיה" אלא מימושו של תהליך אבולוציוני מרתק. השאלה המעניינת היא אינה אם הטלוויזיה תהיה יותר כמו יוטיוב או שיוטיוב תהיה כמו הטלוויזיה, אלא אם השניים האלה יתמזגו לכדי ישות חדשה, מבוססת דאטה, אותנטיות והשתתפות פעילה של דור שמעדיף "יוצרים" על פני "כוכבים".

עוד כתבות

תאונה בנתיבי איילון הבוקר (א') / צילום: דוברות מד''א

17 פצועים בתאונה באיילון דרום: נהג מיניבוס ניסה להיכנס לנת"צ והתנגש בקיר

נהג ההסעות נפצע קשה לאחר שניסה לעבור דרך עמודי ההפרדה והחליק לתוך קיר בטון סמוך למחלף רוקח ● בין הפצועים: נערה בת 17 במצב בינוני ו-15 נוסעים שנפצעו קל ● עומס תנועה כבד מורגש באזור

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

הוא חזה את גל העליות הגדול בבורסה. מה לדעתו יקרה עכשיו - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבורסה בתל אביב ירדה במעל 15% משיאה האחרון ואנליסטים מעריכים האם הגיע הזמן לקנות את הירידות ● הדולר זינק לשיא של כחצי שנה - האם מדובר בתיקון חולף או בשינוי מגמה? ● תעשיית הקרנות סיכמה חודש חיובי, אך הקרנות המסורתיות רשמו פדיונות חריגים, ובשוק מסבירים שהמשקיעים עברו "לשבת על הגדר" ● וגם: מנהל ההשקעות שאופטימי למרות הירידות בשווקים

בניין להב 433 בלוד / צילום: שלומי יוסף

מסתמן: כתב אישום בעבירות מס והלבנת הון ביותר מ-10 מיליארד שקל

לפי טיוטת כתב החשדות, שני החשודים המרכזיים שלטו בפועל בשלושה צ'יינג'ים בלי ההיתרים הנדרשים, והסתירו את מעורבותם באמצעות אנשי קש ● לשניים ולחשודים נוספים מיוחסות עבירות מס והלבנת הון בהיקף של מיליארדי שקלים

האחים אבי, רפי וג'ו נקש, בעלי השליטה בארקיע / צילום: יח''צ

עובדי ארקיע ניצחו את האחים נקש ולא ידוללו

לפי שעה, נושא דילול המניות של עובדי ארקיע ירד מהפרק, ובחברה צפויים לבחון חלופות אפשריות להזרמת הון ● בתוך כך, סכסוך העבודה בו איימו העובדים בשבוע שעבר, לא יופעל.

נתב''ג / צילום: Shutterstock

רשות המסים שולפת הצעה למס חדש. על טיסות

רשות המסים גיבשה המלצה למיסוי כל טיסה יוצאת מישראל לקראת חוק התקציב 2027 ● ברשות מעריכים כי הכנסות המדינה מגביית המס יגיעו לכ-1.1 מיליארד שקל בשנה ● תוספת המחיר לנוסע תתחיל ב-12 שקל ועשויה להגיע עד 274 שקל לכרטיס טיסה

הטנדר החשמלי, ''סייברטראק'' / צילום: יח''צ

זו הייתה אחת ההבטחות הגדולות של אילון מאסק. היא הוכתרה ככישלון

מאסק הבטיח לייצר 250 אלף סייברטראקים בשנה, אבל הטנדר העתידני אחראי כיום לכ־1% בלבד מהייצור של טסלה ● אחרי שנים של מכירות מאכזבות, תקלות ומחירים שהאמירו, החברה נערכת לסיום ייצורו לטובת מונית אוטונומית ● ובזמן שהמתחרה ריביאן מעוררת מחדש את עניין המשקיעים, מה השתבש באחת ההבטחות הגדולות של טסלה?

עו''ד מיכה גדרון / צילום: תמר מצפי

"כל הקונים יושבים כרגע בבית ומחליטים להמתין כי הם חושבים שמחירי הדירות יירדו"

עו"ד מיכה גדרון פרש לאחרונה מתפקידו כיו"ר הוועדה המחוזית מרכז ● בראיון פרישה הוא מעריך כי מחירי הדירות צפויים לזנק מחדש ברגע שהרוכשים יפסיקו להמתין, ומזהיר מפני עיוות הארנונה שיוצר מיליוני מטרים של תעסוקה מיותרת

הבניין ברחוב בני רייך 4 בשכונת קריית השרון בנתניה / צילום: אריק מירובסקי

דירה בנתניה נמכרה ב־15% פחות מהמחיר הממוצע בסביבה

דירת 5 חדרים בנתניה נמכרה ב־2.48 מיליון שקל, במחיר של 20 אלף שקל למ"ר ● מחיר זה הוא אחד מהנמוכים ביותר שבוצעו במגדלים הללו, אך גם בסביבה הקרובה, שם מחירי דירות כאלו מגיעים לכ־3 מיליון שקל בממוצע

יותר מ־40 עסקאות מתחילת השנה / איור: גיל ג'יבלי

הנתונים שמאחורי מבול האקזיטים: מכונת הכסף של סוכנויות הביטוח

סוכנויות הביטוח הן כבר מזמן לא עסק אפור, אלא אחד התחומים הכי חמים בשוק ההון ● גלובס חושף את הנתונים מאחורי תור הזהב של הענף: מהמוסדיים שרכשו עשרות סוכנויות רק מתחילת השנה, דרך הרווחיות יוצאת הדופן ועד להערכות להיקף עסקאות מצטבר של חצי מיליארד שקל ב־2026 ● בשוק מעריכים שזו רק תחילתה של המגמה, אך יש גם מי שמזהיר: "זה עלול להגיע למחוזות של קרטל"

ירושלים. מה צפוי בשנת 2050? / צילום: Shutterstock

נתוני האוצר חושפים את העיר שבה משקיעי הנדל"ן הפסידו פחות

רק 27% מהמשקיעים בירושלים שמכרו דירה תוך 5 שנים רשמו הפסד ריאלי, לעומת 47.5% בממוצע הארצי ● 63% ממכירות המשקיעים בבירה ב-2025 היו של דירות שהוחזקו מעל 20 שנה - השיעור הגבוה בארץ ● באוצר מצביעים על אופק השקעה שונה - בעוד בדרום ממהרים לממש קצר כדי לקטוע הפסדים, בירושלים המשקיעים מעדיפים להמתין

עו''ד ליאור אבירם, עופר גרינברגר ויותם עירוני, בפאנל משותף בהנחיית שחר כהן / צילום: כדיה לוי

למרות הירידות במניות השבבים, בכיר באפלייד מטריאלס: "אנחנו מגדילים היקפי ייצור"

בפאנל בכנס "לראות מעבר לטרנד" של גלובס בהנחיית שחר כהן, מנכ"ל ומייסד לוסיד קפיטל, אמרו בכירי קמטק ואפלייד מטיריאלס ישראל שאין סימן להאטה בהזמנות, למרות המפולת במניות השבבים ● יותם עירוני מאלטשולר שחם: "זו התעוררות מחלום, התפכחות" ● אלו המדדים שלפיהם הם מנסים לזהות את נקודת המפנה

לנה קרופאלניק, יניב פגוט, רו''ח ועו''ד מתן פסטרנק והמנחה פרופ' דן עמירם בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

"השקעה לטווח ארוך לא הופכת השקעה ריכוזית למפוזרת": האזהרה של הבכירה מבנק ישראל

האם מהפכת ה-AI מסכנת את תיק ההשקעות שלכם, גם כשאתם בטוחים שהוא מפוזר? ● בכנס "לראות מעבר לטרנד", בכירי שוק ההון דיברו עם פרופ' דן עמירם על הסכנות שמביא איתו הטרנד הטכנולוגי וחשפו מדוע דווקא כעת משפיענים תופסים את מקומם של יועצי השקעות מקצועיים ● "אנחנו מוסיפים אפיקים שונים שנשלטים ע"י אותו סיכון", מזהירה מנהלת מחלקת הניהול של קרן העושר

צילום: Shutterstock

הנתון שישפיע על כיוון השווקים השבוע, והפרט החריג שמסתתר בו

אחרי שבוע של ירידות חדות במניות הטכנולוגיה, המשקיעים ממתינים לפרסום מדד המחירים לצרכן בארה"ב ביום שלישי • דוח התעסוקה החזק הגביר את החשש מהעלאת ריבית נוספת, ונתון אינפלציה גבוה מהצפוי עלול להחריף את הלחץ בשווקים • אלא שהפעם יחסר בדוח אחד המספרים החשובים ביותר

ד''ר נדין בודו-טרכטנברג ושמעון אוליאל בשיחה משותפת עם שי שלו בכנס לראות מעבר לטרנד / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד לשעבר: "לעקוף סנקציות עם קריפטו? שם נמצאים סוחרי הסמים וסוחרי האיברים"

ד"ר נדין בודו-טרכטנברג, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, תקפה בכנס "לראות מעבר לטרנד" את הרעיון שהעלה נתניהו, שלפיו ישראל תוכל לעקוף סנקציות בינ"ל באמצעות קריפטו: "התחום היחיד שעוקף שם סנקציות הוא תת-עולם שחור באמת" ● שמעון אוליאל מאלטשולר שחם גמל ופנסיה: "בתעשיות הביטחוניות מאיימים על חרמות - ובסוף ההזמנות מגיעות"

מערכת הגנה אווירית של תע''א / צילום: תע''א

ספקית של בואינג והתעשיות הביטחוניות נקלעה לחובות של 26 מיליון שקל

סי.אם. קומפוזיט מטיריאלס, המעסיקה 105 עובדים במפעל ובמשרדיה במודיעין, טוענת כי הקשיים התזרימיים משביתים את פעילותה וכי אין ביכולתה לשלם את משכורות אוקטובר ● החברה מבקשת לעכב את ההליכים נגדה כדי לאפשר את מכירתה והזרמת הון חדש להמשך הפעילות

המנוח נישל את הבנות, אבל לא חתם על הצוואה. מה קבע ביהמ"ש?

בעלי דירה שהפכו מקלט, חדר הסקה וגינה לשטח פרטי חויבו לפנותם, למרות השקעתם הכספית ● בית המשפט קבע כי הודעה במייל אינה מספיקה למימוש אופציה על מגרש באילת ● וגם: נדחתה בקשה לקיום צוואה שנועדה להדיר שש בנות מהירושה ● 3 פסקי דין בשבוע

ערן חרותי, מנכ''ל מארוול ישראל וסגן נשיא להנדסה, Cloud Switch BU, בכנס לראות מעבר לטרנד / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל מארוול ישראל: "אין לי ספק שמהפכת ה-AI תממש את הפוטנציאל שלה"

ערן חרותי, מנכ"ל מארוול ישראל וסגן נשיא להנדסה, Cloud Switch BU, דיבר בכנס "לראות מעבר לטרנד" על המפולת במניות השבבים, הפוטנציאל של מהפכת ה-AI ורכישת הענק של לומנטום ● וגם: האם מארוול תוכל בעתיד לתת פייט לאנבידיה, ולמה לא מצליחים להקים בישראל תעשיית שבבים משגשגת?

הקהל באולם / צילום: כדיה לוי

האנשים והרגעים מאחורי כנס "לראות מעבר לטרנד"

בכירי שוק ההון נפגשו בכנס "לראות מעבר לטרנד" של גלובס, כדי לבחון אילו מגמות פיננסיות ישרדו גם אחרי שהטרנדים יתחלפו ● וגם: תדיראן מחזקת את פעילותה בתחום חוות השרתים, וקניון TLV מצרף מסעדה חדשה של רפאלו וסניף של בייגל קפה ● אירועים ומינויים

סטיבן מילר / צילום: ap, Tom Brenner

טראמפ ממנה ראש לשכה חדש. מה זה אומר על איראן ועל ישראל?

במקום להושיט יד להסכמות עם הדמוקרטים לאחר אובדן השליטה בבחירות האמצע, ולמנות ראש סגל מתון, בחר נשיא ארה"ב בסטיבן מילר - מהאגף הנוקשה של מדיניות הממשל ● ממאבק בהגירה הלא-חוקית ועד לקו התקיף מול איראן - כך ישפיע המינוי על הממשל ועל ישראל

מליאת הכנסת, 8.7 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רשמית: נשיא המדינה יטיל את המנדט להרכבת הממשלה על גדי איזנקוט

אחרי מצעד נציגי הסיעות שעלו לבית הנשיא, ובתום "בירורים נוספים במהלך סוף השבוע" - הרצוג הודיע על הטלת המנדט ● איזנקוט הוזמן לבית הנשיא, למעמד המיוחד שיתקיים מחר בערב ● מרגע קבלת המנדט יהיו לאיזנקוט 4 שבועות להקים ממשלה חדשה ● הקריאה של נתניהו לאחדות - והביקורת של מפלגת ישר: "הוא היסטרי, זה ספין"