גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את האיש שלא יכול להפסיק לייסד חברות לואו קוסט

דיוויד נילמן הקים חמש חברות תעופה על ידי המצאה מחדש ושיבוש העסקים בתעשייה שוב ושוב ● הנוסחה המנצחת שלו: הימנעות מתחרות עם החברות הגדולות, מתן שירות שמייחד את החברה שלו ועלויות נמוכות ● "הוא מקפיץ רעיונות, ואתה מחזיר אליו", מספרים העובדים תחתיו

דייויד נילמן עם דגם מטוס של חברת Azul שבבעלותו / צילום: Reuters, Paulo Whitaker
דייויד נילמן עם דגם מטוס של חברת Azul שבבעלותו / צילום: Reuters, Paulo Whitaker

מנהלים בחברת התעופה הלואו קוסט Breeze Airways ביוטה ניסו להגות לאחרונה דרכים חדשות לקיצור הזמן שהמטוסים עומדים בו בבטלה בשערי נמל התעופה. המייסד, דיוויד נילמן, חשב מיד על חגורות בטיחות. לאחר שהנוסעים יורדים מהמטוס, אחת ממשימות צוותי הניקיון היא הרמת אבזמי חגורות בטיחות תלויים ונעילה שלהם על המושבים. זה תקן של התעשייה. נילמן משתגע מזה: "למה לסגור את החגורות, אם כדי לשבת אתה צריך לפתוח אותן?". האם ישנן דרכים לצמצם למינימום את הזמן הריק ש-Breeze עדיין לא חשבה עליהן?

טרמינל 1 חזר ואיתו שוק הלואו קוסט. לאיזה יעד תוכלו לטוס ב-32 דולר בלבד?
הו שאנז אליזה: עשירית מהרחובות בבירת צרפת יהפכו למדרחובים

המנהלים התייעצו עם העובדים וחזרו עם רעיונות ש-Breeze הטמיעה כדי לחסוך דקות יקרות: להשתמש במטאטאים במקום בשואבים גדולים, להעמיד את הנוסעים לפני טיסה בגשר העלייה למטוס (השרוול) מוקדם יותר, לבקש מהנוסעים הנוחתים לנקות בעצמם חלק מהלכלוך לפני שהם יורדים מהמטוס. בנוסף, חברת התעופה הפסיקה לנעול כמה חגורות בטיחות בטיסות שמתוכננות בצמידות זו לזו.

"נילמן זורק לאוויר רעיונות מטורפים רק כדי לגרום לנו לחשוב, 'נו, מה אנחנו יכולים לעשות?'", אמרה פיונה קיזל, סמנכ"לית האורחים (chief guest officer) של Breeze.

לשגשג בתקופה מורכבת

נילמן (65), שנשר מלימודיו בקולג', הוא המייסד של חמש חברות תעופה, לרבות JetBlue, בארה"ב, בקנדה ובברזיל. בכל מקום הוא פועל לפי אותם העקרונות: הימנעות מתחרות עם חברות התעופה הגדולות, מתן שירות שמייחד את החברה שלו ומאמצים לשמור על עלויות נמוכות. הגישה הזו סייעה לו לבנות קריירה איתנה בת עשרות שנים בענף תחרותי מאוד, מפוקח בקפדנות וידוע לשמצה ככזה שקשה להרוויח בו. "יש הרבה יותר אנשים שהפסידו כסף בעסק הזה מאשר כאלה שהרוויחו", הוא אומר.

נילמן סומך על כך שהאסטרטגיה שלו תעזור ל-Breeze לשגשג בתקופה שבה מודל חברת התעופה החסכונית נמצא בסכנה. חברות התעופה הגדולות הרחיבו את מבצעי ההנחות שלהן, והן פונות למגוון רחב יותר של טסים ומתאימות את עצמן למה שחברות קטנות או חסכוניות יכולות להציע.

כך למשל, בשנת 2024, דלתא אייר ליינס ויונייטד איירליינס היו אחראיות לכ-75% מהרווחים של תעשיית התעופה האמריקאית, בעוד שחברות אזוריות וחברות לואו קוסט רבות התקשו. חברות תעופה חסכוניות ניסו למצוא דרכים כיצד יוכלו להפוך ליוקרתיות יותר, והן מאמצות את סוג האסטרטגיה של נוחות-בתקציב-נוח - שבה דוגל נילמן זה מכבר. כך לדוגמה, חברת Southwest, שהייתה מחלוצות חברות התעופה המוזלת, הוסיפה אפשרויות ישיבה מועדפות וגובה תשלום עבור שליחת מזוודות.

Breeze החלה לטוס רק בשנת 2021, ולמרות זאת היא בין החברות המובילות בסקטור. לדברי נילמן, חברת התעופה דיווחה על הרבעון הראשון של רווח תפעולי מלא בסוף 2024, והיא צומחת בהתמדה, ומשרתת כעת 70 ערים עם יותר מ-280 קווים.

עמיתים לשעבר ובהווה אומרים כי מאגר הרעיונות של נילמן חורג מהנורמות בתעשייה. לפעמים הם פורצי דרך, כך למשל - JetBlue, שנילמן השיק ב-1998, הפכה לאחת החברות הראשונות שהציעו שידורי טלוויזיה לכל הנוסעים. פעמים אחרות הוא מציף קונספטים שלא נבדקו משום שהוא יכול לראות את המטרה בעיני רוחו, אך עדיין לא חשב על הדרך הטובה ביותר להשיג אותה. "הוא צריך אנשים לשחק איתם טניס", אמר ג'ון רודג'רסון, מנכ"ל Azul Airlines מברזיל, שהיא יצירה נוספת של נילמן. "הוא מקפיץ אליך רעיונות, ואתה מחזיר אליו".

בייגל וסוכריות

נילמן החל את דרכו בעסקים בגיל 9, כשעמד על ארגז חלב כדי לעבוד בקופה בחנות המכולת של סבו בסולט לייק סיטי. ההתאהבות שלו בתעופה התרחשה עוד קודם לכן - מטוס עיטר את עוגת יום ההולדת שלו כשהיה בן 3. כסטודנט באוניברסיטת יוטה, נילמן מכר חבילות של נסיעות, ומאוחר יותר עזר בארגון טיסות שכר.

כל חברת תעופה של נילמן הוקמה לאחר שזיהה ואקום בשוק. כשהשיק את Morris Air ב-1984, הוא חיבר את תושבי יוטה אל החוף המערבי וליעדי תיירות כמו הוואי; WestJet הציעה טיסות לואו קוסט שקישרו בין ערים קנדיות שלא זכו בעבר לשירות.

עם JetBlue, הוא מצא שלנמל התעופה הבינלאומי ג'ון פ. קנדי לא הייתה חברת תעופה לואו קוסט מקומית. מנהלים בחברה נהגו לומר שהם מתחרים רק במכוניות של לקוחות, או בספות שלהם; חברת Azul הציעה למיליוני ברזילאים שירות אווירי שלא היה להם קודם.

Breeze מחברת בין ערים בארה"ב שאיבדו שירותי תעופה רציפים. בין הקווים הישירים של חברת התעופה: מפנסילבניה לטמפה בפלורידה; ממונטרוז בקולורדו למחוז אורנג' בקליפורניה; ומסאות' בנד באינדיאנה, לאוגדנסבורג, ניו יורק.

Morris Air (החברה החמישית) נרכשה בסופו של דבר על-ידי חברת Southwest. ארבע חברות התעופה האחרות של נילמן עדיין פועלות.

לדעתו של נילמן, התחרות ראש בראש עם ענקיות התעשייה היא משחק אבוד. כאשר נאם בהכשרת דיילים של Breeze באמצע פברואר, הוא כתב שני מספרים על לוח: 90% ו-86%. הערך הראשון שיקף את אחוז הקווים שבהם חברת התעופה Spirit (שאינה בבעלותו) חופף לחברות תעופה אחרות. "הם בפשיטת רגל", הוא אמר (Spirit יצאה החודש מהסדר הגנה מפני פשיטת רגל -chapter 11); הערך שני היה אחוז המסלולים ללא הפסקה שבהם אין ל-Breeze תחרות - נתון שהגיע כעת ל-87%. "העניין הוא לא לעשות רק את מה שכולם עושים", אמר בראיון.

חלק גדול נוסף באסטרטגיה של נילמן הוא למצוא דרכים לעשות זאת בעלות נמוכה יותר. כשהשיק את Morris Air, חברת התעופה הראשונה שלו, הוא בחר להגיש מאפינס שוקולד צ'יפס ענקיים של קוסטקו - שהיו זולים ומתאימים בדיוק לטיסות הבוקר הרבות של החברה, מספר מייקל לזרוס, משקיע בארבע מחברות התעופה של נילמן.

נילמן השיק את JetBlue עם מושבים שעשויים מעור בלבד, לאחר שישב על מושב בד רטוב בחברת תעופה אחרת (הוא חשד שהנוסע שישב שם קודם הטיל שתן). המהלך היה ראשון מסוגו בתעשייה עבור חברת תעופה גדולה בארה"ב, אם כי JetBlue עברה לחומר דמוי עור זול יותר זמן קצר לאחר מכן.

כאשר JetBlue הציעה את הטיסה הראשונה שלה בין שני צדי המדינה, אפשרות הארוחה הטובה ביותר, במסגרת התקציב הקפדני של נילמן של דולר אחד ללקוח, הייתה בייגל עם פסטרמה וגבינה וסוכריית "טוטסי רול" (סוכריה אמריקאית קלאסית), מספרת איימי קרטיס-מקינטייר, חברת דירקטוריון Breeze לשעבר ולאחר מכן מנהלת השיווק הראשית של JetBlue. במקום זאת, המנהלים החליטו להגיש את הצ'יפס ואת העוגיות הרגילים. הם הסבירו כי חברת התעופה השקיעה במטוסים חדשים עם טלוויזיה בשידור חי ותעריפים נמוכים - והזכירו לטסים להביא עמם אוכל משלהם.

"החבר'ה האלה יודעים יותר טוב"

נילמן ראה מקרוב את האופן שבו חברות תעופה גדולות פועלות. לאחר שמכר את Morris Air ל-Southwest ב-1994, הוא נשאר בחברה כמנהל, עזר לשנות את מודל התמחור הגבוה של Southwest, להטמיע כרטוס אלקטרוני ולשדרג את מספר 1-800 שלהם כדי לחסוך כסף. הֵרבּ קלהר, המייסד המנוח של Southwest ולאחר מכן המנכ"ל, אמר לנילמן שהוא הוציא לפועל שינויים של שלוש שנים בחמישה חודשים.

"הוא היה פיל בחנות חרסינה", נזכר לזרוס. נילמן היה נמהר, תכונה שהוא מייחס בין השאר להפרעת הקשב שלו. הישיבות נמשכו לאורך זמן, ואילו הוא חשב שיש פתרון פשוט. הוא כתב לעצמו שוב ושוב "DSAW" - אל תגיד מילה - כדי להימנע מלפלוט את מחשבותיו. זה לא עבד. קלהר אמר לנילמן שאפילו תומכיו הגדולים חשבו שהוא מהווה הפרעה גדולה מדי, והוא פוטר.

נילמן לדבריו, השתעמם גם ב-JetBlue והודח מתפקיד המנכ"ל ב-2007 לאחר התמוטטות הפעילות וחילוקי דעות על אופן ניהול החברה. במטה Breeze נילמן משוטט במסדרונות ומשוחח עם עובדים בשעה שהוא מחפש חטיפי בשר מיובשים ונשנושים דלי-פחמימות אחרים.

השיטוט הוא כבר מזמן חלק מסגנון הניהול שלו. הוא נהג לעשות את הנסיעה הקצרה מהמשרד של JetBlue בניו יורק לשדה התעופה JFK כמה פעמים בשבוע כדי להעמיס מטען, לסרוק כרטיסי עלייה למטוס ולשחק כדורסל עם קציני המבצעים.

כיום הוא גם פתוח למשוב יותר משהיה בעבר. כך למשל, כשרצה להקצות 36 מושבים למחלקה הראשונה, משום שתצורת המטוס של Breeze אפשרה לו ליצור מקומות ישיבה מועדפים בעלות נמוכה יותר מהמתחרים - מנהלים אחרים שכנעו אותו להסתפק ב-12 מושבים. "פשוט סמכתי על הבחורים האלה שהם יודעים טוב יותר", אמר.

עוד דוגמה: כאשר Breeze התקשתה בתחילה לשמר טייסים, החל נילמן לקיים פגישות שבועיות כדי להבין את הבעיה. הוא גם נתן את מספר הטלפון הסלולרי שלו לכמעט 600 הטייסים של חברת התעופה, כדי שיוכלו לשלוח לו הודעה. השימור השתפר, אמר טריי אורבן, בכיר לשעבר ב-JetBlue ו-Azul וכעת חבר מועצת המנהלים של Breeze.

"הוא משוחח עם המנכ"ל", אמר רודג'רסון מ-Azul על נילמן, כשסיפר על הגישה הדמוקרטית של לניהול. "אבל הוא גם משוחח עם הבחור שמנקה את השירותים".

עוד כתבות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ