גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השריפות בלוס אנג'לס הן הזדמנות לבנייה מחדש: האם הצפיפות תגדל?

שריפות שהרסו שתי שכונות בעיר החמירו עוד יותר את מצוקת הדיור בקליפורניה ● כעת, גוברת ההתנגדות להגדלת הצפיפות לצורך בניית יחידות דיור נוספות

אזור אלטדנה לאחר השריפות. השיקום צפוי לקחת שנים / צילום: Shutterstock
אזור אלטדנה לאחר השריפות. השיקום צפוי לקחת שנים / צילום: Shutterstock

עתידה הכלכלי של קליפורניה תלוי בפתרון מצוקת הדיור המשתקת של המדינה. הנוף החרוך המקיף לוס אנג'לס מעמיד זאת במבחן רציני.

הקנדים צועדים לקלפיות בסימן מכסי טראמפ; ולאן רצים הרובוטים הסיניים
עם חובות של 150 מיליון שקל: אלי רייפמן נעלם בתאילנד והמשקיעים אובדי עצות
ההימור השנוי במחלוקת של באפט הוכיח למה הוא "האורקל מאומהה"

השריפות שאירעו בחודש ינואר הפכו יותר מ־16 אלף מבנים בשכונות אלטדנה ופסיפיק פליסיידס לאפר רעיל. רובם בתים פרטיים צמודי קרקע.

בשנים האחרונות קליפורניה שינתה כמה חוקים כדי להקל על בניית מבני מגורים. כעת המדינה עומדת בפני החלטה: האם תבנה את יחידות הדיור שהיא כה זקוקה להן או שתשלים עם סטגנציה כלכלית כמחיר לשכונות מוצלות של בתים צמודי קרקע?

חלק מתומכי הבנייה מאמינים שהשריפות יצרו דחיפות חדשה לבנייה צפופה יותר. למשל, קבוצת Abundant Housing LA דוחקת בעיר לוס אנג'לס לשנות את חוקי האִיזור (zoning) כדי לאפשר בנייה של בנייני דירות רבות יותר באזורים של בתים חד־משפחתיים ברחבי העיר. "אני בהחלט חושב שהשריפות שינו את השיח", אמר אזין חאנמאלק, מנכ"ל הקבוצה.

באלטדנה, השיקום ייארך עוד חודשים או אפילו שנים, אך החששות בנוגע לשינוי דרמטי כבר עולים. שלטים בכתב יד עם הכיתוב "אלטדנה לא למכירה!!" צצו זמן קצר לאחר השריפה באיטון. המקומיים דיווחו על תצפיות שעורכים גברים שלבושים היטב באופן מחשיד - ספקולנטים של נדל"ן, כך הם חששו - ומצלמים נכסים. אלו היו שמועות, אך הן השתוללו ברשתות החברתיות. בעל טור בעיתון מקומי חשף תיאוריה לפיה השריפה הייתה מתוכננת, כדי להביא לפיתוח בנייה צפופה יותר.

"אני לא רוצה לבנות מחדש (את הבית) ליד בניין דירות", אמרה ויקטוריה קנאפ, יו"ר מועצת העיר באלטדנה. הקהילה הפרברית נמצאת כ־18 ק"מ צפון־מזרחית למרכז העיר לוס אנג'לס.

ביתה של קנאפ, שנבנה בסגנון מודרני של אמצע המאה ה־20, נשרף עד היסוד וכך גם רבים אחרים ברחוב ללא המוצא שבו התגוררה. "אם יזם יקנה את כולם, פתאום כבר לא אגור בשכונה של בתים נמוכים", אמרה קנאפ, בת 58.

סנטימנט נגד בנייני דירות מתבשל גם בפסיפיק פליסיידס, שכונה ציורית בקצה המערבי של לוס אנג'לס. ריק קרסו, בעל קניון והמועמד שהגיע למקום השני בבחירות האחרונות לראשות העיר, הודיע שהוא מתנגד לפיתוח חדש שמוסיף צפיפות.

התושבים עוזבים למדינות אחרות

המחסור בדיור בקליפורניה הוא שורש הבעיות הכלכליות שלה. התושבים עוזבים למדינות אחרות בקצב מהיר, וההתרחבות הכלכלית מפגרת אחרי מדינות כמו טקסס ופלורידה. שיעור האבטלה בקליפורניה, שהגיע לאחרונה ל־5.5%, הוא השני בגובהו במדינה ועלה במהירות גדולה בהרבה משיעור האבטלה הלאומי. האינפלציה, המונעת במידה רבה מעלויות הדיור, פוגעת ברמת החיים של השוכרים.

קצב בניית יחידות הדיור בקליפורניה נמוך בהרבה מן הרמות שנראו בשנות ה־80 וה־2000, כאשר אוכלוסיית המדינה הייתה קטנה יותר. בית טיפוסי בקליפורניה עולה יותר מפי שניים מהממוצע הארצי, על פי נתוני Zillow. העלויות הגבוהות תורמות למשבר חסרי הבית של קליפורניה משום שמחירי הדיור עולים מהר יותר מהשכר.

עסקים מתקשים להעסיק עובדים כאשר אלה אינם יכולים להרשות לעצמם לגור בקרבת מקום. עלויות הדיור הגדלות הקשו על לוס אנג'לס למצוא עובדים לעירייה, אמרה ניתיה רמאן, חברת מועצת העיר.

המחסור דוחק את הבנייה החדשה אל שולי העיר, שם הבתים נבנים בסמוך ליערות ולשטחי צמחייה פראית. הדבר הופך אותם לפגיעים במקרה של שריפות, שנעשות תכופות וקטלניות יותר ככל שכדור הארץ מתחמם. השריפות באיטון ובפליסיידס עשויות לעלות בסופו של דבר בין 40 מיליארד דולר למעל ל־200 מיליארד דולר, לפי הערכות שונות.

בנייה בצפיפות גבוהה יותר בגבעות המועדות ביותר לשריפה, שבהן היעדר ביטוח במחיר סביר מהווה מכשול משמעותי, אינה סבירה. השאלה היא האם ניתן לבנות עוד במרחק רב יותר מן הגבעות.

הפער בין ההיצע לביקוש מעלה את מחירי הדיור

מקורן של הסיבות העיקריות למשבר הדיור של קליפורניה הוא מלפני יותר מ־100 שנה, כאשר ערים החלו ליצור כללי אִיזור ששמרו את רוב הקרקעות העירוניות עבור בתים צמודי קרקע. ההגבלות התרחבו במשך עשרות שנים.

התוצאה היא שנכון ל־2024, 96% מכלל הקרקעות למגורים בקליפורניה מיועדים לבתים חד־משפחתיים, לרבות 74% מהקרקעות למגורים בעיר לוס אנג'לס, לפי מכון Berkeley’s Othering and Belonging Institute שבאוניברסיטת קליפורניה.

אלטדנה - קהילה פרברית לא מאוגדת של כ־42 אלף אנשים למרגלות הרי סן גבריאל - גדלה תחת מגבלות ארוכות שנים אלה.

חוסר המתאם בין ההיצע לביקוש דחף מעלה את שכר הדירה ואת מחירי הבתים לסכומים גבוהים מתמיד. רוב הקהילה שמרה על מראה של מעמד הביניים, עם בתים בגודל צנוע ובסגנון אמצע המאה, אך עם מחירים בגובה של קליפורניה.

שווי הבית הממוצע שם היה 1.27 מיליון דולר נכון לינואר, לפי אתר הנדל"ן Zillow. מוכרי בתים מרוויחים מכך, אך קונים ושוכרים ממעמד הביניים נשארים בחוץ.

"להחזיר את הקהילה שלנו למה שהייתה"

בעבר, כאשר שריפות יער הרסו שכונות שהיו בהן בעיקר בתים צמודי קרקע, הן נבנו בעיקר מחדש כבעבר, עם בתים צמודי קרקע. אך בשנים האחרונות העבירה המדינה חוקים שמקלים על בניית דירות או יחידות רבות יותר במגרשים חד־משפחתיים.

בשנה שעברה, עדכן מחוז לוס אנג'לס תוכנית שימוש בקרקע ואפשר בנייה של דירות נוספות לאורך כמה מהרחובות המסחריים של אלטדנה, תוך הגבלת פיתוח על גבעות המועדות לשריפות. השינויים היו קלים, אך למעלה מ־600 איש חתמו על עצומת התנגדות.

"כל הנושא הזה נעשה לוהט מאוד", אמר מייקל ביקאי, נשיא Altadena Wild, קבוצה סביבתית שתמכה בתוכנית הייעוד החדשה.

ואז השריפה באיטון העלתה ביתר שאת את החששות לגבי שינוי.

"כולנו מקווים מאוד שתהיה לנו היכולת להחזיר את הקהילה שלנו למה שהייתה ושהיא לא תיהפך בידי יזמים גדולים למשהו שאף אחד לא מעוניין בו", אמר אחד מהמשתתפים במפגש קהילה וירטואלי אחרי השריפה בהנחיית חברת בית הנבחרים של ארה"ב ג'ודי צ'ו, דמוקרטית שמחוז הקונגרס שלה כולל את אלטדנה.

בסוף ינואר, מועצת המפקחים של מחוז לוס אנג'לס, האחראית על אלטדנה, הצביעה פה אחד בעד פנייה למדינה בבקשה להשהות זמנית כמה חוקים תומכי יזמות בנייה באזורים שנפגעו מאש, תוך ציון איום העקירה. חוקים אלה כוללים כללים המאפשרים ליזמים לבנות גבוה יותר אם הם מפרישים דירות במחירים נוחים, ואת הכלל שמתיר דופלקסים במגרשים חד־משפחתיים.

משרד המושל מנהל מגעים עם המחוז, אמרה דוברת של ניוסום, טארה גאלגוס. המושל מחויב לתוכנית ש"מגיבה לצורך הקהילתי" ובמקביל "שומרת על מחויבותה של המדינה להגדלת היצע הדיור בר השגה", אמרה.

בדיון במועצת המחוז ספג ההליך ביקורת מצד תומכי צפיפות הדיור. "זהו ניסיון לעקוף כל מדיניות מתקדמת של דיור ושימושי קרקע שהתקבלו בחמש השנים האחרונות, החוקים שנועדו להפוך את הדיור למשתלם יותר", אמר מייקל שניידר, מנכ"ל עמותת התחבורה Streets for All.

רוב אורלנדיני, שאיבד בשריפה את חנות חומרי הבניין שלו באלטדנה, רוצה לשמר את התחושה הייחודית של הקהילה של חיים בעיר קטנה. הוא אינו תומך בבנייני דירות גדולים, גם אם הם יכולים לספק לו עוד לקוחות. "אני לא רוצה את זה", אמר הצעיר בן ה־38, שגדל באלטדנה וגר שם רוב חייו. "אני מעדיף שהיא תישאר אותו הדבר".

עוד כתבות

מדד s&p 500; / אילוסטרציה: Shutterstock

האסטרטג שטוען: זה התרחיש המפחיד שיוביל להזדמנות חד פעמית בשוק

תומאס קי, שמנהל חברת השקעות, טוען כי המניות צריכות לחזור לערך ההוגן שלהן, או במילים אחרות - שהשוק "עדיין צריך להגיע לתחתית", ורק אז אפשר לחזור ולקנות מניות ● לטענתו, ההצלחות שלו מדברות בעד עצמן

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

"מחדל" ו-"בושה": התקלה בבנק הבינלאומי הכעיסה את המשקיעים

תקלת החשמל גרמה לשיבושים בכספומטים, בסניפים, במחשבים ובמסחר בשוק ההון דרך הבנק ● משמעות הפגיעה: "דווקא ביום הכי עמוס בחודש בתחום האופציות, אנשים אכלו קש" ● התקלה נמשכה מספר שעות ובסביבות 15:00 אחר הצהריים הסתיימה לחלוטין כשגם מערכות המסחר חזרו לפעול  

 

ארז בן ישי, לשעבר מנכ''ל PromAI / איור: גיל ג'יבלי

התחזה לטייס, ניהל רומן וסיבך את החברה: ״הצ׳ט המציא לי מסמך״

המנכ"ל לשעבר של חברת PromAI, ארז בן ישי, שניהל רומן עם המייסדת, תיאר לחוקרים פרטיים כיצד המציא עסקאות עם חברות ענק, ובהן בואינג ● במסמך שהוגש כחלק מתביעה נגדו מתאר בן ישי כיצד השתמש ב-AI כדי לייצר תרמית שעלתה לחברת הסטארט-אפ מיליונים

צילום אוויר של אושוויץ / צילום: הארכיון הלאומי של ארה”ב

בעלות הברית כן ידעו מה התרחש באושוויץ

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: יש שטוענים כי במערב לא ידעו על היקף הרצח באושוויץ. העדויות מציגות תמונה שונה לחלוטין

מדפי סופר בישראל / צילום: Shutterstock

המזון בישראל כמעט הכי יקר בעולם. איפה הממשלה בעניין?

מחירי המזון מזנקים במשך שנים, והממשלה נראית כאובדת עצות ● אבל אולי דווקא המקום הבעייתי הזה יוצר הזדמנות היסטורית לשינוי ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי הגברת התחרותיות בשוק המזון והטואלטיקה

בני ברק. הוועדה המקומית פעלה בסתירה להחלטה של המפקח / צילום: Shutterstock

המתח בין מוסדות התכנון: החדר על הגג הבניין בבני ברק ייהרס, אף שאושר ע"י הוועדה המקומית

הוועדה המקומית בבני ברק התירה לאחד מבעלי הזכויות להכשיר חדר בשטח 90 מ"ר שבנה ללא אישור על הגג ● אלא שוועדת הערר קבעה כי ההחלטה ניתנה ללא סמכות

ברק רוזן ואסי טוכמאייר, יגאל דמרי, האחים צחי ועידו חג'ג', יעקב אטרקצ'י, יוסי פרשקובסקי, צחי ארבוב / צילום: אלדד רפאלי, אייל פישר, שי תמיר, ראובן קפלינסקי, טל גבעוני, אלכס פרגמנט

הקבלנים שהפכו מיליארדרים בעזרת העלייה במחירי הדירות: מיעקב אטרקצ'י ועד האחים עמרם

עם העלייה החדה במחירי הדירות בישראל בשנים האחרונות, ראו בעלי החברות היזמיות בת"א זינוק ברווחים ובשווי החזקותיהם ● כפועל יוצא מחזיקים בעלי שליטה ב-10 מהחברות המובילות, מניות בשווי מצרפי של כ-16 מיליארד שקל "על הנייר" ● וגם: מה הוביל לירידה במניות הנדל"ן מתחילת השנה הנוכחית, ומה צפוי בענף בהמשך?

לבטל את החוזה "באופן מיידי": הקואליציה בספרד מאיימת להתפרק אם תמומש עסקת נשק עם חברה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת קורנל ביטלה הופעה של זמרת בשל "התבטאויות אנטי-ישראליות"; ההולנדים דורשים מדיניות תקיפה יותר נגד ישראל; ומפגינים פרו-פלסטינים בברלין השחיתו אולם באוניברסיטה ● כותרות העיתונים בעולם

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הקפאה גורפת של תוכניות בלב אזורי הביקוש: הבקשה של מירי רגב וההשלכה הדרסטית

שרת התחבורה ביקשה ממזכיר הממשלה לדון מחדש בתוכנית המטרו, כדי לכלול בתוכה חיבור של מערכת המטרו למסילת הרכבת שתוקם בין חדרה ללוד, וכך לקשר אותה למזרח הארץ ולאזור השומרון ● הוועדה לתשתיות לאומיות דנה בעבר ארוכות במהלך ומצאה בו יתרונות, אך החליטה בסוף להשאיר את התכנון כמו שהוא, כדי למנוע עיכובים

חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi

החברה שמספקת 100 רחפנים בשבוע לצה"ל בשיתוף פעולה חדש

שתי חברות ישראליות ישתפו פעולה בתחום הרחפנים, ארה"ב תשקיע ביכולות תת־מימיות בלתי מאוישות, גרמניה תספק לאוקראינה טילי כתף שיוצרו בברית־המועצות, הודו מתכננת להגדיל את צי מטוסי רפאל, ואיחוד האמירויות ירכוש מטוסי קרב מתקדמים מקוריאה הדרומית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה, לאחר שוול סטריט סגרה אמש יום שלישי של עליות

הפוטסי בעלייה של 0.1%, הקאק עולה ב-0.6%, והדאקס מטפס בכ-0.4% ● המדדים המרכזיים באסיה ננעלו במגמה מעורבת, הניקיי קפץ ב-1.9% ● וול סטריט ננעל אמש בעליות שערים חדות, בהובלת מניות הטכנולוגיה

רנו קליאו / צילום: יח''צ

סלובקיה במקום טורקיה: המכונית שחוזרת לכבישי ישראל תמורת 125 אלף שקל

יבואנית רנו, חידשה את יבוא מכונית הסופר-מיני "קליאו", לאחר שיבוא המכונית מטורקיה הופסק בשנה שעברה בעקבות חרם היצוא של ארדואן ● מס הנסועה על כלי רכב חשמליים ורכבי פלאג-אין, יפגע במסירות בפלחים מופחתי הזיהום של שוק הרכב ● חברת דלק רכב תחנוך לקראת סוף השנה את תחנת החלפת הסוללות המהירה הראשונה של מותג הרכב החשמלי הסיני NIO בישראל ● השבוע בענף הרכב

המוניות האוטונומיות / צילום: יח''צ יצרן

הרובוטקסי כבר כאן: השותפות של שתי ענקיות הרכב שמקפיצה את מניית מובילאיי

פולקסווגן וחברת שירותי התחבורה השיתופית UBER, יפעילו בארה"ב שירותי מוניות אוטונומיות על בסיס הטכנולוגיה של מובילאיי ● בעקבות ההכרזה, מזנקת היום מניית מובילאיי במסחר בארה"ב

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

נהג טנק בגדוד 79 נפל בקרב בצפון הרצועה, שמו טרם הותר לפרסום

חוליית מחבלים ירתה טיל נ"ט וביצעה ירי צליפה, 3 נפצעו - בהם שניים במצב קשה ● אות חיים מעמרי מירן: "אני ממש מתגעגע לילדות שלי ואישתי" ● "בתנאים הנכונים": סוריה מעוניינת להצטרף להסכמי אברהם ● דיווח: איראן מחזקת את האבטחה סביב המתחמים הגרעיניים התת-קרקעיים שלה ● 59 חטופים - 566 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אסף כפרי ז''ל / צילום: דובר צה''ל

רס"ר במיל' אסף כפרי הוא נהג הטנק שנפל בקרב ברצועת עזה

חוליית מחבלים ירתה טיל נ"ט וביצעה ירי צליפה, 3 נפצעו - בהם שניים במצב קשה ●  נעצר מחבל חמוש בדרכו לפיגוע ● 36 אלף עזתים עזבו את הרצועה בשבועות האחרונים ● בכירים במערכת הביטחון הביעו דאגה מהדברים שנחשפו בתצהיר ראש השב״כ: "הפרה ברורה של שבועתו לשמור אמונים למדינת ישראל" ● 59 חטופים - 567 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל אלפאבית (גוגל) / צילום: Reuters, Mateusz Wlodarczyk

גוגל מנפצת את התחזיות ומכריזה על בייבאק נרחב. המניה קופצת

ענקית הטכנולוגיה סיכמה את הרבעון עם זינוק בשורת הרווח וההכנסות, שעקפו את התחזיות המוקדמות ● גם ההכנסות מענן עקפו את הצפי המוקדם ● המניה עולה בכ-4% במסחר המאוחר

גל חדש של עליות מחירים יצא לדרך / איור: גיל ג'יבלי

גל חדש של עליות מחירים במזון יצא לדרך, ואין מי שיעצור אותו

תנובה הודיע על העלאת מחירים רוחבית והצטרפה לדיפלומט שיצאה בהודעה דומה ● בין הסיבות: הודעת המדינה על התייקרות מוצרי החלב שבפיקוח, העלייה בשכר המינימום וחולשת השקל

חניכי המדרשה למנהיגות עין פרת / צילום: תמונה פרטית

המדרשה שתעניק 77 אותות גבורה לרגל יום העצמאות

המדרשה למנהיגות חברתית עין פרת תקיים במוזיאון הסובלנות בירושלים כנס מיוחד בו יחולקו אותות ל-77 גיבורים וגיבורות ● בין מקבלי האות: אייל אשל, אביה של התצפיתנית רוני אשל ז"ל, ורז פרויליך, מנכ"ל משרד התרבות לשעבר, שנפצע קשה בתחילת המלחמה וחזר לנהל בית ספר ● אירועים ומינויים

טרטר אינטיאס על העצם / צילום: אסף קרלה

אין ים בצפת, אבל יש טרטר דג: המסעדה המפתיעה של הצפון

בר היין 26.8, שממוקם במלון הבוטיק כנען בצפת, מתבסס על תוצרת שגדלה עד 26.8 קילומטר ממנו ● התוצאה: אוכל מאופק וטעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מובילאיי קפצה בכ-10% לאחר הדוחות

נאסד"ק עלה בכ-2.8% למרות שסין הצהירה כי "אין כל מגעים שוטפים עם ארצות הברית בנוגע למכסים" ● נעילה חיובית באירופה • הדולר חוזר לרדת והזהב עולה ● מניית אלביט ירדה ב-8% השבוע, ייתכן שקרן העושר הנורווגית תבוא לעזרתה • למרות הרגיעה האחרונה בבורסות בעולם, אנליסטים צופים "רצפים דוביים אכזריים" נוספים • הלילה, גוגל פרסמה דוחות חזקים והמניה קפצה במסחר המאוחר ● מנגד, אינטל צללה בעקבות תחזית מאכזבת לרבעון השני