גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנתונים שמגלים: כמה זמן אנחנו נמצאים כל יום בדרך לעבודה

לפי נתוני הלמ"ס, רוב העובדים מוכנים לנסוע עד שעה וחצי ביום, ורק מעטים נוסעים יותר מכך ● כך מצטמצמות אפשרויות התעסוקה של העובדים ואפשרויות הגיוס של המעסיקים, ונפגע גם פריון העבודה: "עובדים מגיעים מאוחר ויוצאים מוקדם כדי להימנע מהפקקים"

פקקים באיילון. ''הערים מעדיפות שתנהגו לכל מקום, ואז מתלוננות שיש פקקים'' / צילום: איל יצהר
פקקים באיילון. ''הערים מעדיפות שתנהגו לכל מקום, ואז מתלוננות שיש פקקים'' / צילום: איל יצהר

כך משבר התחבורה מטלטל את שוק העבודה: מרבית הישראלים - גם אלו שנוהגים ברכב וגם אלו שמשתמשים בתחבורה ציבורית - לא נוסעים לעבודה יותר מ־45 דקות.

במציאות של פקקים לא נגמרים ושירות שהוא עדיין איטי ומסורבל בתחבורה ציבורית, המשמעות היא צמצום המרחק שבו מעסיקים יכולים למצוא עובדים, ושבו עובדים יכולים למצוא עבודה.

הרגלי הנסיעה הללו מכונים "יוממות" בשפה המקצועית ומשפיעים על כולם - על המשק הישראלי ופריון העובדים, על שוק הנדל"ן למשרדים, על הזדמנויות בעידן של מאבק על כוח אדם ושינויים דרמטיים בשוק העבודה ועל איכות החיים של העובדים.

הנתונים: כמעט 64% מגיעים לעבודה ברכב פרטי

לפי נתוני הסקר החברתי של הלמ"ס משנת 2023, שהם הנתונים הרשמיים המעודכנים ביותר, כמעט 64% מאזרחי המדינה מגיעים לעבודה ברכב פרטי לעומת כ־18% בתחבורה ציבורית, כמעט 2% באופניים וקורקינטים וכמעט 8% צועדים למקום העבודה ברגל. לא פחות מ־70% מהישראלים נוסעים למקום העבודה לא יותר מ־45 דקות.

הנתונים הללו תואמים גם נתונים מסקרים שבוצעו בעולם ולמחקרים שעומדים על זמנים דומים שמשקפים את הזמן שאנשים מוכנים לבזבז על הדרך לעבודה ובחזרה ממנה.

משום כך, מומחים מסבירים שהאזהרות על שעתיים בפקק בדרך לעבודה לא יתממשו, הזמן יישאר אותו זמן, אבל רדיוס המרחק ישתנה. מי שמתגורר באזורים עירוניים וצפופים יוכל למצוא הזדמנויות עבודה בקלות, ומי שמתגורר באזורים פרבריים יחוש מצוקה גדולה יותר.

"ראשי רשויות מקומיות התרגלו שכאשר הם תכננו יחידות דיור, אז באו יזמים ובנו יחידות דיור. הם חשבו שהם יעשו אותו דבר בתעסוקה, ואז יבנו גם תעסוקה שתכניס לעיר הרבה כסף מארנונה, אבל זה לא המצב", מסביר אלון סיגלר, שותף בחברת Last Mile לתכנון ערים ותחבורה.

"התעסוקה מתמקמת במקום שלעובדים יהיה נוח להגיע אליו. איזה מעסיק ירצה להקים משרד בשכונה שיש לה שתי יציאות שנסתמות בכל בוקר? לכן יש עודף שטחי תעסוקה מאושרים שלא מצליחים לממש אותם, והקשיים בהגעה וביציאה מהעבודה מגבילים מאוד את המקומות במרכז הארץ שבהם אפשר להתמקם.

"אם משקיעים בתחבורה ציבורית, זה פתרון מאוד יעיל להרבה אנשים ורואים את זה בפתח תקווה לצד הקו האדום של הרכבת הקלה וגם בחולון לקראת הקמת הקו הירוק".

תל אביב משקיעה בחלופות לנהיגה ביחס לשכנות

ואכן בתל אביב הנתונים שונים מאשר ביתר המדינה. לפי הסקר החברתי בנפת תל אביב, שם 77.5% מהעובדים מגיעים תוך עד 45 דקות למקום העבודה ורק 54% מהעובדים משתמשים ברכב פרטי, לעומת כ־21% בתחבורה ציבורית, יותר מ־6% באופניים וקורקינט וכ־13% ברגל.

אלו יכולים להסביר את השינויים גם בשוק המשרדים. בראיון לגלובס אמר לאחרונה מנכ"ל אלקטרה, איתמר דויטשר כי "מחוץ לתל אביב יש חולשה ענקית. יש שטחים שמוצעים להשכרה במחירים מהנמוכים שהיו פה בעשור האחרון, אבל בתל אביב זה פחות מורגש ויש בניינים עם רשימות המתנה.

"אני אישית חושב שתל אביב פחות תיפגע כי בסוף יש משמעות למשרד שנמצא במרחק נסיעת קורקינט, אבל בפריפריה - אפילו במעגל הראשון של תל אביב - יכול לקחת הרבה זמן עד שהשווקים יחזרו.

"המוצר הכי נדרש לכולנו זה עובדים, ובתל אביב הכי קל למצוא עובדים, בטח במגזרים של ההייטק. אלו בכלל לא אנשים שנכנסים למכונית. אם אני אקח משרד בתל אביב ואעביר אותו לנס ציונה, העובדים יגיעו? זו שאלה".

ואכן, בתל אביב מלבד הרכבות הכבדה והקלה העירייה סללה עשרות ק"מ של שבילי אופניים ונתיבי תחבורה ציבורית שיכולים להקל משמעותית על דרכי ההגעה.

סיגלר: "המרחק ממזרח גבעתיים לתחנת השלום זהה למרחק מהים לתחנת השלום - כשלושה קילומטרים. למרות המרחקים הקצרים, רק עיר אחת משקיעה בחלופות לנהיגה על ידי שבילי אופניים והעדפה לתחבורה ציבורית. אבל אם יוצאים מתל אביב מגלים שרוב הערים מעדיפות שתנהגו לכל מקום, ואז מתלוננות שיש פקקים.

"הכנתי מפה שמראה את הגבול הבלתי נראה בין הערים. בירוק סימנתי בניינים שנמצאים ליד שבילי אופניים במרחק של עד 5 ק"מ מהתחנה, באדום בניינים ליד תחנות הרק"ל ובצהוב סימנתי את נתיבי העדפה לתחבורה ציבורית.

"באופן לא מפתיע, כל הנתונים מראים שהסיכוי שתושב תל אביב ינהג לעבודה נמוך בהרבה מהסיכוי שתושב רמת גן או גבעתיים יעשה את הדרך בנהיגה, אף שהם נוסעים את אותם מרחקים ולאותם יעדים".

מפה שהכין מתכנן התחבורה אלון סיגלר שמראה את התשתיות סביב תחנת רכבת השלום

המעסיקים לוקחים מקומות חניה שהוחזרו בקורונה

"כל חברה גדולה שתסתכל עליה, עשתה בדיקת יוממות לעובדים במסגרת תהליכי האסטרטגיה שלה", אומרת שרית יצחקוב, מנכ"לית קוליירס ישראל שמייעצת בתהליכי התייעלות ומעבר לחברות בעיקר מתחום ההייטק והפיננסים.

"בשלב הראשון הם מסתכלים מאיפה העובדים שלהם מגיעים ובאילו דרכי הגעה הם מגיעים. היום זמן העבודה של עובד במקום העבודה הוא בממוצע שנתיים וחצי ולכן כשבוחנים מעבר משרדים עדיף לעשות את זה באופן שייתן מענה גם לעובד הקיים וגם לעובד הפוטנציאלי".

לדבריה, "המעסיק תמיד מסתכל קודם כל האם יש רכבת, בעיקר תחנת רכבת כבדה, ולאחר מכן רכבת קלה. רק בשלב השלישי מסתכלים על אוטובוסים. בד בבד חלק מהם מעדיפים קרבה לכבישים ראשיים", היא אומרת.

נושא התחבורה נהפך לכל כך משמעותי עד שיצחקוב מסבירה שבעלי נכסים מציעים שאטלים כדי לנסות למשוך לקוחות פוטנציאליים לאזור התעסוקה שלהם.

"הייתה לנו חברה מפתח תקווה שהעובדים שלה מגיעים מהאזור ובחנו אפשרות לצאת לראש העין או לאזורים גיאוגרפיים אחרים כדי להוריד עלויות, אבל בהנהלה החליטו פה אחד שהם לא זזים מאזור של פתח תקווה כדי לא לערער את העובדים. זו החלטה אסטרטגית כלפי העובדים והחברה לא רצתה לקחת את הסיכון.

שרית יצחקוב, מנכ''לית קוליירס ישראל / צילום: אפרת מזור

"לעומת זאת, לחברה אחרת מפתח תקווה לא היה אכפת להתמקם באזור אחר כי היא מארגנת הסעות לעובדים והיא התמקמה במודיעין. זה היה אירוע מאוד דרמטי. בדיעבד אנחנו יודעים שהיה שיעור מאוד גדול של נטישה. אחרי שינוי מהותי בארגון תמיד יש נטישה, אבל כאן עזבו יותר מ־10% וזה גבוה מאוד.

"מצד שני, ברגע שהם עשו מעבר לאזור מודיעין, הם נחשפו לקהלי יעד נוספים שהם יכולים לגייס דווקא מהטבעת הזאת, שעד אותו רגע הם לא הצליחו למשוך אותם. ספציפית במקרה הזה חיפשו כוח עבודה ולא מפתחים, אז קהל היעד התאים לשינוי".

גם העבודה מהבית, שתלו בה תקוות רבות בתקופת הקורונה, הולכת ודועכת לטענת יצחקוב: "אנחנו רואים מגמה של ניסיון להחזיר מקומות חניה למשרדים לאחר שוויתרו עליהם כדי לצמצם עלויות שכר דירה, כי יש היום יותר עבודה מהמשרד.

"ככל שמתקרבים לרכבת כך מספר החניות שהחברה צריכה קטן. ובכלל, למרות ההצהרות של טראמפ תחום ה־ESG שמחייב להיות עירניים בסוגיות הקיימות עדיין מאוד בולט אצל חברות גלובליות. הן מנסות להפחית את מספר החניות שהן שוכרות עבור העובדים שלהן, ואת מספר כלי הרכב ולבטל הסדרי ליסינג. לחברות בתוך תל אביב אין אפילו מקום חניה אחד לעובדיהן, פשוט כמדיניות אין חניות".

ואולם, זמני הנסיעה לא משפיעים רק על גיוס העובדים אלא גם על הפרודוקטיביות שלהם. "היום העובדים יוצאים מהבית מאוחר יותר כדי לחסוך את הפקקים. ויוצאים מהמשרד יותר מוקדם כדי לחסוך את שעת העומס אחה"צ, כמובן שעובדים טוענים, ואני מניחה שזה גם באמת קורה, שהם חוזרים הביתה ועובדים גם מהבית, אבל אחוז הפריון יורד בצורה משמעותית".

לדבריה, "אני חושבת שהמעסיקים מעלימים עין מזה שהעובדים מגיעים יותר מאוחר ויוצאים יותר מוקדם. בסוף מה שמעניין אותם זו התפוקה, ואם העובד יודע לייצר את התפוקה בטווח של זמן העבודה שניתן לו - בשביל לסיים את המשימות שלו, אז למעסיק לא באמת יהיה אכפת.

"אני כן יכולה להגיד שבאיזשהו מקום זה אומר שביותר זמן במשרד העובד יכל לעשות יותר, אין ספק. אבל זו חשיבה של פעם. היום המעסיקים חושבים אחרת כי אין ברירה. למעסיק חשוב שהעובד ירגיש טוב כי אז נותן תפוקה יותר טובה והוא יצירתי יותר".

העובדים: 60% ויתרו על עבודה בגלל זמן נסיעה ארוך

המשבר בתשתיות התחבורה הציבורית מורגש לא רק אצל המעסיקים ובשוק הנדל"ן למשרדים, אלא גם כמובן אצל העובדים.

איתי שפרן מחברת "פתרונות" כלכלה תכנונית מסביר שבסקר שביצע בקרוב עובדים עלה ש-־60% מהמשיבים ויתרו על מקום עבודה בגלל זמן נסיעות ארוך מדי.

"שוק העבודה הוא נגזרת של מקומות שיש בהם את החיבור ואת העוצמה החזקה ביותר של מערכות להסעת המונים. בישראל המיקום הזה מאוד ברור, והוא בין הרחובות יגאל אלון למנחם בגין בתל אביב. זה המקום עם העוצמה הכלכלית הכי חזקה במדינה, וזה גם גרם לזה שמתחמים עירוניים בעיר ירדו מנכסיהם כמו שדרות רוטשילד", אומר שפרן.

לדבריו, "שוק הנדל"ן למשרדים מחוץ לתל אביב לא רק נחלש, בחמש השנים האחרונות, גם התחלות הבנייה הגיעו למספרים חסרי תקדים. אם הביקוש הוא בערך בין 700 ל־-800 אלף מ"ר בשנה במדינה, ההיתרים בשנת 2024 עמדו על מיליון וחצי מ"ר, מתוכם בתל אביב התחילו לבנות רק 13 אלף מ"ר".

לכן לדבריו, "אם שילמת 50־100 שקל למ"ר במטרופולין, ליד מגדלי עזריאלי תשלם 150־200 שקל למ"ר. אבל אתה משתפר ביכולת להשיג הון אנושי בצורה שהיא כמעט חוצה מדינה ובזכות הרכבת עובד מגיע מירושלים בפחות זמן ממה שיגיע מקריית אונו ברכב. העלות הכספית היא כאין וכאפס לעומת יכולת הגיוס".

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים