גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר בנמל אילת: בהסתדרות דורשים לשלול את הזיכיון, האחים נקש משיבים אש

כבר יותר משנה שנמל אילת עומד שומם בעקבות תקיפות החות'ים והשבתת הסחר הימי ● ההסתדרות מאשימה את הנהלת הנמל בפיטורי 18 עובדים תוך כדי מו"מ, ומבקשת לשקול את המשך הענקת הזיכיון לאחים נקש ● מנגד, מנכ"ל הנמל טוען: "ההסתדרות הוליכה אותנו שולל"

רכבים מיובאים בנמל אילת / צילום: איל יצהר
רכבים מיובאים בנמל אילת / צילום: איל יצהר

כבר 16 חודשים שנמל אילת עומד שומם לאחר שהחות'ים הצליחו להשבית את התעבורה הימית במפרץ סואץ, ואילצו את חברות הספנות לעשות עיקוף גדול ולהגיע לנמלי הים התיכון. על הרקע הזה היחסים בין ההסתדרות שמייצגת את ועד העובדים בנמל ובין ההנהלה נהפכים למתוחים ונראה שהם על סף פיצוץ.

בלעדי | המאבק בקבוצת נקש מתרחב לארה"ב: תלונה ל־FBI נגד המנכ"ל אבי חורמרו
בלעדי | זה המועמד לתפקיד יו"ר חברת נמלי ישראל

בשבוע שעבר בהסתדרות פנו לחברת נמלי ישראל וביקשו לשקול את המשך הענקת הזיכיון להפעלת הנמל להנהלתו הנוכחית בחברת פפו ספנות שבשליטת האחים נקש.

האחים קנו את הזיכיון להפעלת הנמל בסוף 2012 בתמורה ל־120 מיליון שקלים ולמשך 15 שנה בתוספת אופציה ל־10 שנים נוספות. הנקשים נותרו לבד בסוף ההליך המכרזי והסכום ששילמו כונה בענף "נזיד עדשים", זאת ביחס לרווחים מוערכים של מאות מיליוני שקלים מאז.

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

בכל אופן, אין מחלוקת על כך שמאז פרוץ המלחמה, הנמל סופג הפסדים. עד שהתחילה המלחמה, הנמל התמקצע בהובלת מכוניות, כאשר מחצית מהמכוניות שיובאו לישראל נפרקו בו. כמו כן, פועלים במרחב הנמל גם קו של קצא"א להובלת נפט גולמי וכן יצוא דשנים ומחצבים. בסוף השנה הנוכחית המדינה תצטרך להחליט האם להאריך את תקופת הזיכיון בעשור.

לפי נתונים שנחשפו בדיוני ועדת הכלכלה, בעלי הנמל משכו דיבידנד בסך 162 מיליון שקלים ב־4 השנים שקדמו למלחמה. מנגד, ברבעון הראשון של שנת 2024 ירדו הכנסות הנמל ב־81%.

טענות נגד הנמל

לפי ההסתדרות, בחודש מרץ האחרון נערכה ישיבה רבת משתתפים יחד עם נציגי הממשלה ובו הגיעו להסכמות לפיהן במשך שלושה חודשים עובדים יוצאו לחופשה מרוכזת והמשא ומתן על עתיד העסקתם יימשך. ואולם, בכל זאת, החליטה ההנהלה על פיטורי 18 עובדים מתוך 120 עובדי נמל.

לפי ההסתדרות, הנמל לא עמד ביעדי המדינה בהיקף ניטול המטענים: "במהלך השנים הנהלת הנמל הפרה את הוראות החוק וכתב ההסמכה, נהגה במדיניות יד קפוצה, השקיעה השקעה מינימלית בתשתיות ובפיתוח הנמל תוך הזנחת הציוד והרציפים עד כדי פגיעה בבטיחות, וצמצמה את כוח האדם באופן ניכר".

עוד נטען על ידי ההסתדרות שלפי כתב ההסמכה על הנמל להשאיר ציוד וצוות לתפעולו בשעת חירום, אלא אם שרת התחבורה הורתה אחרת. אלא שמאז פרצה המלחמה ההנהלה ניסתה לפטר כ־50 אחוזים ממצבת העובדים וכי הציוד המינימאלי הדרוש בשעת חירום תקול או חסר.

כמו כן, נטען כי החברה משתמשת בשטח הנמל לעסקים נוספים של בעליה בניגוד להוראות, כמו מגורים לעובדי מלון "אורכידאה" והכשרת אחד ההאנגרים בנמל לאולם אירועים.

"לא דובים ולא כסף"

בהנהלת הנמל דוחים את הטענות ובמכתב תגובה ששלחו השבוע, כתב מנכ"ל הנמל גדעון גולבר כי "המשכנו להעסיק את העובדים בהיקף מלא במשך 8 חודשים, וכשביקשנו לנקוט באמצעים מידתיים של חסכון בעלויות נתקלנו בהתנגדויות נחרצות של ההסתדרות שגררו דיונים בבתי המשפט".

וכן טען כי "ההסתדרות הוליכה אותנו שולל בטענות שונות כי הם מקיימים מו"מ עם האוצר שהסכים לשלם חלק משכר העובדים - טענה שהועלתה בבית המשפט והתבררה כשקרית. לא דובים ולא כסף. טענו כי הם מקורבים ליו"ר ועדת כלכלה (ח"כ דוד ביטן - א"ז) שיפעל לטובת הנמל ובפועל כלום".

גולבר המשיך לתקוף וטען ש"כשההתסדרות לא צלחה בתפקידה הבסיסי, בא מכתבם זה המנסה להכפיש את הנהלת החברה כניסיון נואש אחרון 'להציל' את העובדים. צמצום מצבת העובדים בוצעה בשיקול דעת וניתן שירות ככל שהתבקש ע"י חיל הים, כי"ל או כל לקוח אחר".

כן הוא הדגיש את הפעולות שבוצעו בחברה בניסיון להחזיר את הלקוחות, כמו הניסיון להחזיר את צו היבוא לאילת שיחייב פריקת מכוניות בו, להעמיד לשימוש החברה רציף במי הים התיכון, מימון של 40% מהתוספת בהובלה ימית במעבר בתעלת סואץ ופניות לאוצר כדי לקבל סיוע. "אנו לא מכירים גוף עסקי שהיה מחזיק את כל העובדים למשך 16 חודשים כשאין עבודה".

לטענת בעלי הנמל ההוצאות הקבועות מגיעות לכ־8 מיליוני שקלים בחודש ומתוכם 3.5 מיליוני שקלים עלויות שכר.

הסדר פיצוי לנמל

במהלך השנה שעברה ועדת הכלכלה בכנסת הקדישה לפחות שלושה דיונים למצבו של נמל אילת. בחודש אפריל אשתקד איימה הוועדה בסנקציות כנגד בעלי הנמל אם יממשו את תכניתם לפטר מחצית מהעובדים - ידרשו את כספי הסיוע שהממשלה נתנה לנמל ולא יממשו את האופציה להארכת הזיכיון.

ביולי האחרון היו"ר ביטן התנה סיוע נוסף בערבות המדינה במניעת פיטורי עובדים במשך 4 חודשים ובחודש אוגוסט התברר שהנמל דחה את ההצעה והמנכ"ל לא הסכים להתחייב על יותר מחודשיים.

בכל אופן, לגלובס נודע שבממשלה עובדים על הסדר פיצוי לנמל אילת על נזקי המלחמה. לאחרונה, חתמו שרת התחבורה מירי רגב ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' על מתווה להסדרת ענף נמלי הים, כשבמסגרתו נמלי הדרום והמפרץ קיבלו לפריקה רציפים נוספים, הפצרות הנהלת חברת נמל אילת להצטרף להסדרה שנדונה בשנה האחרונה עלו בתוהו.

בנמל מסרבים להתייחס להתפתחויות האחרונות. עם זאת, בראיון לגלובס בשנה שעברה אמר המנכ"ל גדעון גולבר ש"אני לא מתבייש להציע ללקוחות שלי לשלם כופר לחות'ים. 100 אלף דולר כדי לעבור, ואני אשתתף במימון. אני לא ישן בלילה".

בממשלה קיבלו תחילה בסקפטיות את הדרישות של הנמל לנוכח רווחי העבר של בעליו וההנחה שהסיכון הביטחוני בהפעלתו מגולמת במחיר הנמוך ששילמו בעליו בעת הרכישה. אלא שהנמל כבול להסכמים קיבוציים ולמגבלות בניהול כוח האדם שלו, לצד העובדה שפריקת המכוניות הרווחית נחתכה ב־100 אחוזים וכן חיתוך של כ־60 אחוזים ביתר הפעילויות נוטות להפוך את התמונה ולהכליל את נמל אילת בשלב נוסף של ההסדרה בנמלים.

עוד כתבות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?