גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקרים קובעים: אנשים אוהבים אתכם יותר ממה שאתם חושבים

העדויות הולכות ונערמות: אנחנו מעריכים בחסר את מה שאחרים חושבים עלינו, וזה גורם לנו לתת פחות מחמאות ולשחק קשים להשגה ● איך נוצר "פער האהדה" הזה, ומה אפשר ללמוד מהגישה של ילדים מקובלים

אנשים אוהבים אתכם יותר ממה שאתם חושבים
אנשים אוהבים אתכם יותר ממה שאתם חושבים

"ברוכים הבאים ללייק וובגון. כאן כל הנשים חזקות, כל הגברים יפים, וכל הילדים מעל הממוצע". הציטוט הקומי מתוך הספר "לייק וובגון: מקום שאינו במפה" של הסופר גאריסון קיילור מבוסס על מחקרים אמיתיים, שהראו ש־80% מהאנשים מעריכים את התפקוד שלהם כ"מעל הממוצע", אף שסטטיסטית זה בלתי אפשרי כמובן. אנחנו חושבים, בממוצע, שאנחנו נהגים טובים מאחרים, וגם שאנחנו יצירתיים, אינטליגנטים, אמינים, חברותיים ובכושר גופני מעל הממוצע. רק בתחום אחד אנחנו נוטים להעריך את עצמנו בחסר: מידת החיבה שאנשים רוחשים לנו. התופעה הזאת מכונה "פער האהדה", או The Liking Gap.

מה הקשר בין חיסון לשלבקת חוגרת לבין אלצהיימר?
החברות שבנו על חיסוני הקורונה מחפשות עכשיו חלומות חדשים

מפספסים סימנים חיוביים

פער האהדה תואר לראשונה בשנת 2018 על ידי קבוצת חוקרים בראשות ד"ר אריקה בות'בי, שהייתה אז חוקרת באוניברסיטת קורנל, וד"ר גאס קוני, שהיה אז בהרווארד. היום שניהם מרצים בבית הספר למנהל עסקים וורטון באוניברסיטת פנסילבניה. מאז שוחזרה התופעה במחקרים נוספים.

באותו מחקר חלוצי הפגישו החוקרים זוגות נבדקים במעבדה וביקשו מהם לשוחח. אחר כך הגישו להם שאלונים שבהם התבקשו לדרג מה הם חשבו על בן שיחם, ומה הם חשבו שבן שיחם חשב עליהם.

במאמר המסכם את המחקר כתבו החוקרים: "מצאנו את הפער הזה בקרב זרים ששוחחו במעבדה. אחר כך זיהינו אותו גם בקרב שותפים לחדר במעונות וגם בסדנת התפתחות אישית. הפער נשמר בשיחות שנמשכו לאורך תקופת זמן שונה, ואפילו לאורך כמה חודשים. המחקר מראה שבממוצע, אנשים אוהדים אתכם יותר ממה שאתם חושבים".

כן, גם אתכם.

מחקרי המשך הראו שהתופעה מתקיימת אפילו אצל ילדים בני חמש. זה הגיל שבו אנחנו מתחילים להבין שלאחר יש עולם פנימי משלו והוא יודע את מה שהוא יודע, ואינו יודע בהכרח את כל מה שאנחנו יודעים. במוח העצמאי הזה שלו יש לו גם דעות שהן אינן בהכרח הדעות שלנו. ויש לו גם דעה עלינו.

ומהרגע שהבנו שיש לכל אחד דעה עלינו, אנחנו נהיים מוטרדים ממנה וחושבים שהיא גרועה יותר ממה שהיא באמת.

מדוע זה קורה? לחוקרים היו כמה השערות. "שיחות בין אנשים שעוד לא מוגדרים חברים, ולפעמים גם כאלה שכן, הם תיאטרון של נימוס", כתבו במאמר החלוצי. "אנשים לא חושפים בהן את הרגשות האמיתיים שלהם. לכן הם גם לא חושפים את המידה שבה חיבבו את בני שיחם.

"בנוסף, שיחות הן תובעניות קוגניטיבית, ולכן אפילו אם אנשים שולחים סימנים לכך שהם מחבבים את בן שיחם, אלה לא תמיד שמים לב. הם יותר מדי עסוקים בעצמם או בשאלה מה לעשות או לומר. כשמראיינים אנשים אחרי שיחה, הם לרוב מביעים ספק לגבי אופן התנהלותם. 'האם דיברתי יותר מדי?', 'האם אמרתי משהו לא במקום?', אלה דאגות שמופיעות אצל אנשים רבים אחרי שיחה שהיא משמעותית להם".

בראיון בהתכתבות מספר קוני, מעורכי המחקר הראשון, שבהמשך הם מצאו שהמונולוג הפנימי של אנשים "נוטה להיות מלא בביקורת עצמית אחרי מפגשים חברתיים".

הבעיה של אנשים ביקורתיים

לדברי ד"ר עידית גוטמן, פסיכולוגית קלינית ומרצה בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב, "בני אדם הם יצורים מאוד חברתיים, מאוד רגישים לדחייה ולכן רוצים להיות מאוד זהירים, אקסטרה־זהירים, והרי אנחנו יודעים שדחייה יכולה לעורר במוח אזורים הקשורים לכאב. מיקוד היתר באפשרות של דחייה הוא כנראה חלק מאותו מנגנון.

"תופעת פער האהדה קשורה גם לאפקט הזרקור, כלומר הנטייה שלנו לחשוב ששמים לב אלינו וחושבים עלינו יותר מכפי שקורה בפועל. בנוסף, לכל אחד מאיתנו יש איזשהו אני מדומיין בראש שאליו הוא שואף להידמות".

כך, אנחנו יודעים לא רק איך הבדיחה שלנו נשמעה, אלא איך התכוונו שהיא תישמע. אנחנו יודעים שבפעם הקודמת שסיפרנו את הסיפור הזה הוא יצא יותר טוב. "אנשים אחרים לא חשופים כמובן להשוואה הפנימית הזאת, ולכן הם לא שופטים אותנו מול רף ה'עצמי הטוב ביותר' שהצבנו לעצמנו", אומרת גוטמן.

ד''ר עידית גוטמן / צילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב

גם תופעת ההשלכה עושה את שלה. "נמצא שאנשים ביקורתיים מאוד כלפי אחרים מרגישים גם פחות אהובים", אומרת גוטמן. "ההיפך גם הוא נכון, ומי שמרגיש פחות אהוב הופך להיות יותר ביקורתי, וחוזר חלילה".

הסיבה שאנחנו קשים להשגה

לבסוף, אומר קוני, החשש של כל אחד מאיתנו מדחייה, בגלל הערכת החסר שלנו לגבי מידת החיבה שרוחשים לנו, גורם לכולם להתנהג כ'קשים להשגה'. כשאנחנו פוגשים מישהו שאנחנו באמת מחבבים, אנחנו ניטה לא להחצין זאת משום שאנחנו חוששים שהתגובה הנגדית תהיה קרירה יותר וניראה נלהבים יתר על המידה ומגוחכים.

ואכן, מחקר המשך שהובילה בות'בי ב־2020, אישש את ההשערה הזאת. החוקרים מצאו שאנשים אכן נותנים הרבה פחות מחמאות מכפי שהיו רוצים, כי הם חושבים ש"אנשים מוצלחים כבר יודעים שהם מוצלחים", או חוששים לעורר מבוכה או להעמיד את עצמם באור שלילי, כאילו התלהבו יתר על המידה. גם במקרה הזה, מתברר שהם טועים: מחמאות מתקבלות הרבה יותר באהדה ומובילות להערכה לצד המחמיא, יותר מכפי שהמחמיא חושב.

לא רק זאת, אנשים שנתנו בעצמם מחמאה מרגישים אחרי זה טוב יותר מכפי שציפו להרגיש. אבל הם לא יודעים זאת מראש, אז הם נמנעים מלהחמיא.

התמונה מתבהרת אחרי הרבה זמן

אז אם אנחנו לא מראים עד כמה התרשמנו מאחרים, והם לא מראים לנו עד כמה הם התרשמו מאיתנו, אף אחד לא מקבל את הפידבק המגיע לו. מה הפלא, אם כך, שאנחנו לא יודעים עד כמה אנחנו אהודים?

מה קורה כשאנשים מכירים אותנו באמת?
קוני: "פערי האהדה לא נעלמים, אבל הם כן פוחתים עם הזמן. נראה שהפער משגשג בתנאים של אי־ודאות. ככל שאנחנו אוספים יותר מידע לגבי מה באמת חושבים עלינו, היכולת שלנו לזהות שמחבבים אותנו הולכת ומשתפרת".

המחקרים של בות'בי, קוני וחוקרים נוספים הראו שנדרשים אפילו תשעה חודשים של היכרות כדי למחוק את פער האהבה לחלוטין.

תיאורטית, פערי האהדה יכולים להיעלם גם משום שאנשים משתכנעים שאנחנו אכן גרועים כפי שחשבנו מלכתחילה, אבל אלה מקרים הרבה פחות נפוצים, אומר קוני ומציין גם שלמעשה יש שני פערי אהדה: הראשון מתבטא בכך שאנחנו חושבים שאנשים אוהבים אותנו פחות ממה שהם אוהבים אותנו באמת, והשני הוא שאנחנו נוטים לחשוב שאנשים אוהבים אותנו פחות ממה שאנחנו אוהבים אותם. בשני המקרים, המציאות מוצלחת יותר מכפי שאנחנו תופסים אותה במוחנו. גם הפער שבו אנחנו חושבים שאנשים מחבבים אותנו פחות מכפי שאנחנו מחבבים אותם מופיע כבר מגיל חמש.

נטייה מולדת, שאפשר לשפר

מה המחיר הנפשי שאנחנו משלמים על פער האהדה?
גוטמן: "כשהרגישות לדחייה היא מוגזמת והפער גדול מדי, אנשים שמניחים מראש שלא מחבבים אותם לא יוזמים ולא מנסים, ומנגד לוקחים יותר ללב מחוות שליליות קטנות ומתעלמים מאיתותים חיוביים. אנשים שמרגישים שאוהבים אותם נהנים יותר באינטראקציה, וגם לצד השני זה נעים".

גוטמן אומרת שמדובר בנטייה מולדת, המתעצבת בסביבות גיל חמש. "בקשרים מסוימים, שבהם נקבל המון פידבק חיובי, יהיה תיקון וכן נוכל להרגיש אהובים ורצויים, אבל הנטייה הטבעית להניח ששופטים אותנו לחומרה בקשרים חדשים נשמרת בדרך כלל.

"אחד המשתנים המנבאים אותה הוא סגנון ההתקשרות בינקות, כלומר המידה שבה האמנו שאוהבים אותנו. זה קשור, אם כי לא באופן חד־ערכי, ביחס האמיתי של ההורים שלנו אלינו, עד כמה הגיבו אלינו, עד כמה התאימו את עצמם לצרכים ולרגשות שלנו".

מספרים לנו לא מעט שביטחון עצמי הוא תכונה חברתית רצויה, מה שגורם לאנשים שחושבים שאין להם ביטחון עצמי לאבד עוד יותר ממנו, כי הם חושבים שאינם אהודים משום שאין להם ביטחון עצמי. ואת אפילו אומרת שזה קצת נכון. אז איך שוברים את מעגל ההיזון השלילי?
גוטמן: "קודם כול, על ידי כך שנביא למודעות מחקרים כמו אלה, שמראים שאנשים בעיקרון פחות ביקורתיים כלפינו מאשר הקול הפנימי שלנו. רוב הסיכויים שאם אתם בכלל שואלים את עצמכם את השאלות הללו, אתם כנראה השופטים הכי מחמירים של עצמכם. כאשר אנחנו מטפלים באנשים עם ביקורתיות עצמית מוגזמת, אנחנו לפעמים שולחים אותם לשאול אנשים אחרים, בצורה לא ברורה מדי, מה הם באמת חושבים עליהם. אנחנו מראים למטופל שהתפיסה היא חיובית יותר מכפי שהוא חשב.

"מעבר לתרגילים הקוגניטיביים, קיימת גם הדינמיקה הבין־אישית. מחקרים מוכיחים שפסיכולוגים טובים, כלומר אלה שמצבם של המטופלים שלהם משתפר יותר, הם פסיכולוגים חמים, שנותנים למטופל את חוויית האהדה שהוא לא מצליח לחוות בקשרים היומיומיים שלו".

פסיכולוג חם הוא מוצר במחסור, לא? האבטיפוס של הפסיכולוג הוא אדם מרוחק וקורקטי.
"אוי, אני מקווה שלא. אני רוצה להאמין שאנחנו כאנשי מקצוע אכן נותנים למטופלים את מה שהם צריכים. גם לי אמרו בעבר שאני מחייכת יותר מדי בטיפול, אבל המחקרים אומרים שזה מותר ואפילו מועיל".

לקוני יש המלצה נוספת: "ככל שאנחנו מתנסים יותר ביחסים חברתיים, כך אנחנו משתפשפים בזה, ואנחנו מבינים את הסימנים החברתיים טוב יותר. ומחקרי פער האהדה מראים לנו שהסימנים שאנחנו מפספסים בשיחה עם אנשים חדשים הם יותר חיוביים מאשר שליליים. אם כך, ההמלצה שלי היא לצאת, לפגוש, להכיר ולדבר עם כמה שיותר אנשים. מחקרים מראים שמי שעושה את זה מגביר את הרגישות החברתית ואת שביעות הרצון החברתית שלו".

ד''ר גאס קוני / צילום: תמונה פרטית

היתרון של ילדים מקובלים

מחקרים חברתיים נוספים הראו שאנחנו בדרך כלל מעריכים בחסר את ההנאה שנחווה בעקבות מפגשים חברתיים. במאמר שכותרתו "מעדיפים בדידות בטעות", בהובלת ניקולס אפלי מאוניברסיטת שיקגו, מתואר ניסוי שבו החוקרים שאלו נבדקים כמה מפגשים הם היו רוצים ליזום בכנס או בנסיעה ברכבת, ואחר כך הכתיבו להם מספר מגעים רנדומלי, שונה מזה שהיו בוחרים מיוזמתם החופשית, וביקשו לדרג את החוויה. התברר שהנבדקים העריכו בחסר את מספר המגעים שיאפשר להם להגיע לרמת ההנאה האופטימלית.

"אנשים יכולים לשפר את איכות החיים שלהם על ידי כך שיהיו יותר פעילים חברתית ממה שנדמה להם שהם רוצים", כתבו החוקרים.

התוצאות היו דרמטיות ביותר כאשר היה מדובר במפגש עם זר, שממנו רבים מאיתנו נוטים להימנע. לפני מפגש עם חברים אנחנו מצפים ליהנות, אבל בדרך כלל נהנים אפילו יותר מכפי שציפינו. לדברי קוני, זה קורה גם משום שאנחנו מקבלים במפגש פידבקים טובים יותר על עצמנו מכפי שאנחנו מצפים לקבל.

האם יש סיכון במודעות לפער האהדה ובהתנהלות כאילו כולם אוהבים אותנו? הרי כנראה זו תופעה שהתפתחה כי יש לה תועלות אבולוציוניות.
קוני: "קצת פער אהדה, אם הוא לא משתק ומונע מאיתנו ליצור את היחסים, כן גורם לנו לרצות להשתפר ולהשתדל יותר".

גוטמן: "אם נניח שכולם אוהבים אותנו כל הזמן והכול בסדר, אולי אנחנו עלולים לפספס סימנים חברתיים שליליים, ואז על פניו אנחנו עלולים לתקוע את עצמנו במקום שבו אנחנו לא רצויים.

"אבל המחקרים מראים שזה בדרך כלל לא נורא. מחקרים בילדים מראים שמי ש'מקובל' הוא לאו דווקא ילד שאף פעם לא נדחה ממשחק, אלא בדרך כלל ילד שנדחה ממש באותו שיעור כמו האחרים, אבל הוא לא לוקח את הדחייה אישית, אלא יודע שזה ככה בחיים וממשיך לאירוע הבא. כך הוא נותן לעצמו יותר צ'אנסים, ובסוף משהו מצליח והוא נשאר עם תחושה חיובית, שמשפיעה לטובה על האינטראקציות שלו בהמשך הדרך".

האם יש הבדלים תרבותיים בכל הנוגע לפער האהדה?
קוני: "המחקרים מראים את הפער גם בתרבויות לא מערביות ואפילו בילדים צעירים, כלומר נראה שמדובר בתופעה די אוניברסלית. אבל המחקרים לא השוו עדיין את עוצמת התופעה בתרבויות שונות, או את האופן שבו היא משפיעה על ההתנהגות של אנשים בתרבויות שונות. זה כיוון מעניין למחקרים המשך".

גוטמן: "התרבות הקפיטליסטית האמריקאית מתוארת לפעמים כתרבות של נותני שירותים. זו תרבות שבה כולנו מנסים לשווק את עצמנו כמוצר, או יותר נכון כחוויית לקוח, ויכול מאוד להיות שבתרבות כזאת אנחנו עוד יותר קשובים, ולכן עוד יותר מוטרדים, מהפער הנתפס בין העצמי הרצוי לבין האופן שבו נדמה לנו שהוא נתפס כלפי חוץ".

עוד כתבות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים