ח"כ גלעד קריב, העבודה ("הבוקר הזה", כאן ב', 14.04.25) / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
לפני מספר ימים, בג"ץ דחה על הסף עתירות נגד החלטתו של שר האנרגיה אלי כהן להפסיק את מכירת החשמל לרצועת עזה. אבל האם היה בכלל מה להפסיק? לדברי ח"כ גלעד קריב, ההכרזה על הורדת השאלטר היא "פייק ניוז". קריב טען כי בפועל, שר האנרגיה "לא ניתק שום חשמל", וכי "כשהוא הודיע לציבור שהוא ניתק את החשמל, החשמל כבר היה מנותק ממזמן". האם קריב צודק?
● סכום העתק שיעביר האיחוד האירופי לרשות הפלסטינית
● המומחית שבטוחה: קטאר עובדת לטובת חמאס, מצרים נמצאת במקום ההפוך
נעשה קצת סדר. עד המלחמה, צריכת החשמל הכוללת בעזה עמדה על כ־250 מגה־וואט ביום. ישראל סיפקה כמחצית מהם (כ־120 מגה־וואט), והשאר סופקו באמצעות סולר (ששימש את תחנת הכוח של עזה ואלפי גנרטורים קטנים בבתי חולים ובתי עסק) ובאמצעות פאנלים סולאריים על גגות הבתים.
החשמל הישראלי סופק באמצעות עשרה קווי חשמל. בתחילת המלחמה, שר האנרגיה דאז ישראל כ"ץ הורה להפסיק את אספקת החשמל לעזה, ועשרת הקווים הושבתו. ביוני האחרון הוחלט לפתוח שוב קו אחד בלבד שמספק חשמל למתקן התפלת מים בדיר אל־בלח שברצועה. ההחלטה של השר כהן מ־9 במרץ סגרה שוב את אותו קו.
בקו שנסגר כעת עוברים 10מגה־וואט, שהם כ־4% מצריכת החשמל בעזה של לפני המלחמה. זה הרבה או מעט? ד"ר עילי רטיג, מומחה לאנרגיה וביטחון מאוניברסיטת בר־אילן, הסביר לנו כי אומנם "מתקן ההתפלה יכול להמשיך לעבוד גם בלי החיבור הישראלי", אבל "הוא יצטרך הרבה סולר כדי להפעיל את הגנרטורים שלו" - משאב שנמצא כרגע במחסור ברצועה.
לפי רטיג, "כל הרעיון של לחבר חזרה את מתקן ההתפלה לחשמל ישראלי היה למנוע את הצורך להעביר לשם משאיות סולר. גם משום שקשה למשאיות להגיע לשם, וגם עקב החשש שהמשאיות ייגנבו על ידי חמאס, כי סולר הוא דו־שימושי ויכול לשמש גם את הגנרטורים של חמאס מתחת לאדמה. החיבור של המתקן לקו הישראלי נועד לחסוך את הזרימה הבלתי פוסקת של משאיות לאזור".
לכן, רטיג מסיק כי ללא החשמל הישראלי, פעילות מתקן ההתפלה תלויה באישור ישראלי להחזרת משאיות הסולר למקום.
באופן כללי, אומר רטיג, רשת החשמל המרכזית בעזה קרסה עוד לפני המלחמה, והעזתים למדו לא להסתמך עליה. כך שההשפעה של ניתוק הקו האחרון על האזרחים הפרטיים לא תהיה ישירה, אלא תבוא לידי ביטוי בעקיפין ובפגיעה בנגישות למים.
ח"כ קריב מסר בתגובה: "ההכרזה של השר אלי כהן היא שקרית, משום שהוא לא 'הוריד את השאלטר' וניתק את כל החשמל לרצועת עזה, ובפועל מדינת ישראל אפשרה העברת דלקים לטובת הגנרטורים שמפעילים את מפעל התפלת המים ברצועה״.
בשורה התחתונה: דברי קריב לא נכונים ברובם. אף שרוב החשמל הישראלי נותק לרצועה עוד קודם לכן, להחלטה על השבתת קו החשמל למתקן ההתפלה יש משמעות לא זניחה, והיא פוגעת במשק האנרגיה בעזה.
תחקיר: עדין קליין