גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה"שייח' המרגל" שמכניס את עולם ה-AI לסערה

טחנון בן זאיד, בן משפחת המלוכה מאבו דאבי, התעניין בעיקר במשחקי וידאו ואמנויות לחימה ● ב־2017 הוא גילה כי הבינה המלאכותית של גוגל ניצחה את תוכנת השחמט הטובה בעולם, ועיניו נפקחו לעוצמת ה־AI ● יש לו יותר מ־1.5 טריליון דולר וחלום להפוך את האמירויות למרכז הטכנולוגיה העולמי

The ‘Spy Sheikh’ Taking the AI World by Storm

טחנון בן זאיד בן סולטן אל נהיאן / צילום: ap, Evelyn Hockstein
טחנון בן זאיד בן סולטן אל נהיאן / צילום: ap, Evelyn Hockstein

=

בן משפחת המלוכה מאבו דאבי, שזכה לכינוי "השייח' המרגל", רגיל להשתמש בהונו העצום כדי להתמחות ולקנות לו שליטה ב"שיגעונות" הרבים שלו. לאורך השנים אלה כללו אמנויות לחימה, שחמט ומשחקי וידאו.

דעתן, פרובוקטור וחדור מטרה: חי גאליס רוצה להיות מלך הקניונים החדש
"נתקלתי בסמנכ"ל ציני והעפתי אותו מהסדנה. זה הורס את הארגון"

כעת, שייח' טחנון בן זאיד בן סולטן אל נהיאן, היועץ לביטחון לאומי של איחוד האמירויות הערביות ואחיו של נשיא המדינה, מפעיל תוכנית דומה בקנה־מידה גדול בהרבה - הוא רוצה לדחוף בכוח את האמירות הזעירה שלו לחזית המרוץ לפיתוח מערכות בינה מלאכותית ושליטה בהן, מערכות שעשויות לשנות את הכלכלה העולמית.

גם העולם שם לב למאמצים של השייח' ולא נותר אדיש. המנכ"לים של אפל, מיקרוסופט ובלקרוק כבר הספיקו בחודשים האחרונים לחלוק לו כבוד במתחם המלכותי המפואר שלו במפרץ הפרסי. בביקורו בארה"ב, התאבק השייח' עם מארק צוקרברג, חובב ג'יו ג'יטסו ברזילאי כמוהו, ולבש סווטשירט וג'ינס לביקור אצל אילון מאסק במפעל טסלה בטקסס.

מארק צוקרברג / צילום: ap, David Zalubowski

כל זה מתאפשר בין היתר משום שטחנון (56) שולט על יותר כסף כמעט מכל אדם אחר בעולם. הוא יו"ר של שתי קרנות עושר מאבו דאבי עם נכסים המוערכים בשווי של 1.4 טריליון דולר ובמקביל מנהל הון אישי עצום.

קרן ה־AI החדשה שהוא מוביל, MGX, צפויה להזרמה של יותר מ-50 מיליארד דולר מהונו האישי וממקורות אחרים באבו דאבי, לפי מקורות המכירים את הקרן. התוכנית היא שמיליארדי דולרים נוספים יושקעו בבינה מלאכותית על ידי Group 42, חברה נוספת שהוא שולט בה.

הגופים הללו של טחנון הם חלק מהשקעה של יותר מ־70 מיליארד דולר בצרפת ובאיטליה שאיחוד האמירויות התחייבה לה בחודש פברואר. בחודש ינואר, MGX הייתה אחת מקומץ שמות שהוזכרו כעומדים מאחורי "סטארגייט", פרויקט מרכז נתונים (דאטה סנטר) בהיקף של 100 מיליארד דולר עליו הכריזו בבית הלבן ושאותו יובילו סופטבנק ו־OpenAI. הקרן גם השקיעה סכומים גדולים ב־OpenAI, בסטארט־אפ XAI של מאסק ובאנתרופיק, שבה משקיעה אמזון.

אפילו בעולם הבינה המלאכותית ששוחה בכסף, טחנון מתבלט. בזמן שרבים משקיעים עשרות מיליארדים בתחומים ממוקדים - סופטבנק מהמרת בגדול על OpenAI וענקיות הטכנולוגיה שופכות הון על מרכזי נתונים - טחנון מתכנן לפזר יותר כסף על התעשייה המתפתחת הזו יותר מאשר כל אחד אחר.

צריך לומר שזו תקופה מסוכנת לשפוך כל־כך הרבה כסף על בינה מלאכותית. המודל הזול של דיפסיק (DeepSeek) מסין טלטל במפתיע את ההנחות לגבי הצורך בהשקעה כבדה. הערכות השווי במגזר הטכנולוגיה הרקיעו שחקים, ואפילו קרנות הון סיכון אופטימיות מודות שהשוק בוער בטירוף. חברות AI מובילות צופות כי יפסידו מיליארדי דולרים בשנים הקרובות, וההבטחות לרווחיות בעתיד מבוססות על הנחות מעורפלות לגבי גל ביקוש אדיר.

רבים גם רואים קווים מקבילים לשלב הסופי של בועת הדוט.קום. בזמנו מפזרי הכסף שפכו עשרות מיליארדי דולרים על פריסת רשתות סיבים אופטיים, בהתבסס על תחזיות שצמיחת האינטרנט תהיה אף מהירה יותר ממה שהייתה. אך זה הוביל בעיקר לעודף סיבים ולהפסדים עצומים.

טחנון בן זאיד במפגש עם טראמפ בחודש שעבר. טומן זרעים בקרבת הנשיא / צילום: @hhtbzayed

ובכל זאת, טחנון אינו נרתע. האסטרטגיה שלו היא להשתמש בכסף ובהשפעה שלו לא רק כדי לאפשר לאיחוד האמירויות ואבו דאבי להרוויח מעליית ה־AI, אלא גם כדי להפוך את איחוד האמירויות למרכז טכנולוגיה עולמי. טחנון צופה ביקוש עולמי אדיר למשך שנים רבות - החזון שלו הוא שמפעלי שבבים, מרכזי נתונים וחברות AI מקומיות יבנו עתיד כלכלי ליום שאחרי הנפט לאמירות הזעירה אך החזקה שלו, ולמדינה כולה.

מארמונו המפואר באבו דאבי, טחנון עוקב אישית אחרי ההתקדמות העולמית של מודלי השפה הגדולים, באמצעות לוח בקרה שהחוקרים שלו בנו למענו, בטלפון ובמחשב. הוא מאיץ בכפופים לו ברשת החברות הענקית שבבעלותו לשלב במהירות בינה מלאכותית.

"לטחנון יש את ההון להשקיע בתחום שדורש הון כבד מאוד", אמר בראד סמית', נשיא מיקרוסופט, שעבד עם השייח' באופן נרחב מאז 2023. במהלך אחת הפגישות עם טחנון, הוא ומנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה, דיברו על ספר מאת ג'פרי דינג מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, לפיו בינה מלאכותית עשויה להיות הבסיס לצמיחה כלכלית עולמית עתידית.

השייח' רשם זאת בפנקסו, ועד מהרה, נציג משגרירות האמירויות דפק על דלת משרדו של דינג בוושינגטון שישב לאכול צוהריים ואמר, "אני לא מצליח למצוא את הספר שלך באף חנות. אפשר שני עותקים?", נזכר סמית.

גיימינג, כושר וג'יו ג'יטסו

טחנון גדל בצל אחיו, שייח' מוחמד בן זאיד אל נהיאן, יורש העצר הוותיק שמונה לנשיא איחוד האמירויות ב־2022. בעוד אחיו התרועע עם מנהיגים זרים ובנה תוכניות להמציא מחדש את כלכלת אבו דאבי, טחנון טיפח תחומי עניין אחרים.

הוא התמכר כל־כך לתחרות עם אחיו במשחק הווידאו "Age of Empires", שבו שחקנים מפתחים ציידים-לקטים לציוויליזציות חזקות. ההתמכרות הזו הייתה כה חזקה עד שהוא שכר עובד מהחברה שמפתחת את המשחק כדי שיאמן אותו בטקטיקות.

את הארמון בתוך המתחם המלכותי הוא הפך לחדר כושר. הוא מממן את אחת מקבוצות האופניים הטובות בעולם - UAE Team Emirates - ורוכב באי סמוך לארמון הנשיאותי, אותו הקיף בשבילי רכיבה. הוא אהב כל־כך את האופניים הקלים במיוחד של חברת Colnago האיטלקית, עד שהורה לאחת החברות שלו לרכוש אותה.

בנוסף, טחנון שפך כסף על קידום ג'יו ג'יטסו ברזילאי וצורות אחרות של היאבקות ברחבי העולם. הוא בעל חגורה שחורה, וייסד טורניר אליפות ממומן היטב ש"הפך לאולימפיאדה של הספורט שלנו", אמר בובי ראזק, קולנוען שמפיק סרט תיעודי על טחנון ועל האירוע. "הוא בהחלט אחד מהאבות המייסדים של אמנויות הלחימה המשולבות" אמר ראזק, ספורט שלדבריו "לא היה מגיע לאן שהוא היום" בלי טחנון.

העניין שלו בבינה מלאכותית התחיל כבר בתחילת שנות האלפיים, כשנשבה בקסם של שחמט ממוחשב, ושכר צוות מהנדסים גדול לבנות עבורו תוכנה בשם הידרה (Hydra) שתוכל להתחרות עם השחקנים הטובים בעולם. ארדואן גונס, המתמחה במהלכי פתיחה בשחמט ממוחשב, אמר כי לעיתים קרובות שוחח עם השייח' בטלפון שעתיים ויותר ביום.

בסוף 2017, העניין של טחנון גבר לאחר שלמד שתוכנית ה־AI של גוגל, AlphaZero, ניצחה את תוכנת השחמט הממוחשב הטובה בעולם לאחר שלמדה את הכללים תוך ארבע שעות בלבד. זה פקח את עיניו לעוצמת ה־AI, כך אמר למקורביו.

בשנה שלאחר מכן, הוא גייס את פנג שיאו, מנהל הטכנולוגיה הראשי לשעבר של חברת MicroStrategy (שהפכה לחברת ביטקוין), כדי להקים את G42, חברה המוקדשת ליישומי AI.

בשעתו, האסטרטגיה הכלכלית והעושר של אבו דאבי היו בשליטת אחיו של טחנון, מוחמד. כמנהיג בפועל של המדינה, מוחמד דחף להקצות חלק מהכנסות הנפט של האמירות להשקעות ולפיתוח כלכלי - ובנה את שפע קרנות העושר שטחנון ירש בהמשך.

פרס ניחומים של טריליון דולר

מוחמד ראה זה מכבר את המגזר הטכנולוגי כחלק חשוב מהתמונה, וב־2017 קידם אסטרטגיה לאומית ל־AI שנועדה להפוך את איחוד האמירויות ל"מובילה העולמית בבינה מלאכותית עד 2031" (מאוחר יותר שונתה ל"אחת המובילות").

לאחר שמוחמד מונה לנשיא, היו השערות שטחנון ימונה ליורש העצר. במקום זאת, מוחמד נתן את התפקיד לבנו, והעניק לטחנון פרס ניחומים לכאורה: פיקוח על שתי קרנות ריבוניות - מה שהכתיר אותו לאחראי המרכזי על עושרה של אבו דאבי.

ביחד עם אימפריית העסקים הפרטית שלו - אוסף של נכסי נדל"ן, ספנות, בנקאות ומזון, רבים מהם עם קשרים ממשלתיים - טחנון קיבל שליטה ביותר מ-1.5 טריליון דולר, נכון ל־2024, לפי חברת הנתונים Global SWF.

מנהיגים עסקיים מערביים נשבו בקסמו של השייח'. בראד סמית', נשיא מיקרוסופט, פגש לראשונה את טחנון במרץ 2023 במהלך נסיעת עסקים לאבו דאבי, שם ניהלו שיחה על בינה מלאכותית ואנרגיה. טחנון פיתח גם קשרים אישיים עם סם אלטמן מ־OpenAI. בתחילת השנה שעברה, השניים דנו בתוכנית, שלבסוף ננטשה, למימון רשת עולמית של מפעלי שבבים שאותם תבנה TSMC.

סם אלטמן / צילום: ap, Aurelien Morissard

מנכ"ל בלקרוק, לארי פינק, אומר שהוא מבקר לעיתים קרובות באיחוד האמירויות ומשוחח עם טחנון על טכנולוגיה, בריאות, אריכות ימים - עוד אחת מהאובססיות של השייח' - ובינה מלאכותית. "אבו דאבי נמצאת בעמדת השפעה החורגת בהרבה מגודל האוכלוסייה שלה", אמר פינק, שחברתו משתפת פעולה עם גוף בראשות טחנון להשקעה בתשתיות בינה מלאכותית. "הוא מאמין שיש להם יתרון ייחודי ב־AI".

האולטימטום: או ארה"ב או סין

לאחר שההיסטריה סביב AI נסקה ב־2023, שאיפותיו של טחנון נתקלו בגאו־פוליטיקה סבוכה. כיועץ לביטחון לאומי, הוא ספג במשך שנים ביקורת בגלל הפיקוח על מערכת הריגול הנרחבת של איחוד האמירויות. בשל בעיה בעיניים, הוא כמעט תמיד מצולם עם משקפי שמש במקומות סגורים, מה שמוסיף לאווירת המסתורין סביבו.

וזה לא רק מסתורין. אנליסטים ביטחוניים הזהירו כי חברות בנות של G42 היו מעורבות בריגול אחר אזרחים ומתנגדי משטר באמירויות; בכירים אמריקאים טענו שאפליקציית הודעות פופולרית שבבעלות החברה אספה מידע על משתמשים כמו מיקום ואנשי קשר והייתה מסוגלת להאזין לשיחות.

הקשרים עם סין, הן של טחנון והן של איחוד האמירויות, תסכלו את בעלי ההשקפות הניציות על ביטחון לאומי בארה"ב. מנכ"ל G42, שיאו, היה בעבר אזרח סיני, והחברה הסתמכה על ציוד מתוצרת סין כמו נתבים של Huawei והחזיקה מניות בסטארט־אפים סיניים.

לכן, כאשר טחנון רצה ש־G42 תרכוש טכנולוגיות AI מתקדמות מארה"ב, אמרו לו אנשי ממשל ביידן בביקור בוושינגטון ב־2023 שהם מעוניינים בהשקעה - אבל שאי־אפשר לרקוד על שתי החתונות, אם הוא רוצה את אישור ארה"ב. "אתה חייב לבחור", אמרה לשייח' ג'ינה ריימונדו, שרת המסחר דאז. "זאת מדיניות של פסילה אחת ואתה בחוץ".

איחוד האמירויות רואה עצמה זה זמן רב כמעין שווייץ - נקודת מסחר אמינה בין מזרח ומערב - ובחירת צד אחד בתח ום ה־AI הייתה עלולה לסכן את היחסים עם סין. אך הפיתוי של היתרון האמריקאי בבינה מלאכותית היה חזקה מדי מכדי להתעלם ממנו.

טחנון בחר בארה"ב. נתבים של Huawei הוסרו ממשרדי G42 והוחלפו בציוד מערבי, בעוד טחנון ועוזריו המשיכו לנהל משא־ומתן עם הממשל האמריקאי על פרטי העסקה.

כדי לאפשר את העסקה, הממשל ציוות את החברה של טחנון עם מיקרוסופט. G42 הסכימה להשתמש בענן של מיקרוסופט למשימות AI וגם לציית להגבלות היצוא האמריקאיות כחלק מהעסקה; מיקרוסופט השקיעה 1.5 מיליארד דולר ב־G42 והצטרפה לדירקטוריון שלה.

ובכל זאת, בעלי ההשקפה הניצית בנוגע לסין בקונגרס נותרו מודאגים מהקשרים הרחבים יותר של איחוד האמירויות עם סין, וחששו שהמדינה תאפשר לכלי הטכנולוגיה החזקים של ארה"ב לזלוג לסין. אותם מחוקקים עשויים להוות מכשול אם טחנון ישוב וירצה עסקאות דומות בעתיד.

בכל אופן, המדינה שואפת לארח מרכזי נתונים ענקיים שיפעילו מודלי שפה גדולים מערביים. ייצור שבבים עשוי להגיע בהמשך, שכן גורמים ממשלתיים קיימו שיחות עם TSMC ועם סמסונג לגבי הקמת מפעלי ייצור שבבים באבו דאבי, לפי מקורות המכירים את השיחות. האמירות מתכננת גל של הקמת תחנות כוח מבוססות גז כדי לעמוד בביקוש הפוטנציאלי מצד מרכזי הנתונים, ושוקלת להרחיב את תחנת הכוח הגרעינית החדשה שלה.

"אנחנו בהחלט רוצים שהממשל האמריקאי ייתן לנו יותר אור ירוק", אמר שיאו, והוסיף שחברות אמריקאיות מוכנות לבצע עסקאות עם G42.

גורמים רשמיים מנסים לפתח חברות AI מקומיות בתחומי הבריאות והאנרגיה לכדי כוחות מרכזיים שיניעו את האזור, ולמשוך משרות AI של חברות זרות לאזור. בעוד עמק הסיליקון שולט בכוח האדם המיומן ביותר, הרעיון הוא שאבו דאבי תוכל לצמוח כמרכז עבור חברות AI המשרתות את המזרח התיכון, דרום אסיה ואפריקה.

"פעילות ממוקדת בארה"ב"

מכשולים מעשיים רבים עומדים בדרך. אין קשר ברור בין בניית מרכזי נתונים - שמייצרים מעט מאוד משרות ולעיתים ממוקמים באזורים נידחים - לבין פריחת משרות תוכנה בתחום ה־AI בסביבה הקרובה. רשימה ארוכה של ערים שבהן יש הרבה יותר מהנדסים מיומנים שואפות גם הן להפוך למוקדי AI, כמו לונדון ופריז.

אבו דאבי ניצבת גם בפני אתגרים גאו־פוליטיים, בדומה לעסקת מיקרוסופט. איחוד האמירויות תצטרך לקבל אישור מארה"ב כדי לרכוש הרבה יותר שבבים - וגם ציוד לבניית שבבים, אם תרצה לארח מפעלי ייצור שבבים.

ממשל טראמפ טרם הביע את דעתו בנושא, אך MGX מפזרת כספים בין חברות מובילות בתחום ה־AI בארה"ב. לדברי אחמד יחיא, מנכ"ל MGX, החברה מתכננת להשקיע 80%-70% מהונה בארה"ב. "זאת פעילות ממוקדת בארה"ב", אמר.

ובינתיים, טחנון טומן זרעים בקרבת הנשיא. MGX השתתפה בסבב גיוס הון בהיקף של 6 מיליארד דולר ל־xAI בסוף השנה שעברה. חברת ניהול ההשקעות של טחנון, Lunate, השתתפה לאחרונה בהשקעה נוספת של 1.5 מיליארד דולר בקרן ההשקעות Affinity, שמנוהלת על ידי ג'ארד קושנר, חתנו של הנשיא טראמפ, שפגש את טחנון בכהונתו הראשונה של טראמפ.

ג'ארד קושנר / צילום: ap, Carolyn Kaster

בריאיון לפודקאסט בדצמבר, נזכר קושנר בפגישה מ־2018, כשביקר באזור. טחנון אמר לו: "ג'ארד, אני לא נפגש איתך אלא אם תקדיש שעתיים אחרי זה כדי לדבר איתי על בינה מלאכותית".

עוד כתבות

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס