גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקום העבודה יוצא לחופשה מרוכזת? אלה הזכויות שלכם

בזמן שחלק מהארגונים מבטלים את החופשות המרוכזות וההדממות, אחרים מנצלים אותן למימוש יתרת חופשות של העובדים ● באיזה ארגונים נהוגה הדממה, ומה מגיע לעובדים, מתי הדממה היא פתרון חכם, ומתי היא פוגעת ברצף התפעולי ובמוטיבציה?

יציאה לחופשה / אילוסטרציה: Shutterstock
יציאה לחופשה / אילוסטרציה: Shutterstock

לראשונה זה שנים, בחול המועד פסח צה"ל לא ביצע הדממה - החלטה שמסמלת שינוי מדיניות ניהולית עמוק. גם ההדממות הנהוגות בקיץ, חגי תשרי ובחנוכה לא יתקיימו. אחרי שההדממה בסוכות 2023 התבררה כאחת הסיבות לתגובה האיטית למתקפת ה-7 באוקטובר, הרמטכ"ל החדש אייל זמיר החליט לבטל אותה.

הכירו את האנשים שעובדים רק מרחוק - ושונאים את זה
נקמת העובדים על החזרה למשרד: הם רק נראים עסוקים

אולם צה"ל הוא לא הארגון היחיד שמתמודד עם השאלה האם חופשות מרוכזות משרתות את הארגון, או דווקא פוגעות בו. גם במגזר הפרטי, ההייטק, המגזר הציבורי ובתעשייה גוברת ההתלבטות סביב הכלי הזה, שבחברות מסוימות נחשב כמעט מובן מאליו.

בחלק מהארגונים מבצעים זאת בצורה מדורגת, או שמאפשרים רק לחלק מבעלי תפקידים ליהנות מכך. בתעשייה הביטחונית למשל, עד לא מזמן היו נהוגות חופשות מרוכזות בחלקים של הארגון, לא בכולו. בחברת סלקום לדוגמה עובדי המטה יוצאים להדממה, בעוד שעובדי השירות ממשיכים לעבוד כרגיל; מורים מאז ומתמיד נהנו מחופשות מרוכזות; בעיריית תל אביב למשל נוקטים חופשות מרוכזות בסוף אוגוסט, כשהשירותים החיוניים ממשיכים לעבוד, אבל המשרדים ריקים.

בממשלה זה נקרא "פגרה", וכך גם באקדמיה, הסגל האקדמי נהנה מפגרות בעוד שהסגל האדמניסטרטיבי ממשיך לעבוד. פגרות נהוגות גם במפעלים ועסקי מזון שנאלצים להפסיק את עבודתם עקב מגבלות חג הפסח.

כשמקום העבודה ממילא לא פועל

תנאי ההדממות משתנים מחברה לחברה, אולם ברובן המוחלט נהוג לנכות ימי חופש לעובדים. במגזר הציבורי לרוב חלים הסכמים קיבוציים או כלליים שמגדירים את היקף החופשות, כשמספר הימים בדרך כלל נובע מהוותק והדרגה. בתקופות חגים, ובעיקר עם חול-מועד, מקובל להוציא עובדים לחופשה מרוכזת תוך קיזוז ימי חופשה, אך לא תמיד באותו היקף כמו במגזר הפרטי.

שכן במגזר הפרטי מחויבים רק למינימום הקבוע בחוק חופשה שנתית, בין 12-23 ימים בשנה בהתאם לוותק. שני מרום, שותפה במחלקת דיני עבודה במשרד AYR - עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', מסבירה כי חתימה על ימי חופש בהדממות היא "הדרך המקובלת להתמודד עם הדממה, להוציא את העובדים לחופשה על חשבון ימי החופשה הצבורים שלהם".

קובי בר נתן, לשעבר הממונה על השכר באוצר, מסביר כי "בממשלה, מערכת הביטחון, בריאות, רשויות מקומיות, מערכת החינוך, השכלה גבוהה - יש שונות מאוד גדולה בתנאים של חופשות מרוכזות. חלק מהמעסיקים הציבוריים לא מפעילים את השירותים שלהם בימי חול המועד או בימי חג שבהם הכול סגור. סוגרים הכול ולרוב נהוג שלא כל ימי החופשה מנוכים, אלא חצי על חשבון העובד וחצי על חשבון המעסיק. כמעט תמיד זה יהיה בהשתתפות חלקית של המעסיק, בהסדרים כמו יחס של 1:1 או שליש-שני שלישים. גופי הביטחון לא מתנהלים כך, לעומת מוסדות ההשכלה הגבוהה או מערך הפקידות שכן.

"במגזר העסקי לעומת זאת, יש כל מיני משתנים שמשפיעים כמו האם יש ועד עובדים ומה מאפייני הענף. יש מקומות שעושים הדממות, אבל לא כופים חופשה מלאה. בשירותים ובמסחר, למשל, עובדים בד"כ כרגיל גם בחול המועד", אומר בר נתן. "רואים שהדממות הופכות לנפוצות יותר, גם בגלל שיקולי תפעול וגם יעילות כלכלית. בענף הבנייה מתנהגים אחרת מהייטק או מענפי שירות".

לדבריו של לירון גרידיש, עו"ד לדיני עבודה, מומחה בייצוג עובדים ומעסיקים ופועל לתנאי עבודה הוגנים במשק, כאשר מחתימים עובדים על חצאי ימי חופש, "מדובר בדרך כלל בהטבה הניתנת על ידי מעסיקים שמעדיפים לתת לעובדים הטבה בדמות חופשה בימי חול המועד. זאת על מנת שאלו ייהנו מיותר ימי חופשה, ומקום העבודה יקטין עלויות בכך שלא יהיה פעיל".

פחות גמישות, אבל החופש אמיתי

ג'ונתן גוב, יועץ בכיר ב-Eagle Hill Consulting, ציין בריאיון ל-CNBC כי מדיניות חופשה מרוכזת יכולה להיות יעילה, שכן היא מאלצת עובדים לצאת לחופש, אבל יש גם אתגרים: התנגדות עובדים וקושי לאכוף את המדיניות. זה דורש מהמעסיק להגדיר כמה ימי חופשה חובה יהיו, ומתי הם "הזמנים האסורים".

ד"ר אלכס קומן, פרשן כלכלי בכיר מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, מסביר כי ההדממה לא מתאימה לארגונים שבהם זמן התגובה הוא קריטי, כמו צבא, מכבי אש ומשטרה. "בארגונים שיכולים לתכנן מראש, בהדממה יש יתרון של ממש. היא יכולה לשים סטופ לבוס שלא נותן לעובד שלו לנוח, לאלץ אותו לעצור. כשכולם יוצאים לחופשה יש עצירה אמיתית של העבודה".

אורי אורן, יו"ר ארגון עובדי קבוצת סלקום, שבה נהוגות שתי הדממות בשנה לעובדי המטה מזה 12 שנים, מסכים: "זה מאוד נוח כי כולם מתכווננים לזה מראש, אולם יש אנשים שמתרעמים כי הם רוצים לצאת מתי שנוח להם. בהתחלה היו חבלי לידה, אבל העובדים למדו עם הזמן לעצב את החופשה שלהם בהתאם. במקרים מיוחדים החברה גם יודעת להתגמש, ירח דבש למשל או אירוע משפחתי חשוב. החיסרון הוא שצריך להתרגל לפורמט הזה ולתכנן מראש, יש פחות גמישות".

ענבל חורש, מנכ"לית ומייסדת Gifthead, חברת ייעוץ לתהליכי גידול וגיוס, מסבירה כי אותה הגמישות משחקת תפקיד משמעותי בענף ההייטק, שם משתדלים לתת לעובדים לבחור את החופשים שלהם בעצמם, ואם בכל זאת מבצעים הדממות, זה קורה בעיקר בחברות גלובליות שסוגרות את שעריהן בחגים. "רואים מגמה ברורה של פחות התערבות בהחלטות הפרט לגבי חופשות. המיקוד הוא בגיוס ושימור טאלנטים, ופחות בניסיון לייצר אחידות כפויה. הדממות עלולות לתסכל עובדים, במיוחד בשוק שבו קשה מאוד לגייס טאלנטים. מאידך, אני לא חושבת שיש פגיעות בעובדים בעקבות הדממות. חייבים לוודא שהתוכניות הארגוניות לא נפגעות, ושלא ייווצר מצב שאין דרך להמשיך לקדם את העבודה".

אבי ניר, מנכ"ל חברת התגמול והשכר קומפיוזן, מסביר כי ארגונים מסוימים בוחרים בהדממה כדי לשרת תקופות שאין בהן מספיק עבודה או כשמתגלות תקלות משמעותיות. "הדממה עוזרת מצד אחד להפחית את יתרות ימי החופשה, ומצד שני לגשר על תקופה של ירידה זמנית בפעילות מבלי להעמיס על החברה תשלומים מיותרים. כשהדממה מגיעה משיקולים כאלה, צריך להיזהר. לפעמים עדיף להקטין את כוח האדם. אם מדובר בירידה זמנית בלבד - הדממה יכולה להיות פתרון סביר. אני לא ממליץ להפוך את ההדממות לשיטה קבועה, במיוחד לא כאסטרטגיה בזמן משבר. זה בסדר כל עוד תוחמים את זה. כמו שראינו בעבודה מהבית - כשלא תוחמים הטבות בזמן, הן הופכות לנורמה שקשה לשנות. לכן אם עושים הדממה, צריך להבהיר מה המניע, כי ברגע שזה נתפס כזכות קשה מאוד להחזיר את הגלגל לאחור".

עוד כתבות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון