גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקום העבודה יוצא לחופשה מרוכזת? אלה הזכויות שלכם

בזמן שחלק מהארגונים מבטלים את החופשות המרוכזות וההדממות, אחרים מנצלים אותן למימוש יתרת חופשות של העובדים ● באיזה ארגונים נהוגה הדממה, ומה מגיע לעובדים, מתי הדממה היא פתרון חכם, ומתי היא פוגעת ברצף התפעולי ובמוטיבציה?

יציאה לחופשה / אילוסטרציה: Shutterstock
יציאה לחופשה / אילוסטרציה: Shutterstock

לראשונה זה שנים, בחול המועד פסח צה"ל לא ביצע הדממה - החלטה שמסמלת שינוי מדיניות ניהולית עמוק. גם ההדממות הנהוגות בקיץ, חגי תשרי ובחנוכה לא יתקיימו. אחרי שההדממה בסוכות 2023 התבררה כאחת הסיבות לתגובה האיטית למתקפת ה-7 באוקטובר, הרמטכ"ל החדש אייל זמיר החליט לבטל אותה.

הכירו את האנשים שעובדים רק מרחוק - ושונאים את זה
נקמת העובדים על החזרה למשרד: הם רק נראים עסוקים

אולם צה"ל הוא לא הארגון היחיד שמתמודד עם השאלה האם חופשות מרוכזות משרתות את הארגון, או דווקא פוגעות בו. גם במגזר הפרטי, ההייטק, המגזר הציבורי ובתעשייה גוברת ההתלבטות סביב הכלי הזה, שבחברות מסוימות נחשב כמעט מובן מאליו.

בחלק מהארגונים מבצעים זאת בצורה מדורגת, או שמאפשרים רק לחלק מבעלי תפקידים ליהנות מכך. בתעשייה הביטחונית למשל, עד לא מזמן היו נהוגות חופשות מרוכזות בחלקים של הארגון, לא בכולו. בחברת סלקום לדוגמה עובדי המטה יוצאים להדממה, בעוד שעובדי השירות ממשיכים לעבוד כרגיל; מורים מאז ומתמיד נהנו מחופשות מרוכזות; בעיריית תל אביב למשל נוקטים חופשות מרוכזות בסוף אוגוסט, כשהשירותים החיוניים ממשיכים לעבוד, אבל המשרדים ריקים.

בממשלה זה נקרא "פגרה", וכך גם באקדמיה, הסגל האקדמי נהנה מפגרות בעוד שהסגל האדמניסטרטיבי ממשיך לעבוד. פגרות נהוגות גם במפעלים ועסקי מזון שנאלצים להפסיק את עבודתם עקב מגבלות חג הפסח.

כשמקום העבודה ממילא לא פועל

תנאי ההדממות משתנים מחברה לחברה, אולם ברובן המוחלט נהוג לנכות ימי חופש לעובדים. במגזר הציבורי לרוב חלים הסכמים קיבוציים או כלליים שמגדירים את היקף החופשות, כשמספר הימים בדרך כלל נובע מהוותק והדרגה. בתקופות חגים, ובעיקר עם חול-מועד, מקובל להוציא עובדים לחופשה מרוכזת תוך קיזוז ימי חופשה, אך לא תמיד באותו היקף כמו במגזר הפרטי.

שכן במגזר הפרטי מחויבים רק למינימום הקבוע בחוק חופשה שנתית, בין 12-23 ימים בשנה בהתאם לוותק. שני מרום, שותפה במחלקת דיני עבודה במשרד AYR - עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', מסבירה כי חתימה על ימי חופש בהדממות היא "הדרך המקובלת להתמודד עם הדממה, להוציא את העובדים לחופשה על חשבון ימי החופשה הצבורים שלהם".

קובי בר נתן, לשעבר הממונה על השכר באוצר, מסביר כי "בממשלה, מערכת הביטחון, בריאות, רשויות מקומיות, מערכת החינוך, השכלה גבוהה - יש שונות מאוד גדולה בתנאים של חופשות מרוכזות. חלק מהמעסיקים הציבוריים לא מפעילים את השירותים שלהם בימי חול המועד או בימי חג שבהם הכול סגור. סוגרים הכול ולרוב נהוג שלא כל ימי החופשה מנוכים, אלא חצי על חשבון העובד וחצי על חשבון המעסיק. כמעט תמיד זה יהיה בהשתתפות חלקית של המעסיק, בהסדרים כמו יחס של 1:1 או שליש-שני שלישים. גופי הביטחון לא מתנהלים כך, לעומת מוסדות ההשכלה הגבוהה או מערך הפקידות שכן.

"במגזר העסקי לעומת זאת, יש כל מיני משתנים שמשפיעים כמו האם יש ועד עובדים ומה מאפייני הענף. יש מקומות שעושים הדממות, אבל לא כופים חופשה מלאה. בשירותים ובמסחר, למשל, עובדים בד"כ כרגיל גם בחול המועד", אומר בר נתן. "רואים שהדממות הופכות לנפוצות יותר, גם בגלל שיקולי תפעול וגם יעילות כלכלית. בענף הבנייה מתנהגים אחרת מהייטק או מענפי שירות".

לדבריו של לירון גרידיש, עו"ד לדיני עבודה, מומחה בייצוג עובדים ומעסיקים ופועל לתנאי עבודה הוגנים במשק, כאשר מחתימים עובדים על חצאי ימי חופש, "מדובר בדרך כלל בהטבה הניתנת על ידי מעסיקים שמעדיפים לתת לעובדים הטבה בדמות חופשה בימי חול המועד. זאת על מנת שאלו ייהנו מיותר ימי חופשה, ומקום העבודה יקטין עלויות בכך שלא יהיה פעיל".

פחות גמישות, אבל החופש אמיתי

ג'ונתן גוב, יועץ בכיר ב-Eagle Hill Consulting, ציין בריאיון ל-CNBC כי מדיניות חופשה מרוכזת יכולה להיות יעילה, שכן היא מאלצת עובדים לצאת לחופש, אבל יש גם אתגרים: התנגדות עובדים וקושי לאכוף את המדיניות. זה דורש מהמעסיק להגדיר כמה ימי חופשה חובה יהיו, ומתי הם "הזמנים האסורים".

ד"ר אלכס קומן, פרשן כלכלי בכיר מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, מסביר כי ההדממה לא מתאימה לארגונים שבהם זמן התגובה הוא קריטי, כמו צבא, מכבי אש ומשטרה. "בארגונים שיכולים לתכנן מראש, בהדממה יש יתרון של ממש. היא יכולה לשים סטופ לבוס שלא נותן לעובד שלו לנוח, לאלץ אותו לעצור. כשכולם יוצאים לחופשה יש עצירה אמיתית של העבודה".

אורי אורן, יו"ר ארגון עובדי קבוצת סלקום, שבה נהוגות שתי הדממות בשנה לעובדי המטה מזה 12 שנים, מסכים: "זה מאוד נוח כי כולם מתכווננים לזה מראש, אולם יש אנשים שמתרעמים כי הם רוצים לצאת מתי שנוח להם. בהתחלה היו חבלי לידה, אבל העובדים למדו עם הזמן לעצב את החופשה שלהם בהתאם. במקרים מיוחדים החברה גם יודעת להתגמש, ירח דבש למשל או אירוע משפחתי חשוב. החיסרון הוא שצריך להתרגל לפורמט הזה ולתכנן מראש, יש פחות גמישות".

ענבל חורש, מנכ"לית ומייסדת Gifthead, חברת ייעוץ לתהליכי גידול וגיוס, מסבירה כי אותה הגמישות משחקת תפקיד משמעותי בענף ההייטק, שם משתדלים לתת לעובדים לבחור את החופשים שלהם בעצמם, ואם בכל זאת מבצעים הדממות, זה קורה בעיקר בחברות גלובליות שסוגרות את שעריהן בחגים. "רואים מגמה ברורה של פחות התערבות בהחלטות הפרט לגבי חופשות. המיקוד הוא בגיוס ושימור טאלנטים, ופחות בניסיון לייצר אחידות כפויה. הדממות עלולות לתסכל עובדים, במיוחד בשוק שבו קשה מאוד לגייס טאלנטים. מאידך, אני לא חושבת שיש פגיעות בעובדים בעקבות הדממות. חייבים לוודא שהתוכניות הארגוניות לא נפגעות, ושלא ייווצר מצב שאין דרך להמשיך לקדם את העבודה".

אבי ניר, מנכ"ל חברת התגמול והשכר קומפיוזן, מסביר כי ארגונים מסוימים בוחרים בהדממה כדי לשרת תקופות שאין בהן מספיק עבודה או כשמתגלות תקלות משמעותיות. "הדממה עוזרת מצד אחד להפחית את יתרות ימי החופשה, ומצד שני לגשר על תקופה של ירידה זמנית בפעילות מבלי להעמיס על החברה תשלומים מיותרים. כשהדממה מגיעה משיקולים כאלה, צריך להיזהר. לפעמים עדיף להקטין את כוח האדם. אם מדובר בירידה זמנית בלבד - הדממה יכולה להיות פתרון סביר. אני לא ממליץ להפוך את ההדממות לשיטה קבועה, במיוחד לא כאסטרטגיה בזמן משבר. זה בסדר כל עוד תוחמים את זה. כמו שראינו בעבודה מהבית - כשלא תוחמים הטבות בזמן, הן הופכות לנורמה שקשה לשנות. לכן אם עושים הדממה, צריך להבהיר מה המניע, כי ברגע שזה נתפס כזכות קשה מאוד להחזיר את הגלגל לאחור".

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

איור: גיל ג'יבלי

סעודיה מנסה להביא לירידה של מחירי הנפט. וזאת הסיבה

משיא של כ־90 דולר לחבית מחיר הנפט ירד בשליש לרמה שלא נראתה מאז שנת 2021 ● למה זה קרה? מי אחראי לכך? ומה המשמעויות לכיס שלנו, לכלכלה העולמית ולעוצמה של יצואניות הנפט במזרח התיכון ומעבר לו? ● נתון בשבוע

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים