גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקום העבודה יוצא לחופשה מרוכזת? אלה הזכויות שלכם

בזמן שחלק מהארגונים מבטלים את החופשות המרוכזות וההדממות, אחרים מנצלים אותן למימוש יתרת חופשות של העובדים ● באיזה ארגונים נהוגה הדממה, ומה מגיע לעובדים, מתי הדממה היא פתרון חכם, ומתי היא פוגעת ברצף התפעולי ובמוטיבציה?

יציאה לחופשה / אילוסטרציה: Shutterstock
יציאה לחופשה / אילוסטרציה: Shutterstock

לראשונה זה שנים, בחול המועד פסח צה"ל לא ביצע הדממה - החלטה שמסמלת שינוי מדיניות ניהולית עמוק. גם ההדממות הנהוגות בקיץ, חגי תשרי ובחנוכה לא יתקיימו. אחרי שההדממה בסוכות 2023 התבררה כאחת הסיבות לתגובה האיטית למתקפת ה-7 באוקטובר, הרמטכ"ל החדש אייל זמיר החליט לבטל אותה.

הכירו את האנשים שעובדים רק מרחוק - ושונאים את זה
נקמת העובדים על החזרה למשרד: הם רק נראים עסוקים

אולם צה"ל הוא לא הארגון היחיד שמתמודד עם השאלה האם חופשות מרוכזות משרתות את הארגון, או דווקא פוגעות בו. גם במגזר הפרטי, ההייטק, המגזר הציבורי ובתעשייה גוברת ההתלבטות סביב הכלי הזה, שבחברות מסוימות נחשב כמעט מובן מאליו.

בחלק מהארגונים מבצעים זאת בצורה מדורגת, או שמאפשרים רק לחלק מבעלי תפקידים ליהנות מכך. בתעשייה הביטחונית למשל, עד לא מזמן היו נהוגות חופשות מרוכזות בחלקים של הארגון, לא בכולו. בחברת סלקום לדוגמה עובדי המטה יוצאים להדממה, בעוד שעובדי השירות ממשיכים לעבוד כרגיל; מורים מאז ומתמיד נהנו מחופשות מרוכזות; בעיריית תל אביב למשל נוקטים חופשות מרוכזות בסוף אוגוסט, כשהשירותים החיוניים ממשיכים לעבוד, אבל המשרדים ריקים.

בממשלה זה נקרא "פגרה", וכך גם באקדמיה, הסגל האקדמי נהנה מפגרות בעוד שהסגל האדמניסטרטיבי ממשיך לעבוד. פגרות נהוגות גם במפעלים ועסקי מזון שנאלצים להפסיק את עבודתם עקב מגבלות חג הפסח.

כשמקום העבודה ממילא לא פועל

תנאי ההדממות משתנים מחברה לחברה, אולם ברובן המוחלט נהוג לנכות ימי חופש לעובדים. במגזר הציבורי לרוב חלים הסכמים קיבוציים או כלליים שמגדירים את היקף החופשות, כשמספר הימים בדרך כלל נובע מהוותק והדרגה. בתקופות חגים, ובעיקר עם חול-מועד, מקובל להוציא עובדים לחופשה מרוכזת תוך קיזוז ימי חופשה, אך לא תמיד באותו היקף כמו במגזר הפרטי.

שכן במגזר הפרטי מחויבים רק למינימום הקבוע בחוק חופשה שנתית, בין 12-23 ימים בשנה בהתאם לוותק. שני מרום, שותפה במחלקת דיני עבודה במשרד AYR - עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', מסבירה כי חתימה על ימי חופש בהדממות היא "הדרך המקובלת להתמודד עם הדממה, להוציא את העובדים לחופשה על חשבון ימי החופשה הצבורים שלהם".

קובי בר נתן, לשעבר הממונה על השכר באוצר, מסביר כי "בממשלה, מערכת הביטחון, בריאות, רשויות מקומיות, מערכת החינוך, השכלה גבוהה - יש שונות מאוד גדולה בתנאים של חופשות מרוכזות. חלק מהמעסיקים הציבוריים לא מפעילים את השירותים שלהם בימי חול המועד או בימי חג שבהם הכול סגור. סוגרים הכול ולרוב נהוג שלא כל ימי החופשה מנוכים, אלא חצי על חשבון העובד וחצי על חשבון המעסיק. כמעט תמיד זה יהיה בהשתתפות חלקית של המעסיק, בהסדרים כמו יחס של 1:1 או שליש-שני שלישים. גופי הביטחון לא מתנהלים כך, לעומת מוסדות ההשכלה הגבוהה או מערך הפקידות שכן.

"במגזר העסקי לעומת זאת, יש כל מיני משתנים שמשפיעים כמו האם יש ועד עובדים ומה מאפייני הענף. יש מקומות שעושים הדממות, אבל לא כופים חופשה מלאה. בשירותים ובמסחר, למשל, עובדים בד"כ כרגיל גם בחול המועד", אומר בר נתן. "רואים שהדממות הופכות לנפוצות יותר, גם בגלל שיקולי תפעול וגם יעילות כלכלית. בענף הבנייה מתנהגים אחרת מהייטק או מענפי שירות".

לדבריו של לירון גרידיש, עו"ד לדיני עבודה, מומחה בייצוג עובדים ומעסיקים ופועל לתנאי עבודה הוגנים במשק, כאשר מחתימים עובדים על חצאי ימי חופש, "מדובר בדרך כלל בהטבה הניתנת על ידי מעסיקים שמעדיפים לתת לעובדים הטבה בדמות חופשה בימי חול המועד. זאת על מנת שאלו ייהנו מיותר ימי חופשה, ומקום העבודה יקטין עלויות בכך שלא יהיה פעיל".

פחות גמישות, אבל החופש אמיתי

ג'ונתן גוב, יועץ בכיר ב-Eagle Hill Consulting, ציין בריאיון ל-CNBC כי מדיניות חופשה מרוכזת יכולה להיות יעילה, שכן היא מאלצת עובדים לצאת לחופש, אבל יש גם אתגרים: התנגדות עובדים וקושי לאכוף את המדיניות. זה דורש מהמעסיק להגדיר כמה ימי חופשה חובה יהיו, ומתי הם "הזמנים האסורים".

ד"ר אלכס קומן, פרשן כלכלי בכיר מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, מסביר כי ההדממה לא מתאימה לארגונים שבהם זמן התגובה הוא קריטי, כמו צבא, מכבי אש ומשטרה. "בארגונים שיכולים לתכנן מראש, בהדממה יש יתרון של ממש. היא יכולה לשים סטופ לבוס שלא נותן לעובד שלו לנוח, לאלץ אותו לעצור. כשכולם יוצאים לחופשה יש עצירה אמיתית של העבודה".

אורי אורן, יו"ר ארגון עובדי קבוצת סלקום, שבה נהוגות שתי הדממות בשנה לעובדי המטה מזה 12 שנים, מסכים: "זה מאוד נוח כי כולם מתכווננים לזה מראש, אולם יש אנשים שמתרעמים כי הם רוצים לצאת מתי שנוח להם. בהתחלה היו חבלי לידה, אבל העובדים למדו עם הזמן לעצב את החופשה שלהם בהתאם. במקרים מיוחדים החברה גם יודעת להתגמש, ירח דבש למשל או אירוע משפחתי חשוב. החיסרון הוא שצריך להתרגל לפורמט הזה ולתכנן מראש, יש פחות גמישות".

ענבל חורש, מנכ"לית ומייסדת Gifthead, חברת ייעוץ לתהליכי גידול וגיוס, מסבירה כי אותה הגמישות משחקת תפקיד משמעותי בענף ההייטק, שם משתדלים לתת לעובדים לבחור את החופשים שלהם בעצמם, ואם בכל זאת מבצעים הדממות, זה קורה בעיקר בחברות גלובליות שסוגרות את שעריהן בחגים. "רואים מגמה ברורה של פחות התערבות בהחלטות הפרט לגבי חופשות. המיקוד הוא בגיוס ושימור טאלנטים, ופחות בניסיון לייצר אחידות כפויה. הדממות עלולות לתסכל עובדים, במיוחד בשוק שבו קשה מאוד לגייס טאלנטים. מאידך, אני לא חושבת שיש פגיעות בעובדים בעקבות הדממות. חייבים לוודא שהתוכניות הארגוניות לא נפגעות, ושלא ייווצר מצב שאין דרך להמשיך לקדם את העבודה".

אבי ניר, מנכ"ל חברת התגמול והשכר קומפיוזן, מסביר כי ארגונים מסוימים בוחרים בהדממה כדי לשרת תקופות שאין בהן מספיק עבודה או כשמתגלות תקלות משמעותיות. "הדממה עוזרת מצד אחד להפחית את יתרות ימי החופשה, ומצד שני לגשר על תקופה של ירידה זמנית בפעילות מבלי להעמיס על החברה תשלומים מיותרים. כשהדממה מגיעה משיקולים כאלה, צריך להיזהר. לפעמים עדיף להקטין את כוח האדם. אם מדובר בירידה זמנית בלבד - הדממה יכולה להיות פתרון סביר. אני לא ממליץ להפוך את ההדממות לשיטה קבועה, במיוחד לא כאסטרטגיה בזמן משבר. זה בסדר כל עוד תוחמים את זה. כמו שראינו בעבודה מהבית - כשלא תוחמים הטבות בזמן, הן הופכות לנורמה שקשה לשנות. לכן אם עושים הדממה, צריך להבהיר מה המניע, כי ברגע שזה נתפס כזכות קשה מאוד להחזיר את הגלגל לאחור".

עוד כתבות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס ישראל: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"