גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכתבי המילואימניקים: האם מותר להם להביע דעה, והאם ניתן להדיח אותם?

המכתבים השונים של אנשי המילואים בעד שחרור החטופים, לצד ההחלטה להדיחם משירות, מחוללים סערה ● הדבר העלה את השאלה: מה אומר החוק לגבי זכותם של משרתי מילואים לא פעילים לחתום על מכתב כזה, והאם יש למודחים דרך לערער על החלטת הרמטכ"ל?

הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר / צילום: דוברות משרד הביטחון
הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר / צילום: דוברות משרד הביטחון

לאחרונה אנו עדים לעוד ועוד אנשים החותמים על עצומות הקוראות להשבת החטופים כולם, גם במחיר של הפסקת המלחמה בעזה. המשותף למכתבים השונים, בניגוד למה שנראה עד כה, הוא שהחותמים עושים זאת בשם תפקידם הצבאי במילואים: מכתב הטייסים, מכתב הרופאים ועוד. למרות שלא איימו בסרבנות או באי-ציות, מפקד חיל האוויר אלוף תומר בר והרמטכ"ל אייל זמיר הודיעו על הדחת הטייסים. "הניסיון לגרור את צה"ל, ובכלל זה לדבר כקבוצה בשם יחידה צבאית - פסול ולא נאפשר זאת", נימק רא"ל זמיר. הסאגה הזו מעוררת מספר שאלות לגבי מילואים ופוליטיקה, היכולת להדיח את אנשי המילואים ועוד. באנו לעשות קצת סדר.

מה מותר למילואימניק?

פקודת מטכ"ל 8.0105, שעניינה "פעילות ציבורית של אנשי צבא, התבטאויות פומביות וקשר עם עיתונאים, עם הציבור ועם הדרג הממלכתי הבכיר", אוסרת על חיילים בסדיר או בשירות מילואים פעיל להביע דעות פוליטיות, להתאגד או להשתתף במחאות כשהם על מדים. אבל מה לגבי המקרה שלפנינו, בו החותמים הם אנשי מילואים שלא משרתים בזה הרגע?

"בכל זמן נתון חלק ניכר מאזרחי המדינה הם מילואימניקים שאינם בשירות פעיל, אלא רק נמנים עם מערך המילואים", מסביר עו"ד ואל"מ (מיל') רן כהן רוכברגר, לשעבר הסנגור הצבאי הראשי ומומחה בדיני צבא. "אי אפשר כמובן לשלול מהם את זכויותיהם הדמוקרטיות להביע את קולם. עדיין חלות עליהם חובות מסוימות ביחס לצבא, אך הן מאוד מצומצמות ביחס למשרתים".

ומהן אותן חובות? "החובות על משרתי מילואים שאינם בשירות פעיל נובעות משני מקורות: תקנות שירות המילואים (חובות חיילי המילואים) ופקודת מטכ"ל 8.0105", מסביר כהן רוכברגר. "תקנה 9 לתקנות - שאליה מפנה גם פקודת מטכ"ל - אוסרת על חייל מילואים שאינו בשירות לפנות, במישרין או בעקיפין, לאדם שאינו בצבא 'בעניינים הנוגעים לצבא', אלא באמצעות הגורמים הצבאיים. לכאורה, מתקנה זו ניתן לייחס לחותמי העצומות פעולה אסורה. אך נוסח התקנה כוללני ועמום מאוד. מלבד זאת, 'מכתב פתוח' אינו בדיוק בגדר פנייה וספק אם זו הייתה תכלית התקנה".

"חייל במהלך שירות המילואים שלו לא יכול להביע עמדה", מוסיף תא"ל (מיל') ד"ר אריאל היימן, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ולשעבר קצין המילואים הראשי. "אך הדיון הוא האם הוא יכול להציג את עמדתו כשהוא לא מחויל. האם זה בכלל ראוי להדיח חייל שהתייצב מאז תחילת המלחמה למען המדינה, בעקבות כך שהביע עמדה? והעמדה שלו אינה קשורה לפעולתו - המילואימניק אינו מאיים בסרבנות, רק מביע דעה.

"בעיניי, המהלך שקרה כאן מוצדק ולגיטימי. מטאפורית, המילואימניקים חזרו מטיסה, יצאו לאזרחות, חתמו על המכתב, ואז אחרי כמה ימים חזרו לטיסה הבאה. אי אפשר לעצור את המילואימניק מהבעת עמדה כשהוא אזרח. כמו שניתן לו ללכת להפגנה באותו זמן, או לחתום על מכתב מהצד השני התומך במלחמה. כל אלה מוצדקים כל עוד הוא בין מערכות - כפי שהיו הטייסים כשחתמו".

"מכתב הטייסים"

איך מותר להדיח?

עוד שאלה היא האם מותר לרמטכ"ל, או לגורם אחר בצבא, להדיח חיילים משירות מילואים באווחת יד. סעיף 47 לפקודת מטכ"ל 03.0226 קובע: "ניתן להדיח חייל אם קיים יסוד סביר להניח, כי התנהגותו היא אחת מאלה (אף אם לא נפתחו הליכים): א) התנהגות הפוגעת במשמעת היחידה, במורל היחידה או ביעילות פעולתה; ב) התנהגות הפוגעת בטוהר המידות או בערכי הצבא; ג) התנהגות החורגת מאמות המידה הנדרשות מחייל בדרגתו או במעמדו בצבא, או שיש בה משום סטייה בולטת מהנדרש מהחייל במילוי תפקידו".

כלומר, הסמכות הפורמלית קיימת. אבל, הדבר מעלה מספר שאלות משנה. ראשית, מה בכלל אומרת ההדחה הזו? האם היא מוגבלת בזמן והאם היא תקפה לכל החותמים? על כך השיב לנו דובר צה"ל: "את הטייסים שחתמו ניתן לחלק לשתי קבוצות. הראשונה, הוזהרו כי אם יחתמו - יודחו. קבוצה זו החליטה לחתום בכל מקרה, ובכך אינם יכולים להמשיך לשרת. הקבוצה השנייה - טייסים שלא הוזהרו. אלו הם הקבוצה שנמצאת כעת בשיחות לגבי השאלה איך ממשיכים מפה".

שנית, מהו הליך ההדחה? "ניתן להדיח חייל מבלי שיעבור בבית דין צבאי", אומרת סא"ל (מיל') עו"ד אפרת נחמני-בר, לשעבר סגנית הסנגור הצבאי הראשי ושותפה-מייסדת בנחמני-בר, משרד עו''ד העוסק בדיני צבא וביטחון. "אם הוא עובר לבי"ד, פירוש הדבר שהוא ביצע עבירה פלילית. הבעת דעה אינה פלילית, והחתימה לא נעשתה כשהמילואימניקים היו פעילים. גם כתוב בפקודת מטכ"ל 'קיים יסוד סביר להניח', ולכן אין צורך במשפט. תאורטית, ניתן לטעון ש'ההתנהגות חורגת מאמות המידה הנדרשות מחייל בדרגתו או במעמדו בצבא'. כלומר, טייס אינו אמור לחתום על מכתב כזה גם כשאינו במדים, בעקבות מעמדו המיוחד. מנגד, קיימת טענה, שבעיניי צודקת יותר: הם אזרחים במדינת ישראל. הבעת דעה אינה רק זכות אלא גם חובה דמוקרטית".

השאלה הבאה היא האם ניתן לערער איכשהו על החלטה להדיח. "הדחה היא הליך מינהלי", מסבירה נחמני-בר. "לכן הטייסים יכולים לפנות לבית דין מנהלי כאזרחים ולא כמילואימניקים על העניין". לעומתה, עו"ד כהן רוכברגר סבור שמנעד האפשרויות של המודחים קטן יותר: "המודח רשאי לערער על ההחלטה והערעור יידון על ידי מפקדו של המפקד שהורה על ההדחה. בעוד שמשרתי קבע יכולים להשיג על החלטת הצבא גם בערעור שיישמע בפני בית משפט אזרחי - ביהמ"ש לעניינים מינהליים - ביחס להחלטות הדחה שפוגעות באופן חריף בשירותם (למעשה, ב'העסקה' שלהם), למילואימניקים אין אפשרות כזו והחלטת גורמי הצבא היא סופית. יש להם אפשרות לפנות בעתירה לבג"ץ, אבל ניתן להניח שמידת ההתערבות של בג"ץ בהקשר זה תהיה נמוכה".

ומה לגבי אופן קבלת ההחלטה? לעו"ד נחמני-בר יש ביקורת: "רשות מינהלית, כולל הצבא, מחויבת לסבירות, שוויון, מידתיות וכללי הצדק הטבעי. אלו מחייבים שלפני שפוגעים באדם חייבים לתת לו זכות טיעון מראש. ההחלטה להדיח מיידית הייתה נמהרת ובעייתית. היה צריך לקיים שימוע לפני קבלת החלטה מרחיקת לכת כזו. לא התקיימו כללי הצדק הטבעי. גיבשו דעה לפני שנתנו להם הזדמנות לשכנע אחרת. כעת מתקיים שימוע בדיעבד, ויש שאלה מה ערכו, כיוון שכבר פורסם שהם מודחים. בנוסף, הסנקציה אמורה להיות שוויונית. ניתן לטעון שהסנקציות האלו מופעלות רק על צד אחד של המפה הפוליטית, שכן אם יש חיילים שתמכו בהמשך המלחמה או פרסמו תיעוד שלהם מעזה, ואולי נגדם לא ננקט הליך. אם זה נכון, ייתכנו טענות לשיקולים זרים, פגיעה בשוויון ואפליה, וכדומה. עוד טענה היא המידתיות: הסנקציה צריכה להתאים למעשה. בנושא ההדחה אפשר לשאול: האם זה מידתי?"

לעומת זאת, כהן רוכברגר יותר מסויג: "הפקודה מבהירה שאין מניעה להדיח גם מילואימניק שאינו בשירות פעיל. נקודת המוצא היא שיש למפקדים שיקול דעת רחב בהפעלת סמכות ההדחה, שהיא עניין שבלב השיקול הפיקודי. אם מפקד סבור שפקוד פועל באופן לא ראוי, על יסוד העילות הרחבות המפורטות בפקודה, ניתן להדיחו, כשברור שיש לעשות שימוש בסמכות חריפה זו גם ברגישות ובשום שכל. משמעות ההדחה היא בתוך הצבא עצמו, ללא השלכות למודח בחיים האזרחיים והיא אפשרית גם בלא הליך משמעתי או פלילי".

איך מתמודדים?

זו לא הפעם הראשונה בה אנשי מילואים משתמשים במעמדם כדי למחות. כך היה במחאת המילואימניקים אחרי מלחמת לבנון השנייה, וכמובן ב-2023 עם הקריאה להפסיק התנדבות למילואים בשל הרפורמה המשפטית. זה מעלה את השאלה איך נכון להתמודד עם הסיטואציה הזו.

"ברור שמשרתי מילואים שאינם פעילים הם בראש ובראשונה אזרחי המדינה, שנתונה להם זכות הביטוי והביקורת", אומר כהן רוכברגר. אבל, הוא מוסיף, "דווקא לאור הקיטוב החברתי והמתחים המפלגים מתחדד הערך של שימור הצבא מחוץ להקשר הפוליטי, וביתר שאת לאחר 7 באוקטובר. ניתן לערוך הבחנה בין משרתי מילואים החותמים על עצומות ביקורתיות בהקשרים מדיניים וביטחוניים ב'כובעם' כאזרחים, לבין מי שכורכים את התבטאותם בהקשרים צבאיים בעצם הדגשת תפקידם הצבאי, דרגתם ושיוכם היחידתי. הסוג האחרון של ההתבטאות עלול חלילה לעורר מתחים בין יחידות בצבא, בין מפקדים לפקודים ובין המשרתים בפועל כתף אל כתף ובעיניי נכון להימנע ממנו".

"למרות שלדעתי חייל במילואים הוא חייל בכל השנה עם עשרה חודשי חופשה, אי אפשר לומר לאזרח שאסור לו לחתום על מכתב" מוסיף על הדברים ד"ר היימן. "בכך, אתה אומר לכל מערך המילואים שאסור להם להביע עמדה בשום צורה. ההשלכות של ההדחה במערכת הן קצרות טווח, אך הן יכולות לחלחל למקומות אחרים. לדוגמה, זה עלול להקשות על מערך המילואים, שהוא ממילא מערך מתוח, וכל טלטול שבו גורם ליותר קושי. הרמטכ"ל ומפקד חיל האוויר יאמרו שהמילואימניקים התחילו את זה עם החתימה שלהם - אך זו לא סיבה להכביד על כל המערכת".

לקריאה נוספת:

עוד כתבות

ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס / צילום: ap, Ng Han Guan

לאחר שביטלו וחזרו לחוזה: ממשלת ספרד מתנערת מרכש תחמושת מתע"ש

לאחר לחץ פוליטי מצד הקואליציה, ממשלת ספרד, שהחליטה אשתקד להכיר במדינה פלסטינית, ביטלה אמש באופן סופי עסקה לרכישת כדורים בסך 6.6 מיליון אירו מתע"ש ● "המפלגות המרכיבות את הקואליציה מחויבות עמוקות לנושא הפלסטיני ולשלום במזרח התיכון", אמרו גורמים בממשלת ספרד

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

בהסתדרות תוקפים את מהפכת האוצר בשוק החיסכון: "גזירות קשות"

למצעד המתנגדים למתווה האוצר עבור שוק החיסכון מצטרפת כעת ההסתדרות: במכתב של היו"ר ארנון בר־דוד לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', שהגיע לידי גלובס, הוא טוען כי "דוח הביניים נועד כל־כולו לבטל ולצמצם הטבות מס לציבור העובדים" ● משרד האוצר בתגובה: "מדובר בתוכנית שתנגיש את מגוון מוצרי ההשקעה השונים לציבור"

אלי רייפמן / עיבוד: תמר מצפי

המשקיעים מבולבלים, בת הזוג חוששת לחייה: לאן נעלם אלי רייפמן?

לכולם היה נראה כי אלי רייפמן, פושט הרגל שהורשע במרמה, מעוניין לשים קץ לסאגת החוב שלו ● עד שיום אחד, בחודש שעבר, הוא נעלם - וכך גם סכומי העתק שלקח ממקורבים ● המסרים המרגיעים ששלח, הטענות של בת זוגו שהונה גם אותה וההשערות בדבר הסגרתו: מאחורי הפרשה רצופת השאלות

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

"מחדל" ו-"בושה": התקלה בבנק הבינלאומי הכעיסה את המשקיעים

תקלת החשמל גרמה לשיבושים בכספומטים, בסניפים, במחשבים ובמסחר בשוק ההון דרך הבנק ● משמעות הפגיעה: "דווקא ביום הכי עמוס בחודש בתחום האופציות, אנשים אכלו קש" ● התקלה נמשכה מספר שעות ובסביבות 15:00 אחר הצהריים הסתיימה לחלוטין כשגם מערכות המסחר חזרו לפעול  

 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מובילאיי קפצה בכ-10% לאחר הדוחות

נאסד"ק עלה בכ-2.8% למרות שסין הצהירה כי "אין כל מגעים שוטפים עם ארצות הברית בנוגע למכסים" ● נעילה חיובית באירופה • הדולר חוזר לרדת והזהב עולה ● מניית אלביט ירדה ב-8% השבוע, ייתכן שקרן העושר הנורווגית תבוא לעזרתה • למרות הרגיעה האחרונה בבורסות בעולם, אנליסטים צופים "רצפים דוביים אכזריים" נוספים • הלילה, גוגל פרסמה דוחות חזקים והמניה קפצה במסחר המאוחר ● מנגד, אינטל צללה בעקבות תחזית מאכזבת לרבעון השני

בית המשפט ראה בהתנהלותו של הבעל הפרה יסודית של הסכם הממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Burdun Iliya

אישה התנגדה לפעול בהתאם להוראות הסכם הממון. איך הכריע בית המשפט?

זוג שנישא בשנת 1992, חתם בשנת 2002 על הסכם ממון. 20 שנה מאוחר יותר הגיעו נישואיהם לקיצם ● הבעל עתר לחלק את הרכוש שנצבר להם במהלך הנישואים בהתאם להוראות הסכם הממון, והאישה התנגדה וטענה כי כל צד צריך להישאר עם הזכויות הצבורות על שמו ● בית המשפט ראה בהתנהלותו של הבעל הפרה יסודית של הסכם הממון, ולכן באופן חריג קיבל את עתירת האישה

המדריכים שיעזרו לכם לשמור על הכסף

המדריכים שיעזרו לכם לשמור על הכסף

בצל הגזירות וההתייקרויות, יש מהלכים שניתו לעשות כדי לשמור על הכסף שלכם ואפילו להגדיל אותו ● להזיז את הכסף מהעובר ושב, לדרוש החזרי מס ולבצע מהלך פשוט שיחסוך לכם הוצאות על חשמל - גלובס מציג סדרת מדריכים על הדברים שמשתלם להתעכב עליהם

השבוע בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP- Robert F. Bukaty, Channi Anand, Evan Lucci, Shutterstock

הקנדים צועדים לקלפיות בסימן מכסי טראמפ; ולאן רצים הרובוטים הסיניים

בחירות בקנדה - והתפרצויותיו של טראמפ עוזרות כנראה לשמאל לנצח ● טראמפ מגלה את 'תוכנית השלום' שלו לאוקראינה ● טרור מוטרף במורדות ההימליה ● הרובוטים בסין רצים לא רע ● את מי הכתיר עיתון ספורט איטלקי ל"אלוף העולם" ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הקפאה גורפת של תוכניות בלב אזורי הביקוש: הבקשה של מירי רגב וההשלכה הדרסטית

שרת התחבורה ביקשה ממזכיר הממשלה לדון מחדש בתוכנית המטרו, כדי לכלול בתוכה חיבור של מערכת המטרו למסילת הרכבת שתוקם בין חדרה ללוד, וכך לקשר אותה למזרח הארץ ולאזור השומרון ● הוועדה לתשתיות לאומיות דנה בעבר ארוכות במהלך ומצאה בו יתרונות, אך החליטה בסוף להשאיר את התכנון כמו שהוא, כדי למנוע עיכובים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל אלפאבית (גוגל) / צילום: Reuters, Mateusz Wlodarczyk

גוגל מנפצת את התחזיות ומכריזה על בייבאק נרחב. המניה קופצת

ענקית הטכנולוגיה סיכמה את הרבעון עם זינוק בשורת הרווח וההכנסות, שעקפו את התחזיות המוקדמות ● גם ההכנסות מענן עקפו את הצפי המוקדם ● המניה עולה בכ-4% במסחר המאוחר

מדפי סופר בישראל / צילום: Shutterstock

המזון בישראל כמעט הכי יקר בעולם. איפה הממשלה בעניין?

מחירי המזון מזנקים במשך שנים, והממשלה נראית כאובדת עצות ● אבל אולי דווקא המקום הבעייתי הזה יוצר הזדמנות היסטורית לשינוי ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי הגברת התחרותיות בשוק המזון והטואלטיקה

שטרות של 200 שקל / צילום: Shutterstock, Ufuk ZIVANA

שר החוץ סער לנגיד בנק ישראל: בטל סדרות ישנות של שטרות 200 שקל

ההצעה לביטול שטרות ה-200 שקל, הוצעה לפני מספר חודשים על ידי קבוצה של מומחים וזאת במטרה להילחם בהון השחור, להגביר הכנסה ממסים ולפגוע בגורמי פשיעה ● כעת, לאחר פניה של שר החוץ גדעון סער במטרה לבטל סדרות ישנות של שטרות ה-200 שנמצאות בשימוש תכוף בעזה, בנק ישראל נאלץ להבהיר: "שטר ה-200, לפחות החדש, צפוי להישאר"

טרטר אינטיאס על העצם / צילום: אסף קרלה

אין ים בצפת, אבל יש טרטר דג: המסעדה המפתיעה של הצפון

בר היין 26.8, שממוקם במלון הבוטיק כנען בצפת, מתבסס על תוצרת שגדלה עד 26.8 קילומטר ממנו ● התוצאה: אוכל מאופק וטעים

משרדי גוגל במאונטיין ויו, קליפורניה / צילום: ap, Jeff Chiu

תעבדו מהמשרד או שתפוטרו: האולטימטום של חברת הענק

לפי דיווח ב-CNBC, מספר צוותים בגוגל אמרו לעובדים מרחוק שלהם כי התפקיד שלהם עלול להיות בסכנה אם הם לא יתחילו להגיע למשרד ● דוברת גוגל, קורטני מנצ'יני, אמרה כי החלטות אלו מבוססת על צוותים בודדים ולא על מדיניות של כלל החברה ● בימים האחרונים דווח כי גוגל תכנס לסבב פיטורים של 12 אלף עובדים ברחבי העולם

רנו קליאו / צילום: יח''צ

סלובקיה במקום טורקיה: המכונית שחוזרת לכבישי ישראל תמורת 125 אלף שקל

יבואנית רנו, חידשה את יבוא מכונית הסופר-מיני "קליאו", לאחר שיבוא המכונית מטורקיה הופסק בשנה שעברה בעקבות חרם היצוא של ארדואן ● מס הנסועה על כלי רכב חשמליים ורכבי פלאג-אין, יפגע במסירות בפלחים מופחתי הזיהום של שוק הרכב ● חברת דלק רכב תחנוך לקראת סוף השנה את תחנת החלפת הסוללות המהירה הראשונה של מותג הרכב החשמלי הסיני NIO בישראל ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה מעורבת בבורסת ת"א; אופקו הלת' צללה בכ-6%

ת"א 35 ננעל סביב רמות הבסיס ● עליות בוול סטריט למרות שסין הצהירה כי אין מגעים עם ארה"ב בנוגע למכסים ● הדולר נחלש בעולם ומול השקל, מחיר הזהב עולה ● בעלי המניות של קרור דחו את הצעת הרכש של בעלי השליטה בה ● מניית אלביט ירדה והשלימה ירידה של 10% השבוע, יתכן שקרן העושר הנורווגית תבוא לעזרתה

האורקל מתל אביב והלהיט של משקיעי ההון סיכון: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס

זו השנה ה־19 שגלובס בוחר את הסטארט־אפים המבטיחים של ישראל: חברות ההייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה המלאה

מנכ''ל אינטל, ליפ–בו טאן / צילום: ap, Business Wire

אינטל מציגה תוצאות מאכזבות ומנמיכה תחזיות. המניה מגיבה בירידות

אינטל הצליחה לעקוף את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות הרבעוניות אך אכזבה את התחזיות להמשך ● בדוחות לא התייחסה אינטל לשמועות על פיטורי 20% מכוח האדם, אך במייל שנשלח לעובדים לאחר פרסום הדוחות ציין המנכ"ל: "נצטרך לקצץ בעלויות באופן חכם" ● המניה צוללת במסחר המאוחר בכ-7%

ברק רוזן ואסי טוכמאייר, יגאל דמרי, האחים צחי ועידו חג'ג', יעקב אטרקצ'י, יוסי פרשקובסקי, צחי ארבוב / צילום: אלדד רפאלי, אייל פישר, שי תמיר, ראובן קפלינסקי, טל גבעוני, אלכס פרגמנט

הקבלנים שהפכו מיליארדרים בעזרת העלייה במחירי הדירות: מיעקב אטרקצ'י ועד האחים עמרם

עם העלייה החדה במחירי הדירות בישראל בשנים האחרונות, ראו בעלי החברות היזמיות בת"א זינוק ברווחים ובשווי החזקותיהם ● כפועל יוצא מחזיקים בעלי שליטה ב-10 מהחברות המובילות, מניות בשווי מצרפי של כ-16 מיליארד שקל "על הנייר" ● וגם: מה הוביל לירידה במניות הנדל"ן מתחילת השנה הנוכחית, ומה צפוי בענף בהמשך?

ד''ר מארטי מקארי, ראש ה־FDA / צילום: ap, Jose Luis Magana

ה־FDA מתכוון לשים סוף לניסויים בחיות, וחברות ישראליות יכולות להרוויח מזה

מינהל התרופות והמזון האמריקאי הודיע על תוכניתו לוותר בהדרגה על ניסויים בבעלי חיים כחלק מתהליך האישור של תרופות ● בישראל כבר פועלות חברות שמציעות טכנולוגיות חלופיות, ובתעשיית הביומד המקומית משוכנעים שזו שעת כושר להוביל את התחום