גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכת הרובוטים האנושיים עוד בחיתוליה, אבל השמות הגדולים כבר מתחממים על הקווים

יכסחו את הדשא, יוציאו את הכלב לטיול ואפילו ישמשו כחברים: היומנואידים, הרובוטים דמויי אדם, צפויים להיכנס לחיינו בעתיד הלא רחוק ● ענקיות כמו טסלה ואנבידיה, כמו גם חברות סיניות, נכנסו לשוק שהחל לצמוח במהרה ● אבל בענף הרובוטיקה מצננים את ההתלהבות: "צופים חסמים משמעותיים"

Mentee, Figure 02, Tesla Optimus, Unitree G1 / צילום: מנטי רובוטיקס, Shutterstock, צילום מסך מיוטיוב
Mentee, Figure 02, Tesla Optimus, Unitree G1 / צילום: מנטי רובוטיקס, Shutterstock, צילום מסך מיוטיוב

בתחילת החודש, בדיוק ביום שבו השיק נשיא ארה"ב דונלד טראמפ את תוכנית המכסים שלו ושלח את מניית טסלה מטה ב־10%, הציג אילון מאסק התקדמות משמעותית ברובוט האנושי שלו, אופטימוס. בסרטון שפרסמה טסלה, הרובוט נראה צועד בטבעיות ובבטחה במסדרון מבוקר: התנועות אנושיות וחלקות יותר, הברכיים ישרות והזרועות נעות בהתאמה מלאה; הידיים זזות ב־22 דרגות חופש, רק חמש דרגות פחות מאלה של יד אנושית, שיא שטרם נקבע לרובוט דמויי אדם. בסרטון הושווה הרובוט החדש לגרסה מוקדמת שלו מ־2023 בה הוא הולך באופן מגושם, והושם ללעג ברשת כאילו הוא מתהלך כמו נשיא ארה"ב לשעבר ג'ו ביידן.

בדיקה טכנולוגית | עם עיצוב שקוף: הסמטארפון הבריטי שישאיר לכם עודף מ־2,000 שקל
ניתוח | מלחמת הסחר בין סין לארה"ב עולה שלב, ואנבידיה סופגת מכה

מאסק מרבה להתבטא באחרונה על היומנואידים של טסלה - רובוטים אנושיים - עם אותה התלהבות שבה דיבר על מכוניות חשמליות לפני כעשור. בסרטוני תדמית, ערוכים ומבושלים שמתפרסמים בתדירות גבוהה בחודשים האחרונים, הוא מציג רובוטים ששואבים אבק, מפנים כלים מהמדיח ומשקים את העציץ בסלון בזמן שבני המשפחה האנושיים עסוקים במשחקי לוח וקריאה.

באירוע שערך בשנה שעברה, הבטיח איל ההון כי היומנואידים "יכסחו עבורנו את הדשא, יוציאו את הכלב לטיול, ישמרו על הילדים וישמשו עבורנו כחברים". באירוע נוצץ שערך לעיתונאים הציב כמה רובוטי אופטימוס שחילקו משקאות ושעשעו את האורחים. ייתכן כי מאסק מאמין שרובוט ביתי אישי הוא המהפכה הצרכנית הבאה, מעין "הטסלה" או "האייפון" הבא שיפרוץ את הדרך למהפכת הרובוטיקה האישית, כזו שתביא כל בית אב לשקול לרכוש רובוט ב־20 או 30 אלף דולר.

לפי הבטחות שהוא פיזר במהלך החודשים האחרונים, טסלה תשתמש באלף רובוטים אנושיים במפעלי הייצור שלה כבר השנה ובהמשך תמכור את הרובוטים בשוק החופשי במחירים של 20 אלף דולר ליחידה. הוא צופה כי השקת הרובוטים ב־2025 תהפוך את טסלה ל"חברה בעלת פוטנציאל שווי של 25 טריליון דולר" באמצעות שליטה של 10% לפחות משוק הרובוטיקה ולהנות מרווח נקי של "טריליון דולר". האמנם?

מאסק רתם את העגלה לפני הסוסים

רבים בענף הרובוטיקה מאמינים כי המהפכה עדיין רחוקה וכי ייתכן שבטסלה מעלים הילוך בפרסומים על השקות רובוטים קרובות כדי להתמודד עם המשבר התדמיתי שנוצר לה. זאת, ברקע המחאה נגד השתתפות מאסק בתוכנית הקיצוצים של המשרות הממשלתיות ובשל הצבת המכסים ששומטת מתחת ליצרנית הרכב האמריקאית את השוק הסיני. מבט ביקורתי יותר בסרטונים ששחררה החברה יגלה כי בכמה מהם מחוברים הרובוטים לכבלים הנשרכים מהתקרה ובאחרים קיים מפעיל אנושי מאחורי הקלעים שמפעיל אותם מרחוק.

ואכן, האמת המרה היא שמהפכת הרובוטיקה האישית עדיין רחוקה. אין עדיין רובוט שיכול למלא משימה ביתית אחת באופן מספיק יעיל. פעולה פשוטה כמו הכנת כוס אספרסו ממכונת קפסולות קשה עבורו; אולי הוא יוכל לבצע אותה בבית אחד לאחר אימון מאסיבי, אך אם יידרש לעבור לבית אחר - הוא יתקשה להתאים את עצמו לסביבה חדשה. היומנואיד גם מתקשה לבצע משימות שכרוכות במים או בלכלוך, כמו שטיפת כלים או רצפה, ואף מסוכן לילדים - הרובוט הקל ביותר שוקל 60 ק"ג ומעידה אחת שלו יכולה לגרום לנזק כבד למי שנמצא לידו.

"אני מניח שיידרשו מספר שנים עד שהטכנולוגיה הזו תתפתח, וגם אז, היא תתחיל את דרכה ככל טכנולוגיה חדשה", אומר גיא גלס, יזם בתחום, ממייסדי חברת הרובוטיקה Caja. "בשלביה הראשונים, היא תהיה נחלתם של מקורבים ורק בהמשך תגיע לרוב האנשים - והמחירים יהיו גבוהים משמעותית. להערכתי, השוק יגיע לבשלות בטווח של 10 עד 15 שנים, בדומה לשוק שואבי האבק הרובוטים".

ואכן, על פי ההערכות, כאשר היומנואידים הביתיים יהפכו למוצר ביתי - לא לפני 2030 - הם יעסקו במשימות ביתיות "יבשות" בלבד: ישאבו אבק מהרצפה, יפנו כלים נקיים מהמדיח, יאספו חפצים שמונחים שלא במקומם, ימיינו כביסה נקייה לפי זהות הלובש שלה ואולי אפילו יקפלו חלק ממנה. הם יחסכו שעות של עבודה, אך עדיין ידרשו נוכחות אנושית לביצוע שאר עבודות הבית.

מפסי ייצור ועד לתעשיות הביטחוניות

המשימה ליצור רובוט יומנואיד טוב, יעיל ובטוח היא מורכבת ביותר. לדברי גלס, רק חברות בעלות משאבים כספיים גדולים יוכלו לעמוד בה. "להערכתי, נושא הרגולציה יהווה חסם משמעותי שיעניק באופן טבעי יתרון לחברות הגדולות", הוא אומר. "יהיו לא מעט קשיים ותקלות כמו בכל טכנולוגיה חדשה".

גם אם הרובוטים האנושיים ייכנסו לבתים בעוד מספר שנים, על הקווים מתחממות כבר כמה מתחרות לטסלה עם יומנואידים מבטיחים לא פחות; הבולטת שבהן היא פיגיור (Figure AI) שהוקמה רק לפני שלוש שנים בעמק הסיליקון, גייסה מעל ל־800 מיליון דולר ממשקיעים דוגמת מיקרוסופט, OpenAI, אנבידיה ומייסד אמזון ג'ף בזוס, וכיום כבר שווה 2.6 מיליארד דולר. לפי רויטרס, החברה מעוניינת לגייס כעת 1.5 מיליארד דולר נוספים בשווי אסטרונומי של 40 מיליארד דולר. הרובוט שהשיקה באוגוסט שעבר, Figure 02, מצויד במערכות למידת מכונה משוכללות ומודלי שפה משלו, שש מצלמות צבע, סוללה נשלפת וידיים בעלות 16 דרגות חופש.

אלא שגם הרובוט, שנחשב בעיני רבים אפילו למתקדם יותר ממקבילו בטסלה, רואה את עצמו קודם כל מועסק במפעלי ייצור או בבתי חולים לפני שהוא נכנס הביתה. בסרטון תדמית ערוך, הציגה החברה את הרובוט במפעלי ב.מ.וו כשהוא עובד על פסי הייצור במפעל בדרום קרוליינה, אך דובר יצרנית כלי הרכב הדגיש כי מדובר בשלב זה רק ברובוט אחד שמתאמן במשימות הרכבה בשעות שבהן המפעל אינו עובד. עוד ציין הדובר כי רק לאחרונה הוא הועבר לעבודה גם בשעות הפעילות.

מתחרה נוספת שמתחממת על הקווים היא בוסטון דיינמיקס, החברה הוותיקה שהוחזקה בידי גוגל עד שזו מכרה אותה ליונדאי הקוריאנית. בוסטון דיינמיקס התפרסמה בזכות סרטונים המלהיבים בהם רובוטים אנושיים מבצעים סלטות באוויר וקופצים על משטחים ומדרגות באתלטיות רבה. אולם, היא עדיין נחשבת לתעלומה: הרובוטים של החברה זוכים לביקורת על כך שהם יקרים להחריד - 74,500 דולר לרובוט הזול ביותר שלה - וההערכה היא כי החברה פונה לשוק הביטחון במטרה לצייד בעתיד צבאות ומשטרות בלוחמים רובוטיים.

מי שמנסים לאתגר את המחירים במערב הם, כמובן, יצרני רובוטים סיניים. "בשוק הסיני, שבו החסמים יהיו פחות משמעותיים מזה הקיים במערב, נראה את המערכות הללו חודרות לשוק מוקדם יותר, בדיוק כפי שקורה כיום בתחומים שונים כמו רחפנים ומכוניות אוטונומיות", אומר גלס. "ברגע שהמוצרים יהפכו למוצרי מדף בסיסיים, החברות הסיניות ישלטו בשוק, כפי שקרה בשוק שואבי האבק הרובוטיים. אולם, יהיה להן קשה מאוד לחדור למספיק שווקים במערב, בעיקר בגלל מחירים ומכסים ובעיות פרטיות".

כיום, אחת החברות הבולטות ביותר בשוק הסיני היא יוניטרי, חברת רחפנים מהאנגג'ואו שהשיקה את שני רובוטים: H1 המתנשא לגובה 1.8 מטר, והרובוט החדש יותר G1 שגובהו של כילד בן שש. המחיר הזול, 16 אלף דולר ליחידה, והזמינות שלהם (האחרון שבהם הושק כבר בשנה שעברה) הפכו אותם לגימיק בתקשורת הסינית. החברה אף הבטיחה לשדר קרב אגרוף בין שני רובוטים ובין אדם לרובוט, אך יכולותיהם מוגבלות למדי. במערב רואים את G1 כרובוט בעל יכולות מוטוריות גבוהות ויציבות משופרת, אך הוא נחות מהדגמים המערביים ביכולותיו ללמוד משימות ולחקות בני אדם.

גם אנבידיה הצטרפה לחגיגה

גם כיום, בחברות מובילות כמו טסלה ופיגיור, ההבנה היא שמודל הבינה המלאכותית שמפעיל את הרובוט הוא הגורם שמבדיל בין רובוט יציב אך טיפש, לבין כזה שמסוגל להבין את השאילתות שהוא מקבל, ללמוד מושגים ומשימות, ולהשליכם על סביבות ותרחישים שונים. בעוד שטסלה ופיגיור מפתחות מודלים כאלו, ענקית הבינה המלאכותית אנבידיה נכנסה בקול גדול לשדה הרובוטיקה בחודש שעבר עם השקת מודל שפה משלה בשם GrootN1. המטרה: להשתלב בתשתיות של כמה שיותר רובוטים ביתיים ותעשיתיים - מבלי לייצר אחד כזה בעצמה.

במידה רבה, אנבידיה נכנסת לשוק הזה באופן טבעי: שלא באופן מוצהר, היא עובדת עם טסלה ומסייעת לה גם במשימות סימולציה ועיבוד בינה מלאכותית ולא מן הנמנע שאגב כך ראתה את הפוטנציאל המסחרי הגדול שגלום בה.

בנוסף, היא מסייעת כבר היום לענקיות רכב דוגמת מרצדס בנץ, ויגואר לנד־רובר לאמן את הרכבים האוטונומיים שלהן עם מערכת סימולציה וירטואלית בשם אומניברס, האפשרה ליצרניות רבות לבצע קפיצת דרך משמעותית בפיתוח רכב אוטונומי. מערכות הסימולציה - מעין מחשבי על המאפשרים לדמות באופן וירטואלי, פעילות של רובוט באלפי תסריטים שונים - הם הסיבה להתקדמות המשמעותית שעשו רובוטים אנושיים בשנתיים האחרונות בהליכה יציבה ואנושית יותר ובחיקוי תנועות אנושיות.

עוד כתבות

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, מה שעלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● גם ריינאייר הודיעה הערב על הארכה

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב