גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על המהפך של המימונה: מחגיגה של הכנסת אורחים לאירוע פוליטי

חג המימונה החל כסמל לפיוס ולדו-קיום עם שכנים מוסלמים, אך בישראל הפך לאירוע ציבורי רווי פוליטיקה, מופלטות ומצלמות שהתרחק ממשמעויותיו המקוריות ● השנה, בצל המלחמה, חוזרת הקריאה להשיב לחג את מה שאבד – בית פתוח ותקווה לחיים משותפים

בני הזוג נתניהו בחגיגות המימונה, 2014 / צילום: אבישג שאר-ישוב
בני הזוג נתניהו בחגיגות המימונה, 2014 / צילום: אבישג שאר-ישוב

1

במרוקו בצאת הפסח נהגו המוסלמים להביא ליהודים את החמץ הראשון, והיהודים בתמורה גמלו במופלטות, דבש, ותפילה משותפת לשנה טובה. בישראל המימונה הפכה לאירוע ציבורי שבו קשה להתעלם מהנוכחות של אלה שלא הוזמנו באמת - הפוליטיקאים. איך הפכה המימונה מחג של הכנסת אורחים לטקס של גיוס קולות? ומה נשכח בין טקסי הבתים הקטנים לבין ההפקות בפארקים העירוניים?

מ"לילסדה" ועד "משפחה חמה": איך נראה הלילה הכי ישראלי
על הדרך למצוא יופי בתוך החושך הגדול של המלחמה

2

"אף אחד לא יודע איך המימונה התחילה", אומר אנדרה לוי, פרופ' לאנתרופולוגיה מאוניברסיטת בן גוריון. מה שכן ניתן לומר הוא ש"המימונה היא חג מקומי שהתפתח בקבוצה מגרבית בצפון אפריקה, אך שולב בלוח השנה היהודי כשנחגג מיד בתום הפסח. למרות תכנים יהודיים כמו אזכורים ליציאת מצרים, מקור המימונה אינו עברי, ויש ניסיונות, לא תמיד משכנעים, להעניק לה משמעות דתית-יהודית כדי לנתקה מהשורשים המוסלמיים שלה".

המימונה, לדברי פרופ' לוי, הוא חג שמחזיר את היחסים בין המוסלמים ליהודים לשגרה. "במהלך הפסח היהודים התכנסו בבתים שלהם ונמנעו ממגע עם מוסלמים, והחג הזה הוא חג של מפגש מחודש, של פיוס, של חזרה ליחסים עם השכן".

פרופ' לוי מזהיר מפני ראייה מקובעת של המימונה. לדבריו, "לאורך השנים החג עבר שינויים מהותיים מכפריות לעירוניות, מקהילתיות אינטימית לאנונימיות אורבנית. עם המעבר לערים הגדולות, ובייחוד עם תחילת השלטון הקולוניאלי הצרפתי, התערערו הקשרים עם השכנים המוסלמים, והשפעות צרפתיות חדרו למאפייני החג. העוגיות הפשוטות הפכו למתוקים בסגנון פטיפור, ערק הוחלף בוויסקי, והשולחן הפך ייצוגי". בעצם עוגיות הביס האסתטיות שאנחנו מכירים כיום אינן אלא ייבוא צרפתי וניסיון לחקות את הצרפתים.

3

העלייה של יהודי מרוקו לישראל ניתקה קשר מרכזי עם השכנים המוסלמים, שהיו שותפים במסורת החג. "חגיגות המימונה עברו תהליך של פוליטיזציה, בעיקר בעקבות שאול בן שמחון", מספר לוי. בן שמחון, מנהיג פועלים ממוצא מרוקאי וממקימי העיר אשדוד, ביקש להנכיח את התרבות המרוקאית ויזם לראשונה מימונה ציבורית בשנות ה-60, שכללה במה מרכזית ונאומים של פוליטיקאים. גולדה מאיר הייתה הראשונה שהשתתפה, ומאז הפכה נוכחותם של בכירים, ראשי ממשלה, רמטכ"לים ושרים לחלק בלתי נפרד מהאירוע. זה יצר סטנדרט חדש לחג: מופע ציבורי עם מופלטות, מצלמות וקהל שבוי.

פרופ' אנדרה לוי, אנתרופולוג באוניברסיטת בן-גוריון בנגב / צילום: אנדרה לוי

"במקביל, התרחש רידוד תרבותי למופלטה כסמל רשמי של החג", מעיד פרופ' לוי, ומציע קריאה אנתרופולוגית בה "המופלטה הפכה לכלי של היפוך תפקידים והשפלת פוליטיקאים - טקס בו בעלי השררה נאלצים לטעום מאכל שהם אולי לא אוהבים, אך אינם מעזים לסרב לו, כאקט סמלי של השבת כבוד תרבותי".

4

עם השנים נוצרה הגחכה ציבורית של החג, שעושה רדוקציה למרוקאים לכדי סמל המופלטה. בתגובה צמחו יוזמות אקדמיות ואזרחיות להחזיר למימונה את העומק ההיסטורי והחברתי שלה. באשדוד, למשל, יתקיים השנה בפעם ה-16 כנס מימונה שעוסק בתרבות ובזהות מזרחיות. הרעיון של הכנס הוא לעמוד מול ההגחכה של החג. הכנס מתקיים בליווי אקדמי של פרופ' אנדרה לוי בהשתתפות התזמורת האנדלוסית.

עם הדוברים השנה נמנה ד"ר מוטי גיגי, סוציולוג ומרצה בכיר במחלקה לתקשורת במכללה האקדמית ספיר. גיגי אסף סיפורים על המימונה בצל המלחמה של מפונים משדרות ומאילת. "רציתי להבין מה המשמעות של החג בצל הפינוי", מספר גיגי, שמשפחתו מפונה משדרות. אחד הסיפורים ששמע היה של ילדה ששאלה את אמא שלה אם מותר לחגוג מימונה השנה. האם ענתה לה שתקרא לחברים שלה לבוא לחגוג איתן ימים טובים. לדברי ד"ר גיגי, ההקשר של 7 באוקטובר מפרק את משמעות החג, שמהותו היא בית פתוח. אחרי השבת השחורה, להשאיר דלת פתוחה בשדרות זה עניין מאוד מורכב.

ד''ר מוטי גיגי, סוציולוג ומרצה בכיר במחלקה לתקשורת במכללה האקדמית ספיר / צילום: אדוה אודיה עוגן, יח''צ מכללת ספיר

ד"ר גיגי מדגיש כי לא רבים מכירים את המשמעות האמיתית של המימונה: "לא לומדים את זה בבתי הספר, ברוב המוסדות להשכלה גבוהה אין חופש ביום הזה".

השנה הוא מבקש שנחגוג את המימונה על מנת לייצר מציאות שבה "ערבים ויהודים יכולים לחיות יחד. הם חיו אלפי שנים במרוקו ביחד. אנחנו יכולים לייצר את זה גם בתוכנו, את המציאות של הבית הפתוח. לקחת את הטראומה ולרפא אותה באמצעות המימונה ולהגיד כן לחיים. המימונה שמייצגת את הדבר הזה, אביב והתחדשות, בית פתוח, תקווה וחלום וחיבור יהודי-ערבי".

5

שירה אוחיון, יזמית חינוכית וחוקרת תרבות, מתריסה: "מעניין שרק החג המרוקאי קיבל אופי פוליטי". לדבריה זה קשור לכך שהמרוקאים הם "אחת הקהילות היהודיות המגובשות שהגיעו לכאן, שיש להן גם מסורת של מרדנות, כמו למשל הפנתרים השחורים, שגירשו את גולדה מחגיגת המימונה".

בעיניה, "השסע העדתי המזרחי-אשכנזי הוא עמוק וקורע אותנו לגזרים כי הדברים לא טופלו באמת מהפנתרים השחורים והמחאה שלהם". אוחיון מציעה כי המימונה תקבל כבוד כמו הסיגד שחוגגים יוצאי אתיופיה וכמו חגים אחרים, ותקנה יום בחירה והתייחסות גם ממשרד החינוך. "צריך לאפשר למרוקאים לנכוח בחג ולקבל יום חג כמו כל העדות האחרות, ולא להגיע לעבודה".

שירה אוחיון, יזמית חינוכית וחוקרת תרבות ממייסדות תנועת הקשת הדמוקרטית. / צילום: ורד סולימן

ולדעתה של אוחיון, יש נקודה חשובה עוד לפני הפיוס עם המוסלמים: "לפני שהולכים לשלום עם השכנים, צריך שתהיה לנו אפשרות לפתוח את הבית לכולם, במיוחד כשרוצים להשמיד אותנו. שיהיה שלום בית גם בין מזרחים לאשכנזים. השנה הייתי לוקחת את זה לחג של פיוס. חמאס הרי לא הבחינו בינינו".

עוד כתבות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ראש ממשלת קטר, מוחמד בן עבד א-רחמאן א-ת'אני / צילום: Reuters, Murat Gok

דיווח: קטאר הורתה לבכירי חמאס בדוחה למסור את נשקיהם האישיים

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

תיקון והתנצלות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום