רגע לפני פסח קיבלו מאות אלפי שכירים בישראל את הטופס השנתי הקבוע - טופס 106 לאישור על משכורת וניכוי מס. המסמך, שמנפיק המעסיק ומרכז את נתוני המשכורת וניכויי המס שהוא מבצע אוטומטית, משמש גם כאישור הכנסות בהגשת בקשה להחזר מס.
שכירים רבים זכאים להחזרי מס על תשלומים ביתר ששילמו לרשות, כשמוערך שמיליארדי שקלים שוכבים בקופת המדינה וממתינים לדורש. הבעיה היא שרבים לא מודעים לזכאותם להחזר, בעוד אחרים חוששים לפתוח את "תיבת הפנדורה" של עולם המס ומודאגים שאף ייתקלו בדרישה נגדית לתשלום של יותר מס.
בשנים האחרונות פנתה רשות המסים בצורה יזומה לציבור הזכאים להחזר על פי בדיקות שערכה. "מעטפות ירוקות" שוגרו בדואר לזכאים להחזר בפוטנציה, עם מכתבים המעודדים אותם למצות את זכויותיהם. אלא שמרבית מקבלי המעטפות התעלמו מהפנייה: מעל 500 אלף מעטפות נשלחו לאזרחים, ופחות מ־50 אלף הגיבו (אלה קיבלו בחזרה כ־200 מיליון שקל מהרשות).
האם החשש מהגשת בקשה להחזר מס מוצדק, מתי כדאי לבקש החזר ואיך לעשות את זה נכון? מומחה המס, עו"ד שחר שאבי, סגן נשיא לשכת יועצי המס, עונה על כל השאלות.
מי זכאי להחזר מס?
"החזר מס מגיע כשבמהלך השנה שולמו יותר מסים מהנדרש", מסביר עו"ד שאבי. "זה יכול לקרות, לדוגמה, כשיש שינוי בעבודה כמו מעבר בין עבודות, חופשה ללא תשלום, אבטלה; כשלא בוצע תיאום מס; כשמשולמים כספים לקופת גמל או קרן השתלמות באופן עצמאי; כשנעשות תרומות למוסד מוכר או כשמגיעות נקודות זיכוי שלא נוצלו - בין היתר להורים, חיילים משוחררים, סטודנטים".
מי קיבל "מעטפות ירוקות"?
המעטפות נשלחו על פי אינדיקציות שהרשות אספה, ובעיקר כאלה שמראות כי אדם עבד רק בחלק מחודשי השנה או החליף מספר מעסיקים, וכן מי שנרשמה קפיצה משמעותית בתשלומי המס שלו בשנה מסוימת. כך עולה הסבירות שהם זכאים להחזר על חלק מהסכום ששילמו.
איך מגישים בקשה להחזר מס?
כשנוצרת זכאות להחזר מס, העובדים נדרשים להגיש בקשה להחזר בעצמם ולא דרך המעסיק. עו"ד שאבי מסביר כי "הבקשה מוגשת למס הכנסה בטופס ייעודי (טופס 135 או 1301), בצירוף מסמכים כמו טפסי 106 מכל מקומות העבודה, אישורים על תשלומים לפנסיה וקרנות, ריכוז הכנסות נוספות (השקעות, שכר דירה וכו’) ועוד. מגישים דרך מערכת מקוונת של רשות המסים".
ייתכן שאגיש בקשה להחזר מס ויתברר שיש לי חבות מס?
בהחלט. רשות המסים מזהירה ב"מדריך להחזרי המס" באתר שלה כי "הפרשי המס יכולים להיות גם לחובה וגם לזכות" וכי "יחיד המבקש להגיש בקשה להחזר מס, יוודא את זכאותו להחזר המס לפני הגשת הדוח". ואולם, לפי נתוני הרשות רק ב־0.002% מהבקשות להחזר שהוגשו בעקבות המעטפות הירוקות התברר שיש חוב מס.
"כדי להימנע מהפתעות", מציע עו"ד שאבי, "חייבים לבצע בדיקה מקדימה. לעתים החוב נוצר בגלל הכנסות שלא דווחו, טעויות בטפסים או קבלת נקודות זיכוי שלא מגיעות בפועל. מומלץ לבצע סימולציה מקצועית טרם ההגשה, כך תדעו מראש אם צפוי החזר או חוב. הגשה נכונה מתחילה באבחון נכון".