בשנה האחרונה מספר משקי הבית שהצטרפו לספק חשמל פרטי וקיבלו הנחה בחשבון החשמל קפץ כמעט פי 10, לקרוב ל־200 אלף משקי בית. ובכל זאת, מדובר באחוזים בודדים מכמעט 3 מיליון משקי הבית בישראל. איזו הנחה אפשר לקבל, האם נדרש מונה חכם ואיך מצטרפים? גלובס עושה סדר.
אילו הנחות אפשר לקבל?
המוצר שמציעים ספקי החשמל הפרטיים הוא הנחה בחשבון החשמל, לעומת התעריף הרגיל הנקבע על ידי רשות החשמל. את התעריף הזה משלמים כ־93% ממשקי הבית שעדיין משלמים ישירות לחברת החשמל. ההנחות עומדות לרוב על 5%-7%, וגם אם נראה שמדובר בהנחה קטנה - החיסכון השנתי ניכר: משפחה עם חשבון חשמל ממוצע של 400 שקל בחודש שתעבור למסלול עם הנחה של 7%, תחסוך 336 שקל בכל שנה.
אלקטרה פאוור, למשל, מציעה 6.5% הנחה באופן קבוע, בעוד שהוט ופרטנר מציעות הנחה של 5% בשנה הראשונה, 6% בשנייה ו־7% בשלישית. סלקום מציעה הנחה שלכאורה יכולה להגיע עד 10%, אך היא רלוונטית רק לחשבונות קטנים במיוחד (עד 149 שקל בחודש) בהם החיסכון האבסולוטי זעיר. החשבונות הסטנדרטיים יסתפקו בהנחה של 6%-5%.
ויש חברות שמציעות הנחה מוגדלת ללקוחות הקיימים שלהן, כך למשל לקוחות אמישרגז והוט יקבלו 7% הנחה באופן מיידי (השיעור הכי גבוה בשוק). כך שאם אתם כבר לקוחות קיימים, ייתכן ששווה לשקול לקבל מהן גם את שירותי החשמל. פזגז מציעה מסלול ייחודי של 10% הנחה, שייצברו ככסף באפליקציית Yellow.
החיסכון יכול להיות גדול עוד יותר אם עיקר הצריכה אינו בשעות השיא (בין השעות 17:00 ל־23:00). למשל: אם מפעילים מכשירי חשמל כמו תנור, מכונת כביסה ומזגן במהלך היום או מאוחר בלילה. זאת מכיוון שעבור הספקיות, רכישת חשמל מחוץ לשעות אלו היא זולה בהרבה. במקרה כזה, ההנחה הסטנדרטית לשעות היום עומדת על 15%, ובשעות הלילה על 20%. בנוסף, אלקטרה מציעה מסלול שכולל את כל השעות שאינן שעות העומס (מ־23:00 עד 17:00 למחרת) בהנחה של 10%. סלקום מציעה גם מסלול ייחודי שכולל חלק משעות העומס, מ־14:00 בצהריים עד 20:00, עם הנחה גבוהה יחסית של 18%.
עם זאת, לא כל החברות מאפשרות את המסלולים עם ההנחה בהתאם לשעות היממה בכל השבוע, אלא רובן מגבילות זאת לימים א'-ה' בלבד. הוט ואלקטרה יוצאות דופן בכך שהן מציעות הנחות אלו גם בסופי השבוע. בנוסף, בניגוד למסלולים הקבועים, הנחה בהתאם לשעות היממה דורשת בהכרח התקנת מונה חכם, שאין עדיין לכל הצרכנים.
בנוסף, מבדיקת גלובס עולה שפזגז גובה 2.93 שקלים כדמי שימוש קבועים מדי חודש, זאת בנוסף לתשלום החודשי הקבוע של חברת החשמל שכל הספקים גובים.

זה ישפיע על רמת השירות?
לא. החשמל הוא אותו החשמל, התשתית אותה תשתית, והשירות מחברת החשמל הוא אותו השירות. אפרת פרנס כהן, דוברת רשות החשמל, מנסחת זאת בצורה חדה וברורה: "לא ראיתי שום הבדל. בהיבטי השירות, כולן אותו הדבר". כך שלמעשה, הפרמטר היחיד שניתן להשוות את החברות הוא המחיר הסופי לצרכן והמסלול המתאים מבחינת שעות הצריכה.
צריך מונה חכם?
לא בהכרח. החל מיולי 2024, צרכנים יכולים להצטרף לספק חשמל פרטי גם ללא מונה חכם, שמשדר בזמן אמת את צריכת החשמל בהפרשים של רבע שעה (במקום 24 שעות). עם זאת, רק המסלולים הקבועים פתוחים בפניהם, מכיוון שרק מונה חכם משדר את שעות הצריכה המדויקות. חברת החשמל כבר פרסה כמעט 1.5 מיליון מונים חכמים, שהם כמחצית ממשקי הבית.
איך יודעים אם יש לכם מונה חכם? פתחו את ארון החשמל בבית ובדקו אם הצג של המונה הוא מכני (מונה ישן) או אלקטרוני (מונה חכם). כמו כן, באתר חברת החשמל ניתן לבדוק לפי כתובת איזה מונה מותקן בה. מי שטרם קיבל מונה חכם, יכול לבקש התקנה יזומה דרך מוקד חברת החשמל, אך הדבר יעלה לו 274 שקל.
מה צריך כדי להצטרף?
פרנס כהן מרשות החשמל מסבירה כי "מסע הלקוח פשוט מאוד: בוחרים את החברה שרוצים להתנייד אליה, והם כבר יחזרו אליכם. תוך יומיים צריך לצלם את מונה החשמל שלכם, לחתום על טופס ההצטרפות הדיגיטלי, וזה הכל. אם עשיתם את כל זה לפני ה־15 בחודש, בחודש הבא כבר תהיו לקוחות של ספק החשמל הפרטי החדש ותתחילו ליהנות מההנחות". כותב שורות אלו, שעבר לאחד הספקים הפרטיים, מעיד שהתהליך אכן קל, מכיוון שהאינטרס המובהק של כל אחת מהחברות הוא שהמעבר אליהן יהיה כמה שיותר פשוט.