גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין חשפה רכבים במחירים חסרי תקדים, והם בדרך לישראל. איך יושפע השוק?

מלאים תקועים, שינויים בטעמי הצרכנים, שטף רכבי פלאג-אין מסין ומדיניות מיסוי מעורפלת - אלה רק חלק מהסיבות שמעמידות את שוק הרכב באי-ודאות לקראת חודשים שיכריעו את כיוונו ● על כל אלה נוספים המכסים של טראמפ, שהיקף ההשפעות שלהם יתגלה בהמשך

מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ
מכוניות חדשות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

שוק הרכב הישראלי סיים רבעון ראשון סוער, שלא תאם שום תחזית מוקדמת. אבל המשך השנה מעורפל לא פחות. ברקע נמצאים שלל משתנים פנימיים וחיצוניים כמו המלאים הכבדים, שינוי מהיר בטעמי הלקוחות, הפלישה הסינית שלא עוצרת לרגע, מדיניות מיסוי רכב מעורפלת של האוצר בתחילת 2026 וכמובן הזעזועים שפוקדים את תעשיית הרכב העולמית בשל מדיניות המכסים של ארה"ב. ננסה לעשות סדר ביחס למה שעשוי להתרחש בחודשים הקרובים.

שאלות ותשובות | רפורמת "צדק תחבורתי": העלאת מחירים במסווה של הנחות
בלעדי | ביטול חניוני הענק בשרון עשוי לסלול את הדרך להארכת הקו האדום לראשון לציון

מס קנייה, נסועה ותקנות שווי שימוש חדשות

שלושה מהלכי מיסוי, שייכנסו לתוקף ב-2026, עתידים להשפיע על שוק הרכב הישראלי כבר מהרבעון השלישי של 2025. שניים מהם קשורים זה בזה.

הראשון הוא צפי להעלאה נוספת של מס הקנייה על כלי רכב חשמליים בינואר 2026. המס הנוכחי, בגובה 45%, שנקבע בינואר השנה, עתיד לפוג אוטומטית בסוף 2025, אלא אם יוארך תוקפו שוב. אבל האוצר כהרגלו אינו ממהר לפרסם את כוונותיו בנושא, אולי מתוך ציפייה שחוסר הוודאות יביא שוב לגל מסיבי של הקדמת יבוא ושחרור ממכס של רכב חשמלי, שיכניס הרבה כסף לקופת המדינה.

האוצר משתמש כבר כמה שנים "בתרגיל" הזה, שבדצמבר 2024 הניב לקופת המדינה תוספת הכנסות של מעל 4 מיליארד שקל.

אבל כלל לא בטוח שהתרגיל יעבוד גם השנה, משתי סיבות. הראשונה היא מלאים מסיביים של רכב חשמלי שעימם תקועים יבואנים רבים, בשל הירידה בביקוש (על כך בהמשך). הסיבה השנייה היא, שבתחילת 2026 אמור להיכנס לתוקף "מס נסועה" בגובה 15 אגורות לקילומטר על כלי רכב חשמליים ועל רכבי פלאג-אין, והוא עשוי להרתיע לקוחות רבים מרכישות רכב מהפלחים הללו.

גם בנושא מס הנסועה שומר האוצר על עמימות. מצד אחד המס כבר מגובה בחקיקה, ומאחורי הקלעים מבוצעות באוצר הכנות מעשיות לקראת הגבייה שלו, כולל פיילוט למערכות המחשוב, הקצאת כוח אדם וכו'. כל אלה אמורים לאפשר לאוצר להתחיל את גביית מס הנסועה כבר ברבעון הראשון של 2026, על פי התכנון המקורי.

מצד שני, באוצר יודעים היטב ש-2026 היא שנת בחירות, והטלת מסים חדשים על ציבור שכבר מונה כ-200 אלף נהגים היא צעד לא פופולרי, בלשון המעטה. אלא שהאוצר כבר הבהיר, שאם מס הנסועה לא ייכנס לתוקף כמתוכנן, לא תהיה ברירה למדינה אלא להעלות את מס הקנייה על רכב חשמלי בשיעור משמעותי. בקיצור, אלה בשורות שליליות עבור מי ששוקלים לרכוש רכב חשמלי או "מחושמל".

מה שעשוי להמתיק במידה מסוימת את הגלולה המרה הוא מהלך מיסוי שלישי, שיכלול הגדלה משמעותית של הטבת שווי השימוש החודשי לבעלי רכב חשמלי ופלאג-אין. המהלך הזה, שנחשף לראשונה בגלובס, מתמקד אומנם בבעלי רכב צמוד, אבל הוא עדיין עשוי להמריץ את המכירות בפלח הרכב החשמלי, במיוחד אם המעסיקים הגדולים יסכימו לגלם עבור העובדים את מס הנסועה, אם וכאשר יוטל.

המלאים: משקולת פיננסית ושיווקית

בסוף 2024 שוחררו ממכס למעלה מ-100 אלף כלי רכב, שכ-60% מהם בערך היו חשמליים. בענף הרכב ציפו, שרוב המלאים הללו "יתגלגלו" ללקוחות כבר ברבעון הראשון או השני של 2025, בשל צפי להתייקרות משמעותית של כלי הרכב עם תום המלאים.

אבל זה לא קרה. העלאת המס המתונה יחסית, מ-35% ל-45% "בלבד", במקום ל-83% כפי שציפו רבים, לא יצרה את בהלת הקניות המקווה. במקביל נכנסו לשוק דגמי פלאג-אין סיניים זולים עם טווח חשמלי ארוך, שיצרו שינוי מהותי בטעמי הלקוחות ולקחו מכירות מכלי הרכב החשמליים.

בשורה התחתונה, ברבעון הראשון נמסרו קצת פחות מ-16 אלף כלי רכב חשמליים, ירידה מנתח של 25% בשנה שעברה לנתח של 16.2% בלבד. זאת למרות מבצעים תכופים והוזלות עמוקות בענף.

אם קצב המכירות הרבעוני הזה יאפיין את המשך שנה, או אף ירד כתוצאה מכניסה של עוד דגמי פלאג-אין והייבריד חדשים וזולים, ימצאו את עצמם יבואני רכב לקראת סוף השנה עם מלאי של עשרות אלפי כלי רכב חשמליים, שאותם יצטרכו לרשום על שמם או לשווק ב"אפס קילומטר" בהפסד משמעותי, כעבור שנה ממועד ייצורם.

כדי למזער את הנזק, יבואנים רבים כבר מקטינים את היבוא, ובפרט את יבוא הרכב החשמלי. על פי נתוני רשות המסים, ברבעון הראשון של 2025 נרשמה ירידה של 19.9% ביבוא כלי רכב, צניחה שלא זכורה בענף. מטבע הדברים, יש לכך גם השפעה שלילית על הכנסות המדינה ממסים ב-2025.

התחרות: הסינים לא עוצרים לרגע

כל רכב פרטי רביעי שנמכר בישראל ברבעון הראשון של השנה היה מתוצרת סין. הסיבה העיקרית לכך הייתה ההתרחבות המהירה של כלי רכב סיניים לפלח רכבי ההייבריד והפלאג-אין. הזרם הזה צפוי להתגבר, והסינים מסתערים כרגע על כל פלח אפשרי. ברבעון הראשון כבר נמסרו בישראל כמעט 5,000 כלי רכב מתוצרת סין עם הנעת פלאג-אין.

בשבועות האחרונים החלו הסינים להיכנס גם לפלחים חדשים עבורם, כמו רכבי סופר-מיני עם מנועי בנזין. בחודש שעבר אף נחת כאן דגם כזה של MG, מאובזר היטב, במחיר של פחות מ-120 אלף שקל. ליצרנים מאירופה, מקוריאה ומיפן אין מענה לתחרות כזו.

השבוע נערכת בשנחאי תערוכת רכב בינלאומית גדולה, ובה מוצגים עשרות דגמים חשמליים, דגמי פלאג-אין ודגמי בנזין חדשים ומתקדמים, שהטכנולוגיות של חלקם מקדימות באופן לא מבוטל את אלה של המתחרים מהמערב והמזרח.

הדגמים האלה מוצעים בסין במחירי היצף חסרי תקדים, שקשה למצוא בהם כמעט היגיון כלכלי. אנחנו מדברים על רכבי קרוס-אובר גדולים ומפוארים, עם הנעת פלאג-אין בעלת מאות כוחות סוס וטווח חשמלי של 150-200 ק"מ, בפחות מ-25 אלף דולר לצרכן בסין, ועל מכוניות סדאן חשמליות עם סוללות גדולות, שמחירן מתחיל ב-14 אלף דולר. חלק לא מבוטל מהדגמים הללו יופיעו כאן כבר בחודשים הבאים, ויהפכו את התחרות הקשה לבלתי אפשרית.

המכסים בארה"ב: רע ליצרנים, טוב ליבואנים

את הסיטואציה שאליה נכנסה תעשיית הרכב הבינלאומית בעקבות הטלת המכסים בארה"ב בתחילת אפריל אפשר להשוות לקופץ באנג'י, שקפץ, או ליתר דיוק נדחף, מגשר מעל תהום עמוקה, מבלי שידע אם החבל שלו אכן קשור לגשר. אם ממשל טראמפ יחזור בו מהטלת המכס, התעשייה תזנק בבטחה לנקודת המוצא. אבל אם המכסים יישארו, לא מעט יצרנים ימצאו את עצמם על הקרקעית.

רק בשבוע שעבר העריכו בכירים ביפן כי המכסים יוסיפו לתעשיית הרכב היפנית עלויות של יותר מ-25 מיליארד דולר בשנה, והקוריאנים והאירופים אינם נמצאים במצב טוב יותר.

לשינויים כאלה לוקח זמן להגיע אלינו, אבל לפחות בטווח הקצר הכלל הוא "מה שרע ליצרנים טוב ליבואנים". הדולר הנמוך כבר מסייע ליבואנים רבים, ומאות אלפי כלי רכב בתקינה אמריקאית, שתקועים כיום בנמלים בארה"ב ובמדינות הייצור, יצטרכו למצוא יעד חדש אם המכסים לא יבוטלו. ישראל היא בהחלט אחד מהיעדים הללו.

עוד כתבות

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

רוני אשורי (מימין), שי כהן, רענן גבירצמן, אוולין לנדמן, קית' מורטון. הנהלת פרוטאנטקס / צילום: איל יצהר

החברה של יוצאי מלאנוקס מגייסת לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר

פרוטאנטקס, שמנכ"ל אינטל העולמית נמצא בדירקטוריון שלה, מייצרת רכיב להוזלת עיבוד ה־AI ומגייסת כ־50 מיליון דולר לפי שווי של מעל ל־600 מיליון דולר ● אנבידיה במו"מ לרכישת מוצריה

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; ירידות בוול סטריט

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● המסחר באירופה ננעל בעליות - מדד דאקס ומדד קאק התחזקו ב-0.6%, מדד פוטסי עלה ב-0.3% ● הביטקוין השלים עלייה של 1.8% ביממה האחרונה וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על 102,774 דולר, האת'ריום זינק ב-12% ביממה החולפת