גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכה הכפולה מארה"ב שבדרך לחברות הביטחוניות הקטנות

הסעיף המאפשר להמיר חלק מהסיוע האמריקאי לשקלים מצטמצם ויפגע בעיקר בחברות הקטנות בענף ● שלוש הענקיות בתחום, לעומת זאת, מחזיקות בחברות־בנות אמריקאיות - שגם יעזרו להן להתמודד עם איום המכסים ● במקביל, גובר החשש שהסכם הסיוע הבא, שצפוי להיחתם עם טראמפ, יותיר את כל הכסף בתחומי ארה"ב

מערכות המרגמה של חברת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות
מערכות המרגמה של חברת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

התעשיות הביטחוניות הישראליות שגשגו בשנים האחרונות על רקע רוחות המלחמה כאן אצלנו ומסביב לעולם. מדובר לא רק בחברות הענק המקומיות, אלא באינספור סטארט־אפים וחברות קטנות שקמו בישראל, ניצלו את "יתרונה היחסי" בתחום ושיווקו את מוצריהן לעולם. אבל בשנים הקרובות, ודאי על רקע המדיניות החדשה של הממשל האמריקאי ולמרות המתיחות הגאו־פוליטית העולמית, גובר החשש מפגיעה משמעותית בקצב הצמיחה שלהן, בין השאר בהיקף המכירות לארה"ב - אחד היעדים המשמעותיים של החברות הללו.

לקראת יציאת המשלחת לארה"ב: באוצר מגבשים תוכניות סופיות בנוגע למכסים
צרפת מתקרבת לספק 30 מטוסי קרב לשכנה של ישראל

ממשלת ישראל אומנם עוסקת בקדחתנות בנושא רכש הגומלין האמריקאי בניסיון לאזן את הגירעון המסחרי של ארה"ב, אבל בטווח הארוך ממשל טראמפ צפוי להשפיע מהותית על הסחר הביטחוני בין המדינות בסוגיה אחרת: כספי הסיוע השנתיים.

מזכר ההבנות הנוכחי, שעליו חתמו ב־2016 ראש הממשלה נתניהו ונשיא ארה"ב לשעבר ברק אובמה, מבטיח לישראל רכש אמריקאי שנתי (FMF) בסך 3.3 מיליארד דולר וחצי מיליארד דולר נוספים לשיתופי־פעולה בתחום ההגנה האווירית - סכום הסיוע הגבוה ביותר אי־פעם. אלא שאותו מזכר הבנות מסתיים ב־2028, וישראל תידרש לפתור את ההסכם הבא (שצפוי להשפיע עד 2038) מול ממשל טראמפ.

כספי המענק לא ישמשו בתעשייה המקומית

עוד קודם לכן, סוגיה משמעותית שבה ממשל אובמה טיפל במזכר הנוכחי, היא סעיף ההמרות (OSP): היכולת להמיר לשקלים חלק מהמענק השנתי לטובת שימוש בתעשייה הביטחונית המקומית.

בתחילת ההסכם עמד סעיף ההמרות על 815.3 מיליון דולר (24.7% מתקציב הרכש), אבל הובטחה בו הפחתה עקבית שנועדה להפנות את ההשקעה לתעשייה הביטחונית האמריקאית. מדרגה משמעותית ביותר מתחוללת השנה: מתקציב המרות של 725.3 מיליון דולר (21.9%), חלה צניחה שמעוגנת בהסכם ל־450.3 מיליון דולר (כ־13.6%). בשנה הבאה תהיה צניחה נוספת ל־250.3 מיליון דולר (כ־7.5%), סכום דומה לזה שיהיה ב־2027. בשנה האחרונה למזכר ההבנות, 2028, סעיף ההמרות יעמוד על 0.

המשמעות היא שישראל אומנם תיהנה בשנה האחרונה מתקציב רכש, אבל התעשיות הביטחוניות בישראל לא יראו מכל הסכום ולו דולר אחד. מי שייהנו אלה חברות אמריקאיות, שהרי ישראל תהיה כבולה לחלוטין ברכש מהן לצורך מימוש הסכום הפוטנציאלי.

חברות ישראליות שיכולת ההתמודדות שלהן טובה יותר עם הסיטואציה הן אלה שמחזיקות בחברות־בנות בארה"ב, בהן שלוש הגדולות אלביט, התעשייה האווירית ורפאל, וכן חברות נוספות כדוגמת יצרנית החימושים המשוטטים UVISION.

אותן חברות בנו במשך שנים אסטרטגיה שנועדה למשוך ממשלות לרכוש מהן, באמצעות הפעלת חברות מקומיות שמעסיקות עובדים מקומיים. חלק מהותי בשיקולי החברות בפתיחת שלוחות היה הידיעה שסעיף ההמרות יהיה בירידה. וכעת, כשמדינות העולם מנסות לצמצם את תוספת המכסים האמריקאית למינימום האפשרי, חברות־בנות שכאלה מספקות ורסטיליות חשובה.

מנגד, לחברות הקטנות יותר והסטארט־אפים אין בדרך־כלל שלוחות זרות שיכולות לקנות ולייצר בשמן, מה שמטיל צל כבד על המכירות העתידיות שלהן. הן יידרשו לבחון דרכים יצירתיות שיותירו אותן במאבק העסקי. לפי נתוני מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), ארה"ב הייתה הלקוחה השנייה בהיקפה של התעשיות הביטחוניות הישראליות בין השנים 2024-2020, עם 13% מכלל היצוא.

הנורות האדומות בדרך לגיבוש ההסכם הבא

וכאמור, באופק נמצא מזכר הבנות חדש, כשמדיניות הממשל החדש לא מבשרת לו טובות. החל מחזרת דונלד טראמפ לבית הלבן ועד תחילת מרץ, עבר בקונגרס אישור מסגרת התקשרויות בסך מכירות של קרוב ל־12 מיליארד דולר, כך לפי מזכיר המדינה מרקו רוביו. עם זאת, העוגן הוא מזכר ההבנות, שמבטיח מענקי רכש שנתיים שלא תלויים באישורי קונגרס. משלושת המזכרים האחרונים עולה כי הם נחתמו שנה־שלוש שנים בטרם כניסתם לתוקף, כשזהו המוקדם ביותר היה מול ממשל אובמה.

"אני מאוד מוטרד מנושא מזכר ההבנות החדש", אומר ד"ר קובי ברדה, היסטוריון לפוליטיקה אמריקאית וגאו־אסטרטגיה ומרצה במכון HIT חולון. "יש כמה סימנים לא טובים, כשהבעייתי ביותר ניכר מאישור חבילת הסיוע לישראל בסך 14 מיליארד דולר - אבל כחלק מעסקת חבילה עם אוקראינה וטייוואן. בהצבעה על ישראל היו 21 חברים רפובליקאים שהצביעו נגד - וזו נורה אדומה".

איתות שלילי נוסף נובע מתדרוך הכתבים שקיים טראמפ בחדר הסגלגל, לצידו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. כשהוא נשאל האם יוותר על המכסים, הוא השיב כי ישראל מקבלת כבר כיום 4 מיליארד דולר. "כששומעים את ההערה העוקצנית הזו מהנשיא, אי־אפשר שלא לשאול אם יהיה בעד מזכר הבנות חדש", מסביר ד"ר ברדה. "המותג 'ישראל' הפך לכזה שהדעות לגביו בקרב רוב האמריקאים שליליות. כשמכניסים את כל הסלט הזה בתוך מטריצה, זה מראה שהמלאכה תהיה מורכבת".

לגלובס נודע כי עד עתה התנהלו מגעים מסוימים בנוגע למזכר ההבנות הבא בין בכירים בירושלים לבין בכירים בוושינגטון, אבל אלה היו בגדר גישושים - ולא משא־ומתן משמעותי. כרגע לאף אחד מהצדדים אין אינטרס להיכנס למשא־ומתן קדחתני, שכן ממשל טראמפ מתעסק בעיקר בנושא המכסים, וישראל מתרכזת בניהול המלחמה ובסיוע מיידי, כשזה נדרש.

ההנחה: כל הכסף במזכר הבא יופנה לארה"ב

עוד מתקופת כינון מזכר ההבנות הנוכחי שבו סעיף ההמרות מסתיים באפס, הנחת העבודה במערכת הביטחון הישראלית הייתה שבמזכר ההבנות הבא - סעיף ההמרות יהיה על אפס מהרגע הראשון. כלומר, הממשל האמריקאי יירתם למזכר הבנות נוסף, אבל יחייב שכל הכסף ממנו יופנה לתעשייה ביטחונית בתוך ארה"ב. בישראל יש תקווה כי בצל המלחמה ייעתרו בוושינגטון להארכת סעיף ההמרות במידה מסוימת, אבל במקרה של ממשל טראמפ התקווה הזו עלולה לעלות בתוהו.

בין כה וכה, ההכרעה בקונגרס בנושא מזכר הבנות חדש צפויה להתקבל רק לאחר בחירות האמצע שיתקיימו עוד כשנה וחצי. אולם במטרה שמזכר הבנות חדש ייחתם ב־2027-2026, המלאכה הבילטרלית נדרשת כבר כעת.

"איני מכיר קבוצות עבודה שעובדות בנושא", אומר ד"ר ברדה לגבי פעילות ההכנה למזכר ההבנות. "זה אירוע שלא רק דורש את משרד הביטחון, אלא הבנה עמוקה של הרוחות במפלגה הרפובליקאית. אני מעריך שהסכם אפקטיבי תוך התייחסות לשחיקת הכסף צריך לעמוד על כ־4.2 מיליארד דולר בשנה. זה יהיה חלק ממאבק התקציב הבא בוושינגטון".

בסיכומו של דבר, המומחה לארה"ב מזהה גם סימנים חיוביים בזכות שדולת איפאק, שהצליחה בבחירות האחרונות ב־100% מהמועמדים שהיא קידמה. "השדולה שינתה את מדיניותה ועברה ממאחורי הקלעים אל קדמת הבמה. משנות ה־70 ועד 2022 הם היו נותנים מעין תו תקן, אך מאז עברו לספק כספי עמותה למועמדים. הם שמו כסף על 98 מועמדים דמוקרטים ושני רפובליקאים, ועם כולם ניצחו. איפאק יעשו את שלהם לגבי מזכר ההבנות, על אף שהם מסרבים באופן מסורתי לסיוע ישראלי".

עוד כתבות

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

ליאור שיף ואייל חיימדס, מייסדי Tripeldot / צילום: ap, Business Wire

שני ישראלים רכשו חברת משחקים ב-800 מיליון דולר

חברת המשחקים הבריטית טריפלדוט, בבעלות ליאור שיף ואייל חיימדס, רכשה את חטיבת המשחקים של חברת אפלובין האמריקאית ב-800 מיליון דולר ● העסקה תביא את טריפלדוט למעמד של אחת מחברות משחקי המובייל הפרטיות הגדולות בשוק

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל