קנאביס רפואי / צילום: חברת ד''ר סמואלוב יבוא ושיווק
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע לשר הכלכלה ניר ברקת כי הוא דוחה הטלת היטל היצף על יבוא קנאביס מקנדה, בניגוד ליוזמה שקידם משרד הכלכלה.
● לקראת יציאת המשלחת לארה"ב: באוצר מגבשים תוכניות סופיות בנוגע למכסים
● קנאביס לטיפול בפוסט-טראומה? לוועדה שתכריע יש מעט מאוד מידע על יעילותו
"ככל שלא אודיע לך אחרת בימים הקרובים, הנני מתנגד להחלטה להטיל היטל היצף על יבוא תפרחות קנאביס מקנדה", כתב סמוטריץ' לברקת. זאת, לאחר שציין כי בשל חופשת הפסח וריבוי נושאים דחופים, הוא לא הספיק לבחון לעומק את הסוגיה.
סמוטריץ' הוסיף כי "בשל חשיבותו ומורכבותו של הנושא, בכוונתי להעמיק בו עוד יותר בימים הקרובים".
על-פי התקנות, לשר האוצר יש 15 ימים להתנגד להחלטה, מועד שיפוג ב-26 באפריל. עם זאת, סמוטריץ' הבהיר כי אינו מתחייב להשלים את בחינת הנושא עד למועד זה, והציע לשר הכלכלה כי במקרה שיידרש לו זמן נוסף, ברקת יוכל לפנות אליו מחדש ולקדם את ההחלטה בהסכמה הדדית.
ניצחון ליבואני הקנאביס
החלטה זו מהווה ניצחון, זמני לפחות, ליבואני הקנאביס, למשרד הבריאות ולרשות התחרות, שהתנגדו להיטל בטענה כי הוא יפגע במטופלים ויגרום לעליית מחירים. מנגד, זוהי מכה לתעשיית הקנאביס המקומית, הטוענת כי היבוא הזול מקנדה (2-3 שקלים לגרם, לעומת עלות גידול מקומית של 10-11 שקלים) פוגע בה אנושות.
היטל היצף הוא מס המוטל על יבוא מוצרים ממדינה זרה, כאשר אלה נמכרים במחירים נמוכים באופן משמעותי ממחירם במדינת המקור או מעלות ייצורם. מטרת ההיטל היא להגן על התעשייה המקומית מפני תחרות "לא הוגנת" בשל מחירים נמוכים מלאכותית, אך מבקריו טוענים כי הוא פוגע ברווחת הצרכנים ומגביל את התחרות.
הרקע להחלטה הוא המחלוקת בין משרדי הממשלה השונים - משרד הכלכלה תמך בהיטל להגנת התעשייה המקומית, בעוד משרד הבריאות ורשות התחרות הזהירו כי הדבר יפגע בציבור המטופלים בקנאביס רפואי, ביניהם נכי צה"ל.