גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גוגל תפורק? הצרות של ענקית הטכנולוגיה נערמות

לאחרונה נחתו על ענקית החיפוש מכות מכמה כיוונים שונים ● לדיונים בארה"ב לגבי היותה מונופול לא חוקי בשוק הפרסום, מצטרפת בימים אלה תביעה ייצוגית על סך 6.6 מיליארד דולר בבריטניה בטענה לניצול מעמדה ● מומחים מעריכים עד כמה תושפע גוגל מכל אלה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, ASSOCIATED PRESS
סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, ASSOCIATED PRESS

הצרות של גוגל בתחום ההגבלים העסקיים ממשיכות להיערם, והיא נאבקת על מעמדה ועל עוגני פעילות בבתי המשפט. לצד זאת גם מניית ענקית החיפוש נמצאת במומנטום שלילי מתחילת השנה - בעוד שמדד ה־S&P500 ירד בכ־10%, מניית גוגל השילה כ־20%. ברקע נמצאת אי־וודאות בכלכלה הגלובלית שהביאה עימה תוכנית המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, הפוגעת בעסקים.

לקראת חשיפת הסטארט-אפים המבטיחים ל־2025: מה מחפשים המשקיעים בשוק?
אלה הטעויות שאתם עושים כשאתם משתמשים ב־ChatGPT

מונופול בשוק הפרסום

גוגל מתמודדת כיום עם לא מעט אתגרים משפטיים ורגולטוריים ברשויות ומדינות שונות. ממש לאחרונה, ענקית החיפוש ספגה מספר מהלומות. בתחום ההגבלים העסקיים קבע שופט פדרלי בארה"ב כי גוגל מחזיקה במונופול לא חוקי בשוק הפרסום המקוון; זאת לאחר שגוגל חתמה על הסכמים עם אפל, סמסונג מוטורולה ועוד - לפיהם מנוע החיפוש של החברה יהיה ברירת המחדל במכשירים ובדפדפנים.

באוגוסט 2024 קבע השופט כי גוגל אכן הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים בארה"ב. לפי הפסיקה, גוגל "פגעה באופן משמעותי" במפרסמים ובמשתמשי האינטרנט ושולטת שלא כדין בשוק שרתי המודעות של בעלי האתרים ושוק מכירת הפרסומות.

בעוד כשלושה שבועות בבית המשפט המחוזי בוושינגטון יימשכו הדיונים בנוגע להיותה של גוגל מונופול והניסיון להבין כיצד ניתן לעודד את התחרות בשוק החיפוש המקוון.

"אנחנו לא מסכימים עם החלטת בית המשפט. בעלי אתרים בוחרים בכלים שלנו כי הם פשוטים ויעילים", ציינה לי־אן מולהולנד, סגנית נשיא לענייני רגולציה של גוגל, בתגובה.

הפסיקה המדוברת מצטרפת להחלטה של חבר מושבעים פדרלי מדצמבר 2023 לפיה חנות האפליקציות של גוגל, Google Play, גם היא מונופול לא חוקי.

המטרה: להעלות מחירים

גם בבריטניה מתמודדת ענקית החיפוש עם כאבי ראש רגולטוריים. זאת במסגרת תביעה ייצוגית על סך כ־6.6 מיליארד דולר, בגין ניצול לרעה של "הדומיננטיות הכמעט מוחלטת" שלה בשוק החיפוש המקוון על־מנת להעלות מחירים ולהגביל מנועי חיפוש מתחרים. לפי התביעה, מטרת החברה היא להפוך את עצמה לשחקנית היחידה האפקטיבית לפרסום ברשת. מאחורי התביעה עומדים מאות אלפי ארגונים בבריטניה שהשתמשו בשירותי הפרסום של גוגל מאז 2011.

לכל אלה מצטרפת בעיה נוספת: משרד המשפטים האמריקאי סבור כי בית המשפט צריך להורות לגוגל להפסיק לבצע תשלומים ליצרניות כמו אפל שהופכות אותה לברירת המחדל שלהן. בנוסף, במשרד קוראים לגוגל למכור את דפדפן האינטרנט כרום, ואף אולי לוותר גם על מערכת ההפעלה לסמארטפון אנדרואיד שלה.

כבר אי־אפשר להתעלם

עו"ד דנה טירנגל־ליפקה, ראש מחלקת תחרות והגבלים עסקיים במשרד עורכי הדין עמית פולק מטלון, מסבירה כי הרכבת יצאה כבר מהתחנה. "מאז שלינה קהאן, יו"ר ה־FTC לשעבר, החלה בפעילות מאוד משמעותית שלא נראתה כמוה נגד ענקיות הטכנולוגיה והציגה קו גישה מאוד ברור - החקירות כבר נפתחו, יש פסיקות, וגוגל כבר עמוק בפנים. אי־אפשר להתעלם מהפרקטיקות ומהפגיעה בתחרות שגוגל עשתה. היא לא תוכל להמשיך בלי סנקציות אחרי הדברים הללו".

האם יש תרחיש בו גוגל מפורקת?
"לא, גוגל לא תפורק. יש לכך המון השלכות, ויש כוחות מאוד גדולים שלא יאפשרו לזה לקרות. אבל אם גוגל רוצה לנהוג בחוכמה, הייתי מייעצת לה לתת לשוק תחושה של התנהגות שפחות מחייבת וקושרת אותנו אליה. בכרום, למשל, היה מאוד קל לראות שחקנים שנדחקו החוצה ואי־כניסת חדשים. אבל צריך לומר שגם אם גוגל תיאלץ לוותר על כרום, הוא מספיק משמעותי, ולכן זה לא אירוע קולוסלי עבורה".

עו"ד מיכל רוטשילד, שותפה, ראש מחלקת הגבלים עסקיים ותחרות במשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו, אומרת לגלובס כי "עוד מוקדם, ואי־אפשר עדיין להסיק מה יקרה בסוף עם גוגל. בתי המשפט בעולם נמצאים עשרה צעדים אחורה. יכול להיות שעד שיתבררו הדברים, הם לא יהיו רלוונטיים". לדבריה, "על־מנת שיהיה סדר נדרשת חקיקה מסודרת".

גם עו"ד רוטשילד סבורה כי "גוגל לא תפורק, אבל גם אם חלקים ממנה ייצאו החוצה, היא לא תאבד מכוחה. זאת בעיקר בגלל שהעולם כל־כך מתקדם, ובעוד כמה שנים אף דפדפן או מנוע חיפוש לא ישנו את הכף".

המכסים ישפיעו בשוליים

אבל לא רק רגולציה והפרות חוק לכאורה הן מנת חלקה של גוגל. התנאים הכלכליים־גלובליים משפיעים גם הם. ככל שמדיניות המכסים של טראמפ תצא לפועל, בשוק חוששים מהאטה בהוצאות הפרסום של לקוחות - והאפקט ברור.

זאת עוד, גם הבינה המלאכותית טורפת את הקלפים. כדי לפרסם, משתמשים נדרשו לעבור דרך גוגל, וכמובן - היא שלטה בשוק המידע. הבינה המלאכותית שינתה את הרגלי הצריכה והשימוש. המשמעות: האטה בפרסום, שכן הצרכנים יכולים להשתמש בשירותים אחרים לקבלת מידע ולא נחשפים לפרסומות בגוגל.

בהקשר לנעשה בשוק, ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל בבנק לאומי, מסביר כי "יש המון משקיעים שסבורים כי לגוגל מפורקת לכמה 'חתיכות נפרדות' תהיה דווקא תוספת ערך". הוא מוסיף כי "המכסים יוצרים אי־ודאות. אבל גוגל תושפע בשוליים - בסגמנט הסמארטפונים שלה, מאחר שהיא לא חברת ייצור רכיבים. כן אפשר לראות זאת כהשפעה עקיפה בשל פגיעה ברווחיות והשקעה פחותה של לקוחות בפרסום".

תוכנית לפיטורי עובדים

כאמור, מתחילת השנה מניית גוגל ירדה ב־20%, ולאחרונה אף דווח כי אלפאבית (החברה־האם) הכריזה על תוכנית לפיטורי כ־12 אלף עובדים - 6% מכוח העבודה העולמי שלה.

אורגד מבנק לאומי דווקא מציג את גוגל כמי שהייתה עד כה חסינה, ואומר כי ירידות השערים של המניה דומות לאלה של שאר ענקיות הטכנולוגיה. "הסיפור הוא התמחור והאם הוא מגלם בתוכו את הצרות של גוגל. נראה שבמקרה שלה, הוא כן. מכפיל הרווח הנוכחי של גוגל עומד על 17, בעוד שהמכפיל של S&P 500 עומד על 20. כל זה מצטרף לצמיחה בענן, שבעבר לא ייצרה רווחיות לגוגל, והיום היא די משמעותית. יש פה ערך למשקיעים".

גם בכל מה שקשור לעסקת וויז, הוא אומר, "גוגל רוצה לחזק את הצעת הערך בענן ולסגור פער מול המתחרות".

עוד כתבות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

תיקון והתנצלות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה