גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השלב הבא בשיחות הגרעין ומדוע איראן יכולה לנשום לרווחה בינתיים

פניהם של השליח האמריקאי סטיב וויטקוף ושר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י אל הסבב השלישי של שיחות הגרעין המחודשות, והצדדים משדרים אופטימיות זהירה ● מה ארה"ב ואיראן מנסות להשיג, והאם פתרון צבאי מצד ישראל עדיין על השולחן?

שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י ושר החוץ האיטלקי אנטוניו טאיאני בסבב שיחות הגרעין השני / צילום: Reuters
שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י ושר החוץ האיטלקי אנטוניו טאיאני בסבב שיחות הגרעין השני / צילום: Reuters

ארה"ב ואיראן ממשיכות לקיים משא־ומתן לכינון הסכם גרעין חדש, למורת רוחה, לפחות כלפי חוץ, של ישראל. השיחות נמצאות בשלבים ראשוניים והן מתנהלות בזמן שרוחות מלחמה עדיין מנשבות, אך הצדדים משדרים אופטימיות זהירה. בצל כל זאת עולות שאלות רבות, חלקן כבדות משקל - האם זו ציפייה סבירה שאיראן תזנח כליל את תוכנית הגרעין שלה? מה דרוש כדי לבנות פצצה גרעינית? האם משטר האייתוללות קרוב יותר ממה שנדמה להשגת יעדו? ומהו מודל איחוד האמירויות שמוזכר כעת באותן שיחות? גלובס עושה סדר.

כותרות העיתונים | האנליסט שטוען: "איראן יכולה לייצר פצצה גרעינית בשבוע", ומאשים את ישראל
גרמניה משנה את התפיסה הצבאית, ושתי ישראליות ירוויחו במיוחד

מה סטטוס תוכנית הגרעין?

לפי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), בתחילת חודש פברואר איראן החזיקה ב־275 ק"ג של אורניום מועשר לרמה של 60%, אותו ניתן להעשיר בתהליך מהיר יחסית לדרגה של 90%. ברמה התאורטית, כמות כזו, אם תועשר ל־85%, תספיק לייצור שש פצצות גרעיניות. לשם ההשוואה, ערב החתימה על הסכם המעצמות לפני כעשור, איראן החזיקה בכ־8,710 ק"ג אורניום מועשר בשיעור נמוך (3.67%) ובכ־195 ק"ג ברמת העשרה בינונית (20%).

סטיב וויטקוף / צילום: ap, Evelyn Hockstein

מהי העשרת אורניום?

באורניום מן הטבע, שיעור האיזוטופ הבקיע אורניום־235 עומד על שבע אלפיות - והעשרת אורניום נועדה להגביר אותו כדי לייצר תגובת שרשרת גרעינית. בכורים גרעיניים אזרחיים, להפקת חשמל למשל, משתמשים באורניום מועשר ל־3%־5%, כאשר עבור כורים מתקדמים נדרשת העשרה של עד 20%. לטובת פצצות גרעיניות, נושאות מטוסים וצוללות דרוש מלאי אורניום שמועשר לרמות גבוהות של 85%־90%.

"ישנם שלושה מרכיבים מרכזיים לפצצת גרעין", מסביר לגלובס אל"מ (במיל') ד"ר אוֹרי נסים לוי, יו"ר הפורום הגרעיני ומרצה באפקה - המכללה האקדמית להנדסה בת"א, "האורניום המועשר, ושני מרכיבים שהם קבוצת הנשק: מערכת שינוע וראש קרב. מערכת שינוע עשויה להיות טיל בליסטי או מטוס כדי להוביל, וראש קרב נועד לפיצוץ כשרוצים בו. לאיראנים יש את הידע הנדרש ברמת העשרת האורניום ל־85% וברמה הנדרשת ליצירת פצצה. הם עברו את שלב המחקר הראשוני, ועל כן ההסכם המתגבש צפוי להיות לא טוב לישראל".

עוד מציין לוי, כי "פצצת אורניום, באופן יחסי, היא פצצת אטום חלשה יותר מפצצות פלוטוניום ומימן, שאין לאיראן את היכולות עבורן. על הירושימה, למשל, הטילו פצצת אורניום, ועל נגסאקי פלוטוניום".

איפה עומדים המגעים?

שליחו של טראמפ למזרח התיכון סטיב וויטקוף ושר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י, קיימו בינתיים שני סבבי שיחות: הראשון בעומאן והשני באיטליה. דובר משרד החוץ האיראני אסמעיל בקאאי התייחס השבוע לחשש של איראן מהסכם שארה"ב תיסוג ממנו, כפי שעשה דונלד טראמפ ב־2018, וסיפר כי סבב השיחות הבא שיכלול את הצוותים הטכניים ואת הדרג הבכיר יתקיים בבירת עומאן, מוסקט.

האם קיימים תקדימים לוויתור על נשק גרעיני?

במקרה הלובי, החשש של מועמר קדאפי מתקיפות נרחבות נגד מדינתו לאחר פיגועי 11 בספטמבר ופלישת ארה"ב לעיראק ב־2003, הוביל אותו להחלטה המפתיעה להתפרק באופן חד צדדי מכל נשק להשמדה המונית. ברפובליקה האסלאמית הבהירו כי אותו מודל, אליו התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו, לא רלוונטי.

מודל אחר הוא מיקוד בגרעין אזרחי, נוסח איחוד האמירויות. "האמירותים שקופים לחלוטין בכל הנוגע לגרעין", מסביר ד"ר יואל גוז'נסקי, חוקר בכיר וראש תוכנית המפרץ במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). "איחוד האמירויות ויתרה ב־2009 על יכולת העשרת האורניום והפרדת הפלוטוניום בשטחה. האורניום מגיע מאוסטרליה, ארבעה כורים באיחוד האמירויות כבר מחוברים לרשת החשמל - והם מעוניינים להקים נוספים. בעקבות כך, הם קיבלו סיוע מסבא"א וממדינות העולם. המודל האמירותי נקבע כמודל הזהב, המודל המיטבי לעולם, שאם מאמצים אותו אז קשה מאוד להגיע לנשק גרעיני".

מה ארה"ב ואיראן מעוניינות להשיג?

שליחו של טראמפ למזרח התיכון, סטיב וויטקוף, הבהיר בראיון לרשת "פוקס ניוז", כי הממשל שואף להחזיר את איראן להעשרת אורניום ברמה של 3.67% לכל היותר - השיעור שנקבע בהסכם הגרעין הקודם, לפני שטראמפ פרש ממנו.

מן העבר השני, דובר משרד החוץ האיראני אסמעיל בקאאי הבהיר כי "הדרישה המהותית של איראן היא הסרת הסנקציות הלא מוצדקות. המגבלות הללו, שהוטלו תחת מסגרת הסכם הגרעין, הם נטולי תשתית חוקית". בנוסף, עלי שמח'אני, לשעבר ראש המועצה העליונה לביטחון לאומי ויועצו של המנהיג העליון עלי חמינאי, דחה את מודל לוב ואת מודל איחוד האמירויות, וכן דרש את "הפסקת איומי ארה"ב, התקדמות מהירה, בלימת שחקנים מפריעים כמו ישראל והקלת השקעות זרות".

מי שהמחיש את ה"צמא" של הרפובליקה האסלאמית להשקעות זרות הוא אראש נג'פי, ראש מנהלת האנרגיה בלשכת המסחר. "בשנים האחרונות, בעקבות הסנקציות, היינו מנותקים או בעלי גישה מוגבלת לטכנולוגיות המובילות בעולם... אנחנו זקוקים להשקעה בסך כ־250־200 מיליארד דולר בשביל להביא את סקטור הנפט והגז למקום יציב. השקעות נחוצות מהובלת האנרגיה ועד לבתי הזיקוק והמפעלים הפטרוכימיים, וגם לתשתיות הנדרשות".

לצד זאת, במאמר בעיתון "שארק" שכותרתו "השקעות זרות: אשליה או מציאות?", תוארו טענות שעלו בחוגים איראניים, לפיהם משטר האייתוללות דורש מממשל טראמפ התחייבות להשקעה אמריקאית באיראן בסך טריליון דולר במשך עשרים שנה. "הטענה הזו אומרת כי ארה"ב תידרש להשקיע 50 מיליארד דולר באיראן מדי שנה", כתבו בעיתון האיראני, תוך שציינו כי הבטחות בעבר להשקעה סינית בסך 400 מיליארד דולר במגזרי הנפט, הגז והפטרוכימיה במדינה לא התממשו.

מהי עמדת ישראל?

ישראל הרשמית עדינה מאוד בהתבטאויותיה לגבי השיחות. לעמדתה, את איום הגרעין צריך לנטרל, בדרכים דיפלומטיות או צבאיות, אבל כל עוד וושינגטון תתנגד לתקיפה ישראלית באיראן - קשה לראות באופק המיידי מצב שבו ישראל תוציא אותה לפועל. במקרה או לא, בתקופה האחרונה צצו דיווחים על כך שישראל תכננה ואולי עודנה מתכוונת לעשות כן. מי עומד מאחוריהם והאם מדובר באמצעי להפעלת לחץ על ארה"ב או איראן? זה עדיין לא ברור.

כיצד מגיבים השווקים האיראניים למגעים?

השווקים האיראניים משקפים אופטימיות רבה מאז תחילת השיחות הישירות בין ארה"ב לבין איראן. כך, למשל, הריאל האיראני התרומם משפל היסטורי של 1.05 מיליון ריאל לדולר בתחילת אפריל לכ־830 אלף. הבורסה בטהרן שופעת מסכים ירוקים כשהמדד המרכזי, TEDPIX, עלה ב־2.16% ביום ראשון. ברמה הבינלאומית, מחירי הנפט ירדו ביום שני ביותר מ־2.5%.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

חדר מיון בקליפורניה, ארה''ב / צילום: ap, Ashley Landis

כך הפכו חוליי מערכת הבריאות בארה"ב לשוק שמושך חברות ישראליות

ב־15 השנים האחרונות גילו סטארט־אפים ישראליים שיש להם יתרון בשוק שמנסה לפתור את חוליי מערכת הבריאות האמריקאית בעזרת ביג דאטה ● איך הם עושים את זה, והאם היתרון הזה הולך ונשחק?

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים