גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה־FDA מתכוון לשים סוף לניסויים בחיות, וחברות ישראליות יכולות להרוויח מזה

מינהל התרופות והמזון האמריקאי הודיע על תוכניתו לוותר בהדרגה על ניסויים בבעלי חיים כחלק מתהליך האישור של תרופות ● בישראל כבר פועלות חברות שמציעות טכנולוגיות חלופיות, ובתעשיית הביומד המקומית משוכנעים שזו שעת כושר להוביל את התחום

ד''ר מארטי מקארי, ראש ה־FDA / צילום: ap, Jose Luis Magana
ד''ר מארטי מקארי, ראש ה־FDA / צילום: ap, Jose Luis Magana

חדשות טובות לחיות המעבדה: מינהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) הודיע שהוא מתכנן לוותר בהדרגה על ניסויים בבעלי חיים, תחילה עבור תרופות מבוססות נוגדנים ובהמשך עבור כלל התרופות. ההחלטה צפויה להאיץ ולשפר את תהליך פיתוח התרופות, אולי אף להוזיל אותו, ויש בה הזדמנויות לשוק הישראלי. מתי כל זה קורה ומי המרוויחים העיקריים? עשינו סדר.

הניסוי בגלולת ההרזיה שהצליח יותר מהמצופה
חדשות הביומד | רצים מרתון? לא בטוח שתשמחו לקרוא את המחקר הזה

מדוע הוחלט להפסיק את הניסוים בבעלי חיים?

לצד הבעיות האתיות, הניסויים האלה נעשו עם השנים פחות ופחות רלוונטיים. "כ־90% מהתרופות שיעברו בהצלחה ניסויי בטיחות ויעילות בבעלי חיים ייכשלו באחד מניסויי ההמשך בבני אדם ולא יגיעו לשוק", אומרת ד"ר טל לייבוביץ ריבקין, סמנכ"לית התפעול ב־DenovAI מקבוצת AION, המפתחת פלטפורמה מבוססת AI וביופיזיקה לגילוי תרופות. הנתון הזה מצוטט גם במסמך ה־FDA ומוכר בתעשייה.

"בעלי חיים הם בסופו של דבר לא כל כך דומים לבני אדם", אומרת לייבוביץ ריבקין, "וזה נכון במיוחד במחלות מורכבות כמו אלצהיימר או סרטן". כדי להתגבר על ההבדלים פותחו "חיות מודל", שיוצרים אצלן במכוון מחלות דומות יותר לאלה של בני אדם, אך לדברי לייבוביץ ריבקין, "המודלים הללו משקפים את ההבנה שלנו את המחלה, שאינה מושלמת, והחיות החולות מאוד דומות זו לזו". לפעמים מודל כזה יכול לבלבל את המדענים במקום לעזור להם. במקביל, התרופות עצמן נעשו בעשורים האחרונים מורכבות יותר וניסויי החיות מנבאים פחות טוב את יעילותן.

מה יחליף את הניסויים בבעלי חיים?

מסמך ה־FDA מצביע על שלושה חידושים. בינה מלאכותית, מילת הקסם של התקופה, היא אחד מהם. באמצעות AI ומערכות ביג דאטה ניתן לבנות מודלים מדויקים של מערכות בגוף האדם, ואז לשאול את המערכת מה יקרה אם נוסיף משתנה חדש: התרופה. אפשר גם לבנות "תאום דיגיטלי" למטופלים שונים ואז לבצע את הניסוי על מדגם של בוטים, שכל אחד מהם מייצג חולה אמיתי. הטכנולוגיה הזאת אינה מושלמת, אבל היא כבר היום מניבה בחלק מהמקרים תוצאות טובות יותר מהניסויים בחיות.

ImmunAI הישראלית היא מהמובילות בפיתוח של מודלים ממוחשבים כאלה.

הטכנולוגיה השנייה שציין ה־FDA היא אורגנואידים - דמויי איברי אדם שמגודלים במעבדה. החברות הישראליות Qris ו־Tissue Dynamics מובילות בשילוב בין הטכנולוגיה הזאת למודלים הממוחשבים.

ד"ר ענת גלוברזון וד"ר אריק שפרוט, חוקרת ראשית וחוקר בכיר מהמעבדה לאימונולוגיה באיכילוב, מעידים שכבר היום הם עובדים עם אורגנואידים ומתחילים לחבר כמה מיני־מערכות כאלה יחד. "הטכנולוגיה הזאת רלוונטית יותר בחקירת ההשפעה של תרופות על מערכות כמו כבד, כליה וכלי דם. מערכת החיסון מבוזרת יותר בגוף וקשה יותר לשחזר אותה בצלחת", הם אומרים.

מקור המידע השלישי הוא מדינות אחרות. לפי התוכנית, לראשונה ניתן יהיה להציג תוצאות מניסויים במדינות זרות במסגרת הגשת המוצר לאישור בארה"ב, וכך לקבל פטור מחלק מניסויי החיות המתחייבים מהפרוטוקול הקיים.

מה לוחות הזמנים לשינוי?

בשנה הקרובה יערוך ה־FDA פיילוט שבמסגרתו חברות המעוניינות להפחית את הניסויים בבעלי חיים יוכלו להגיש הצעות חלופיות, והמינהל ילווה אותן בבניית תוכנית שמקובלת עליו. בסוף השנה, ייכתבו קווים מנחים חדשים לניסויי בטיחות. ב־FDA מאמינים שהשינוי הזה יתמרץ השקעה בטכנולוגיות החלופיות ובהוכחת יתרונן על פני הניסויים בבעלי חיים.

היעד המוצהר: בתוך 3־5 שנים רוב החברות לא יידרשו לניסויים בחיות להוכחת בטיחות בנוגדנים. בהמשך, הכוונה היא ליישם את הגישה הזאת בכל סוגי התרופות ובניסויי יעילות.

כיצד ישפיע השינוי על תעשיית התרופות?

לפי מסמך ה־FDA, ניסויים בחיות להוכחת בטיחות הנוגדנים אורכים בין חודש לחצי שנה, והם מבוצעים בממוצע בכ־144 קופי אדם, בעלות של כ־50 אלף דולר לכל אחד.

"לפעמים חוקרים בוחרים במודלי חיה מסוימים כי הם רגילים אליהם או כי יש להם יוקרה מסויימת, ולא כי אלה המודלים בעלי כושר הניבוי הטוב ביותר", אומר נועם סולומון, מנכ"ל ImmunAI. "הרגולציה החדשה יכולה לאתגר ואפילו לשבור בהמשך את הקיבעונות הללו". התקווה הגדולה עוד יותר היא שעם הזמן, המודלים החדשים יהיו מדויקים וטובים יותר, וכך יחסכו המון כישלונות והמון כסף לתעשיית התרופות. כשפיתוח התרופות זול יותר, גם עלותן לציבור עשויה לרדת.

"חברת מרק הגרמנית הודיעה לאחרונה שכל תרופה שלה תיבחן לפני ניסוי בבעלי חיים על המערכת שלנו לניבוי השפעתה על הכבד", מספר יצחק (צחון) בנטואיץ', מייסד ומנכ"ל Qris. "אנחנו מקווים שבעתיד, המערכת לא רק תקדים את הניסויים אלא גם תחליף אותם".

"הנושא הזה כבר קורם עור וגידים, מילולית", אומר פרופ' קובי נחמיאס, מייסד טישו דיינמיקס. "המודל שלנו כבר מסוגל לחזות 96%־98% מהרעילות של תרופות".

לדברי נחמיאס, אם הטכנולוגיות הללו יקבלו מימון ודחיפה קדימה יהיו להן עוד המון יתרונות בהמשך: זיהוי מראש של סיכון להיכשל בניסויים בבני אדם, איתור הסיבות לכישלונות בניסויים מתקדמים והצעת פתרונות, במקום להשליך את התרופה לפח, וגם הבנה טובה יותר של מנגנון המחלה. "אפשר לבנות מוח ולראות איך מתפתח בו אלצהיימר", הוא מדגים. "זה חוסך לנו את כל השאלות של מהו באמת הגורם ומה תוצר הלוואי של המחלה, ונדע בדיוק איפה להתערב".

מה יכול הביומד הישראלי להרוויח מהמהלך?

"ה־FDA לא פרסם את המסמך בחלל ריק אלא רק אחרי שהתפתחה תעשייה שלמה של חברות שמציעות חלופות לניסויים בבעלי חיים", אומרת גלוברזון, "וחברות ישראליות מובילות בכל הסוגים של הפתרונות הללו".

לייבוביץ ריבקין מציינת שבעקבות ההנחיות החדשות צפוי להיכנס יותר כסף לתחום ומזכירה שבשנים האחרונות טיפחה רשות החדשנות את תחום הביוקונברג'נס והקימה מאגד למחקר ולפיתוח של אורגנואידים. "זה בהחלט שם אותנו על המפה. זו ממש שעת הכושר להוביל את התחום".

השינוי רלוונטי גם לחברות ישראליות שמפתחות את התרופות עצמן ומגייסות בדרך כלל סכומים נמוכים יותר בתחילת דרכן. הסרת החסם של ניסויים בבעלי חיים והקירבה לטכנולוגיות חלופיות מתקדמות עשויה להקל עליהן בדרך לשוק.

עוד רווח אפשרי לישראל הוא הנכונות של ה־FDA להסתמך על רשויות רגולטוריות אחרות. משרד הבריאות כבר ציין שבכוונתו לבחור תחומים ספציפיים שבהם ישראל תפעל להיות חלוצה רגולטורית ותזמין חברות לערוך כאן ניסויים ראשונים. החלטת ה־FDA עשויה לתת לניסויים הללו ערך רב יותר במסלול האישור של התרופה.

האם הצעד ריאלי?

"אין לי ספק שכבר ב־2035 יפתחו תרופות בצורה אחרת לגמרי", אומר סולומון, אך מזהיר: "על מה שיש מוותרים רק כאשר יש משהו יותר טוב. החברה שלי יכולה להרוויח מהמהלך, ובכל זאת אני אומר - המהלך הזה צריך להיעשות בזהירות. עדיין יש תחומים שדורשים ניסויים בבעלי חיים. אסור להתמכר לשיטה כזאת או אחרת ולזרוק לפח שיטות טובות לפיתוח תרופות. צריך להביא כמה שיותר מידע מכמה שיותר כיוונים. בינה מלאכותית יכולה לעזור לקבל את ההחלטה מתי צריך לעשות ניסוי בבעלי חיים ומתי לא".

סולומון מוסיף ש"הרגולטור הוא לא חזות הכול", וממליץ לחברות להמשיך לבצע ניסויים בבעלי חיים גם אם הרגולטור אינו דורש זאת, במקרה שהחברה השתכנעה שהדבר נחוץ כדי לקבל החלטות נכונות לגבי התרופות שלה.

עוד כתבות

טרטר אינטיאס על העצם / צילום: אסף קרלה

אין ים בצפת, אבל יש טרטר דג: המסעדה המפתיעה של הצפון

בר היין 26.8, שממוקם במלון הבוטיק כנען בצפת, מתבסס על תוצרת שגדלה עד 26.8 קילומטר ממנו ● התוצאה: אוכל מאופק וטעים

מס היסף החדש: מי חייב לשלם, ומי זכו לפטור?

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מס היסף החדש מכוון להכנסות פסיביות, בעוד שדירות להשקעה זכו להקלות מפתיעות ● מה השתנה במיסוי, מי ישלם יותר, ואיך כדאי לתכנן נכון את ההשקעות? ● המדריך לכיס 

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

"מחדל" ו-"בושה": התקלה בבנק הבינלאומי הכעיסה את המשקיעים

תקלת החשמל גרמה לשיבושים בכספומטים, בסניפים, במחשבים ובמסחר בשוק ההון דרך הבנק ● משמעות הפגיעה: "דווקא ביום הכי עמוס בחודש בתחום האופציות, אנשים אכלו קש" ● התקלה נמשכה מספר שעות ובסביבות 15:00 אחר הצהריים הסתיימה לחלוטין כשגם מערכות המסחר חזרו לפעול  

 

מדד s&p 500; / אילוסטרציה: Shutterstock

האסטרטג שטוען: זה התרחיש המפחיד שיוביל להזדמנות חד פעמית בשוק

תומאס קי, שמנהל חברת השקעות, טוען כי המניות צריכות לחזור לערך ההוגן שלהן, או במילים אחרות - שהשוק "עדיין צריך להגיע לתחתית", ורק אז אפשר לחזור ולקנות מניות ● לטענתו, ההצלחות שלו מדברות בעד עצמן

המוניות האוטונומיות / צילום: יח''צ יצרן

הרובוטקסי כבר כאן: השותפות של שתי ענקיות הרכב שמקפיצה את מניית מובילאיי

פולקסווגן וחברת שירותי התחבורה השיתופית UBER, יפעילו בארה"ב שירותי מוניות אוטונומיות על בסיס הטכנולוגיה של מובילאיי ● בעקבות ההכרזה, מזנקת היום מניית מובילאיי במסחר בארה"ב

המנכ''ל ליפ־בו טאן בכנס אינטל ויז'ן בסוף מרץ / צילום: אינטל

גם מנכ"ל אינטל הגיע למסקנה: זה הזמן להפסיק עם ישיבות מיותרות

חזרתו של ליפ-בו טאן לאינטל, הפעם כמנכ"ל, לוותה בהבטחה מצד הדירקטוריון: טאן יקבל את החופש לטפל בבעיית השורש האמיתית של החברה, והיא התרבות הארגונית והבירוקרטיה ● גוגל הפיגה את החשש שמא שימוש בצ'ט בוטים מבוססי AI יקטין את ההכנסות מחיפושים, לאחר דוחות מצוינים שעקפו כל תחזית אפשרית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מובילאיי קפצה בכ-10% לאחר הדוחות

נאסד"ק עלה בכ-2.8% למרות שסין הצהירה כי "אין כל מגעים שוטפים עם ארצות הברית בנוגע למכסים" ● נעילה חיובית באירופה • הדולר חוזר לרדת והזהב עולה ● מניית אלביט ירדה ב-8% השבוע, ייתכן שקרן העושר הנורווגית תבוא לעזרתה • למרות הרגיעה האחרונה בבורסות בעולם, אנליסטים צופים "רצפים דוביים אכזריים" נוספים • הלילה, גוגל פרסמה דוחות חזקים והמניה קפצה במסחר המאוחר ● מנגד, אינטל צללה בעקבות תחזית מאכזבת לרבעון השני

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה מעורבת בבורסת ת"א; אופקו הלת' צללה בכ-6%

ת"א 35 ננעל סביב רמות הבסיס ● עליות בוול סטריט למרות שסין הצהירה כי אין מגעים עם ארה"ב בנוגע למכסים ● הדולר נחלש בעולם ומול השקל, מחיר הזהב עולה ● בעלי המניות של קרור דחו את הצעת הרכש של בעלי השליטה בה ● מניית אלביט ירדה והשלימה ירידה של 10% השבוע, יתכן שקרן העושר הנורווגית תבוא לעזרתה

כריש עפרורי. בן בית עונתי בחופי ישראל / צילום: Shutterstock

מזג נוח, אבל עדיין טורף: על הכריש העפרורי שתקף השבוע בחדרה

כל עוד הכרישים המגיעים לחופי ישראל יסבלו מהצקות של סקרנים או יוכלו להשיג ארוחת צהריים קלה בגניבת שלל, הם לא יהססו לתקוף ● זה יכול להיגמר כסרטון ויראלי בטיקטוק או באובדן חיי אדם, אך לרשויות יש איך לסייע

ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים / צילום: יעל צור

אחד המנהלים הבכירים בתחום החיסכון בישראל התרגל לקנות בגדול במשברים. עד היום

ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים, מספר בראיון ראשון איך מנהלים נכסים בהיקף מעל 370 מיליארד שקל בימים של טלטלה בשווקים ● בחברה נהגו לנצל תקופות של פאניקה בשווקים כדי לקנות בזול, אבל עכשיו "המשקיעים בארץ הרבה יותר בוגרים" ● מדוע לדעתו מניות הבנקים והביטוח בישראל ממשיכות לעלות כשכל העולם רועד, והאם ענף הנדל"ן המקומי עומד בפני משבר

ברק רוזן ואסי טוכמאייר, יגאל דמרי, האחים צחי ועידו חג'ג', יעקב אטרקצ'י, יוסי פרשקובסקי, צחי ארבוב / צילום: אלדד רפאלי, אייל פישר, שי תמיר, ראובן קפלינסקי, טל גבעוני, אלכס פרגמנט

הקבלנים שהפכו מיליארדרים בעזרת העלייה במחירי הדירות: מיעקב אטרקצ'י ועד האחים עמרם

עם העלייה החדה במחירי הדירות בישראל בשנים האחרונות, ראו בעלי החברות היזמיות בת"א זינוק ברווחים ובשווי החזקותיהם ● כפועל יוצא מחזיקים בעלי שליטה ב-10 מהחברות המובילות, מניות בשווי מצרפי של כ-16 מיליארד שקל "על הנייר" ● וגם: מה הוביל לירידה במניות הנדל"ן מתחילת השנה הנוכחית, ומה צפוי בענף בהמשך?

האורקל מתל אביב והלהיט של משקיעי ההון סיכון: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס

זו השנה ה־19 שגלובס בוחר את הסטארט־אפים המבטיחים של ישראל: חברות ההייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה המלאה

לבטל את החוזה "באופן מיידי": הקואליציה בספרד מאיימת להתפרק אם תמומש עסקת נשק עם חברה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת קורנל ביטלה הופעה של זמרת בשל "התבטאויות אנטי-ישראליות"; ההולנדים דורשים מדיניות תקיפה יותר נגד ישראל; ומפגינים פרו-פלסטינים בברלין השחיתו אולם באוניברסיטה ● כותרות העיתונים בעולם

ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס / צילום: ap, Ng Han Guan

לאחר שביטלו וחזרו לחוזה: ממשלת ספרד מתנערת מרכש תחמושת מתע"ש

לאחר לחץ פוליטי מצד הקואליציה, ממשלת ספרד, שהחליטה אשתקד להכיר במדינה פלסטינית, ביטלה אמש באופן סופי עסקה לרכישת כדורים בסך 6.6 מיליון אירו מתע"ש ● "המפלגות המרכיבות את הקואליציה מחויבות עמוקות לנושא הפלסטיני ולשלום במזרח התיכון", אמרו גורמים בממשלת ספרד

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה, לאחר שוול סטריט סגרה אמש יום שלישי של עליות

הפוטסי בעלייה של 0.1%, הקאק עולה ב-0.6%, והדאקס מטפס בכ-0.4% ● המדדים המרכזיים באסיה ננעלו במגמה מעורבת, הניקיי קפץ ב-1.9% ● וול סטריט ננעל אמש בעליות שערים חדות, בהובלת מניות הטכנולוגיה

אלי רייפמן / עיבוד: תמר מצפי

המשקיעים מבולבלים, בת הזוג חוששת לחייה: לאן נעלם אלי רייפמן?

לכולם היה נראה כי אלי רייפמן, פושט הרגל שהורשע במרמה, מעוניין לשים קץ לסאגת החוב שלו ● עד שיום אחד, בחודש שעבר, הוא נעלם - וכך גם סכומי העתק שלקח ממקורבים ● המסרים המרגיעים ששלח, הטענות של בת זוגו שהונה גם אותה וההשערות בדבר הסגרתו: מאחורי הפרשה רצופת השאלות

טסלה Y AWD 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה מהיר בצורה מענגת ונעים לנהיגה אבל יש גם כוכבית

הדור החדש של טסלה מודל Y שומר על היתרונות של הדגם היוצא, עם תא נוסעים מרווח ושימושי למשפחות ואיכות ייצור מכובדת ● הדגם כפול המנועים מהיר בצורה מענגת ונעים לנהיגה, אבל הנדסת האנוש עדיין בעייתית ועליית המחיר לא תסייע מול התחרות מסין ● מבחן דרכים

דונלד טראמפ לצד וולודימיר זלנסקי, בפגישה בבית הלבן שהתפוצצה, בסוף פברואר / צילום: ap, Mystyslav Chernov

"רוסיה משיגה את מה שהיא רוצה": כך שיחות השלום עלו על שרטון

לאחר שנשיא אוקראינה מתח ביקורת על תוכנית השלום שהוצעה ע"י טראמפ, גורמים רשמיים בארה"ב מאיימים שוב לעזוב את המו"מ ● רוב האנליסטים טוענים כי תנאי העסקה הנוכחיים טובים בהרבה עבור רוסיה מאשר עבור אוקראינה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל אלפאבית (גוגל) / צילום: Reuters, Mateusz Wlodarczyk

גוגל מנפצת את התחזיות ומכריזה על בייבאק נרחב. המניה קופצת

ענקית הטכנולוגיה סיכמה את הרבעון עם זינוק בשורת הרווח וההכנסות, שעקפו את התחזיות המוקדמות ● גם ההכנסות מענן עקפו את הצפי המוקדם ● המניה עולה בכ-4% במסחר המאוחר

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

ההימור השנוי במחלוקת של באפט הוכיח למה הוא "האורקל מאומהה"

עם ערימת מזומנים בסך כ-400 מיליארד דולר, בעיקר הודות למימושי ההחזקה באפל, משקיעי ברקשייר האת'וויי של באפט סקרנים מתמיד לדעת מה הוא מתכוון לרכוש - ומתי