גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחשש לפלישה עתידית: פינלנד והמדינות הבלטיות מבצרות את הגבול עם רוסיה

על מנת למנוע צעדי תוקפנות מצד מוסקבה, הודיעו המדינות כי הן יפרשו בקרוב מ"אמנת אוטווה" האוסרת שימוש במוקשים נגד בני אדם ● במקביל, ליטא מגבשת תוכנית נוספת להגנה על הגבול שלה עם בלארוס - המהווה גם את הגבול המזרחי של ברית נאט"ו

עבודות תשתית בגבול פינלנד־רוסיה. המוקשים בדרך? / צילום: Reuters, Sputnik/Ramil Sitdikov
עבודות תשתית בגבול פינלנד־רוסיה. המוקשים בדרך? / צילום: Reuters, Sputnik/Ramil Sitdikov

בתחילת 1997, תמונות של הנסיכה דיאנה פוסעת בזהירות בשביל בטוח בתוך שדה מוקשים באנגולה שבאפריקה, מוקפת בשלטי אזהרה ולבושה באפוד מגן - תרמו להעלאת המודעת לנושא לראש סדר היום הבינלאומי. הפעילות הציבורית של מי שהייתה אז אחת הדמויות המפורסמות בעולם, סייעה להשיק באותה שנה את "אמנת אוטווה" לאיסור על ייצור, סחר או שימוש במוקשים נגד אדם.

כותרות העיתונים | האנליסט שטוען: "איראן יכולה לייצר פצצה גרעינית בשבוע", ומאשים את ישראל
צרפת מתקרבת לספק 30 מטוסי קרב לשכנה של ישראל

העובדה כי נותרו מוקשים שכאלו בכמויות עתק במדינות כמו אנגולה, וייטנאם וקמבודיה, ואף גבו קורבנות גם אחרי שהעימותים שהביאו להטמנתם הסתיימו, סייעה להפנות את דעת הקהל הגלובלית נגדם. 164 מדינות חתמו מאז על אמנת אוטווה, כולל כל מדינות האיחוד האירופי, ולמעט קומץ מדינות ביניהן ישראל, ארה"ב, סין, רוסיה והודו.

אבל כעת, בשל האיום הנשקף לאירופה מרוסיה, הבהירו כמה מדינות מתוך האיחוד האירופי על פרישה קרובה מהאמנה. פינלנד, שלה גבול באורך 1,300 קילומטר עם רוסיה, יחד עם המדינות הבלטיות ליטא, לטביה ואסטוניה, וגם פולין - הודיעו כי הן מתעתדות לפרוש מהאמנה. המטרה היא, למרות שהדבר לא הוצהר באופן רשמי, לחזור ולהשתמש בנשק המוקשים כדי להגן את קו הגבול שלהן עם רוסיה ועם בעלת בריתה בלארוס, מחשש לפלישה צבאית נרחבת בעתיד הקרוב. כפי שהוכיחו תוכניות נוספות, זה אינו הצעד היחיד שהן עושות כדי לבצר את הגבול המזרחי של ברית נאט"ו.

באיחוד לא מתנגדים

"פינלנד מתכוונת להתכונן לפרוש מהאמנה", הודיע אלכסנדר שטאב, הנשיא הפיני, בתחילת החודש, "מדובר בהחלטה שהתקבלה בתום בחינה עמוקה של משרדי הממשלה הרלוונטיים". הוא הבהיר כי ללא קשר לאמנה, שגם אוסרת אגירה של מוקשים שימוש עתידי, "פינלנד נשארת מחויבת להתחייבויות הבינלאומיות שלה בנוגע לשימוש אחראי במוקשים". שר הביטחון הפיני היה גלוי יותר: "הפרישה מאמנת אוטווה תאפשר לנו להתכונן לשינויים במצב הביטחוני באזור בצורה גמישה יותר", אמר לתקשורת במדינה.

כמה שבועות לפני כן הודיעו במשותף פולין, ליטא, לטביה ואסטוניה על צעד דומה, שנומק גם הוא בצורך לגמישות מבצעית ולשימוש במערכות נשק חדשות. "האיומים הצבאיים על המדינות הגובלות ברוסיה הוחמרו באופן משמעותי", נכתב בהצהרה משותפת, "במצב הביטחוני הנוכחי, הכרחי לספק לצבאות שלנו את הגמישות והחופש להשתמש באופן אופציונלי במערכות נשק חדשות ובפתרונות שיעצימו את האגף המזרחי הפגיע של ברית נאט"ו".

ולדימיר פוטין / צילום: Reuters, Sputnik/Ramil Sitdikov

במקביל, טרחו אותן מדינות להבהיר כי אין כוונה להצטייד כבר כעת במוקשים נגד אדם, אלא שמדובר יותר בהצהרת כוונות ובמסר למוסקבה. "הדגש שלנו הוא עדיין על מוקשים נגד טנקים וארטילריה", הבהיר הרמטכ"ל הלטבי.

האיחוד האירופי, שבו חברות חמש המדינות הללו, לא מתנגד רשמית למהלך. התנגדות נשמעת בעיקר מכיוון ארגונים לא ממשלתיים שפועלים נגד מוקשים ברחבי העולם, ושחלק מהם מבוססים באירופה. לפי הנתונים שלהם, רוב קורבנות המוקשים נגד אדם ברבות השנים הם אזרחים חפים מפשע, והעובדה כי הם יכולים להיות פעילים במשך עשרות שנים הופכת אותם לסכנה מתמשכת. בנוסף, עלות פינוי מוקשים היא גבוהה.

שמונה גשרים עד פולין

במקביל, הודיעה ליטא בימים האחרונים על תוכנית נוספת להגנה על הגבול שלה, המהווה גם את הגבול המזרחי של ברית נאט"ו, באזור מסדרון סובאלקי הרגיש בדרום־מערב המדינה. מדובר באזור הגובל בבלארוס, בעלת ברית קרובה של מוסקבה, שהשתלטות עליו מצד המובלעת הרוסית קלינינגראד מחד ומצד בלארוס מנגד - תנתק את המדינות הבלטיות ממעבר יבשתי לפולין. הוא הוכרז בעבר כ"חזית האפשרית ביותר" לפלישה רוסית, אם זו תקרה. המרחק בין בלארוס לקלינינגראד הוא כמאה קילומטרים בלבד, ומדובר באזור בלתי מיושב.

כעת, הודיעו הרשויות בווילנה כי הן מתכוונות להקים דרך חדשה שתוביל לאזור המסדרון, שתשמש באופן דואלי גם לתנועת כלי רכב פרטיים אך גם לשליחת כוחות צבא וטנקים במידת הצורך. "הדרך הזו היא קריטית לנו מבחינה ביטחונית", אמר השבוע סגן שר הביטחון הליטאי לאתר "פוליטיקו".

נכון להיום, קו ההגנה העיקרי המזרחי של נאט"ו הוא "הדרך הבלטית" המחברת בין קובנה (הליטאית) לוורשה. הדרך החדשה תעבור באזור מסדרון סובלקי הבלתי מיושב ותחבר ישירות בין וילנה לפולין. "מדובר בפתיחת אפשרות חדשה למקרה הצורך", אמר סגן השר. הדרך המדוברת אמורה לכלול כ־120 קילומטר ושמונה גשרים עד לגבול עם פולין, משם היא תשודרג על חשבון ורשה.

הליטאים והפולנים שואפים כי האיחוד האירופי יממן, לפחות חלקית, את בניית הדרך החדשה. ככלל, ברחבי האיחוד הנציבות האירופית יוזמת שדרוג של הדרכים כדי שיוכלו לשמש להובלת כוחות לחזית המזרחית במקרה הצורך.

עימות בעניין נוצר עם ארה"ב, בעקבות דרישת המדינות האירופאיות החברות בנאט"ו כי הוצאות אלו ייחשבו במסגרת ההוצאה הצבאית שלהן - ויסייעו להן לעבור את הרף הנדרש להוצאה ביטחונית של 2% מהתוצר הלאומי גולמי. הנציבות העריכה כי נדרשת השקעה של כ־70 מיליארד אירו בשנים הקרובות כדי לאפשר את הזרמת הכוחות במקרה של עימות חמוש עם רוסיה.

צי של רחפנים

בנוסף, המדינות הבלטיות יוזמות הקמה של "מכשול חכם" מול רוסיה, לא רק גדר פיזית המאוישת ונשלטת על ידי הכוחות הרלוונטיים, אלא גם צי רחפנים שיעקוב אחר הנעשה בגדר וימנע פריצות או הסתננות של מהגרים לא־חוקיים, כפי שנעשה כיום בחלקים מסוימים. כמו כן, המדינות הבלטיות ופולין שואפות להציב מערכות תקשורת ולוחמה אלקטרונית לאורך הגבול, שימנעו מקרים של שיבוש GPS מצד הרוסים ושיבוש של מערכות התקשורת של נאט"ו.

זאת עוד, פינלנד הודיעה השבוע כי תאריך את סגירת כל תחנות הגבול שלה עם רוסיה, בשל החשש שלה כי מוסקבה "שולחת" מהגרים אפריקאים לעבור את הגבול ולבקש מקלט, בניסיון ליצור מחלוקת פנימית במדינה.

"עידוד ההגירה מצד רוסיה מהווה איום ביטחוני לשלומה של פינלנד", נאמר בהודעה רשמית על סגירת הגבול. במקביל, הלסינקי דיווחה כי היא "מנטרת מקרוב" את מה שנראה כ"בניית תשתיות להצבת כוחות ליד הגבול" וכן שליחת כוחות חדשים. "הרוסים מתארגנים מחדש", אמר סגן הרמטכ"ל הפיני לעיתון הגרמני "די ולט".

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; ירידות בוול סטריט

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● המסחר באירופה ננעל בעליות - מדד דאקס ומדד קאק התחזקו ב-0.6%, מדד פוטסי עלה ב-0.3% ● הביטקוין השלים עלייה של 1.8% ביממה האחרונה וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על 102,774 דולר, האת'ריום זינק ב-12% ביממה החולפת

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

לואו והדור השלישי של המכשיר. ''קיבלנו פניות מכל ארגוני הביון ומהמשטרה'' / צילום: צילום מסך

החתול השחור והפוסט שהגיע למאות אלפים: חוקר המוח שהסתכסך עם אילון מאסק

התקף פסיכוטי שחווה אביו שלח את ד"ר פיליפ לואו לחפש טכנולוגיה שתסייע לחולים כמוהו • החברה שהקים לניטור המוח מוערכת היום ב–6 מיליארד דולר - ובין משקיעיה: אילון מאסק, שגם שימש בה כיועץ • עד שניצת בין השניים סכסוך מתוקשר: "מרגע שטראמפ סימן אותו כיד ימינו, הוא נכנס לאופוריה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

טראמפ הקפיץ את וול סטריט ואת הביטקוין; סולאראדג' זינקה ב-24%, סטרטסיס ב-14%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם בריטניה ואמר: "רוצו לקנות מניות" ● מוקדם יותר טראמפ כינה את פאוול "אידיוט, אין לו מושג", לאחר שהותיר את הריבית על כנה ● הישראליות שזינקו, וזו שנפלה ● מניית המחשוב הקוונטי שזינקה ב-50% ● בואינג זינקה לאחר ההבטחה שהסכם הסחר עם בריטניה כולל רכישה של מטוסי החברה ● תשומת הלב תופנה בסופ"ש לשיחות הסחר בין סין לארה"ב

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב