גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחשש לפלישה עתידית: פינלנד והמדינות הבלטיות מבצרות את הגבול עם רוסיה

על מנת למנוע צעדי תוקפנות מצד מוסקבה, הודיעו המדינות כי הן יפרשו בקרוב מ"אמנת אוטווה" האוסרת שימוש במוקשים נגד בני אדם ● במקביל, ליטא מגבשת תוכנית נוספת להגנה על הגבול שלה עם בלארוס - המהווה גם את הגבול המזרחי של ברית נאט"ו

עבודות תשתית בגבול פינלנד־רוסיה. המוקשים בדרך? / צילום: Reuters, Sputnik/Ramil Sitdikov
עבודות תשתית בגבול פינלנד־רוסיה. המוקשים בדרך? / צילום: Reuters, Sputnik/Ramil Sitdikov

בתחילת 1997, תמונות של הנסיכה דיאנה פוסעת בזהירות בשביל בטוח בתוך שדה מוקשים באנגולה שבאפריקה, מוקפת בשלטי אזהרה ולבושה באפוד מגן - תרמו להעלאת המודעת לנושא לראש סדר היום הבינלאומי. הפעילות הציבורית של מי שהייתה אז אחת הדמויות המפורסמות בעולם, סייעה להשיק באותה שנה את "אמנת אוטווה" לאיסור על ייצור, סחר או שימוש במוקשים נגד אדם.

כותרות העיתונים | האנליסט שטוען: "איראן יכולה לייצר פצצה גרעינית בשבוע", ומאשים את ישראל
צרפת מתקרבת לספק 30 מטוסי קרב לשכנה של ישראל

העובדה כי נותרו מוקשים שכאלו בכמויות עתק במדינות כמו אנגולה, וייטנאם וקמבודיה, ואף גבו קורבנות גם אחרי שהעימותים שהביאו להטמנתם הסתיימו, סייעה להפנות את דעת הקהל הגלובלית נגדם. 164 מדינות חתמו מאז על אמנת אוטווה, כולל כל מדינות האיחוד האירופי, ולמעט קומץ מדינות ביניהן ישראל, ארה"ב, סין, רוסיה והודו.

אבל כעת, בשל האיום הנשקף לאירופה מרוסיה, הבהירו כמה מדינות מתוך האיחוד האירופי על פרישה קרובה מהאמנה. פינלנד, שלה גבול באורך 1,300 קילומטר עם רוסיה, יחד עם המדינות הבלטיות ליטא, לטביה ואסטוניה, וגם פולין - הודיעו כי הן מתעתדות לפרוש מהאמנה. המטרה היא, למרות שהדבר לא הוצהר באופן רשמי, לחזור ולהשתמש בנשק המוקשים כדי להגן את קו הגבול שלהן עם רוסיה ועם בעלת בריתה בלארוס, מחשש לפלישה צבאית נרחבת בעתיד הקרוב. כפי שהוכיחו תוכניות נוספות, זה אינו הצעד היחיד שהן עושות כדי לבצר את הגבול המזרחי של ברית נאט"ו.

באיחוד לא מתנגדים

"פינלנד מתכוונת להתכונן לפרוש מהאמנה", הודיע אלכסנדר שטאב, הנשיא הפיני, בתחילת החודש, "מדובר בהחלטה שהתקבלה בתום בחינה עמוקה של משרדי הממשלה הרלוונטיים". הוא הבהיר כי ללא קשר לאמנה, שגם אוסרת אגירה של מוקשים שימוש עתידי, "פינלנד נשארת מחויבת להתחייבויות הבינלאומיות שלה בנוגע לשימוש אחראי במוקשים". שר הביטחון הפיני היה גלוי יותר: "הפרישה מאמנת אוטווה תאפשר לנו להתכונן לשינויים במצב הביטחוני באזור בצורה גמישה יותר", אמר לתקשורת במדינה.

כמה שבועות לפני כן הודיעו במשותף פולין, ליטא, לטביה ואסטוניה על צעד דומה, שנומק גם הוא בצורך לגמישות מבצעית ולשימוש במערכות נשק חדשות. "האיומים הצבאיים על המדינות הגובלות ברוסיה הוחמרו באופן משמעותי", נכתב בהצהרה משותפת, "במצב הביטחוני הנוכחי, הכרחי לספק לצבאות שלנו את הגמישות והחופש להשתמש באופן אופציונלי במערכות נשק חדשות ובפתרונות שיעצימו את האגף המזרחי הפגיע של ברית נאט"ו".

ולדימיר פוטין / צילום: Reuters, Sputnik/Ramil Sitdikov

במקביל, טרחו אותן מדינות להבהיר כי אין כוונה להצטייד כבר כעת במוקשים נגד אדם, אלא שמדובר יותר בהצהרת כוונות ובמסר למוסקבה. "הדגש שלנו הוא עדיין על מוקשים נגד טנקים וארטילריה", הבהיר הרמטכ"ל הלטבי.

האיחוד האירופי, שבו חברות חמש המדינות הללו, לא מתנגד רשמית למהלך. התנגדות נשמעת בעיקר מכיוון ארגונים לא ממשלתיים שפועלים נגד מוקשים ברחבי העולם, ושחלק מהם מבוססים באירופה. לפי הנתונים שלהם, רוב קורבנות המוקשים נגד אדם ברבות השנים הם אזרחים חפים מפשע, והעובדה כי הם יכולים להיות פעילים במשך עשרות שנים הופכת אותם לסכנה מתמשכת. בנוסף, עלות פינוי מוקשים היא גבוהה.

שמונה גשרים עד פולין

במקביל, הודיעה ליטא בימים האחרונים על תוכנית נוספת להגנה על הגבול שלה, המהווה גם את הגבול המזרחי של ברית נאט"ו, באזור מסדרון סובאלקי הרגיש בדרום־מערב המדינה. מדובר באזור הגובל בבלארוס, בעלת ברית קרובה של מוסקבה, שהשתלטות עליו מצד המובלעת הרוסית קלינינגראד מחד ומצד בלארוס מנגד - תנתק את המדינות הבלטיות ממעבר יבשתי לפולין. הוא הוכרז בעבר כ"חזית האפשרית ביותר" לפלישה רוסית, אם זו תקרה. המרחק בין בלארוס לקלינינגראד הוא כמאה קילומטרים בלבד, ומדובר באזור בלתי מיושב.

כעת, הודיעו הרשויות בווילנה כי הן מתכוונות להקים דרך חדשה שתוביל לאזור המסדרון, שתשמש באופן דואלי גם לתנועת כלי רכב פרטיים אך גם לשליחת כוחות צבא וטנקים במידת הצורך. "הדרך הזו היא קריטית לנו מבחינה ביטחונית", אמר השבוע סגן שר הביטחון הליטאי לאתר "פוליטיקו".

נכון להיום, קו ההגנה העיקרי המזרחי של נאט"ו הוא "הדרך הבלטית" המחברת בין קובנה (הליטאית) לוורשה. הדרך החדשה תעבור באזור מסדרון סובלקי הבלתי מיושב ותחבר ישירות בין וילנה לפולין. "מדובר בפתיחת אפשרות חדשה למקרה הצורך", אמר סגן השר. הדרך המדוברת אמורה לכלול כ־120 קילומטר ושמונה גשרים עד לגבול עם פולין, משם היא תשודרג על חשבון ורשה.

הליטאים והפולנים שואפים כי האיחוד האירופי יממן, לפחות חלקית, את בניית הדרך החדשה. ככלל, ברחבי האיחוד הנציבות האירופית יוזמת שדרוג של הדרכים כדי שיוכלו לשמש להובלת כוחות לחזית המזרחית במקרה הצורך.

עימות בעניין נוצר עם ארה"ב, בעקבות דרישת המדינות האירופאיות החברות בנאט"ו כי הוצאות אלו ייחשבו במסגרת ההוצאה הצבאית שלהן - ויסייעו להן לעבור את הרף הנדרש להוצאה ביטחונית של 2% מהתוצר הלאומי גולמי. הנציבות העריכה כי נדרשת השקעה של כ־70 מיליארד אירו בשנים הקרובות כדי לאפשר את הזרמת הכוחות במקרה של עימות חמוש עם רוסיה.

צי של רחפנים

בנוסף, המדינות הבלטיות יוזמות הקמה של "מכשול חכם" מול רוסיה, לא רק גדר פיזית המאוישת ונשלטת על ידי הכוחות הרלוונטיים, אלא גם צי רחפנים שיעקוב אחר הנעשה בגדר וימנע פריצות או הסתננות של מהגרים לא־חוקיים, כפי שנעשה כיום בחלקים מסוימים. כמו כן, המדינות הבלטיות ופולין שואפות להציב מערכות תקשורת ולוחמה אלקטרונית לאורך הגבול, שימנעו מקרים של שיבוש GPS מצד הרוסים ושיבוש של מערכות התקשורת של נאט"ו.

זאת עוד, פינלנד הודיעה השבוע כי תאריך את סגירת כל תחנות הגבול שלה עם רוסיה, בשל החשש שלה כי מוסקבה "שולחת" מהגרים אפריקאים לעבור את הגבול ולבקש מקלט, בניסיון ליצור מחלוקת פנימית במדינה.

"עידוד ההגירה מצד רוסיה מהווה איום ביטחוני לשלומה של פינלנד", נאמר בהודעה רשמית על סגירת הגבול. במקביל, הלסינקי דיווחה כי היא "מנטרת מקרוב" את מה שנראה כ"בניית תשתיות להצבת כוחות ליד הגבול" וכן שליחת כוחות חדשים. "הרוסים מתארגנים מחדש", אמר סגן הרמטכ"ל הפיני לעיתון הגרמני "די ולט".

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח