גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחשש לפלישה עתידית: פינלנד והמדינות הבלטיות מבצרות את הגבול עם רוסיה

על מנת למנוע צעדי תוקפנות מצד מוסקבה, הודיעו המדינות כי הן יפרשו בקרוב מ"אמנת אוטווה" האוסרת שימוש במוקשים נגד בני אדם ● במקביל, ליטא מגבשת תוכנית נוספת להגנה על הגבול שלה עם בלארוס - המהווה גם את הגבול המזרחי של ברית נאט"ו

עבודות תשתית בגבול פינלנד־רוסיה. המוקשים בדרך? / צילום: Reuters, Sputnik/Ramil Sitdikov
עבודות תשתית בגבול פינלנד־רוסיה. המוקשים בדרך? / צילום: Reuters, Sputnik/Ramil Sitdikov

בתחילת 1997, תמונות של הנסיכה דיאנה פוסעת בזהירות בשביל בטוח בתוך שדה מוקשים באנגולה שבאפריקה, מוקפת בשלטי אזהרה ולבושה באפוד מגן - תרמו להעלאת המודעת לנושא לראש סדר היום הבינלאומי. הפעילות הציבורית של מי שהייתה אז אחת הדמויות המפורסמות בעולם, סייעה להשיק באותה שנה את "אמנת אוטווה" לאיסור על ייצור, סחר או שימוש במוקשים נגד אדם.

כותרות העיתונים | האנליסט שטוען: "איראן יכולה לייצר פצצה גרעינית בשבוע", ומאשים את ישראל
צרפת מתקרבת לספק 30 מטוסי קרב לשכנה של ישראל

העובדה כי נותרו מוקשים שכאלו בכמויות עתק במדינות כמו אנגולה, וייטנאם וקמבודיה, ואף גבו קורבנות גם אחרי שהעימותים שהביאו להטמנתם הסתיימו, סייעה להפנות את דעת הקהל הגלובלית נגדם. 164 מדינות חתמו מאז על אמנת אוטווה, כולל כל מדינות האיחוד האירופי, ולמעט קומץ מדינות ביניהן ישראל, ארה"ב, סין, רוסיה והודו.

אבל כעת, בשל האיום הנשקף לאירופה מרוסיה, הבהירו כמה מדינות מתוך האיחוד האירופי על פרישה קרובה מהאמנה. פינלנד, שלה גבול באורך 1,300 קילומטר עם רוסיה, יחד עם המדינות הבלטיות ליטא, לטביה ואסטוניה, וגם פולין - הודיעו כי הן מתעתדות לפרוש מהאמנה. המטרה היא, למרות שהדבר לא הוצהר באופן רשמי, לחזור ולהשתמש בנשק המוקשים כדי להגן את קו הגבול שלהן עם רוסיה ועם בעלת בריתה בלארוס, מחשש לפלישה צבאית נרחבת בעתיד הקרוב. כפי שהוכיחו תוכניות נוספות, זה אינו הצעד היחיד שהן עושות כדי לבצר את הגבול המזרחי של ברית נאט"ו.

באיחוד לא מתנגדים

"פינלנד מתכוונת להתכונן לפרוש מהאמנה", הודיע אלכסנדר שטאב, הנשיא הפיני, בתחילת החודש, "מדובר בהחלטה שהתקבלה בתום בחינה עמוקה של משרדי הממשלה הרלוונטיים". הוא הבהיר כי ללא קשר לאמנה, שגם אוסרת אגירה של מוקשים שימוש עתידי, "פינלנד נשארת מחויבת להתחייבויות הבינלאומיות שלה בנוגע לשימוש אחראי במוקשים". שר הביטחון הפיני היה גלוי יותר: "הפרישה מאמנת אוטווה תאפשר לנו להתכונן לשינויים במצב הביטחוני באזור בצורה גמישה יותר", אמר לתקשורת במדינה.

כמה שבועות לפני כן הודיעו במשותף פולין, ליטא, לטביה ואסטוניה על צעד דומה, שנומק גם הוא בצורך לגמישות מבצעית ולשימוש במערכות נשק חדשות. "האיומים הצבאיים על המדינות הגובלות ברוסיה הוחמרו באופן משמעותי", נכתב בהצהרה משותפת, "במצב הביטחוני הנוכחי, הכרחי לספק לצבאות שלנו את הגמישות והחופש להשתמש באופן אופציונלי במערכות נשק חדשות ובפתרונות שיעצימו את האגף המזרחי הפגיע של ברית נאט"ו".

ולדימיר פוטין / צילום: Reuters, Sputnik/Ramil Sitdikov

במקביל, טרחו אותן מדינות להבהיר כי אין כוונה להצטייד כבר כעת במוקשים נגד אדם, אלא שמדובר יותר בהצהרת כוונות ובמסר למוסקבה. "הדגש שלנו הוא עדיין על מוקשים נגד טנקים וארטילריה", הבהיר הרמטכ"ל הלטבי.

האיחוד האירופי, שבו חברות חמש המדינות הללו, לא מתנגד רשמית למהלך. התנגדות נשמעת בעיקר מכיוון ארגונים לא ממשלתיים שפועלים נגד מוקשים ברחבי העולם, ושחלק מהם מבוססים באירופה. לפי הנתונים שלהם, רוב קורבנות המוקשים נגד אדם ברבות השנים הם אזרחים חפים מפשע, והעובדה כי הם יכולים להיות פעילים במשך עשרות שנים הופכת אותם לסכנה מתמשכת. בנוסף, עלות פינוי מוקשים היא גבוהה.

שמונה גשרים עד פולין

במקביל, הודיעה ליטא בימים האחרונים על תוכנית נוספת להגנה על הגבול שלה, המהווה גם את הגבול המזרחי של ברית נאט"ו, באזור מסדרון סובאלקי הרגיש בדרום־מערב המדינה. מדובר באזור הגובל בבלארוס, בעלת ברית קרובה של מוסקבה, שהשתלטות עליו מצד המובלעת הרוסית קלינינגראד מחד ומצד בלארוס מנגד - תנתק את המדינות הבלטיות ממעבר יבשתי לפולין. הוא הוכרז בעבר כ"חזית האפשרית ביותר" לפלישה רוסית, אם זו תקרה. המרחק בין בלארוס לקלינינגראד הוא כמאה קילומטרים בלבד, ומדובר באזור בלתי מיושב.

כעת, הודיעו הרשויות בווילנה כי הן מתכוונות להקים דרך חדשה שתוביל לאזור המסדרון, שתשמש באופן דואלי גם לתנועת כלי רכב פרטיים אך גם לשליחת כוחות צבא וטנקים במידת הצורך. "הדרך הזו היא קריטית לנו מבחינה ביטחונית", אמר השבוע סגן שר הביטחון הליטאי לאתר "פוליטיקו".

נכון להיום, קו ההגנה העיקרי המזרחי של נאט"ו הוא "הדרך הבלטית" המחברת בין קובנה (הליטאית) לוורשה. הדרך החדשה תעבור באזור מסדרון סובלקי הבלתי מיושב ותחבר ישירות בין וילנה לפולין. "מדובר בפתיחת אפשרות חדשה למקרה הצורך", אמר סגן השר. הדרך המדוברת אמורה לכלול כ־120 קילומטר ושמונה גשרים עד לגבול עם פולין, משם היא תשודרג על חשבון ורשה.

הליטאים והפולנים שואפים כי האיחוד האירופי יממן, לפחות חלקית, את בניית הדרך החדשה. ככלל, ברחבי האיחוד הנציבות האירופית יוזמת שדרוג של הדרכים כדי שיוכלו לשמש להובלת כוחות לחזית המזרחית במקרה הצורך.

עימות בעניין נוצר עם ארה"ב, בעקבות דרישת המדינות האירופאיות החברות בנאט"ו כי הוצאות אלו ייחשבו במסגרת ההוצאה הצבאית שלהן - ויסייעו להן לעבור את הרף הנדרש להוצאה ביטחונית של 2% מהתוצר הלאומי גולמי. הנציבות העריכה כי נדרשת השקעה של כ־70 מיליארד אירו בשנים הקרובות כדי לאפשר את הזרמת הכוחות במקרה של עימות חמוש עם רוסיה.

צי של רחפנים

בנוסף, המדינות הבלטיות יוזמות הקמה של "מכשול חכם" מול רוסיה, לא רק גדר פיזית המאוישת ונשלטת על ידי הכוחות הרלוונטיים, אלא גם צי רחפנים שיעקוב אחר הנעשה בגדר וימנע פריצות או הסתננות של מהגרים לא־חוקיים, כפי שנעשה כיום בחלקים מסוימים. כמו כן, המדינות הבלטיות ופולין שואפות להציב מערכות תקשורת ולוחמה אלקטרונית לאורך הגבול, שימנעו מקרים של שיבוש GPS מצד הרוסים ושיבוש של מערכות התקשורת של נאט"ו.

זאת עוד, פינלנד הודיעה השבוע כי תאריך את סגירת כל תחנות הגבול שלה עם רוסיה, בשל החשש שלה כי מוסקבה "שולחת" מהגרים אפריקאים לעבור את הגבול ולבקש מקלט, בניסיון ליצור מחלוקת פנימית במדינה.

"עידוד ההגירה מצד רוסיה מהווה איום ביטחוני לשלומה של פינלנד", נאמר בהודעה רשמית על סגירת הגבול. במקביל, הלסינקי דיווחה כי היא "מנטרת מקרוב" את מה שנראה כ"בניית תשתיות להצבת כוחות ליד הגבול" וכן שליחת כוחות חדשים. "הרוסים מתארגנים מחדש", אמר סגן הרמטכ"ל הפיני לעיתון הגרמני "די ולט".

עוד כתבות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?