גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל אינטל החדש מוביל קיצוץ חסר תקדים, מאות עובדים בישראל בסכנה

קצת יותר מחודש חלף מאז שנכנס ליפ-בו טאן לתפקיד מנכ"ל אינטל, וכעת יוצא לדרך גל הפיטורים הגדול בתולדות חברת השבבים - 21 אלף עובדים ברחבי העולם ● למרות שמרכז הפיתוח של החברה בישראל צפוי להיפגע פחות מאשר במדינות אחרות, היקף הקיצוצים יהיה נרחב גם בו ● ומה לגבי עתידה של מובילאיי?

מטה אינטל / צילום: Shutterstock
מטה אינטל / צילום: Shutterstock

אינטל צפויה להודיע מחר (ה') על סיבוב קיצוצים נוסף, שיפחית 20% מכוח האדם בחברה הגדולה - שארית של אימפריית ייצור שבבים למחשבים אישיים. זאת לאחר שירדה מגדולתה, כיוון שלא הצליחה להשתלב במהפכות טכנולגיות חדשות יותר, כמו הטלפון הנייד והבינה המלאכותית. זהו אולי המהלך הדרמטי ביותר של המנכ"ל הטרי והדירקטור לשעבר, ליפ-בו טאן, שרמז על כך עם כניסתו לתפקיד.

ראיון | שלו חוליו: "אם הייתה נשמעת אזעקה על כל מתקפת סייבר, הציבור היה מבין איפה אנחנו חיים"
לא רק אנבידיה: האם לאחר הירידות החדות נוצרה הזדמנות במניות השבבים?

טאן שימש במשך שנתיים כדירקטור עד שעזב את התפקיד בסערה באוגוסט שעבר לאחר חילוקי דעות עם המנכ"ל לשעבר, פט גלסינגר. על פי רויטרס, חילוקי הדעות נסובו סביב נושא הפיטורין והשינוי הארגוני באינטל. תהליך הפיטורים והקיצוצים שאושר היה קטן מדי לטעמו של טאן, וכלל 15% מכלל עובדי החברה, או 17 אלף עובדים. גלסינגר, המנכ"ל שפוטר בסופו של דבר בדצמבר האחרון, נחשב לקידום פנימי בחברה - וכתוצאה מכך הוא חשש לבצע מהלכים דרמטיים כמו קיצוצים עמוקים יותר או פיצול בין חטיבות, מהלך שהמשקיעים לוחצים לו כבר זמן רב.

מגשים את התוכנית

כעת, כשהוא על כס המנכ"ל, יכול טאן להגשים את תוכניתו, שהייתה צפויה מן ההתחלה, ותכלול הפעם 21 אלף איש, לפי ההערכה, כ-20% מכלל העובדים. אלא שגם לאחר המהלך הכואב תיוותר אינטל חברה גדולה, ודאי ביחס לחברות השבבים המתחרות, עם 87 אלף עובדים. ערב גל הפיטורים הראשון עמדה מצבת כוח האדם של החברה על 124,800 איש. לשם השוואה, אנבידיה מעסיקה 36 אלף עובדים בלבד, ברודקום מעסיקה כ-37 אלף, ו-AMD כ-26,000 עובדים.

עם זאת, אינטל היא חברה יצרנית, כך שהיא מעסיקה יותר עובדים מאשר חברות פיתוח חסרות מפעלים. לפיכך, יש להשוות את מספר העובדים של אינטל לזה של יצרנית השבבים TSMC הטיוואנית, שהעסיקה נכון לפברואר האחרון 76,500 עובדים, מעט יותר ממחצית העובדים של אינטל. אלא שהחברה הטייוואנית מעט יותר עסוקה מאינטל: היא מייצרת שבבים עבור רוב חברות השבבים הגדולות, בהן אנבידיה, קוואלקום, מארוול, ברודקום, AMD, וכן עבור ענקיות טכנולוגיה כמו אמזון, אפל ומיקרוסופט. אינטל, לעומתה, מייצרת שבבים רק עבור עסקיה, שנמצאים במגמת ירידה ומייצגים בעיקר את מכירותיה לשוק המחשבים האישיים.

מנהלי הביניים

מי עומד במוקד הקיצוצים? טאן כבר השמיע בשיחות סגורות ביקורת על תרבות ארגונית ביורוקרטית לא יעילה ועל שכבה עבה של מנהלי ביניים שתרומתם לחברה אינה גדולה, לדעתו. לפיכך, גם אם עדיין טרם פורסמו פרטים מדויקים לגבי תוכנית הקיצוצים, אלה יתמקדו במנהלים בדרגי הביניים בחברה, ובכלל זה בחטיבות הפיתוח והייצור, שכיום כבר פועלות בנפרד, אולם ההערכות הן כי גם עובדי אדמיניסטרציה רבים ייפגעו.

הביקורת של טאן על התרבות הארגונית באינטל היא רבת-שנים - ועבורו הכישלון של אינטל למזג את החברות שהיא רוכשת הוא סימן ברור לכך. את הכישלון הזה הוא ראה מקרוב כאחד המשקיעים בסטארט-אפ הבאנה לאבס, שנמכר לאינטל לפני שש שנים ב-2 מיליארד דולר. טאן ראה מבחוץ כיצד אינטל לא מצליחה לשלב את שבב ה-AI המבטיח של החברה הישראלית בפורטפוליו המוצרים האינטליים, ועד כמה פס הייצור שלה מתקשה להתגמש ולייצר שבבים של חברות אחרות, אפילו כאלה שנרכשו על ידיה.

גורלה של הבאנה לאבס היה בכי רע, מכיוון שאינטל לא הצליחה לעמוד ביעד המכירות של מעבדי גאודי שפיתחה בישראל, ולאחרונה אף הודיעה על דחייה נוספת בהשקת שבב בינה מלאכותית שיתחרה באנבידיה. אם זה לא מספיק, הרי שהמעמד העצמאי של החברה בוטל, הבאנה נטמעה באינטל ורוב שכבת הבכירים והמייסדים עזבה כדי להקים סטארט-אפ חדש בשם אלמנט לאבס.

ההערכה היא כי מנהלי הביניים וההנהלה הוותיקה השמרנית מפעילים לחץ נגד שינויים דרמטיים, כפי שההנהלה התנגדה גם למיזוג שמוביל טאן עם TSMC הטייוואנית לבניית מפעלים חדשים בארה"ב. טאן הוא המנכ"ל הראשון שהגיע מחוץ לאינטל - הוא לעולם לא הועסק בחברה, למעט היותו דירקטור חיצוני, לכן הוא איננו מחויב אליהם.

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, Business Wire

המהלך צפוי ללא ספק גם להשפיע על מרכז הפיתוח ועל מפעל הייצור בישראל, שמונים יחד 9,350 עובדים בלבד, שפל של יותר מעשור. בפעם האחרונה אינטל העסיקה כ-9,000 עובדים ב-2013. ב-2012 היא העסיקה 8,500 עובדים בלבד.

מאז רכשה אינטל חברות רבות, בהן מובילאיי, הבאנה לאבס, וגרנולייט, ורוב העובדים שנרכשו אז לא שרדו עד היום כעובדי החברה. אם ייושמו הפיטורים כמות שהם על המרכז הישראלי, הוא צפוי לקטון ל-7,500 עובדים לאחר פיטורי הפחתה של כ-1,800 עובדים, אולם ההערכה היא כי מספר המפוטרים יהיה נמוך יותר.

אוראל לוי, מייסד ומנהל השקעות ראשי בקרן ANEK Capital, סבור שמובילאיי תימכר כחלק מצעדי המנכ"ל החדש, אך לא בטווח המיידי. לדבריו, "לדעתי אינטל תמכור את מובילאיי לקראת סוף 2026, כי עד אז מובילאיי כבר תתחיל לצאת עם הפתרונות המשוכללים יותר שלה, וזה יכול להעלות את מחיר המניה ויהיה יותר קל למכור. כרגע אין לאינטל צורך מאזני למכור אותה".

טאן נחשב למנכ"ל אוהד למרכז הישראלי: הוא מכיר היטב את תעשיית השבבים המקומית כמנכ"ל חברת עיצוב השבבים קיידנס, אשר לה מרכז פיתוח בישראל, וכן מפעילות ההשקעות שלו כאיש קרן וולדן וכמשקיע פרטי לצידו של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ.

בין החברות הישראליות שבהן השקיע: פרוטאנטקס, בילדוטס ו-Vayar. טאן הפסיק את השקעותיו כאן לפני מספר שנים, אך הוא נחשב לידידותי למרכז הפיתוח של אינטל, על כן ההערכה היא שמרכזי הפיתוח והייצור בישראל ייפגעו מעט פחות מאשר בשאר העולם.

סיפק רמזים לכוונותיו

אינטל רגילה לנהל את מהלכי הקיצוצים שלה באמצעות הסכמי פרישה מוקדמת. בסוף השנה שעברה הצליחה להביא להסכמתם של כמה מאות עובדים לפרוש מרצון תמורת מענק של עד 19 משכורות, ואת השאר פיטרה בעצמה בחודש נובמבר. רבים מהעובדים בוחרים לפרוש בעצמם ולעבוד בחברות שבבים אחרות, הטובים שבהם מתקבלים לאנבידיה - וכאן בגלובס חשפנו בעבר כי באנבידיה עובדת הקבוצה הגדולה ביותר של עובדי אינטל לשעבר מבין חברות השבבים.

עם מינויו לתפקיד בחודש מרץ השנה סיפק טאן רמזים על המהלך שהוא מתכנן במכתב שכתב לעובדים: "אני אוהב את החברה הזו. היה לי קשה מאוד לראות אותה נאבקת. פשוט לא יכולתי להישאר מהצד, בידיעה שאני יכול לעזור לשנות את המצב. אני גם מכיר לחלוטין בכך שזה לא יהיה קל. עברתם תקופה קשה למדי במשך זמן רב באינטל. נשארנו מאחור בחדשנות. כתוצאה מכך, היינו איטיים מדי להסתגל ולענות על הצרכים שלכם. מגיע לכם יותר טוב, ואנחנו צריכים להשתפר. ואנחנו נשתפר", אמר, והזכיר כי הוא מצפה למשוב ישיר וכן מהעובדים ולתהליך חשיבה מחודשת על ההתנהלות מול לקוחות החברה.

עם כניסתו לתפקיד ערך גם מספר שינויים בדירקטוריון החברה, לפחות לא באופן רשמי. ביוזמתו, הוחלפו מספר חברים בדירקטוריון, שזכה לאחרונה לביקורת על כך שהוא מנותק מתעשיית השבבים וממוקד יתר על המידה בגיוון, הכלה ושוויון.

בין הדירקטורים שעזבו: מנכ"ל מדטרוניק לשעבר, עומאר אישרק, ששימש גם כיו"ר החברה עד ינואר 2023 ומאז ועד מרץ השנה נותר כדירקטור; ריסה לאוויצו-מוריי, פרופ' לתחום בריאות הציבור מאוניברסיטת פנסלבניה וטסו-ג'יי קינג ליו, ראש הפקולטה להנדסה בברקלי. טאן אמנם איננו ממנה דירקטורים, אך יש להניח שהיה בסוד העניינים. ואכן, במקומם הצטרפו לדירקטוריון אריק מיוריס, מנכ"ל מכונות ייצור השבבים לשעבר ב-ASML וסטיב סנג'י, מנכ"ל חברת השבבים מיקרוצ'יפ.

עוד כתבות

מטוס לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

האיום החות'י: חברת התעופה החזקה הודיעה - לא חוזרת בינתיים לטוס לישראל

רשימת חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לטווחי זמן ארוכים מתארכת ● כעת גם לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת, וזה עלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

ביל גייטס / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ביל גייטס הודיע: יחלק את רוב הונו ויסגור את קרן הפילנתרופיה שלו ב-2045

יחד עם העובדה שהוא מתכוון לחלק את כל 200 מיליארד הדולר בקופת הקרן, גייטס יהיה אחראי על חלוקה של כ-300 מיליארד דולר עד שיגיע לגיל 89 ● "אנשים יגידו עליי הרבה דברים כשאמות, אבל אני נחוש בדעתי שהאמירה 'הוא מת עשיר' לא תהיה אחת מהם", כתב 

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

הפרויקט בתמל 3006 של L.D.B GLOBAL, הרצליה / הדמיה: דוד בן חמו

18 דונם ביותר מ-200 מיליון שקל: עסקת הענק בהרצליה

חברת L.D.B GLOBAL רכשה 18 דונם של קרקע חקלאית ● בתוך פחות משנה נרכשו במקום קרקעות ביותר מחצי מיליארד שקל

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש