מטה אינטל / צילום: Shutterstock
אינטל צפויה להודיע מחר (ה') על סיבוב קיצוצים נוסף, שיפחית 20% מכוח האדם בחברה הגדולה - שארית של אימפריית ייצור שבבים למחשבים אישיים. זאת לאחר שירדה מגדולתה, כיוון שלא הצליחה להשתלב במהפכות טכנולגיות חדשות יותר, כמו הטלפון הנייד והבינה המלאכותית. זהו אולי המהלך הדרמטי ביותר של המנכ"ל הטרי והדירקטור לשעבר, ליפ-בו טאן, שרמז על כך עם כניסתו לתפקיד.
● ראיון | שלו חוליו: "אם הייתה נשמעת אזעקה על כל מתקפת סייבר, הציבור היה מבין איפה אנחנו חיים"
● לא רק אנבידיה: האם לאחר הירידות החדות נוצרה הזדמנות במניות השבבים?
טאן שימש במשך שנתיים כדירקטור עד שעזב את התפקיד בסערה באוגוסט שעבר לאחר חילוקי דעות עם המנכ"ל לשעבר, פט גלסינגר. על פי רויטרס, חילוקי הדעות נסובו סביב נושא הפיטורין והשינוי הארגוני באינטל. תהליך הפיטורים והקיצוצים שאושר היה קטן מדי לטעמו של טאן, וכלל 15% מכלל עובדי החברה, או 17 אלף עובדים. גלסינגר, המנכ"ל שפוטר בסופו של דבר בדצמבר האחרון, נחשב לקידום פנימי בחברה - וכתוצאה מכך הוא חשש לבצע מהלכים דרמטיים כמו קיצוצים עמוקים יותר או פיצול בין חטיבות, מהלך שהמשקיעים לוחצים לו כבר זמן רב.
מגשים את התוכנית
כעת, כשהוא על כס המנכ"ל, יכול טאן להגשים את תוכניתו, שהייתה צפויה מן ההתחלה, ותכלול הפעם 21 אלף איש, לפי ההערכה, כ-20% מכלל העובדים. אלא שגם לאחר המהלך הכואב תיוותר אינטל חברה גדולה, ודאי ביחס לחברות השבבים המתחרות, עם 87 אלף עובדים. ערב גל הפיטורים הראשון עמדה מצבת כוח האדם של החברה על 124,800 איש. לשם השוואה, אנבידיה מעסיקה 36 אלף עובדים בלבד, ברודקום מעסיקה כ-37 אלף, ו-AMD כ-26,000 עובדים.
עם זאת, אינטל היא חברה יצרנית, כך שהיא מעסיקה יותר עובדים מאשר חברות פיתוח חסרות מפעלים. לפיכך, יש להשוות את מספר העובדים של אינטל לזה של יצרנית השבבים TSMC הטיוואנית, שהעסיקה נכון לפברואר האחרון 76,500 עובדים, מעט יותר ממחצית העובדים של אינטל. אלא שהחברה הטייוואנית מעט יותר עסוקה מאינטל: היא מייצרת שבבים עבור רוב חברות השבבים הגדולות, בהן אנבידיה, קוואלקום, מארוול, ברודקום, AMD, וכן עבור ענקיות טכנולוגיה כמו אמזון, אפל ומיקרוסופט. אינטל, לעומתה, מייצרת שבבים רק עבור עסקיה, שנמצאים במגמת ירידה ומייצגים בעיקר את מכירותיה לשוק המחשבים האישיים.

מנהלי הביניים
מי עומד במוקד הקיצוצים? טאן כבר השמיע בשיחות סגורות ביקורת על תרבות ארגונית ביורוקרטית לא יעילה ועל שכבה עבה של מנהלי ביניים שתרומתם לחברה אינה גדולה, לדעתו. לפיכך, גם אם עדיין טרם פורסמו פרטים מדויקים לגבי תוכנית הקיצוצים, אלה יתמקדו במנהלים בדרגי הביניים בחברה, ובכלל זה בחטיבות הפיתוח והייצור, שכיום כבר פועלות בנפרד, אולם ההערכות הן כי גם עובדי אדמיניסטרציה רבים ייפגעו.
הביקורת של טאן על התרבות הארגונית באינטל היא רבת-שנים - ועבורו הכישלון של אינטל למזג את החברות שהיא רוכשת הוא סימן ברור לכך. את הכישלון הזה הוא ראה מקרוב כאחד המשקיעים בסטארט-אפ הבאנה לאבס, שנמכר לאינטל לפני שש שנים ב-2 מיליארד דולר. טאן ראה מבחוץ כיצד אינטל לא מצליחה לשלב את שבב ה-AI המבטיח של החברה הישראלית בפורטפוליו המוצרים האינטליים, ועד כמה פס הייצור שלה מתקשה להתגמש ולייצר שבבים של חברות אחרות, אפילו כאלה שנרכשו על ידיה.
גורלה של הבאנה לאבס היה בכי רע, מכיוון שאינטל לא הצליחה לעמוד ביעד המכירות של מעבדי גאודי שפיתחה בישראל, ולאחרונה אף הודיעה על דחייה נוספת בהשקת שבב בינה מלאכותית שיתחרה באנבידיה. אם זה לא מספיק, הרי שהמעמד העצמאי של החברה בוטל, הבאנה נטמעה באינטל ורוב שכבת הבכירים והמייסדים עזבה כדי להקים סטארט-אפ חדש בשם אלמנט לאבס.
ההערכה היא כי מנהלי הביניים וההנהלה הוותיקה השמרנית מפעילים לחץ נגד שינויים דרמטיים, כפי שההנהלה התנגדה גם למיזוג שמוביל טאן עם TSMC הטייוואנית לבניית מפעלים חדשים בארה"ב. טאן הוא המנכ"ל הראשון שהגיע מחוץ לאינטל - הוא לעולם לא הועסק בחברה, למעט היותו דירקטור חיצוני, לכן הוא איננו מחויב אליהם.

המהלך צפוי ללא ספק גם להשפיע על מרכז הפיתוח ועל מפעל הייצור בישראל, שמונים יחד 9,350 עובדים בלבד, שפל של יותר מעשור. בפעם האחרונה אינטל העסיקה כ-9,000 עובדים ב-2013. ב-2012 היא העסיקה 8,500 עובדים בלבד.
מאז רכשה אינטל חברות רבות, בהן מובילאיי, הבאנה לאבס, וגרנולייט, ורוב העובדים שנרכשו אז לא שרדו עד היום כעובדי החברה. אם ייושמו הפיטורים כמות שהם על המרכז הישראלי, הוא צפוי לקטון ל-7,500 עובדים לאחר פיטורי הפחתה של כ-1,800 עובדים, אולם ההערכה היא כי מספר המפוטרים יהיה נמוך יותר.
אוראל לוי, מייסד ומנהל השקעות ראשי בקרן ANEK Capital, סבור שמובילאיי תימכר כחלק מצעדי המנכ"ל החדש, אך לא בטווח המיידי. לדבריו, "לדעתי אינטל תמכור את מובילאיי לקראת סוף 2026, כי עד אז מובילאיי כבר תתחיל לצאת עם הפתרונות המשוכללים יותר שלה, וזה יכול להעלות את מחיר המניה ויהיה יותר קל למכור. כרגע אין לאינטל צורך מאזני למכור אותה".
טאן נחשב למנכ"ל אוהד למרכז הישראלי: הוא מכיר היטב את תעשיית השבבים המקומית כמנכ"ל חברת עיצוב השבבים קיידנס, אשר לה מרכז פיתוח בישראל, וכן מפעילות ההשקעות שלו כאיש קרן וולדן וכמשקיע פרטי לצידו של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ.
בין החברות הישראליות שבהן השקיע: פרוטאנטקס, בילדוטס ו-Vayar. טאן הפסיק את השקעותיו כאן לפני מספר שנים, אך הוא נחשב לידידותי למרכז הפיתוח של אינטל, על כן ההערכה היא שמרכזי הפיתוח והייצור בישראל ייפגעו מעט פחות מאשר בשאר העולם.
סיפק רמזים לכוונותיו
אינטל רגילה לנהל את מהלכי הקיצוצים שלה באמצעות הסכמי פרישה מוקדמת. בסוף השנה שעברה הצליחה להביא להסכמתם של כמה מאות עובדים לפרוש מרצון תמורת מענק של עד 19 משכורות, ואת השאר פיטרה בעצמה בחודש נובמבר. רבים מהעובדים בוחרים לפרוש בעצמם ולעבוד בחברות שבבים אחרות, הטובים שבהם מתקבלים לאנבידיה - וכאן בגלובס חשפנו בעבר כי באנבידיה עובדת הקבוצה הגדולה ביותר של עובדי אינטל לשעבר מבין חברות השבבים.
עם מינויו לתפקיד בחודש מרץ השנה סיפק טאן רמזים על המהלך שהוא מתכנן במכתב שכתב לעובדים: "אני אוהב את החברה הזו. היה לי קשה מאוד לראות אותה נאבקת. פשוט לא יכולתי להישאר מהצד, בידיעה שאני יכול לעזור לשנות את המצב. אני גם מכיר לחלוטין בכך שזה לא יהיה קל. עברתם תקופה קשה למדי במשך זמן רב באינטל. נשארנו מאחור בחדשנות. כתוצאה מכך, היינו איטיים מדי להסתגל ולענות על הצרכים שלכם. מגיע לכם יותר טוב, ואנחנו צריכים להשתפר. ואנחנו נשתפר", אמר, והזכיר כי הוא מצפה למשוב ישיר וכן מהעובדים ולתהליך חשיבה מחודשת על ההתנהלות מול לקוחות החברה.
עם כניסתו לתפקיד ערך גם מספר שינויים בדירקטוריון החברה, לפחות לא באופן רשמי. ביוזמתו, הוחלפו מספר חברים בדירקטוריון, שזכה לאחרונה לביקורת על כך שהוא מנותק מתעשיית השבבים וממוקד יתר על המידה בגיוון, הכלה ושוויון.
בין הדירקטורים שעזבו: מנכ"ל מדטרוניק לשעבר, עומאר אישרק, ששימש גם כיו"ר החברה עד ינואר 2023 ומאז ועד מרץ השנה נותר כדירקטור; ריסה לאוויצו-מוריי, פרופ' לתחום בריאות הציבור מאוניברסיטת פנסלבניה וטסו-ג'יי קינג ליו, ראש הפקולטה להנדסה בברקלי. טאן אמנם איננו ממנה דירקטורים, אך יש להניח שהיה בסוד העניינים. ואכן, במקומם הצטרפו לדירקטוריון אריק מיוריס, מנכ"ל מכונות ייצור השבבים לשעבר ב-ASML וסטיב סנג'י, מנכ"ל חברת השבבים מיקרוצ'יפ.