גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל אינטל החדש מוביל קיצוץ חסר תקדים, מאות עובדים בישראל בסכנה

קצת יותר מחודש חלף מאז שנכנס ליפ-בו טאן לתפקיד מנכ"ל אינטל, וכעת יוצא לדרך גל הפיטורים הגדול בתולדות חברת השבבים - 21 אלף עובדים ברחבי העולם ● למרות שמרכז הפיתוח של החברה בישראל צפוי להיפגע פחות מאשר במדינות אחרות, היקף הקיצוצים יהיה נרחב גם בו ● ומה לגבי עתידה של מובילאיי?

מטה אינטל / צילום: Shutterstock
מטה אינטל / צילום: Shutterstock

אינטל צפויה להודיע מחר (ה') על סיבוב קיצוצים נוסף, שיפחית 20% מכוח האדם בחברה הגדולה - שארית של אימפריית ייצור שבבים למחשבים אישיים. זאת לאחר שירדה מגדולתה, כיוון שלא הצליחה להשתלב במהפכות טכנולגיות חדשות יותר, כמו הטלפון הנייד והבינה המלאכותית. זהו אולי המהלך הדרמטי ביותר של המנכ"ל הטרי והדירקטור לשעבר, ליפ-בו טאן, שרמז על כך עם כניסתו לתפקיד.

ראיון | שלו חוליו: "אם הייתה נשמעת אזעקה על כל מתקפת סייבר, הציבור היה מבין איפה אנחנו חיים"
לא רק אנבידיה: האם לאחר הירידות החדות נוצרה הזדמנות במניות השבבים?

טאן שימש במשך שנתיים כדירקטור עד שעזב את התפקיד בסערה באוגוסט שעבר לאחר חילוקי דעות עם המנכ"ל לשעבר, פט גלסינגר. על פי רויטרס, חילוקי הדעות נסובו סביב נושא הפיטורין והשינוי הארגוני באינטל. תהליך הפיטורים והקיצוצים שאושר היה קטן מדי לטעמו של טאן, וכלל 15% מכלל עובדי החברה, או 17 אלף עובדים. גלסינגר, המנכ"ל שפוטר בסופו של דבר בדצמבר האחרון, נחשב לקידום פנימי בחברה - וכתוצאה מכך הוא חשש לבצע מהלכים דרמטיים כמו קיצוצים עמוקים יותר או פיצול בין חטיבות, מהלך שהמשקיעים לוחצים לו כבר זמן רב.

מגשים את התוכנית

כעת, כשהוא על כס המנכ"ל, יכול טאן להגשים את תוכניתו, שהייתה צפויה מן ההתחלה, ותכלול הפעם 21 אלף איש, לפי ההערכה, כ-20% מכלל העובדים. אלא שגם לאחר המהלך הכואב תיוותר אינטל חברה גדולה, ודאי ביחס לחברות השבבים המתחרות, עם 87 אלף עובדים. ערב גל הפיטורים הראשון עמדה מצבת כוח האדם של החברה על 124,800 איש. לשם השוואה, אנבידיה מעסיקה 36 אלף עובדים בלבד, ברודקום מעסיקה כ-37 אלף, ו-AMD כ-26,000 עובדים.

עם זאת, אינטל היא חברה יצרנית, כך שהיא מעסיקה יותר עובדים מאשר חברות פיתוח חסרות מפעלים. לפיכך, יש להשוות את מספר העובדים של אינטל לזה של יצרנית השבבים TSMC הטיוואנית, שהעסיקה נכון לפברואר האחרון 76,500 עובדים, מעט יותר ממחצית העובדים של אינטל. אלא שהחברה הטייוואנית מעט יותר עסוקה מאינטל: היא מייצרת שבבים עבור רוב חברות השבבים הגדולות, בהן אנבידיה, קוואלקום, מארוול, ברודקום, AMD, וכן עבור ענקיות טכנולוגיה כמו אמזון, אפל ומיקרוסופט. אינטל, לעומתה, מייצרת שבבים רק עבור עסקיה, שנמצאים במגמת ירידה ומייצגים בעיקר את מכירותיה לשוק המחשבים האישיים.

מנהלי הביניים

מי עומד במוקד הקיצוצים? טאן כבר השמיע בשיחות סגורות ביקורת על תרבות ארגונית ביורוקרטית לא יעילה ועל שכבה עבה של מנהלי ביניים שתרומתם לחברה אינה גדולה, לדעתו. לפיכך, גם אם עדיין טרם פורסמו פרטים מדויקים לגבי תוכנית הקיצוצים, אלה יתמקדו במנהלים בדרגי הביניים בחברה, ובכלל זה בחטיבות הפיתוח והייצור, שכיום כבר פועלות בנפרד, אולם ההערכות הן כי גם עובדי אדמיניסטרציה רבים ייפגעו.

הביקורת של טאן על התרבות הארגונית באינטל היא רבת-שנים - ועבורו הכישלון של אינטל למזג את החברות שהיא רוכשת הוא סימן ברור לכך. את הכישלון הזה הוא ראה מקרוב כאחד המשקיעים בסטארט-אפ הבאנה לאבס, שנמכר לאינטל לפני שש שנים ב-2 מיליארד דולר. טאן ראה מבחוץ כיצד אינטל לא מצליחה לשלב את שבב ה-AI המבטיח של החברה הישראלית בפורטפוליו המוצרים האינטליים, ועד כמה פס הייצור שלה מתקשה להתגמש ולייצר שבבים של חברות אחרות, אפילו כאלה שנרכשו על ידיה.

גורלה של הבאנה לאבס היה בכי רע, מכיוון שאינטל לא הצליחה לעמוד ביעד המכירות של מעבדי גאודי שפיתחה בישראל, ולאחרונה אף הודיעה על דחייה נוספת בהשקת שבב בינה מלאכותית שיתחרה באנבידיה. אם זה לא מספיק, הרי שהמעמד העצמאי של החברה בוטל, הבאנה נטמעה באינטל ורוב שכבת הבכירים והמייסדים עזבה כדי להקים סטארט-אפ חדש בשם אלמנט לאבס.

ההערכה היא כי מנהלי הביניים וההנהלה הוותיקה השמרנית מפעילים לחץ נגד שינויים דרמטיים, כפי שההנהלה התנגדה גם למיזוג שמוביל טאן עם TSMC הטייוואנית לבניית מפעלים חדשים בארה"ב. טאן הוא המנכ"ל הראשון שהגיע מחוץ לאינטל - הוא לעולם לא הועסק בחברה, למעט היותו דירקטור חיצוני, לכן הוא איננו מחויב אליהם.

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, Business Wire

המהלך צפוי ללא ספק גם להשפיע על מרכז הפיתוח ועל מפעל הייצור בישראל, שמונים יחד 9,350 עובדים בלבד, שפל של יותר מעשור. בפעם האחרונה אינטל העסיקה כ-9,000 עובדים ב-2013. ב-2012 היא העסיקה 8,500 עובדים בלבד.

מאז רכשה אינטל חברות רבות, בהן מובילאיי, הבאנה לאבס, וגרנולייט, ורוב העובדים שנרכשו אז לא שרדו עד היום כעובדי החברה. אם ייושמו הפיטורים כמות שהם על המרכז הישראלי, הוא צפוי לקטון ל-7,500 עובדים לאחר פיטורי הפחתה של כ-1,800 עובדים, אולם ההערכה היא כי מספר המפוטרים יהיה נמוך יותר.

אוראל לוי, מייסד ומנהל השקעות ראשי בקרן ANEK Capital, סבור שמובילאיי תימכר כחלק מצעדי המנכ"ל החדש, אך לא בטווח המיידי. לדבריו, "לדעתי אינטל תמכור את מובילאיי לקראת סוף 2026, כי עד אז מובילאיי כבר תתחיל לצאת עם הפתרונות המשוכללים יותר שלה, וזה יכול להעלות את מחיר המניה ויהיה יותר קל למכור. כרגע אין לאינטל צורך מאזני למכור אותה".

טאן נחשב למנכ"ל אוהד למרכז הישראלי: הוא מכיר היטב את תעשיית השבבים המקומית כמנכ"ל חברת עיצוב השבבים קיידנס, אשר לה מרכז פיתוח בישראל, וכן מפעילות ההשקעות שלו כאיש קרן וולדן וכמשקיע פרטי לצידו של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ.

בין החברות הישראליות שבהן השקיע: פרוטאנטקס, בילדוטס ו-Vayar. טאן הפסיק את השקעותיו כאן לפני מספר שנים, אך הוא נחשב לידידותי למרכז הפיתוח של אינטל, על כן ההערכה היא שמרכזי הפיתוח והייצור בישראל ייפגעו מעט פחות מאשר בשאר העולם.

סיפק רמזים לכוונותיו

אינטל רגילה לנהל את מהלכי הקיצוצים שלה באמצעות הסכמי פרישה מוקדמת. בסוף השנה שעברה הצליחה להביא להסכמתם של כמה מאות עובדים לפרוש מרצון תמורת מענק של עד 19 משכורות, ואת השאר פיטרה בעצמה בחודש נובמבר. רבים מהעובדים בוחרים לפרוש בעצמם ולעבוד בחברות שבבים אחרות, הטובים שבהם מתקבלים לאנבידיה - וכאן בגלובס חשפנו בעבר כי באנבידיה עובדת הקבוצה הגדולה ביותר של עובדי אינטל לשעבר מבין חברות השבבים.

עם מינויו לתפקיד בחודש מרץ השנה סיפק טאן רמזים על המהלך שהוא מתכנן במכתב שכתב לעובדים: "אני אוהב את החברה הזו. היה לי קשה מאוד לראות אותה נאבקת. פשוט לא יכולתי להישאר מהצד, בידיעה שאני יכול לעזור לשנות את המצב. אני גם מכיר לחלוטין בכך שזה לא יהיה קל. עברתם תקופה קשה למדי במשך זמן רב באינטל. נשארנו מאחור בחדשנות. כתוצאה מכך, היינו איטיים מדי להסתגל ולענות על הצרכים שלכם. מגיע לכם יותר טוב, ואנחנו צריכים להשתפר. ואנחנו נשתפר", אמר, והזכיר כי הוא מצפה למשוב ישיר וכן מהעובדים ולתהליך חשיבה מחודשת על ההתנהלות מול לקוחות החברה.

עם כניסתו לתפקיד ערך גם מספר שינויים בדירקטוריון החברה, לפחות לא באופן רשמי. ביוזמתו, הוחלפו מספר חברים בדירקטוריון, שזכה לאחרונה לביקורת על כך שהוא מנותק מתעשיית השבבים וממוקד יתר על המידה בגיוון, הכלה ושוויון.

בין הדירקטורים שעזבו: מנכ"ל מדטרוניק לשעבר, עומאר אישרק, ששימש גם כיו"ר החברה עד ינואר 2023 ומאז ועד מרץ השנה נותר כדירקטור; ריסה לאוויצו-מוריי, פרופ' לתחום בריאות הציבור מאוניברסיטת פנסלבניה וטסו-ג'יי קינג ליו, ראש הפקולטה להנדסה בברקלי. טאן אמנם איננו ממנה דירקטורים, אך יש להניח שהיה בסוד העניינים. ואכן, במקומם הצטרפו לדירקטוריון אריק מיוריס, מנכ"ל מכונות ייצור השבבים לשעבר ב-ASML וסטיב סנג'י, מנכ"ל חברת השבבים מיקרוצ'יפ.

עוד כתבות

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של Ynet נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות - וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה שזיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם