גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל אינטל החדש מוביל קיצוץ חסר תקדים, מאות עובדים בישראל בסכנה

קצת יותר מחודש חלף מאז שנכנס ליפ-בו טאן לתפקיד מנכ"ל אינטל, וכעת יוצא לדרך גל הפיטורים הגדול בתולדות חברת השבבים - 21 אלף עובדים ברחבי העולם ● למרות שמרכז הפיתוח של החברה בישראל צפוי להיפגע פחות מאשר במדינות אחרות, היקף הקיצוצים יהיה נרחב גם בו ● ומה לגבי עתידה של מובילאיי?

מטה אינטל / צילום: Shutterstock
מטה אינטל / צילום: Shutterstock

אינטל צפויה להודיע מחר (ה') על סיבוב קיצוצים נוסף, שיפחית 20% מכוח האדם בחברה הגדולה - שארית של אימפריית ייצור שבבים למחשבים אישיים. זאת לאחר שירדה מגדולתה, כיוון שלא הצליחה להשתלב במהפכות טכנולגיות חדשות יותר, כמו הטלפון הנייד והבינה המלאכותית. זהו אולי המהלך הדרמטי ביותר של המנכ"ל הטרי והדירקטור לשעבר, ליפ-בו טאן, שרמז על כך עם כניסתו לתפקיד.

ראיון | שלו חוליו: "אם הייתה נשמעת אזעקה על כל מתקפת סייבר, הציבור היה מבין איפה אנחנו חיים"
לא רק אנבידיה: האם לאחר הירידות החדות נוצרה הזדמנות במניות השבבים?

טאן שימש במשך שנתיים כדירקטור עד שעזב את התפקיד בסערה באוגוסט שעבר לאחר חילוקי דעות עם המנכ"ל לשעבר, פט גלסינגר. על פי רויטרס, חילוקי הדעות נסובו סביב נושא הפיטורין והשינוי הארגוני באינטל. תהליך הפיטורים והקיצוצים שאושר היה קטן מדי לטעמו של טאן, וכלל 15% מכלל עובדי החברה, או 17 אלף עובדים. גלסינגר, המנכ"ל שפוטר בסופו של דבר בדצמבר האחרון, נחשב לקידום פנימי בחברה - וכתוצאה מכך הוא חשש לבצע מהלכים דרמטיים כמו קיצוצים עמוקים יותר או פיצול בין חטיבות, מהלך שהמשקיעים לוחצים לו כבר זמן רב.

מגשים את התוכנית

כעת, כשהוא על כס המנכ"ל, יכול טאן להגשים את תוכניתו, שהייתה צפויה מן ההתחלה, ותכלול הפעם 21 אלף איש, לפי ההערכה, כ-20% מכלל העובדים. אלא שגם לאחר המהלך הכואב תיוותר אינטל חברה גדולה, ודאי ביחס לחברות השבבים המתחרות, עם 87 אלף עובדים. ערב גל הפיטורים הראשון עמדה מצבת כוח האדם של החברה על 124,800 איש. לשם השוואה, אנבידיה מעסיקה 36 אלף עובדים בלבד, ברודקום מעסיקה כ-37 אלף, ו-AMD כ-26,000 עובדים.

עם זאת, אינטל היא חברה יצרנית, כך שהיא מעסיקה יותר עובדים מאשר חברות פיתוח חסרות מפעלים. לפיכך, יש להשוות את מספר העובדים של אינטל לזה של יצרנית השבבים TSMC הטיוואנית, שהעסיקה נכון לפברואר האחרון 76,500 עובדים, מעט יותר ממחצית העובדים של אינטל. אלא שהחברה הטייוואנית מעט יותר עסוקה מאינטל: היא מייצרת שבבים עבור רוב חברות השבבים הגדולות, בהן אנבידיה, קוואלקום, מארוול, ברודקום, AMD, וכן עבור ענקיות טכנולוגיה כמו אמזון, אפל ומיקרוסופט. אינטל, לעומתה, מייצרת שבבים רק עבור עסקיה, שנמצאים במגמת ירידה ומייצגים בעיקר את מכירותיה לשוק המחשבים האישיים.

מנהלי הביניים

מי עומד במוקד הקיצוצים? טאן כבר השמיע בשיחות סגורות ביקורת על תרבות ארגונית ביורוקרטית לא יעילה ועל שכבה עבה של מנהלי ביניים שתרומתם לחברה אינה גדולה, לדעתו. לפיכך, גם אם עדיין טרם פורסמו פרטים מדויקים לגבי תוכנית הקיצוצים, אלה יתמקדו במנהלים בדרגי הביניים בחברה, ובכלל זה בחטיבות הפיתוח והייצור, שכיום כבר פועלות בנפרד, אולם ההערכות הן כי גם עובדי אדמיניסטרציה רבים ייפגעו.

הביקורת של טאן על התרבות הארגונית באינטל היא רבת-שנים - ועבורו הכישלון של אינטל למזג את החברות שהיא רוכשת הוא סימן ברור לכך. את הכישלון הזה הוא ראה מקרוב כאחד המשקיעים בסטארט-אפ הבאנה לאבס, שנמכר לאינטל לפני שש שנים ב-2 מיליארד דולר. טאן ראה מבחוץ כיצד אינטל לא מצליחה לשלב את שבב ה-AI המבטיח של החברה הישראלית בפורטפוליו המוצרים האינטליים, ועד כמה פס הייצור שלה מתקשה להתגמש ולייצר שבבים של חברות אחרות, אפילו כאלה שנרכשו על ידיה.

גורלה של הבאנה לאבס היה בכי רע, מכיוון שאינטל לא הצליחה לעמוד ביעד המכירות של מעבדי גאודי שפיתחה בישראל, ולאחרונה אף הודיעה על דחייה נוספת בהשקת שבב בינה מלאכותית שיתחרה באנבידיה. אם זה לא מספיק, הרי שהמעמד העצמאי של החברה בוטל, הבאנה נטמעה באינטל ורוב שכבת הבכירים והמייסדים עזבה כדי להקים סטארט-אפ חדש בשם אלמנט לאבס.

ההערכה היא כי מנהלי הביניים וההנהלה הוותיקה השמרנית מפעילים לחץ נגד שינויים דרמטיים, כפי שההנהלה התנגדה גם למיזוג שמוביל טאן עם TSMC הטייוואנית לבניית מפעלים חדשים בארה"ב. טאן הוא המנכ"ל הראשון שהגיע מחוץ לאינטל - הוא לעולם לא הועסק בחברה, למעט היותו דירקטור חיצוני, לכן הוא איננו מחויב אליהם.

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, Business Wire

המהלך צפוי ללא ספק גם להשפיע על מרכז הפיתוח ועל מפעל הייצור בישראל, שמונים יחד 9,350 עובדים בלבד, שפל של יותר מעשור. בפעם האחרונה אינטל העסיקה כ-9,000 עובדים ב-2013. ב-2012 היא העסיקה 8,500 עובדים בלבד.

מאז רכשה אינטל חברות רבות, בהן מובילאיי, הבאנה לאבס, וגרנולייט, ורוב העובדים שנרכשו אז לא שרדו עד היום כעובדי החברה. אם ייושמו הפיטורים כמות שהם על המרכז הישראלי, הוא צפוי לקטון ל-7,500 עובדים לאחר פיטורי הפחתה של כ-1,800 עובדים, אולם ההערכה היא כי מספר המפוטרים יהיה נמוך יותר.

אוראל לוי, מייסד ומנהל השקעות ראשי בקרן ANEK Capital, סבור שמובילאיי תימכר כחלק מצעדי המנכ"ל החדש, אך לא בטווח המיידי. לדבריו, "לדעתי אינטל תמכור את מובילאיי לקראת סוף 2026, כי עד אז מובילאיי כבר תתחיל לצאת עם הפתרונות המשוכללים יותר שלה, וזה יכול להעלות את מחיר המניה ויהיה יותר קל למכור. כרגע אין לאינטל צורך מאזני למכור אותה".

טאן נחשב למנכ"ל אוהד למרכז הישראלי: הוא מכיר היטב את תעשיית השבבים המקומית כמנכ"ל חברת עיצוב השבבים קיידנס, אשר לה מרכז פיתוח בישראל, וכן מפעילות ההשקעות שלו כאיש קרן וולדן וכמשקיע פרטי לצידו של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ.

בין החברות הישראליות שבהן השקיע: פרוטאנטקס, בילדוטס ו-Vayar. טאן הפסיק את השקעותיו כאן לפני מספר שנים, אך הוא נחשב לידידותי למרכז הפיתוח של אינטל, על כן ההערכה היא שמרכזי הפיתוח והייצור בישראל ייפגעו מעט פחות מאשר בשאר העולם.

סיפק רמזים לכוונותיו

אינטל רגילה לנהל את מהלכי הקיצוצים שלה באמצעות הסכמי פרישה מוקדמת. בסוף השנה שעברה הצליחה להביא להסכמתם של כמה מאות עובדים לפרוש מרצון תמורת מענק של עד 19 משכורות, ואת השאר פיטרה בעצמה בחודש נובמבר. רבים מהעובדים בוחרים לפרוש בעצמם ולעבוד בחברות שבבים אחרות, הטובים שבהם מתקבלים לאנבידיה - וכאן בגלובס חשפנו בעבר כי באנבידיה עובדת הקבוצה הגדולה ביותר של עובדי אינטל לשעבר מבין חברות השבבים.

עם מינויו לתפקיד בחודש מרץ השנה סיפק טאן רמזים על המהלך שהוא מתכנן במכתב שכתב לעובדים: "אני אוהב את החברה הזו. היה לי קשה מאוד לראות אותה נאבקת. פשוט לא יכולתי להישאר מהצד, בידיעה שאני יכול לעזור לשנות את המצב. אני גם מכיר לחלוטין בכך שזה לא יהיה קל. עברתם תקופה קשה למדי במשך זמן רב באינטל. נשארנו מאחור בחדשנות. כתוצאה מכך, היינו איטיים מדי להסתגל ולענות על הצרכים שלכם. מגיע לכם יותר טוב, ואנחנו צריכים להשתפר. ואנחנו נשתפר", אמר, והזכיר כי הוא מצפה למשוב ישיר וכן מהעובדים ולתהליך חשיבה מחודשת על ההתנהלות מול לקוחות החברה.

עם כניסתו לתפקיד ערך גם מספר שינויים בדירקטוריון החברה, לפחות לא באופן רשמי. ביוזמתו, הוחלפו מספר חברים בדירקטוריון, שזכה לאחרונה לביקורת על כך שהוא מנותק מתעשיית השבבים וממוקד יתר על המידה בגיוון, הכלה ושוויון.

בין הדירקטורים שעזבו: מנכ"ל מדטרוניק לשעבר, עומאר אישרק, ששימש גם כיו"ר החברה עד ינואר 2023 ומאז ועד מרץ השנה נותר כדירקטור; ריסה לאוויצו-מוריי, פרופ' לתחום בריאות הציבור מאוניברסיטת פנסלבניה וטסו-ג'יי קינג ליו, ראש הפקולטה להנדסה בברקלי. טאן אמנם איננו ממנה דירקטורים, אך יש להניח שהיה בסוד העניינים. ואכן, במקומם הצטרפו לדירקטוריון אריק מיוריס, מנכ"ל מכונות ייצור השבבים לשעבר ב-ASML וסטיב סנג'י, מנכ"ל חברת השבבים מיקרוצ'יפ.

עוד כתבות

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"הלכנו להיהרג": מוקד המחאות החדש באיראן, ירי על מפגינים - ואינטרנט שהוחשך

זעקת הגולים האיראנים בז'נווה מול "השטיח האדום" של המשטר ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● בכיר איראני לאל-ג'זירה: "יישום האיומים האחרונים של חמינאי נגד ארה"ב מוכן ברמה המבצעית ונמצא בהישג יד ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה