גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדע בשירות ההשמדה: איך היטלר שאל רעיונות מגדולי המדענים של זמנו

השמדת היהודים לא הייתה יכולה להתחיל בלי מלחמה כללית, שהסירה את העכבות וקילפה את ציפוי האנושיות ● זה קרה 25 שנה לפני השואה, במלחמת האזרחים הרוסית ● היטלר שלל את הפוגרומים. הוא תיאר את שאלת היהודים כ"עניין של בריאות הציבור", הדורש טיפול תעשייתי

פרעות ביהודי חודורקוב, אוקראינה / צילום: האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית
פרעות ביהודי חודורקוב, אוקראינה / צילום: האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית

פוגרומים ומעשי רצח נגד יהודים היו לחם חוקה של אירופה עוד מימי הביניים. כמובן, העולם העתיק חווה טבח המוני של יהודים עוד במאה הראשונה. אבל מעשי הרצח של הזמן ההוא היו קשורים בעיקר בשכנות רעה. הנופך התיאולוגי הצטרף אל רדיפת היהודים רק בעיצומו של העידן הנוצרי, ולימים נוסף לו גם הנופך האידיאולוגי והמדעי.

פרשנות | כל מאבקי טראמפ: נגיד הבנק המרכזי עומד כעת במוקד ההדחה של הנשיא
כותרות העיתונים | התרגיל הצבאי ההיסטורי שנערך בגבול ישראל

רצח המוני של יהודים נעשה בן לוויה של מלחמות ושל מהפכות. ערפל הקרב, או ההכנות לקרב, סיפקו רקע נוח, ופטרו את הרוצחים מהגבלות ומעכבות. החל מן המאה ה־17, אוקראינה הפכה לשדה הקטל העיקרי של היהודים. הם חזרו ונשחטו בהמוניהם, מאה אחר מאה.

מלחמת האזרחים הרוסית (1921־1918) העניקה בפעם הראשונה הזדמנות להשמדה מאורגנת של יהודים. המשמידים היו צבאות נודדים של ימין ושל שמאל, של מלוכנים ושל רפובליקאים, של אנרכיסטים ושל ניהיליסטים. בפעם הראשונה, ההשמדה לא הייתה ספונטנית. באחד המקרים ניתן לה אפילו תוקף של מצע מפלגתי, ולמרבה החלחלה המפלגה האמורה לא הייתה בעלת אופי נאצי. היא יצאה מחלציו של הליברליזם הרוסי, והיו בה אפילו יהודים.

הבקטריולוג הגרמני רוברט קוך. גילה את גורמי השחפת והכולרה / צילום: Reuters, Wellcome Library, London

מה אם כן קרה? התפרקות כללית קרתה. העולם שמסביב חישב להתמוטט. פטריוטים רוסיים גמרו אומר להציל את המולדת ויהי מה. הצבאות שלחמו בשמם ומטעמם שחטו יהודים בריש גלי. המפלגה סירבה להורות להם להפסיק. והם המשיכו, כמעט עד הרגע האחרון של התנגדותם לקומוניסטים.

'הלבנים' המובסים גלו לחלקים אחרים של אירופה ולאמריקה. גרמניה הייתה מחוז חפצם של רבים. הם נשאו לשם את שנאתם הרצחנית ליהודים. אנחנו יודעים שסוכנים של 'הלבנים' התוודעו להיטלר במינכן בתחילת שנות ה־20. היתכן שמהם הוא שאל את 'הפתרון הסופי'? היסטוריונים מתייחסים אל התיאוריה הזו בספק, אפילו בביטול. אבל סביר שאנטישמים העניקו השראה אלה לאלה.

"אנחנו נבריא לאחר שנחסל את היהודי"

מתי גמלה ההחלטה במוחו של היטלר להעמיד את השמדתם הפיזית של היהודים במרכז מצעו? אין לנו כמובן ידיעה ודאית, מחוץ לזה שהוא הקדים לתאר את השאלה היהודית כ"עניין של בריאות הציבור". הוא אגב שלל פוגרומים, שהיו שקולים בעיניו כנגד טיפול קמעונאי בבעיה שחייבה טיפול תעשייתי.

באחת מ'שיחות השולחן' שלו הוא הוא השווה את עצמו עם רוברט קוך, המדען הגרמני שהיה ממייסדי הבקטריולוגיה, וגילה את גורמי השחפת, הכולרה והגחלת. "הוא גילה את החיידקים, והוביל את מדע הרפואה אל נתיבים חדשים", אמר היטלר למסובים. "אני גיליתי שהיהודים הם החיידק והגורם של כל ריקבון חברתי", הוא אמר. "אין ספור מחלות נובעות מחיידק אחד ויחיד: היהודי! אנחנו נבריא לאחר שנחסלו".

התאריך המופיע על מונולוג החיידק מעורר חלחלה מיוחדת: 19 ביולי 1941, חודש ופחות לאחר פלישת היטלר לברית המועצות. בימים ההם התחילה 'שואת הקליעים', זו שבה הועמדו בערך מיליון וחצי יהודים ליד שוחות, ונורו למוות, במשך שנתיים, באוקראינה, בבלארוס של ימינו ובמדינות הבלטיות. היטלר חזר על מוטיב החיידק חודש ופחות לאחר ועידת ואנזה, שבה עובדו פרטי הפתרון הסופי של השאלה היהודית, בינואר 1942.

בשליש הראשון של המאה ה־20, עצם הניסיון לטפל בבעיות חברתיות באמצעים רפואיים לא היה מונופול של פשיסטים. 'השבחה ביולוגית' של המין האנושי ('איגניקה') הייתה גם נחלתם של דמוקרטים, של ליברלים ואפילו של אנשי שמאל. היא נידונה ברצינות בממשלות, בבתי חולים ובאקדמיה. מטאפורות רפואיות היו שזורות בוויכוח הפוליטי. איתמר בן אב"י סיפר בזכרונותיו על שיחה עם ז'בוטינסקי, כנראה ב־1928. ראש בית"ר אמר לו, "הבעיה הערבית היא, לדעתי, מחלה בבשרנו, וצריך שנתייחס אליה בדרך רפואית - הרחקת המחלה". למה התכוון ז'בוטינסקי? בוודאי לא להשמדה. הוא הרי האיש שכתב באותה השנה את השיר 'שמאל הירדן', שבו הופיעו השורות "שם ירווה לו משפע, מעושר/ בן ערב, בן נצרת ובני!".

ז'בוטינסקי היה ליברל והומניסט, וינק מטרקליני התרבות האירופית. אבל עצם השימוש שהוא עשה בלשון הרפואית הדוחה הזו לתיאור של ציבור אתני מזכירה לנו מה מושחתת הייתה הרטוריקה הפוליטית באירופה.

נאציזם, פשיזם ואנטישמיות

הלאומנות המודרנית עיבדה לצרכים פוליטיים את תורת האבולוציה של דרווין, בייחוד את רעיון הבררה הטבעית, המנחילה כביכול שליטה לחזקים והכחדה לחלשים. כיוצא בזה, המדע הממשי של רוברט קוך הנ"ל העניק כלים לא־מכוונים ללאומנות הגרמנית. "אני קוך!", הכריז היטלר כאשר גייסותיו דהרו מזרחה, והוא גמר אומר להרוס את 'החיידקים', היהודי וגם הסלאבי.

לפנינו עדויות ברורות, שהאובססיה הביולוגית של היטלר הייתה רבת שנים. אבל היא לא הבשילה אלא לאחר שהתחיל הפרק המופקר ביותר בתולדות הרפתקאותיו. ב־1941 הוא השיל את כל העכבות, והתכחש לכל חוקי המלחמה. מכאן ואילך היה ברור בהחלט, כי הוא מוכן ומזומן להתחיל לממש את הפנטזיות של צעירותו.

בלי מלחמה כללית לא הייתה שואה. רק קריסת העולם איפשרה אותה. לא הספיקה פתיחת 'שערי הגיהינום'. היה צורך לעבור בהם, ולהתבונן פנימה כדי לתכנן את תעשיית ההשמדה.

איך היינו בוחנים את היטלר אילו השיגה אותו יד המתנקש בנובמבר 1939, כאשר פצצה רבת עוצמה הונחה מתחת לבמה שעליה נאם במינכן, אבל התפוצצה רק לאחר שעזב? ובכן, הנאציזם היה נאציזם גם בלי הפתרון הסופי של השאלה היהודית. הוא היה כזה עוד לפני 1941, ולפני 1939. הוא לקה בכל המומים שאנחנו מייחסים לו עוד לפני שנפתחה ההשמדה.

האם אפשר להעלות על הדעת נאציזם לא־אנטישמי? לא. אנטישמיות קיצונית הייתה הכרחית לחלוטין להגדרה העצמית של הנאציזם.

הפשיזם האיטלקי, לעומת זאת, לא היה אנטישמי ב־15 השנה הראשונות של שלטונו. למען האמת היו בו אפילו מרכיבים פילושמיים. הרב הראשי של יהודי איטליה נשא כרטיס חבר של המפלגה הפשיסטית. יהודים תרמו למפלגה ותמכו בה בפומבי. מוסוליני אימץ חקיקה אנטישמית רק ערב המלחמה, כדי לרצות את היטלר. גם כך, איטליה הפשיסטית לא גירשה יהודים למחנות השמדה.

אבל איטליה הפשיסטית הייתה מקור השראה מרכזי של היטלר. הא למד ממנה איך להגיע לשלטון ולהחזיק בו. לשון אחר: פשיזם בלי אנטישמיות הוא שסלל את דרכו של פשיזם עם אנטישמיות אל השלטון ואל רצח העם. ממילא, פשיזם הוא האויב.

לפנים, זה היה מובן מאליו. נראה שזה פחות מובן מאליו כאשר אחדים שוחרים את חברתם הפוליטית של אנשים, היונקים לפחות חלק מהשראתם מן הפשיזם האירופי. דו־קיום עם פשיזם היה תעתוע דמיון לפני 90 שנה. התעתוע מוסיף לתעתע.

עוד כתבות

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה שהדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט המחוזי בנוף הגליל קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב; אנלייט מזנקת, מניות חברות האופנה נופלות

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2% ● אלביט מטפסת בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● אחרי טלטלת ה-AI בשבוע שעבר, הבורסה בניו יורק חוזרת מחופשה לשבוע מסחר מקוצר - והחוזים העתידיים אדומים ● המשקיעים יעקבו אחר השיחות בין ארה"ב ואיראן בג'נבה ● וגם: באופנהיימר מאמינים שהתנודתיות בוול סטריט מייצרת הזדמנויות חדשות

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי מאיים על טראמפ: נושאת מטוסים? נוכל להטביע

וויטקוף וקושנר ייפגשו היום בזנ'ווה עם נציגים איראניים, בניסיון אחרון להגיע להסכם שיימנע מלחמה ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה