גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ מאשים את זלנסקי בעיכוב שיחות השלום של אוקראינה

לאחר שנשיא אוקראינה מתח ביקורת על תוכנית השלום שהוצעה ע"י טראמפ, גורמים רשמיים בארה"ב מאיימים שוב לעזוב את המו"מ ● רוב האנליסטים טוענים כי תנאי העסקה הנוכחיים טובים בהרבה עבור רוסיה מאשר עבור אוקראינה

דונלד טראמפ לצד וולודימיר זלנסקי בפגישה בבית הלבן שהתפוצצה בסוף פברואר / צילום: ap, Mystyslav Chernov
דונלד טראמפ לצד וולודימיר זלנסקי בפגישה בבית הלבן שהתפוצצה בסוף פברואר / צילום: ap, Mystyslav Chernov

המגעים בלונדון לסיום המלחמה באוקראינה תקועים, ותסכולו של הנשיא טראמפ הולך וגובר. הוא מאשים את נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בכך שאינו מקבל את תוכנית השלום האמריקאית.

כותרות העיתונים בעולם | הקואליציה בספרד עשויה להתפרק על רקע עסקה עם חברה ישראלית
הנשק החדש שגרמניה נותנת לאוקראינה: טילים סובייטיים
הבית (הלבן) תמיד זוכה? איך יסתיים ההימור של טראמפ על מלחמת סחר

פגישה ביום רביעי שהתקיימה בלונדון, והוגדרה כרגע מכריע בשיחות, נכשלה לאחר ששר החוץ מרקו רוביו והשליח המיוחד של ארה"ב סטיב ויטקוף ביטלו בפתאומיות את התוכניות להשתתף. הם עשו זאת בעקבות דחייתו של זלנסקי את ההצעה האמריקאית להסכם שלום, לפיה וושינגטון תכיר באופן חוקי בריבונות הרוסית על חצי האי קרים, אותו כבשה רוסיה בשנת 2014.

טראמפ מתח ביקורת על זלנסקי על הדברים שאמר, והצביע על כך שאוקראינה עצמה לא התבקשה להכיר בקרים כרוסית. "אמירות משלהבות כמו של זלנסקי הן אלה המקשות כל כך להגיע להסכמים על סיום המלחמה הזו", כתב נשיא ארה"ב ברשתות החברתיות, והוסיף כי על המנהיג האוקראיני לבחור כעת בשלום, או להסתכן באובדנה של כל ארצו בתוך שלוש שנים.

בערב יום רביעי, זלנסקי אמר בהודעת מדיה חברתית כי אוקראינה תפעל בהתאם לחוקתה, והביע תקווה להבנה ולתמיכה מבעלי ברית.

"הרגשות סערו היום. אבל טוב שחמש מדינות נפגשו כדי לקרב את השלום", הוא כתב. "הצד האמריקאי שיתף את החזון שלו. אוקראינה ואירופים אחרים הציגו את עמדותיהם. ואנחנו מקווים שעבודה משותפת כזו היא זו שתוביל לשלום בר־קיימא".

מאה ימים כמעט חלפו מתחילת הקדנציה השנייה של טראמפ, והסכם שלום מתברר כחמקמק. ארה"ב הציגה בשבוע שעבר מסגרת למשא־ומתן לאוקראינה ולנציגים אירופיים בפריז, והזהירה כי ארה"ב עלולה לעזוב את הדיונים אם לא תושג עסקה בתוך ימים. אך אוקראינה רואה את ההסכם הפוטנציאלי כנוטה לטובת רוסיה, מה שמוביל לקוצר רוח גובר בממשל טראמפ.

גורמים רשמיים אוקראיניים אמרו שהם מודאגים מכך שטראמפ, שאמר שאינו אוהב את זלנסקי, עלול להאשים את קייב בקריסת השיחות ולסרב לספק סיוע צבאי נוסף. הם הזכירו לעמיתיהם בארה"ב שאוקראינה הסכימה להפסיק להילחם למשך 30 יום, בעוד שרוסיה לא הסכימה.

"הדרך לשלום אינה קלה, אך אוקראינה הייתה ונותרה מחויבת למאמצי שלום", אמר יועצו של זלנסקי, אנדריי ירמק, ביום רביעי, לאחר שהגיע ללונדון.

"אם ארה"ב תוותר ותעזוב, הרוסים יראו בכך ניצחון"

ההכרה בכך שכל הצדדים נותרו רחוקים זה מזה בנושאים מרכזיים עומדת בניגוד לטענתו של טראמפ כי הוא יכול לתווך הסכם בתוך 24 שעות. הוא אמר לעוזריו כי המשא־ומתן קשה יותר מכפי שהוא קיווה, אמרו גורמים אמריקאים, והפנה את רוב כעסו כלפי זלנסקי על כך שלא הסכים בקלות להצעה האמריקאית האחרונה.

מסגרת הסכם השלום שהוצגה בשבוע שעבר הייתה מאפשרת לרוסיה לשמור על רוב השטח שכבשה בעשור האחרון של המלחמה עם אוקראינה, בתמורה להקפאת הסכסוך בגבולות הנוכחיים. ארה"ב תכיר באופן חוקי בסיפוח קרים על־ידי רוסיה ב-2014, ואוקראינה תיאלץ לוותר על השאיפות להצטרף לארגון האמנה הצפון-אטלנטית.

המסמך בן שני העמודים אינו מציג הצהרה מפורשת בנוגע לתמיכה עתידית של צבא ארה"ב באוקראינה במקרה שרוסיה תפלוש שוב, אומרים גורמים רשמיים, אך משאיר את האפשרות שכוחות אירופיים אחרים יוכלו לתמוך בקייב. המסמך אינו מפרט מגבלות על גודל הכוחות המזוינים של אוקראינה, אף שרוסיה רצתה בכך.

הדיונים של השבוע בלונדון הוגדרו כרגע מכריע, וכהזדמנות כמעט אחרונה לאוקראינה לקבל תנאים שנכפו על־ידי ארה"ב.

אך האוקראינים דחו מגוון של נושאים. הם אמרו שהם רוצים הפסקת אש לפני שידונו בעסקה סופית, דחו את המסירה החוקית של קרים לרוסיה, וטענו כי ההסכם פשוט יאפשר לרוסיה לפלוש מחדש במועד מאוחר יותר, אלא אם ארה"ב תתחייב לעזור להגן על אוקראינה, אפילו בעקיפין.

"לא נחתום על הסכם שיעניק לרוסיה בסיס חזק יותר שיאפשר לה להתארגן מחדש ולחזור באלימות גדולה יותר", אמרה ביום רביעי סגנית ראש ממשלת אוקראינה, יוליה סבירידנקו, לאחר שפרטי ההצעה דלפו.

רוב האנליסטים טוענים כי התנאים הנוכחיים הם עסקה טובה בהרבה עבור רוסיה מאשר עבור אוקראינה. "בלי שום לחץ אמיתי, הרוסים לא זזים מעמדתם ומנסים להרוויח זמן, והם משיגים את מה שהם רוצים: תסכול רב כל כך של האמריקאים מהמשא־ומתן, עד שנראה שהם רק רוצים שאוקראינה תגיד כן ותקבל את הדרישות המקסימליסטיות של רוסיה", אמרה אלינה פוליאקובה, נשיאה ומנכ"לית של המרכז לניתוח מדיניות אירופית, צוות חשיבה בוושינגטון. "אם ארה"ב תוותר ותעזוב, הרוסים יראו בכך ניצחון".

עוד לפני השיחות של יום רביעי, אמרו הצרפתים והגרמנים שלא ישלחו את שרי החוץ שלהם לפגישה, מה שהוביל לשאלות בתוך ממשל טראמפ האם השיחה עלתה לרמה של רוביו. נוסף על כך, השיחות בין אוקראינה לרוסיה לא התקדמו במידה מספקת לאחר פגישה בפריז בשבוע שעבר, אמרו בכירים בארה"ב ואירופה, שכן מידת נכונותה של רוסיה לנהל משא־ומתן רציני אינה ברורה עדיין.

השליח לאוקראינה קית' קלוג היה הבכיר האמריקאי בשיחות. הוא נפגש עם גורמים אוקראיניים ועם שר ההגנה של בריטניה, ג'ון הילי.

טראמפ וזלנסקי ייפגשו השבוע?

ביום שישי, וויטקוף אמור לבקר במוסקבה, כדי להמשיך בשיחות עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, במה שתהיה פגישתם הרביעית. גם טראמפ וגם זלנסקי צפויים לנסוע לרומא להלוויה של האפיפיור פרנציסקוס ועשויים להיפגש שם.

לאחר שעזב את הכינוס בפריז, העלה רוביו בתחילה את הציפיות מן השיחות בלונדון, וציין שהמטרה היא להשיג עסקה תוך מספר ימים, לא שבועות. אך בריאיון לאתר The Free Press שפורסם ביום רביעי, אמר רוביו שהצדדים נותרו בשני צדי המתרס ושאינו צופה שהעסקה תושלם עד סוף השבוע.

"ייתכן שהם רחוקים מדי זה מזה, אבל אני מקווה שלא", הוא אמר. "אך בסופו של דבר, זה לא תלוי בנו. זה תלוי ברוסיה וזה תלוי באוקראינה. הם צריכים לקבל את ההחלטה שהם מוכנים לנוע זה לקראת זה, ואנחנו צריכים להתחיל לראות התקדמות".

מבחינת אוקראינה, הסכם השלום המוצע הוא שיפור ביחס למה שגורמים מטעם טראמפ הציעו מוקדם יותר השנה, אמר ג'ונתן אייל, מנהל שותף במכון Royal United Services Institute, צוות חשיבה בריטי. ההצעה האמריקאית אינה מציעה להגביל את גודל הצבא האוקראיני או לאסור על בעלי ברית להציע סיוע צבאי לקייב, שתי דרישות של הקרמלין. מאחר שכך, העסקה שעל הפרק, אף שהיא חיובית מאוד לרוסיה, "איננה נטישה מוחלטת של אוקראינה", אמר.

לתמיכה הצבאית שארה"ב יכולה להציע - לא רק לאוקראינה, אלא גם לבעלות בריתה האירופיות - יש משקל משמעותי. גורמים בריטיים וצרפתיים עובדים על תוכנית ליצירת כוח קואליציוני שיוכל להיות מוצב בתוך אוקראינה לאחר הפסקת האש, כדי להרתיע אף יותר את רוסיה מלפלוש מחדש. עם זאת, הם יכניסו לשם את הכוחות רק אם ארה"ב תתחייב להציע סיוע לוגיסטי ואווירי, במקרה שבו רוסיה תתחיל את המלחמה מחדש. עד כה, ארה"ב לא הציעה עזרה כזו. טראמפ טען כי עסקת מינרלים תכניס את ההשקעות של ארה"ב לתוך אוקראינה וכך תשמש ערובה ביטחונית דה-פקטו.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הביטקוין טיפס ב-7%, מניות הקריפטו זינקו

נאסד"ק עלה ב-1.3% ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צנחה בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● אלוט נפלה במעל 20% בעקבות הדוח הכספי ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות ● הביטקוין עלה ל-68 אלף דולר למטבע

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"