גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התערוכה שתגרום לכם לנסוע לחיפה ותחזור אליכם בכל פעם שתציצו לדסקטופ

עשירה, רלוונטית ומעוררת מחשבה: תערוכה חדשה במוזיאון חיפה עוסקת בתפר בין העולם הפיזי והדיגיטלי, שבו שולחן העבודה - הגשמי וגם זה שבמחשב - הוא הבסיס לעולם הפנימי של היוצרים ● האוצר יובל סער: "עבור כולנו, העידן הדיגיטלי מכתיב את סדר היום"

נטע מוזס, ''איך ליהנות מהטבע (צאו החוצה)'', 2021. לוקחת את הלפטופ לחופשה ומטביעה אותו בים / צילום: יובל פסו
נטע מוזס, ''איך ליהנות מהטבע (צאו החוצה)'', 2021. לוקחת את הלפטופ לחופשה ומטביעה אותו בים / צילום: יובל פסו

בכניסה לתערוכה החדשה במוזיאון חיפה תלוי אייפד על הקיר, מוכתם בצבע, ועליו טביעות אצבעות - יצירה של האומן עמית ברמן בשם "ארעיות" (2024). העבודה הזו פותחת את התערוכה, אבל גם מצליחה לסכם את כולה. טביעות האצבעות מזכירות את ציורי המערות הפרה־היסטוריים, אז, כמו היום, האדם ביקש לסמן נוכחות ולהשאיר חותם.

עפרה צימבליסטה, אגי משעול ויונה וולך נפגשות בתערוכה חדשה על שריפה וכיליון
האמן שמוכר עבודות בעשרות אלפי דולרים: "אני רוצה שיסתכלו עליהן באהבה ולא בגלל שהן שוות משהו"

האייפד, שמסמל את שיא הקדמה, כשהלוגו של אפל מציץ מבעד לכתמי הצבע, מציף את השאלה: מי יצר את מי? מה בא קודם - האומן או הכלי? התפוח או הצבע? העבודה של ברמן מצליחה לחבר בין עולמות, ולפתוח צוהר לתערוכה שחוקרת בדיוק את זה: איך האומנות משתנה, אבל תמיד נשארת צורך אנושי.

התערוכה "שולחן עבודה: תערוכה פיזית על עידן דיגיטלי", במוזיאון חיפה, היא עשירה, אסתטית, רלוונטית ומעוררת מחשבה. היא עוסקת באומנים ואומניות שחיים בתוך העולם הדיגיטלי, מגיבים אליו וגם יוצרים מתוכו ובאמצעותו. דרך שולחן העבודה שלהם - המסך, הקבצים, הסלפי החשוף מול המראה - נחשף העולם הפנימי שמגיב למציאות החיצונית.

תמר דגני יצרה מחוות טקסטיל למסך המחשב של ווינדוז, דאנה טנהאוזר ויואב פיש יצרו ויטראז' שמזכיר חלונות כנסייה אך האור האלוהי מגיע משני אייפונים שמחליפים פרטי תקשורת. יואש פלדש ועדי מנקו פליישר יצרו רשימת רגשות חדשים שבני אדם עשויים לפתח לבינה המלאכותית, ואפשר אפילו לדבר איתה בתערוכה. אלה רק חלק מהעבודות המרתקות.

ביקור בתערוכה צפוי לעורר שאלות מהדהדות: מי מוביל את מי - האדם או המכונה? האם אפשר באמת להרגיש משהו כלפי בינה מלאכותית? מה מקומה של האומנות בעידן שבו הכול קורה דרך המסך? כיצד הפך עולם העבודה החדש לכלוב מזהב? ואיפה עובר הגבול בין החיים האמיתיים לעולם הדיגיטלי?

"שאנשים לא ירגישו שמתנשאים עליהם"

יובל סער, (52), אוצר התערוכה, המייסד והעורך הראשי של מגזין פורטפוליו, הזמין 33 יוצרים ויוצרות מעולמות האומנות הפלסטית, הצילום, העיצוב, האופנה, האנימציה, האיור והאדריכלות. רובם בגילאי 30 פלוס, אנשים שגדלו אל תוך העידן הדיגיטלי. עבורם שולחן עבודה הוא לא רק שולחן פיזי, אלא desktop, מושג שקיבל ביטוי וירטואלי לראשונה לפני כ-50 שנה כשהפך לכינוי הרווח לסביבת העבודה הדיגיטלית. כך גם אובייקטים פיזיים נוספים כמו השפופרת, המעטפה ותיקיית הקרטון שהחלו לייצג פעולות דיגיטליות - כמו שיחת טלפון או שליחת דוא"ל - והתנתקו מהקשרם המקורי. ברבות השנים החל העידן הדיגיטלי לפתח שפה ואסתטיקה מקוריות משלו, ואלו בתורן החלו לנוע חזרה אל העולם הפיזי ולהשפיע על האופן שבו אנו חווים אותו.

דאנה טנהאוזר ויואב פיש, צימוד, 2025, ויטראז' ותאורת לד. / צילום: ג'ני כצנר

ד"ר קובי בן-מאיר, האוצר הראשי של מוזיאון חיפה, חיפש אצלך רעיון לתערוכה. איך הגעת לזה?
"אני מעצב גרפי והתעסקתי הרבה שנים בממשק הדיגיטלי והפיזי והשפעתו על יוצרים. התערוכה הראשונה שעשיתי עסקה בזה. זה נושא שריתק אותי שנים".

איך התחלת לעבוד על התערוכה ולמצוא את האומנים הנכונים?
"התהליך לקח שנה, אני זוכר לגבי רבים מהמשתתפים איפה ראיתי את תערוכת הגמר שלהם, אם כתבנו עליהם. הדבר הכי חשוב לי בתערוכות הוא שהן יהיו יפות. לכאורה זה דבר שלא אמורים להגיד, אבל ברגע שנראה משהו יפה, נסכים עליו. וזה שהיא יפה לא אומר שהיא לא חכמה ולא מעניינת. חשוב לי שאנשים שמגיעים למוזיאון יראו טקסט על הקיר ויבינו ולא ירגישו שמתנשאים עליהם. וגם, לא חייבים לקרוא ולהבין, אבל אם יש טקסט וניגשת אליו - שהוא ייתן קונטקסט, שיעזור להבין מה זו העבודה. אנחנו לא מסבירים את העבודה כמו נותנים הקשר לרגע שבו היא נוצרה".

עמית ברמן, למשל, שמצאת באינסטגרם - מה ראית בעבודות שלו? מה הופך מישהו לרלוונטי לתערוכה כזו?
"אני עוקב בהתחלה, מחפש עבודות יפות שיעשו לי משהו, שירגשו אותי, לא במובן הקיטשי והזול, אלא שיזיזו אצלי משהו. כשאני רואה את עדן זורניצר עם הקהילה הקווירית ואת ימבו - זה גורם לי להתעניין. לא כל יצירה בתערוכה אני רוצה שתהיה תלויה אצלי בבית, אבל הם טובים, מעניינים, מזיזים משהו על קשת שבין קונספטואלי למאוד ברור".

מברמן שמצייר את הבן זוג שלו ועד זורניצר, שמציגה קהילות קוויריות ואת האופן בו קהילות מקוונות מעניקות להם מרחב משותף, יש בתערוכה ייצוגים שלא תמיד מוצאים את מקומם במוזיאונים. זה היה שיקול אוצרותי?
"חשוב לי לתת ייצוג גם לקבוצות שלא בהכרח באות לידי ביטוי. כבר האשימו אותי בגילנות, כי רק צעירים משתתפים בתערוכה, אבל לא חיפשנו צעירים אלא עבודות מעניינות. הנושא הכתיב את זה".

עדן זורניצר, typing..., 2022 / צילום: באדיבות האמנית

איך אתה רואה את המעבר של מושגים מהעולם הפיזי לדיגיטלי וחזרה אל האומנות?
"המעבר הראשון מהפיזי לדיגיטלי ברור. קודם היה פיזי, וכשבראו עולם חדש כל הטרמינולוגיה נלקחה מהעולם המוכר, לא ידעו להמציא דברים אז השתמשו בשפופרת, במעטפה ובדימויים אחרים. באיזה שהוא שלב העולם הדיגיטלי קיבל שפה משלו - ואנחנו כולנו חיים עכשיו בעולם הדיגיטלי.

"המעבר ההפוך, מהדיגיטלי לפיזי, הוא טבעי, זה העולם שאנחנו חיים בו רוב הזמן. אני מפחד לפתוח את האייפון שיגיד לי כמה זמן מסך היה לי - זה העולם שלנו. כשחיפשתי עבודות שמעניינות אותי והכרתי מי היוצרות והיוצרים הבנתי שרובם בגילאי 30 פלוס. זה לא שחיפשתי צעירים ומה הם עושים - זה קרה טבעית. הם גדלו לתוך העולם הדיגיטלי. בסוף שנות ה-90 היה כבר אינטרנט בבית. וזה העולם שלתוכו הם יוצרים. אלה הכלים שלהם ליצור או לתעד את עצמם ואת היצירה, הטלפון נכנס פנימה, וזה מאוד אותנטי".

מבט של יוצרים מבוגרים יותר היה יוצר תערוכה שונה?
"מבט של יוצרים מבוגרים יותר שואל שאלות אחרות, קיומיות-פילוסופיות, על הדבר הזה, זה לא אותו המבט. אני תמיד אהיה מהגר לעולם הדיגיטלי. המגזין הדיגיטלי שלי ציין יום הולדת 20, אז אני כן בעולם הזה, אבל אם אוצר צעיר ממני היה עושה את התערוכה, היא הייתה נראית אחרת. אלה עדיין עבודות שאני מוצא מעניינות מנקודת המבט שלי".

יובל סער / צילום: יובל סער

"זאת פנטזיה של כולנו, להיפטר מהלפטופ"

בוא נדבר על שם התערוכה, "שולחן עבודה", שיכול להתפרש כשולחן הפיזי אבל גם כ-DESKTOP במחשב וגם כשולחן העבודה של האומן (האטלייה). השם הזה הוא ממש צומת שמתאר בצורה נהדרת את המעבר בין העולם הדיגיטלי-הפיזי- והאומנותי.
"התלבטנו אם שולחן עבודה או דסקטופ. השארנו בעברית. גם השם פורטפוליו, תיק עבודות, דומה. המושג של עבודה מעסיק אותי הרבה זמן. לעבודה יש משמעות פיזית של מאמץ ופעולה, גם בהייטק מי שיושב יום שלם עושה פעולה פיזית. עבודה היא בהקשר הזה מילה חשובה".​

באחת העבודות המרתקות מוצג לפטופ בתוך אקווריום. ספר עליה.
"נטע מוזס לוקחת את הלפטופ לחופשה ומטביעה אותו בים המלח. זאת פנטזיה של כולנו, להיפטר מהדבר הזה".

בתור יזם תרבות, אתה מרגיש שאתה מדבר בשפה דומה לזו של יזמים טכנולוגיים? או שיש פער במהות?
"יש הבדל - הם עושים כסף (צוחק). בסוף יזם זה יזם. צריך לסחוף אחריו עוד אנשים. המודל שאני מאמין בו זה לעבוד עם האנשים הכי טובים והכי נחמדים ולסמוך עליהם".

תמר דגני, טבע דומם, 2025, טקסטיל. / צילום: ג'ני כצנר

אחד הקונפליקטים בהייטק הוא הטשטוש בין בית, עבודה, פיזי, דיגיטלי. התערוכה מציעה פתרון, או רק מראה את הסתירה?
"כל התשובות נכונות. היא מאפשרת לחשוב איפה אני נמצא מול העולם הזה. היא אומרת שוב שכולנו באותה סירה וכולנו חיים ב-2025 בכדור הארץ, בעולם שהעידן הדיגיטלי מכתיב את סדר היום שלו".

אתה מוטרד מהבינה המלאכותית וההשפעה שלה על עולם האומנות?
"אני בבסיס רומנטיקן, מאמין בבני אדם, בפיזיות, ברגש. הבינה המלאכותית תחליף הרבה ממה שאנחנו עושים, אבל לא הייתי ממהר לבטל את הגורם האנושי במשוואה הזאת. אבל אף אחד לא יודע. רוב התחזיות על הבינה המלאכותית התגלו כשגויות. אני מרגיש שזה ניסוי שאנחנו באמצע שלו. אני לא מפחד מהטכנולוגיה. זה מדהים שתהיה לנו אסתטיקה יפה, אבל אני חושב עדיין שבני אדם עדיין זקוקים למגע אנושי".

עוד כתבות

ראש ממשלת ספרד, פדרו סאנצ'ס / צילום: ap, Ng Han Guan

לאחר שביטלו וחזרו לחוזה: ממשלת ספרד מתנערת מרכש תחמושת מתע"ש

לאחר לחץ פוליטי מצד הקואליציה, ממשלת ספרד, שהחליטה אשתקד להכיר במדינה פלסטינית, ביטלה אמש באופן סופי עסקה לרכישת כדורים בסך 6.6 מיליון אירו מתע"ש ● "המפלגות המרכיבות את הקואליציה מחויבות עמוקות לנושא הפלסטיני ולשלום במזרח התיכון", אמרו גורמים בממשלת ספרד

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הקונים חיפשו בית נופש: בכמה נמכר פנטהאוז עם בריכה בנתניה?

ברחוב יהודה הנשיא בנתניה, כרבע שעה הליכה מהים, נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים בשטח של 130 מ"ר, עם מרפסת ובריכה, תמורת 3.78 מיליון שקל ● הקונים הם זוג מצרפת, שהגיע במיוחד לארץ על מנת לבחור בית נופש ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים / צילום: יעל צור

אחד המנהלים הבכירים בתחום החיסכון בישראל התרגל לקנות בגדול במשברים. עד היום

ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים, מספר בראיון ראשון איך מנהלים נכסים בהיקף מעל 370 מיליארד שקל בימים של טלטלה בשווקים ● בחברה נהגו לנצל תקופות של פאניקה בשווקים כדי לקנות בזול, אבל עכשיו "המשקיעים בארץ הרבה יותר בוגרים" ● מדוע לדעתו מניות הבנקים והביטוח בישראל ממשיכות לעלות כשכל העולם רועד, והאם ענף הנדל"ן המקומי עומד בפני משבר

כריש עפרורי. בן בית עונתי בחופי ישראל / צילום: Shutterstock

מזג נוח, אבל עדיין טורף: על הכריש העפרורי שתקף השבוע בחדרה

כל עוד הכרישים המגיעים לחופי ישראל יסבלו מהצקות של סקרנים או יוכלו להשיג ארוחת צהריים קלה בגניבת שלל, הם לא יהססו לתקוף ● זה יכול להיגמר כסרטון ויראלי בטיקטוק או באובדן חיי אדם, אך לרשויות יש איך לסייע

מנכ''ל אינטל, ליפ–בו טאן / צילום: ap, Business Wire

אינטל מציגה תוצאות מאכזבות ומנמיכה תחזיות. המניה מגיבה בירידות

אינטל הצליחה לעקוף את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות הרבעוניות אך אכזבה את התחזיות להמשך ● בדוחות לא התייחסה אינטל לשמועות על פיטורי 20% מכוח האדם, אך במייל שנשלח לעובדים לאחר פרסום הדוחות ציין המנכ"ל: "נצטרך לקצץ בעלויות באופן חכם" ● המניה צוללת במסחר המאוחר בכ-7%

מבקרת במוזיאון במרקובה, פולין. ביד ושם משפרים את חוויית המבקר באמצעות AI / צילום: Reuters, Artur Widak/NurPhoto

על הדרכים לנצל כלי AI כדי להנחיל את זיכרון השואה

סערת הרשת בעקבות משפיענית שזלזלה בעדות ניצול חושפת את הפער בין תרבות הריגוש המיידי לצורך בשימור זיכרון היסטורי מורכב ● ביד ושם פונים לבינה מלאכותית כדי לעדכן את דרכי ההנצחה ולהנגיש אותן, וחוקרים מנסים להבין איך לעורר רגש במציאות שבה גם טראומה צריכה להיות "מספיק מעניינת"

''ביתו של שפירו הועלה באש'', מכריז עיתון בפנסילבניה, 14 באפריל / צילום: גזיר עיתון

יהודי אמריקה הם סיפור הצלחה פנומנלי, אבל הייתכן שעליהם לחזור ולהצניע את מוצאם?

בהפרש של חצי מאה מילטון וג'וש שפירו נבחרו למושלי פנסילבניה. אחד הצניע את זהותו היהודית, השני החצין אותה. זה לא עזר לו כשמתנקש ניסה לרצוח אותו בפסח

מימין למעלה בכיוון השעון: גיא לרר בערוץ 13, ינון מגל בערוץ 14, ''קופה ראשית'' בערוץ 11, יונית לוי בערוץ 12 / צילום: צילומי מסך, Shutterstock

הדיגיטל לא נספר, החישוב הדמוגרפי לא ברור: הנתון השנוי במחלוקת שמנהל את תעשיית הטלוויזיה

מדי יום בתשע בבוקר מופצים הנתונים שמניעים את הפרסום בתעשיית הטלוויזיה כולה ● אלא שבחודשים האחרונים נשמעות שלל טענות נגד שיטת המדידה, והן מגיעות משורה של שחקנים בשוק ● איך קרה שגם בערוץ 11 וגם בערוץ 14 לא מרוצים, מה אפשר ללמוד מהעולם, והאם ניסיונות הממשלה לשלוט גם כאן יצלחו?

הקבב של מסעדת Arasia / צילום: באדיבות Arasia

הסופר הגדול במזרח התיכון נמצא בישראל, ואתם חייבים לבקר בו

הסופרמרקט הגדול במזרח התיכון שמתנהג כמו כל-בו ביפן, שמורת טבע מהיפות בישראל וכנאפה למקצוענים ● יצאנו לנצרת ונוף הגליל, הערים שצופנות הפתעות מתחת לרדאר ● חגית אברון תופרת יום 

הבניין של חברת סולם יעקב, בדרום קריית אתא / הדמיה: Sveta Aryeva

בלי הנחה: קבוצת רוכשים רכשה בניין שלם בקריית אתא

הרוכשים קיבלו הטבות שונות כמו עו"ד על חשבון החברה ותנאי תשלום נוחים של 10/90 ● הבניין הוא חלק מפרויקט "מול הקיבוץ" של סולם יעקב, הפונה אל שדות הקיבוצים הסמוכים אושה ורמת יוחנן

מושל אילנוי, ג'יי.בי. פריצקר / צילום: ap, Erin Hooley

עם כמעט 4 מיליארד דולר בכיס: הפוליטיקאי ששם עין על הבית הלבן

המושל המיליארדר ג'יי. בי. פריצקר מאילינוי סומן כאחד הדמוקרטים שעשויים להוציא את המפלגה מהשממה הפוליטית ● הוא יכול לממן בעצמו קמפיין נשיאות, והוא לא מהסס לצאת נגד טראמפ ה"סמכותני", גם כשהאחרון לועג למשקל שלו

יאיר לפיד, יש עתיד / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

הדלפות מהקבינט: מה מותר ואסור לראש הממשלה לאשר לפרסום?

העדות של נתניהו בנושא ההדלפה לכאורה של עוזרו אוריך העלתה את השאלה: האם מותר לרה"מ להוציא מידע מהקבינט? ● המחוקק בהחלט שם בידיו את הסמכות הזו, אבל מעולם לא הגדיר מנגנון כיצד לעשות זאת ● וגם: האם ניתן להדליף מהדרגים הנמוכים כל הדרך למעלה?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

ההימור השנוי במחלוקת של באפט הוכיח למה הוא "האורקל מאומהה"

עם ערימת מזומנים בסך כ-400 מיליארד דולר, בעיקר הודות למימושי ההחזקה באפל, משקיעי ברקשייר האת'וויי של באפט סקרנים מתמיד לדעת מה הוא מתכוון לרכוש - ומתי

יירוטים בשמי הארץ / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

טיל מתימן ששוגר לעבר ישראל יורט מחוץ לשטח המדינה

ישראל סירבה בימים האחרונים למספר מתווים שהוצגו על ידי המתווכות ●  בצה"ל ממליצים לקבינט להעלות שלב בלחימה ●  קצין צה"ל עידו וולוך ולוחם ימ"ס נטע יצחק כהנא נפלו במהלך סוף השבוע בקרבות קשים בעזה ● 59 חטופים - 569 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

האורקל מתל אביב והלהיט של משקיעי ההון סיכון: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס

זו השנה ה־19 שגלובס בוחר את הסטארט־אפים המבטיחים של ישראל: חברות ההייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה המלאה

משה שלו / צילום: עמית אלקיים

בגיל 17 הוא עזב את הישיבה והתגייס, היום הוא מנהל סטארט-אפ ששווה חצי מיליארד דולר

משה שלו גדל בבני ברק, אך הסקרנות שלו והרצון לעשות כסף הובילו אותו לעולם הגדול ● כיום, הוא מחזיק בחברת AI שגייסה עשרות מיליוני דולרים, ושואף הכי גבוה שאפשר: "אנחנו רוצים להיות מעצמה, ברמת גוגל. האתגר הגדול מבחינתנו יהיה לא להתפתות למכור את החברה"

בני ברק. הוועדה המקומית פעלה בסתירה להחלטה של המפקח / צילום: Shutterstock

המתח בין מוסדות התכנון: החדר על הגג הבניין בבני ברק ייהרס, אף שאושר ע"י הוועדה המקומית

הוועדה המקומית בבני ברק התירה לאחד מבעלי הזכויות להכשיר חדר בשטח 90 מ"ר שבנה ללא אישור על הגג ● אלא שוועדת הערר קבעה כי ההחלטה ניתנה ללא סמכות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל אלפאבית (גוגל) / צילום: Reuters, Mateusz Wlodarczyk

גוגל מנפצת את התחזיות ומכריזה על בייבאק נרחב. המניה קופצת

ענקית הטכנולוגיה סיכמה את הרבעון עם זינוק בשורת הרווח וההכנסות, שעקפו את התחזיות המוקדמות ● גם ההכנסות מענן עקפו את הצפי המוקדם ● המניה עולה בכ-4% במסחר המאוחר

חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi

החברה שמספקת 100 רחפנים בשבוע לצה"ל בשיתוף פעולה חדש

שתי חברות ישראליות ישתפו פעולה בתחום הרחפנים, ארה"ב תשקיע ביכולות תת־מימיות בלתי מאוישות, גרמניה תספק לאוקראינה טילי כתף שיוצרו בברית־המועצות, הודו מתכננת להגדיל את צי מטוסי רפאל, ואיחוד האמירויות ירכוש מטוסי קרב מתקדמים מקוריאה הדרומית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מובילאיי קפצה בכ-10% לאחר הדוחות

נאסד"ק עלה בכ-2.8% למרות שסין הצהירה כי "אין כל מגעים שוטפים עם ארצות הברית בנוגע למכסים" ● נעילה חיובית באירופה • הדולר חוזר לרדת והזהב עולה ● מניית אלביט ירדה ב-8% השבוע, ייתכן שקרן העושר הנורווגית תבוא לעזרתה • למרות הרגיעה האחרונה בבורסות בעולם, אנליסטים צופים "רצפים דוביים אכזריים" נוספים • הלילה, גוגל פרסמה דוחות חזקים והמניה קפצה במסחר המאוחר ● מנגד, אינטל צללה בעקבות תחזית מאכזבת לרבעון השני