שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
שרת התחבורה מירי רגב ביקשה השבוע לדון מחדש בחלקים מתוכנית המטרו, ככל הנראה, לבקשת ראשי רשויות ביהודה ושומרון. מעבר לעיכובים האפשריים לפרויקט, כבר עכשיו ישנן השלכות דרמטיות לדרישתה - הקפאה גורפת של אישורי תוכניות בנייה בלב הביקושים במטרופולין גוש דן ועל פני 100 אלף דונם.
● באופן חריג: עיריית ראשל"צ תשתתף במימון הארכת הקו של הרכבת הקלה
● יונדאי לוטשת עיניים לפרויקט התחבורה הגדול בישראל
תוכנית המטרו מקודמת במסגרת מספר תוכניות - תת"ל 103 אושרה בממשלה, ובמסגרתה יוקם הקו החצי טבעתי M3, תת"ל 102 אושרה אף היא בממשלה ובמסגרתה יוקם הקו מזרח-מערב M2. תת"ל 101, שבמסגרתו יוקם קו האורך בין הצפון לדרום המטרופולין, פוצל לשלוש תוכניות שונות - החלק הדרומי והחלק המרכזי שאושרו בממשלה, כאשר החלק האחרון, שעדיין לא אושר בין כלל הקווים, הוא החלק הצפוני של קו M1.
לאחר סדרה של דיונים, שנמתחו על־פני שנים, הוועדה לתשתיות לאומיות הכריעה על מיקום מוסך הרכבות הדיפו בכפר סבא, חרף התנגדות העירייה ולמרות המלצות חוקרת ההתנגדויות. בהחלטה נקבע שבהמשך, כדי לא לתקוע את כל תכנון המערכת, תיעשה תוכנית נוספת לבחינת חיבור תחבורתי בין קצה הקו אל המסילה המזרחית שתוקם בין חדרה ללוד, על תוואי כביש 6, כדי לחבר גם את מזרח הארץ ואזור השומרון.
תוכנית נוספת שנדרשת אישורה היא תמ"א 70, שמטרתה להסדיר את עוצמות הבנייה סביב תחנות המטרו, וגם להסדיר את מתחמי ההשפעה של התחנות על הנדל"ן כדי למסות אותו, בהתאם למיסים שישמשו רכיב במימון הפרויקט.
תמ"א 70 אמורה הייתה לידון בממשלה ביום ראשון הקרוב ולקבל את אישורה, אלא שלא ניתן לאשר את התמ"א לפני שכלל תוכניות הקווים מאושרות סטטוטורית, בעקבות התנגדות רגב ודרישתה לדון בממשלה על התכנית שהובאה על־ידי מוסדות התכנון, אישור הקו נדחה והתמ"א לא תעלה לדיון.
הבעיה היא שבחוק המטרו נקבע סעיף מעבר, לפיו לא ניתן לאשר תוכניות בסביבת תחנות המטרו מאז תחילת חודש מרץ, אלא אם התמ"א אושרה או שנקבעו כללים על־ידי השרים הרלוונטים. הבעיה היא שכללים לא נקבעו, מאחר שההנחה הייתה שביום ראשון הקרוב התמ"א תאושר, אלא שלא ניתן לאשר אותה. כך, נשארנו בלי כללים ובלי תמ"א מאושרת: במוסדות התכנון אישרו תוכניות, אבל לא ניתן לפרסם לאישור את אותן תוכניות, ואלו נכנסות לתוקף רק בפרסום, ולכן לא ניתן להוציא מכוחן היתרים.
כעת, כשאין עוד תאריך קרוב שבו העניין המשפטי יבוא על מקומו בשלום, גורמים בענף מסבירים שלא ניתן לאשר תוכניות כלל.
"הזדמנות היסטורית לחבר את השרון למרכז"
במכתב ששלחה רגב למזכיר הממשלה יוסי פוקס שלשום, היא מבקשת לדון בתוכנית, "לאור ההזדמנות התכנונית והתחבורתית המשמעותית הגלומה בהארכת תוואי הקו עד למחלף אייל. ההחלטה הנוכחית, הממקמת את מתחם התפעול והאחזקה (הדיפו) בשטחים חקלאיים רגישים, מתעלמת מחלופה עדיפה הזוכה לתמיכה רחבה". לפי רגב, הארכת הקו תייצר "ממשק תחבורתי בין מערכת המטרו למסילת הרכבת המזרחית, לשיפור דרמטי בקישוריות בין צפון הארץ, השומרון והמרכז". רגב סבורה כי "יש לבחון את ההחלטה תוך מתן שיקולים ליתרונות הלאומיים והאזוריים של חלופת מחלף אייל".
בוועדה לתשתיות לאומיות, דנו ארוכות בהארכת הקו ומצאו יתרון בחיבור המטרו למסילה המזרחית, ואולם על-מנת לא לעכב את אישור וביצוע התוכנית, הוחלט להשאיר את התכנון כפי שהוא, כך שיסתיים בשרון (ולא בשומרון), ויידונו חלופות תחבורתיות להארכת הקו בהמשך.
בין ראשי הרשויות בשרון שלא רוצים את הדיפו בשטחם ובין ראשי רשויות בשומרון שרוצים ליהנות אף הם ממערכת המטרו נוצר קונצנזוס. ראשי הרשויות בכפר סבא, במועצה אזורית שומרון, במועצה אזורית דרום השרון ובעיריית טירה, פנו לרגב בתחילת השבוע וכתבו כי "הארכת הקו למחלף אייל, כפי שהצענו, היא הזדמנות היסטורית, הזוכה להסכמה של ראשי רשויות בשומרון ובשרון, לחיבור אמיתי ונגיש בין אזור הצפון והשומרון למרכז... זוהי הזדמנות היסטורית לחבר את השרון למרכז".