שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הכריע, בניגוד לעמדת שר הכלכלה ברקת, שהיטל היצף של עד 165% לא יוטל על יבוא קנאביס רפואי מקנדה, יצואנית הקנאביס הגדולה בעולם. לדבריו, שוק הקנאביס הוא "שוק בריא ודינמי" ש"ניזון מחיכוך עם שווקים גלובליים", וחסימת היבוא תעלה את המחירים ותפגע בחולים הצורכים קנאביס רפואי. התהליך להטלת היטל ההיצף, שהיה אמור להגיע בשלב הבא לכנסת, ייעצר.
הוא אף תוקף את הוועדה ואת "טיבה עבודתה", ומצטרף לטענות שהנתונים שהיא קיבלה על בסיסם את ההחלטה היו חלקיים בלבד. איגוד לשכות המסחר, המייצגים את היבואנים, בירכו: "החלטה הרואה את טובת כלל המשק".
הממונה על ההיטלים במשרד הכלכלה, דני טל, יזם בחודש נובמבר 2024 מהלך לחסימת יבוא הקנאביס מקנדה על ידי הטלת "היטל היצף" בגובה של עד 165% על יצואניות הקנאביס הקנדיות. הוועדה הרלוונטית במשרד הכלכלה אישרה את המהלך, והוא קיבל אף את אישורו וברכתו של שר הכלכלה ניר ברקת.
מהרגע ששר הכלכלה אישר את ההיטל ב-10.4, יש לשר האוצר 15 יום להחליט אם הוא מאשר או מתנגד להיטל. כלומר, היום (ה-25.4) היה היום האחרון בו שר האוצר סמוטריץ' היה יכול להתנגד רשמית. הוא ניסה לעכב ולקבל זמן נוסף, אך שר הכלכלה ברקת הבהיר שהוא לא מכיר בכך, ואם סמוטריץ' לא היה מתנגד - ההיטל היה עובר לוועדת הכספים של הכנסת, שהייתה יכולה להשפיע רק על גובהו.
אך כאמור, שר האוצר סמוטריץ' החליט לממש את זכותו להטיל וטו על המהלך. בכך, הוא מקבל את עמדת גורמי המקצוע שתנגדו להיטל, לרבות משרד הבריאות (הרגולטור של הקנאביס הרפואי בישראל) ורשות התחרות. לדברי שר האוצר סמוטריץ' "הטלת ההיטל צפויה לפגוע בצמיחה של שוק הקנביס הרפואי בישראל, המגלגל מעל מיליארד שקל בשנה ומהווה מקור פוטנציאלי לצמיחה כלכלית, חדשנות ויצוא בינלאומי". הוא מדגיש שמדובר ב"שוק בריא ודינמי הנמצא בתהליך של התייעלות טבעית ותחרות, אשר דווקא ניזון מחיכוך עם שווקים גלובליים".
חמור מכך, מדגיש שר האוצר: "ההיטל יוביל לעלייה משמעותית במחירי הקנביס לצרכנים - אוכלוסיות חולים הזקוקים למוצר - ולגידול בהוצאה הממשלתית למימון הקנביס עבור נכי צה"ל ונפגעי פעולות איבה. בנוסף, המהלך מנוגד למדיניות הממשלה להסרת חסמים, עידוד יבוא והגברת התחרות לצורך הורדת יוקר המחיה".
שוק יצואני חזק
היטל ההיצף נועד לחסום יבוא בהיצף (דאמפינג). במסגרת פרקטיקה זו, מדינה מסוימת מוכרת בזול כדי לפגוע בשוק המקומי במטרה להשתלט עליו ולהעלות מחירים בהמשך. אך לדברי המתנגדים להיטל, אליהם סמוטריץ' מצטרף - לא הצליחו להוכיח דבר כזה. הוא מדגיש ששיעור הייצור המקומי מתוך שוק הקנאביס הרפואי רק עולה, כאשר היום רובו מסופק מגידולים מקומיים, וכמות השחקנים המקומיים רק עולה.
בשנים האחרונות הולך ומתפתח גם שוק יצואני חזק המעיד על יכולות השחקנים המקומיים. אלו נתונים שלא תואמים יבוא בהיצף כפי שנטען. למעשה, אומר סמוטריץ' - "לתחרות דווקא מול מוצרי יבוא ישנה חשיבות רבה בשכלול וקידום השוק המקומי", אחרת הוא חושש מהגנה ממשלתית ש"תנוון אותו ותפגע בהתפתחותו לאורך זמן".
סמוטריץ' גם לא חוסך את שבטו מהרמה המקצועית של עבודת ועדת ההיטלים, שקבעה שיש להטיל היטל היצף גבוה במיוחד שיחסום את רוב היבוא מקנדה. "עמדות רלוונטיות שנשלחו ביחס לממצאי החקירה להמלצת הממונה על היטלי סחר לעניין זה, לא הובאו בפני הוועדה", ו"הוצגו בפניי קשיים באשר להנחיות נוספות ולאמירות שונות שנאמרו לחברי הוועדה שיש בהן כדי להשפיע על שיקול דעתם ועל יכולתם לגבש עמדה מלאה ומושכלת".
לכן, אומר שר האוצר, "עולה ספק של ממש בנוגע ליכולתי להסתמך על המסקנות וההמלצות של הוועדה המייעצת".
לסיכום, אומר סמוטריץ' לשר הכלכלה ברקת: "במבחן התוצאה ועל בסיס כל התיאוריות הכלכליות המקובלות בכלכלה מבוססת שוק חופשי ומבחן המציאות ההיטל דווקא יפגע בשוק המקומי. אני חושש מאוד כי באת לברך ונמצאת מקלל".
גילית רובינשטיין, מנכ"לית איגוד לשכות המסחר המייצגת את היבואנים, בירכה ואמרה כי "בהחלטתו שר האוצר קיים הלכה למעשה את הסמכות המוטלת עליו לשקול שיקולים כלל משקיים ולקבל החלטה הרואה את טובת כלל המשק, הכלכלה הישראלית והורדת יוקר המחיה לציבור הצרכנים. אנו מברכים על החלטתו של שר האוצר ורואים בה אבן דרך חשובה במסע הארוך להקטנת התערבות ממשלתית במסחר".
השלב הבא שהיה אמור להיות, הוא דיון בוועדת הכספים של הכנסת, שאמנם הייתה מחויבת להטיל את היטל ההיצף, אך הייתה יכולה לקבוע את גובהו. כעת, מששר האוצר החליט לבלום את ההיטל, שלב זה יתבטל.
ממשרד הכלכלה, השר ניר ברקת ומארגוני היצרנים לא נמסרה תגובה.