גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאה הימים הראשונים של טראמפ: רוב הסקרים מראים שהאמריקאים לא מתפעלים

66% מהמשיבים לאחד הסקרים אומרים שהוא "מפיח תוהו ובוהו" ו־59% אומרים שהוא "מפחיד", קצת מוקדם בשביל שחיקה כזאת בפופולריות של נשיא ● לפני 8 שנים, יועציו הקרובים העזו לחלוק על טראמפ, עכשיו נראה שנשאר רק אחד: שר האוצר בסנט, שהוריד אותו מעץ גבוה

הפגנה נגד טראמפ בגבעת הקפיטול, וושינגטון / צילום: ap, Jose Luis Magana
הפגנה נגד טראמפ בגבעת הקפיטול, וושינגטון / צילום: ap, Jose Luis Magana

מאה ימים ימלאו לנשיאות דונלד טראמפ ביום ד'. התקשורת מלאה הערכות על מה שהושג ולא הושג במאה הימים. למספר הזה נודעת משמעות מיוחדת בגימטריה של הפוליטיקה האמריקאית.

פרשנות | מדע בשירות ההשמדה: איך היטלר שאל רעיונות מגדולי המדענים של זמנו
פרשנות | יהודי אמריקה הם סיפור הצלחה פנומנלי, אבל הייתכן שעליהם לחזור ולהצניע את מוצאם?
כותרות העיתונים | איראן מזהירה את ישראל: אל תתערבו בשיחות הגרעין

לפני 90 שנה ויותר, הנשיא פרנקלין רוזוולט הבטיח להפוך את היוצרות באמריקה במאה ימי נשיאותו הראשונים. האמריקאים היו להוטים לראות היפוך כזה, מפני שהשפל הכלכלי הגדול איים על עצם קיומם. רוזוולט עמד בציפיות. הוא יזם חקיקה ותיקן תקנות בקצב מסחרר, לא אופייני לפוליטיקה, שעד אז הייתה רגילה בנשיאים המתנהלים לאיטם, לפחות בימי שלום.

מאז, "מאה הימים הראשונים" הפכו לנכס צאן ברזל, לא רק באמריקה. נשיאים נבחנו על פי מעשיהם במאה הימים האלה, גם אם לא היה עליהם לעמוד במבחן 1933 של רוזוולט.

יש היגיון בציפיות של "מאה הימים". נשיא נכנס לבית הלבן בתנופה. הוא נהנה מירח דבש. כמעט תמיד, הסקרים מראים שיש לו יותר תמיכה בחודשים הראשונים של כהונתו ממה שהייתה לו ביום הבחירות. זה אפוא הזמן לפרוט את התמיכה למטבע פוליטי, כדי לקדם יוזמות חקיקה שנויות במחלוקת; אולי אפילו לזכות בקולותיהם של מחוקקים מן המפלגה היריבה. כך רונלד רייגן הצליח להעביר את קיצוצי המס הגדולים ביותר עד זמנו, בתחילת נשיאותו, ב־1981, אף כי האופוזיציה שלטה בשני בתי הקונגרס.

אמנם לא זה המקרה של טראמפ. מפלגתו שולטת בשני בתי הקונגרס. אבל הרוב שלה תלוי על בלימה. באמריקה אין משמעת סיעתית, ואיש הישר בעיניו יעשה. נשיא בירח דבש יכול ללחוץ בדרגה הרבה יותר גדולה של אפקטיביות מזו של נשיא שהרוח מתחילה לצאת ממפרשיו. ואמנם כך הנשיא הצליח להעביר תקציב באמצע אפריל: באמצעות מכבש של לחצים ושל פיתויים שרק נשיא מסוגל להפעיל, ולא כל נשיא מצליח.

הרבה יותר חקיקה מצפה לטראמפ בשבועות הבאים, כולל הארכה של קיצוצי מס, שהוא עצמו יזם עוד בימים הראשונים של נשיאותו הראשונה. הם עצומי ממדים. לפי מבקריהם הם יגדילו כמעט בארבעה טריליון דולר את החוב הלאומי.

הציונים השליליים

כל נשיא מתמודד עם שעון חול אלקטורלי, המתחיל לאזול במהירות. צילן של הבחירות הממשמשות ובאות לקונגרס מתחיל להתארך מעל לראשו, אף כי הן יהיו רק בנובמבר של השנה הבאה. צירי בית הנבחרים ושליש הסנאטורים ייכנסו להילוך גבוה של מערכת בחירות לקראת סוף 2025. בדרך כלל בשנת בחירות פוחתת האינטנסיביות של פעולת החקיקה ופוחת עצם החשק לחוקק. זה הזמן שבו פוליטיקאים אינם להוטים לקבל עליהם סיכונים, אפילו לא בשמו של הנשיא החזק ביותר של מפלגתם זה 40 שנה.

סקרי דעת הקהל של הימים האחרונים ניסו לברר מה חושבים האמריקאים על התנהלות הנשיא. התוצאות אינן מחמיאות לטראמפ. הנשיא נוטה לייחס חדשות רעות כאלה ל"פייק ניוז", אבל אחד הסקרים הגרועים ביותר בא דווקא מרשת פוקס, התומכת הנאמנה שלו.

סקר של ה"ניו יורק טיימס" הראה בסוף השבוע, שרק 42% מהאמריקאים סומכים את ידיהם על התנהלותו של הנשיא. הציונים הגרועים ביותר ניתנים לו על ענייני חוץ ועל טיפולו בסחר חוץ. המרואיינים התבקשו לאפיין את הנשיא. 66% השיבו שהוא "מחולל תוהו ובוהו" (Chaotic), 59% אמרו שהוא "מפחיד", רק 42% אמרו שהוא "מעורר התרגשות".

סקר של סוכנות הידיעות AP מחמיר עוד יותר עם הנשיא: רק 39% סומכים את ידיהם על התנהלותו. זה אולי המספר הנמוך ביותר שנשיא כלשהו קיבל במרוצת מאה ימיו הראשונים.

לפי סקר של פוקס, גירעון התמיכה של טראמפ עומד על 11% (שוללים את מעשיו 55%, מחייבים 44%).

מקור מיוחד של דאגה: הוא מקבל ציונים שליליים על עניינים שנחשבו למקור החוזק העיקרי שלו - כלכלה, כספים, אינפלציה. אפילו ענייני הגירה אינם עוד מקור חד משמעי של תמיכה ושל אמון.

כשלעצמם המספרים האלה לא חשובים במיוחד. הם משקפים מצב רוח ביום נתינתם. תנודות של מצבי רוח הם לחם חוקה של הפוליטיקה. אבל שחיקת הפופולריות של הנשיא מתרחשת מוקדם מדיי, והיא נוגעת לרושם של חוסר יציבות ואולי של חוסר כשירות. 70% מאלה המזהים את עצמם כרפובליקאים מוסיפים לעמוד לימינו, אבל גם ביניהם יש שיעור ניכר של אי־נוחות.

"המבוגרים שבחדר"

בשבועיים האחרונים הנשיא שינה כיוונים במהירות כתיבתן של רשומות המדיה החברתית שלו. הוא הסתבך ללא תקנה במלחמת המכסים, בייחוד עם סין; הביך את עצמו שלא לצורך כשטען שהוא נושא ונותן עם סין על הורדה דרמטית של המכסים, מה שסין מיהרה להכחיש; הוא הטיל על אוקראינה את האשמה לאי־התקדמות בשיחות על הסכם עם רוסיה, אבל שינה כיוון למחרת, לאחר התקפת טילים על קייב, וכתב "ולדימיר, עצור!"; הוא הסתבך בפרשה המטילה לפי שעה את הצל הארוך ביותר על נשיאותו, והיא הגירוש הלא־חוקי של מהגר לא־חוקי לבית סוהר לא־חוקי (כן, זה ייתכן) באל סלוודור. הוא נלכד באורות הצולבים של מערכת המשפט, הדורשת שהוא "יאפשר את חזרתו" של המגורש. כל העניין עלול להתפתח למשבר חוקתי.

גם מאה ימי נשיאותו הראשונה של טראמפ ב־2017 עמדו בסימן תוהו ובוהו. אבל הם הדאיגו פחות בזכות נוכחות חברי קבינט ויועצים בכירים, שהיו נכונים להתווכח עם הנשיא, להפציר בו, או אפילו לסרב פקודה. העיתונות נתנה לאנשים האלה את האפיון הקבוצתי "המבוגרים שבחדר". היו ביניהם שלושה גנרלים, מנכ"ל לשעבר של תאגיד רב לאומי ובנקאי השקעות. הם הקיפו את הנשיא האימפולסיבי וחסר הניסיון בחומה בצורה. הוא נפטר מהם בהדרגה. שנתיים לאחר השבעתו, החומה חדלה להתקיים.

הוא גמר אומר למנוע חומות בצורות כאלה בעתיד. אבל נראה שלפחות מבוגר אחד הגיע אל חוגו הקרוב גם הפעם: שר האוצר, סקוט בסנט. להתערבותו מיוחסת ירידתו של הנשיא מן העץ הגבוה שעליו טיפס בעניין המכסים ובעניין הבנק המרכזי. בסנט הצליח להבהיר לנשיא את הסכנה הנשקפת ליציבותם של שוקי הכספים, ואפילו של הדולר, מהתפרצויותיו הקפריזיות נגד נגיד הבנק המרכזי ומאיומיו להדיחו.

עניין טבעי הוא בשביל נשיא להקיף את עצמו בנאמנים. אבל לא בטוח כלל שזה הרכב מועיל. אחד הפרקים המפוארים בהיסטוריה האמריקאית נרשם בזמן מלחמת האזרחים, לפני כמעט 165 שנה, כאשר הנשיא החדש לינקולן מינה לקבינט שלו את כל יריביו ממערכת הבחירות. הם לא חדלו לחלוק עליו ולחלוק זה על זה. זו הייתה דיסהרמוניה שהרבתה הרמוניה. יחד, הם הצילו את הרפובליקה. קל לשער שטראמפ לא היה מתפעל מן התקדים ההוא.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

למה בנת"ע עושים קידום לשרת התחבורה?

רפורמת התעריפים "צדק תחבורתי", שבמסגרתה חלו התייקרויות של כ-25% במחירי התחבורה הציבורית, והועמקו הנחות לאוכלוסיות שונות, נכנסה לתוקף לפני מספר ימים ● מי שבאופן מפתיע נרתמה למסע היח"צ של הרפורמה ושל השרה מירי רגב, היא החברה הממשלתית נת"ע, שבכלל אמונה על פיתוח רשת הרכבות הקלות בגוש דן ● אירועים ומינויים

מימין: סטן קרונקי (ארסנל), ג'ון הנרי (ליברפול), ריאן ריינולדס (רקסהאם), טום בריידי (בירמינגהם סיטי) / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP- David Zalubowski,Evan Agostini, Gregory Bull, Charles Krupa

אמריקאים בעלי קבוצות כדורגל נקטלו בעבר על ידי האנגלים. עכשיו הם לא יכולים להפסיק לנצח

משקיעים אמריקאים שקנו קבוצות כדורגל אנגליות ונחשבו בעבר לחסרי הבנה בתחום, עומדים כעת לזכות באליפויות של כל אחת משלוש הליגות המובילות במדינה

נטע מוזס, ''איך ליהנות מהטבע (צאו החוצה)'', 2021. לוקחת את הלפטופ לחופשה ומטביעה אותו בים / צילום: יובל פסו

התערוכה שתגרום לכם לנסוע לחיפה ותחזור אליכם בכל פעם שתציצו לדסקטופ

עשירה, רלוונטית ומעוררת מחשבה: תערוכה חדשה במוזיאון חיפה עוסקת בתפר בין העולם הפיזי והדיגיטלי, שבו שולחן העבודה - הגשמי וגם זה שבמחשב - הוא הבסיס לעולם הפנימי של היוצרים ● האוצר יובל סער: "עבור כולנו, העידן הדיגיטלי מכתיב את סדר היום"

הקבב של מסעדת Arasia / צילום: באדיבות Arasia

הסופר הגדול במזרח התיכון נמצא בישראל, ואתם חייבים לבקר בו

הסופרמרקט הגדול במזרח התיכון שמתנהג כמו כל-בו ביפן, שמורת טבע מהיפות בישראל וכנאפה למקצוענים ● יצאנו לנצרת ונוף הגליל, הערים שצופנות הפתעות מתחת לרדאר ● חגית אברון תופרת יום 

שכונת מורשת במודיעין ושכונת גליל ים בהרצליה / צילומים: סלע בינוי, יח''צ

מה קורה כשזוכי מחיר למשתכן יכולים למכור? השכונה בלב אזור הביקוש שהמחירים בה יורדים

בשכונת גליל ים בהרצליה, הגידול בהיצע הוביל לירידה במחירי הדירות שהוגרלו במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן" ● בשכונת מורשת במודיעין, מוכרי דירות יד שנייה מוכנים להתפשר יותר - אך לא עד כדי ירידות מחיר מובהקות

מדי מים / צילום: תמר מצפי

תאגידי המים יבוטלו? משרד האנרגיה הציג תוכנית בניגוד לעמדת הרשות

על פי משרד האנרגיה, קיים כיום חוסר יעילות מובנה בתאגיד מים שמופרד מהעירייה, שמביא לבזבוז כספי ציבור ● המשרד מציע שרשויות מקומיות איתנות ויציבות יוכלו לקחת חזרה את הסמכויות מתאגידי המים ● רשות המים, הגוף הרגולטורי המקצועי האמון על הנושא, מתנגדת לרפורמה

משה שלו / צילום: עמית אלקיים

בגיל 17 הוא עזב את הישיבה והתגייס, היום הוא מנהל סטארט-אפ ששווה חצי מיליארד דולר

משה שלו גדל בבני ברק, אך הסקרנות שלו והרצון לעשות כסף הובילו אותו לעולם הגדול ● כיום, הוא מחזיק בחברת AI שגייסה עשרות מיליוני דולרים, ושואף הכי גבוה שאפשר: "אנחנו רוצים להיות מעצמה, ברמת גוגל. האתגר הגדול מבחינתנו יהיה לא להתפתות למכור את החברה"

השטח שקנו דניאלה פיק וקוונטין טרנטינו. בעיגול: דניאלה וקוונטין / צילום: כפיר זיו, AP- Gregorio Borgia

בלעדי: שני דונם בצפון ת"א - הבית שרכשו דניאלה פיק וקוונטין טרנטינו

הבמאי ההוליוודי ואשתו חיפשו מזה זמן בית בישראל ● על השטח של 2.2 דונם בשכונת תל ברוך הצפון תל־אביבית שרכשו, מצויים שני קוטג'ים שככל הנראה ייהרסו לטובת הבית החדש

עו''ד דודי קופל, ייכנס לתפקיד היועץ המשפטי של משרד האוצר / צילום: דוברות אוצר

נבחר פה־אחד: זה היועץ המשפטי הבא של משרד האוצר

עו"ד דודי קופל, שכיהן כמשנה ליועמ"ש האוצר הקודם אסי מסינג, נבחר לתפקיד היועץ המשפטי של משרד האוצר ● אחד האתגרים עמם יצטרך להתמודד: הכרעה בגורל כספים בהיקף של יותר ממיליארד שקל המיועדים למגזר החרדי

מבקרת במוזיאון במרקובה, פולין. ביד ושם משפרים את חוויית המבקר באמצעות AI / צילום: Reuters, Artur Widak/NurPhoto

על הדרכים לנצל כלי AI כדי להנחיל את זיכרון השואה

סערת הרשת בעקבות משפיענית שזלזלה בעדות ניצול חושפת את הפער בין תרבות הריגוש המיידי לצורך בשימור זיכרון היסטורי מורכב ● ביד ושם פונים לבינה מלאכותית כדי לעדכן את דרכי ההנצחה ולהנגיש אותן, וחוקרים מנסים להבין איך לעורר רגש במציאות שבה גם טראומה צריכה להיות "מספיק מעניינת"

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעות שאתם עושים ועלולה לעלות לכם ביוקר בשוק המניות הנוכחי

ישנה תיאוריה כי למשקיעים יש בנקי זיכרונות שנצברו בהם ניסיונות העבר ● בהקשר של שוק המניות, הזיכרונות הללו עלולים להטעות אתכם באופן מסוכן ● למול המציאות הכאוטית כיום בשוקי העולם, מומלץ לבדוק אם אמונות־ההשקעה המובילות אתכם עדיין תקפות

פרויקט פינוי־בינוי. מינימום של 24 יח''ד / צילום: שי אשכנזי

מה עושים כשבניין שלם מתנגד לפרויקט פינוי־בינוי?

החקיקה והפסיקה מצאו פתרונות, גם אם חלקיים, למצבים שבהם דיירים מעכבים פרויקטים של התחדשות עירונית - אך מה קורה כשבניין מסרב להצטרף לפרויקט פינוי־בינוי שהוא חלק ממנו?

יו''ר שלמה החזקות, אסי שמלצר / צילום: איל יצהר

האקזיט של שמלצר וקושנר מתרחק: בוטלה הנפקת שלמה החזקות רכב

אחת ההנפקות הגדולות שתוכננו בת"א השנה בוטלה, על רקע התנודתיות בשווקים ● לעומתה הצליחה קבוצת קסטרו לסגור את הנפקת רשת אורבניקה, בשווי של מיליארד שקל לפני הכסף

שי ג'ינפינג ודונלד טראמפ / צילום: ap, Susan Walsh

סין וארה"ב מציגות גרסאות סותרות, והתחרות: מי תהיה הראשונה שתחתום על הסכם עם טראמפ?

מאז הקפאת תוכנית המכסים, טרם נחתם הסכם עם מדינה כלשהי ● בינתיים, מעל המגעים בין ארה"ב לסין מרחפת עננה של אי ודאות

אריק ויינשטיין / צילום: תמונה פרטית

הוא ניהל את קרן ההשקעות של היזם הנודע ומאמין: "טראמפ מרוויח מגרימת כאוס", וזו הסיבה

איש הפיננסים אריק ויינשטיין, מהקולות המשפיעים בעמק הסיליקון, מזהיר שהריצה אל ההייטק בישראל בלתי פרופורציונלית, ועלולה לבוא בעוכרי המדינה ● הוא מציע דרך חדשה להסתכל על שוק ההון הסוער ומנסה להסביר את מהלכי טראמפ ("הוא מרוויח מגרימת כאוס") ● ולמה הוא מאמין שהבינה המלאכותית תחסל בסוף את כולנו?

מחלקת מוצרי חשמל ברשת אושר עד / צילום: שירה ספיר

נינג'ה בפחות מאלף שקל: השיטה שהפכה את אושר עד לשחקנית בשוק מוצרי החשמל

קמעונאית המזון אושר עד, שידועה בעיקר במחירים נמוכים, משקיעה בשלוש השנים האחרונות גם בתחום מוצרי החשמל, שמהווה זרוע הכנסה בולטת עבורה ● עם היצע מנינג'ה ועד שואבי דרימי ואסטרטגיה שמדלגת על משלוחים, הובלות והתקנות - מתהווה שחקנית שנותנת פייט לשוק כולו

מהם הפיצ'רים החדשים בוואטסאפ? / צילום: Shutterstock

הפיצ'רים החדשים בוואטסאפ שחובה להכיר

בתקופה האחרונה התחדשה אפליקציית המסרים המיידיים בשורה של אפשרויות לייעול השימוש ● מהתראות על אירועים בצ'אטים, דרך זום דיגיטלי בשיחות וידאו ועד נעילת צ'אטים באמצעות סיסמה

פיטר טוכמן / צילום: ap, Craig Ruttle

הסוחר המפורסם בוול סטריט טוען: "לטווח קצר, זה שוק נהדר"

פיטר טוכמן, אחד הסוחרים המפורסמים בוול סטריט, מכנה את התנהלות טראמפ והבית הלבן כ"טרור כלכלי" ● ואומר כי משקיעים לטווח הארוך לא יכולים לעשות הרבה בתנודתיות הגבוהה, מלבד להחזיק מעמד

קמפוס מיקרוסופט בהרצליה / צילום: עמית גרון

מיקרוסופט ישראל עוברת לצי ליסינג של מכוניות חשמליות בלבד

כחלק מהמדיניות הגלובלית לא תאפשר לעובדים לקבל רכב צמוד עם מנועי בעירה פנימית החל מהקיץ

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית בדיון בוועדת החוקה על חקירת הדלפות: "בניגוד לכותרת הדיון, אין אכיפה בררנית"

ועדת החוקה התכנסה הבוקר לדיון שכותרתו "אכיפה בררנית בתחום ההדלפות", על רקע פרשת קטארגייט וחקירות נוספות המתנהלות בעת זו ● היועמ"שית בהרב־מיארה טענה כי יש הליכי עבודה סדורים לפתיחה בחקירה על העברת מידע ● מנגד, נציגי הקואליציה אמרו כי היא משמיעה "סיסמאות ריקות", והתלוננו שאין אכיפה נגד מדליפים מחדרי המו"מ לעסקת חטופים