גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם מחיר של 120 אלף שקל: הסינים כובשים את ציי הרכב, וזו רק ההתחלה

תעשיית הרכב הסינית כובשת בהדרגה את שוק הרכב הישראלי, הודות ליתרון מובהק במחירים, שהיצרנים המערביים מתקשים להתחרות בהם ● תערוכת הרכב הבינלאומית של שנגחאי, מהחשובות והגדולות בעולם, מלמדת שמגמה זו צפויה להימשך ● האם האמריקאים יבלמו את המגמה?

רכב B01 של LeapMotor בתערוכה בשנחאי / צילום: Reuters, Go Nakamura
רכב B01 של LeapMotor בתערוכה בשנחאי / צילום: Reuters, Go Nakamura

בשבוע שעבר נפתחה בשנגחאי תערוכת הרכב הבינלאומית של סין, עם נוכחות מלאה כמעט של בכירי ענף הרכב הישראלי. הנציגים הישראלים זכו לכבוד רב בתערוכה, למרות שכמות המכירות השנתית של כלי רכב סיניים בישראל שקולה בערך למכירות שבועיות בעיר בינונית בגודלה בסין, ולמרות שהדעה על ישראל במדיה הסינית רחוקה מלהיות חיובית.

סין חשפה רכבים במחירים חסרי תקדים, והם בדרך לישראל. איך יושפע השוק?
החל מ-180 אלף שקל: האם הגיע הזמן להצטרף לטרנד החם של שוק הרכב?

אבל הסינים יודעים להבדיל בין ביזנס לפוליטיקה, ועבורם לשוק הרכב הישראלי יש חשיבות אסטרטגית. זהו שוק מערבי משוכלל עם תקינת רכב מערבית, שמתחרים בו יצרנים רבים מכל העולם כמעט ללא העדפות מיסוי. לפיכך הוא משמש מעין "אתר ניסוי" לקראת שיווק מקיף של רכב סיני בשוק האירופי התובעני.

"הניסוי" הוכתר עד כה בהצלחה מרשימה, ושיעור החדירה של כלי הרכב הסיניים בישראל עמד ברבעון הראשון על כ-25%, נתון ללא אח ורע בקרב המדינות המפותחות. אבל אם לשפוט לפי ההתפתחויות האחרונות בתעשיית הרכב הסינית, כפי שהן משתקפות בתערוכת שנגחאי 2025, זו עשויה להיות רק ההתחלה.

סוד ההצלחה של הסינים

המרכיב הבודד החשוב ביותר בהצלחה של כלי הרכב הסיניים בישראל הוא "תמורה לכסף", או במילים אחרות, יכולתם של היצרנים הסיניים להציע ללקוחות כלי רכב אטרקטיביים, במחירים שיצרנים מערביים מתקשים מאוד להתחרות בהם, אם בכלל.

יש לכך מספר הסברים. האיחוד האירופי טוען, שתעשיית הרכב הסינית נהנית מסבסוד ממשלתי עמוק בכל שלבי הייצור והשיווק. זו גם העילה הרשמית למכסי העונשין שהטיל האיחוד האירופי על כלי רכב חשמליים סיניים בשנה שעברה.

טענה אחרת היא שיצרני רכב סיניים רבים מפסידים במודע על רוב הדגמים שלהם כדי להגדיל את נתח השוק ואת ערך המניות שלהם, בדומה לטסלה בתחילת דרכה. הסבר נוסף טמון בצורך לשרוד במלחמת המחירים הקשה שמתחוללת בשוק הרכב הסיני זה שנים.

מנגד, טוענים הסינים, כי "הסוד" הוא עצמאות ושליטה מלאה של סין בכל שרשרת האספקה של כלי הרכב, כולל שלב ההפקה והעיבוד של רוב חומרי הגלם, פיתוח וייצור סוללות ומנועים, ייצור חלפים, לוגיסטיקה ימית להובלת כלי הרכב וקווי אשראי בינלאומיים; מעין "כוורת", שפועלת בתיאום מלא.

פערי מחיר לא הגיוניים

תהיה הסיבה אשר תהיה, התמחור של כלי רכב חדשים בתוך סין נראה כמעט לא הגיוני לעיניים מערביות, ובתערוכה היו לכך הרבה דוגמאות. ניקח למשל את המכונית החשמלית החדשה B01 של LeapMotor, שנחשפה בשנגחאי וצפויה להגיע לישראל ולאירופה בשנה הבאה.

זוהי מכונית סדאן חשמלית בממדים דומים לטסלה מודל 3. יש לה טווח נסיעה של כ-450 ק"מ ב-WLTP, תא נוסעים מרווח, מאובזר ואיכותי, אלקטרוניקה מתקדמת וחבילה בטיחותית "חכמה" עם חיישני LIDAR, שקשה למצוא כיום אפילו במכוניות יוקרה מערביות. כל זה יעלה ללקוחות בסין החל מכ-14 אלף דולר בלבד, אחרי הרווח של היצרן והמשווקים. יצרן אירופי, קוריאני או יפני, יתקשה להציע חבילה כזו בפחות מ-30 אלף דולר לצרכן. וזו דוגמה אחת מני רבות.

מטבע הדברים, מחירי הדגמים הסיניים בישראל גבוהים משמעותית ממחיריהם בסין, אחרי מס קנייה של 45%-83% בהתאם לסוג ההנעה, מכס בגובה 7%, הובלה ומע"מ. ועדיין, התמחור שלהם הצליח להותיר עד כה את המתחרים המערביים ללא מענה בישראל, בכל פלחי השוק.

בפלח רכבי הקרוס-אובר החשמליים בגודל בינוני, למשל, שמכונה "פלח קרוס-אובר D", שבו מתחרה גם טסלה Y למשל, המחיר הממוצע של דגמים מתוצרת סין עומד כיום בישראל על כ-210 אלף שקל. המחיר הממוצע של דגמים מקבילים מתוצרת אירופה, קוריאה ויפן בפלח עומד כיום על כ-240 אלף שקל.

בפלח דגמי הקרוס-אובר "המשפחתיים" החשמליים הקומפקטיים (סגמנט C/D), שהוא הפלח החשמלי הנמכר ביותר בישראל, היתרון הממוצע של הסינים הוא "רק" כ-20 אלף שקל. אבל בפועל הפער הרבה יותר משמעותי, מכיוון שהמחיר הממוצע מתייחס למחירי המחירון הרשמיים, ורוב המותגים הסיניים מעניקים הנחות משמעותיות מאוד לחברות הליסינג. אלה משתקפות היטב במבצעים ובשוק ה"אפס קילומטר", שאליו מנקזות חברות הליסינג עודפי מלאי.

התרחבות מואצת בעתיד הקרוב

נראה ש"ההשתלטות" הסינית צפויה לצבור תאוצה בקרוב, מכיוון שמותגי הרכב הסיניים נכנסים כיום לפלחים חדשים ורחבים יותר מאשר הפלח החשמלי. החל ממחצית 2024 המותגים סיניים שולטים ללא עוררין בפלח רכבי הפלאג-אין בתצורת קרוס-אובר וסדאן בטווח המחיר של כ-170-210 אלף שקל. לשם השוואה, המתחרה "המערבי" המקביל הקרוב ביותר יקר יותר ב-150 אלף שקל כמעט.

מותגים סיניים הם היחידים שמציעים כיום בישראל מכונית עם הנעה היברידית "מלאה" בפחות מ-130 אלף שקל, או מכוניות סופר-מיני עם מנוע בנזין בפחות מ-120 אלף שקל. כל הפלחים הללו פונים במיוחד לציי רכב, שרוכשים כמעט 90 אלף כלי רכב בשנה. בענף מעריכים כי ברבעון הראשון של 2025 זינקה החדירה "הסינית" לציי הרכב לכ-22%, בהשוואה לכ-14% בלבד ברבעון המקביל אשתקד.

כאשר משקללים את נפח המכירות הפוטנציאלי של הפלחים הללו אפשר בהחלט להניח, שנתח השוק של כלי רכב מתוצרת סין בישראל יגיע עוד השנה ל-30%, וייתכן שלנתח של 40%-50% אפילו בשנה הבאה. חשוב לציין, שהצלחת החדירה של המותגים הסיניים בישראל אינה אחידה, ויש כאלה שנאבקים על הישרדות תחרותית. אבל המגמה הכללית היא חד-משמעית.

בינתיים נותרו עוד בשוק הישראלי עוד כמה "מעוזי רכב" אירופיים, קוריאניים ויפניים, שהביקוש בהם יציב. אבל תערוכת שנגחאי 2025 מבשרת, שגם הם עשויים להיכנע בקרוב בפני ההסתערות הסינית, מכיוון שלא מעט יצרנים מערביים החליטו לאמץ את הגישה "אם אינך יכול להילחם בהם, הצטרף אליהם", ומעבירים בהדרגה קווי ייצור לסין.

מאזדה, למשל, הציגה בתערוכה את המחליפות של מאזדה 6 ומאזדה CX5 הפופולריות, עם הנעה חשמלית ופלאג-אין. שתיהן מבוססות כעת על דגמים של שנגאן הסינית, ויגיעו לאירופה מסין. גם הדגמים החשמליים החדשים של פולקסווגן, שהוצגו בתערוכה, מבוססים על פלטפורמה של שותפתה האסטרטגית XPENG. ואלה רק כמה דוגמאות.

האם האמריקאים ישנו את המגמה?

ההתפתחות היחידה שיכולה לעכב את "הכיבוש" הסיני בישראל בשנים הקרובות היא מלחמת הסחר שמתנהלת בין ארצות הברית לסין. בימים אלה מנהלים נציגים ממשלתיים מישראל משא-ומתן אינטנסיבי עם האמריקאים בניסיון לשכנע את ארה"ב לפטור ממכס את היצוא מישראל לארה"ב.

סביר להניח, שגם סוגיית יצוא הרכב מסין לישראל תעמוד על הפרק בדיונים, מכיוון שהיא מהווה "משקולת" רצינית על המאזן המסחרי של ישראל. על פי נתוני הלמ"ס, בחודשים אוקטובר-דצמבר 2024 יבוא הסחורות מסין עלה בקצב של 102.6% בחישוב שנתי, בהמשך לעלייה של 106.3% בחודשים יולי-ספטמבר. אין ספק, שגל היבוא הגדול של רכב סיני בסוף השנה תרם לכך. לעומת זאת, היבוא מארה"ב ירד באותה תקופה בכ-6%.

בסך הכול הסתכם היבוא של כלי רכב וחלקיהם מתוצרת סין ב-2024 בסכום עתק של 2.468 מיליארד דולר, לעומת מאות בודדות של מיליוני דולרים מארצות הברית.

אבל למרות שארצות הברית תרצה לשרטט "קו אדום" לישראל בנושא, סין הבהירה בשבוע שעבר כי "תעניש" מדינות שייכנעו ללחץ האמריקאי ויפגעו ביצוא הסיני. בקיצור, זהו מכבש של לחצים גלובליים צולבים, ששוק הרכב הישראלי נמצא במרכזו.

עוד כתבות

אריק ויינשטיין / צילום: תמונה פרטית

הוא ניהל את קרן ההשקעות של היזם הנודע ומאמין: "טראמפ מרוויח מגרימת כאוס", וזו הסיבה

איש הפיננסים אריק ויינשטיין, מהקולות המשפיעים בעמק הסיליקון, מזהיר שהריצה אל ההייטק בישראל בלתי פרופורציונלית, ועלולה לבוא בעוכרי המדינה ● הוא מציע דרך חדשה להסתכל על שוק ההון הסוער ומנסה להסביר את מהלכי טראמפ ("הוא מרוויח מגרימת כאוס") ● ולמה הוא מאמין שהבינה המלאכותית תחסל בסוף את כולנו?

רון אילון עם עורכות דינו, איריס ניב-סבג ודפנה שטינברג, ביציאה מבית המשפט המחוזי בת''א / צילום: סיון לורן

צעד חריג: יבוטל כתב האישום נגד רון אילון בפרשת בזק-יס

אילון חתם על הסדר מותנה במסגרתו כתב האישום יבוטל והתיק הפלילי ייסגר ● המשפט ימשך נגד יתר הנאשמים בפרשה בהם שאול אלוביץ, בעל השליטה לשעבר בבזק

שי ג'ינפינג ודונלד טראמפ / צילום: ap, Susan Walsh

סין וארה"ב מציגות גרסאות סותרות, והתחרות: מי תהיה הראשונה שתחתום על הסכם עם טראמפ?

מאז הקפאת תוכנית המכסים, טרם נחתם הסכם עם מדינה כלשהי ● בינתיים, מעל המגעים בין ארה"ב לסין מרחפת עננה של אי ודאות

צוות EON / צילום: אסף רביבו

בשווי של 1.4 מיליארד דולר: הסטארט־אפ הכי צעיר ברשימת המבטיחים

איון מבטיחה שמסדי נתונים שארגונים שומרים בענן לא יימחקו, גם בעקבות מתקפות כופרה או אסון טבע ● שלושה המייסדים ראו מקרוב את הביקוש למוצר כשעבדו אצל ספקית הענן הגדולה ביותר, אמזון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בעלי הדירות בדו-המשפחתי הסתכסכו בגלל שער חניה צר. מה קבע ביהמ"ש?

שני אחים העבירו לאחיהם הבכור את מניותיהם בחברה המשפחתית ללא תמורה, ואז דרשו את המניות בחזרה - איך הכריע ביהמ"ש? ● שני בעלי דירות בבית דו-משפחתי הסתכסכו והגישו תביעות הדדיות על שימושים בשטח המשותף. המפקח על המקרקעין התערב ● ביהמ"ש העליון: פגם בערבות בנקאית לא יביא לפסילת המציעה בתנאים מסוימים, בין היתר אם לא ניסתה להשיג יתרון ● 3 פסקי דין בשבוע

המדריך למשקיע במיתון / איור: Shutterstock

כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם

הנתונים הרשמיים בארה"ב אומנם לא מבשרים על האטה, אבל סקרי צרכנים ועסקים מתחילים לאותת על מצוקה, וכלכלנים רבים בארץ ובעולם צופים מיתון מעבר לפינה ● מה מסתירים נתוני המאקרו בארה"ב, מדוע הדאגה לא טמונה רק בתוכנית המכסים של טראמפ, ואיך תוכלו להכין את התיק שלכם כראוי?

איראן מזהירה את ישראל: אל תתערבו בשיחות הגרעין

מלון ביפן ביקש מישראלי לחתום על הצהרה כי לא ביצע פשעי מלחמה; הבינה המלאכותית הפכה לנשק החדש של ישראל בשדה הקרב; המלחמה בעזה מטלטלת את השלום, וירדן ומצרים נמצאות תחת לחץ פנימי הולך גובר; ושר החוץ האיראני מזהיר את ישראל שלא תחבל בשיחות הגרעין שהיא מקיימת עם ארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

באוצר בוחנים דרך חדשה לצמצום הטבת המס בקרנות ההשתלמות

במשרד האוצר מעוניינים לכלול את קרנות ההשתלמות ברפורמה להשוואת תנאי המיסוי במכשירי החיסכון ● על הפרק: הצבת תקרה להטבות המס, אך ייתכן שיתפשרו על מודל מתון יותר

עדי גזית, מנכ''ל חברת המימון ברקת / צילום: גדי סיירה

המנכ"ל שמזהיר מעליית מחירים: "העולם שבו קנו דירות כמו לחמניות נגמר"

חברת המימון ברקת כבר נמצאת במגעים עם חברות יזמיות לגבי ליווי פרויקטים במסגרת המבצעים הפיננסיים הבנקאיים שעומדים להצטמצם ע"י בנק ישראל ● מנכ"ל החברה, עדי גזית, סבור כי חברות הנדל"ן מגלות עמידות כלפי הטלטלות בשוק, ואינו רואה ירידות מחירים בקרוב

מטוסים של טורקיש איירליינס בנמל התעופה באיסטנבול / צילום: Shutterstock

מה עומד מאחורי ההחלטה של חברות התעופה הטורקיות שלא לחזור לישראל

מדובר בהחלטה מדינית־פוליטית של נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן, שבאמצעות האחיזה של ממשלתו מחזיק ביד רמה את כל ענף התעופה המקומי ● לארדואן מובן כי בסיס קהל המצביעים שלו לא יקבל את חידוש הטיסות לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

"תמכרו": ההמלצה החריגה של בנק אוף אמריקה למשקיעים. ומי בכל זאת אופטימי?

בשבוע אחד מדד S&P 500 תיקן את רוב הירידות שספג בשל תוכנית המכסים והחזיר כמחצית מהירידות מאז השיא האחרון ● בעוד שאינדקטורים שונים מצביעים כי התחתית מאחורינו, חלק מהמומחים מזהירים לא להתפתות להצטרף לראלי ● מהאזהרה של בנק אוף אמריקה ועד הסימן האופטימי הנדיר שנראה בשוק, כולם מנסים לפענח: לאן הולכת וול סטריט?

דודי אפל / צילום: אמיר מאירי

במקום 87 מיליון שקל: דוד אפל מציע לשלם 50 מיליון שקל בהסדר חוב

אפל, שהיה בעבר קבלן ואיש עסקים בולט ונכנס להליך פשיטת רגל בשנת 2012, חייב 63 מיליון למשרד הבינוי והשיכון, כ-10 מיליון שקל לבנקים, והשאר לנושים שונים ● בהסדר החוב הוא מציע לשלם 50 מיליון שקל בתוך ארבע שנים

יו''ר שלמה החזקות, אסי שמלצר / צילום: איל יצהר

האקזיט של שמלצר וקושנר מתרחק: בוטלה הנפקת שלמה החזקות רכב

אחת ההנפקות הגדולות שתוכננו בת"א השנה בוטלה, על רקע התנודתיות בשווקים ● לעומתה הצליחה קבוצת קסטרו לסגור את הנפקת רשת אורבניקה, בשווי של מיליארד שקל לפני הכסף

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; אלקטריאון קפצה בכ-13%, טבע ב-3%

ת"א 35 עלה ב-0.2% ● השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים בסופ"ש ● לרגל יום הזיכרון והעצמאות בבורסה בת"א, לא יתקיים מסחר בימים רביעי וחמישי ● המשקיעים ממתינים לדוחות של ענקיות הטכנולוגיה, לצד שורת נתוני מאקרו חשובים כמו מדד האינפלציה PCE וכן התמ"ג בארה"ב לרבעון הראשון ● בעוד האי־ודאות בשווקים נמשכת, הביקושים לנכסי מקלט כמו זהב וביטקוין בעלייה ● וגם: האנליסט שמעריך - הגיע הזמן לקנות מניות טכנולוגיה

מטוס של וירג'ין אטלנטיק / צילום: יח''צ

עם מנכ"ל ישראלי, חברת התעופה שמבטלת לחלוטין את כל הטיסות לישראל

וירג'ין אטלנטיק מפסיקה את הטיסות הישירות בין לונדון הית'רו לתל אביב, לאחר שדחתה את תאריך החזרה לישראל מספר פעמים ● עם זאת, וירג'ין תמשיך להציע טיסות לישראל במסגרת הסכם הקוד-שייר עם אל על ● ההחלטה התקבלה תחת ניהולו של מנכ"ל ישראלי

פתיחת המסחר במניית אורה סמארט אייר בתל אביב / צילום: נס הפקות

יזם הנדל"ן שרוכש חברת טיהור אוויר קטנה שאיבדה כמעט את כל ערכה

חברת טיהור האוויר אורה סמארט אייר הגיעה לבורסה ב-2021 ונסחרה בשיא, טרם קריסתה, בשווי של רבע מיליארד שקל ● השליטה בה תעבור לידי איש העסקים אליהו קנפלר, בעלי החברה הבורסאית אלביט הדמיה

מימין: סטן קרונקי (ארסנל), ג'ון הנרי (ליברפול), ריאן ריינולדס (רקסהאם), טום בריידי (בירמינגהם סיטי) / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP- David Zalubowski,Evan Agostini, Gregory Bull, Charles Krupa

אמריקאים בעלי קבוצות כדורגל נקטלו בעבר על ידי האנגלים. עכשיו הם לא יכולים להפסיק לנצח

משקיעים אמריקאים שקנו קבוצות כדורגל אנגליות ונחשבו בעבר לחסרי הבנה בתחום, עומדים כעת לזכות באליפויות של כל אחת משלוש הליגות המובילות במדינה

עבודות המטרו בתל אביב. בעיגול: מירי רגב / צילום: בר לביא, חיים גולדברג/פלאש90

מירי רגב הכניסה להקפאה בניית 300 אלף דירות באזור המרכז

כחמש שנים אחרי שיצאה לדרך, התוכנית שאמונה על השילוב העירוני של המטרו הייתה אמורה לקבל את אישור הממשלה בתחילת השבוע ● אולם, ראשי הרשויות לחצו על הארכת הקו לשומרון, השרה מירי רגב ביקשה לדון בכך - והתוכנית לא הובאה להצבעה ● בין הפרויקטים שנתקעו: 18.5 אלף דירות בדרום גלילות

האו"ם השיק אפליקציית תרומות לעזה. לאן הכסף הולך?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ההתקדמות במשא ומתן בין ארה"ב ואיראן מציבה את נתניהו בין הפטיש לסדן ● כך חמאס עושק את כספי הסיוע שמעביר האו"ם לתושבי רצועת עזה ● ויוזמי אירוע בין-דתי בכורדיסטן ספגו ביקורת על קידום נורמליזציה עם ישראל

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט

מדד ניקיי עולה ב-0.4% ● שר האוצר הסיני מבטיח שסין "תנקוט במדיניות מאקרו כלכלית פרואקטיבית יותר במטרה לקדם את השגת יעד הצמיחה השנתי" ● לקראת שבוע עתיר בארועים בוול סטריט, הבוקר ירידות בחוזים העתידיים • אנליסטים מובילים בוול סטריט מסמנים שלוש מניות מומלצות