גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם מחיר של 120 אלף שקל: הסינים כובשים את ציי הרכב, וזו רק ההתחלה

תעשיית הרכב הסינית כובשת בהדרגה את שוק הרכב הישראלי, הודות ליתרון מובהק במחירים, שהיצרנים המערביים מתקשים להתחרות בהם ● תערוכת הרכב הבינלאומית של שנגחאי, מהחשובות והגדולות בעולם, מלמדת שמגמה זו צפויה להימשך ● האם האמריקאים יבלמו את המגמה?

רכב B01 של LeapMotor בתערוכה בשנחאי / צילום: Reuters, Go Nakamura
רכב B01 של LeapMotor בתערוכה בשנחאי / צילום: Reuters, Go Nakamura

בשבוע שעבר נפתחה בשנגחאי תערוכת הרכב הבינלאומית של סין, עם נוכחות מלאה כמעט של בכירי ענף הרכב הישראלי. הנציגים הישראלים זכו לכבוד רב בתערוכה, למרות שכמות המכירות השנתית של כלי רכב סיניים בישראל שקולה בערך למכירות שבועיות בעיר בינונית בגודלה בסין, ולמרות שהדעה על ישראל במדיה הסינית רחוקה מלהיות חיובית.

סין חשפה רכבים במחירים חסרי תקדים, והם בדרך לישראל. איך יושפע השוק?
החל מ-180 אלף שקל: האם הגיע הזמן להצטרף לטרנד החם של שוק הרכב?

אבל הסינים יודעים להבדיל בין ביזנס לפוליטיקה, ועבורם לשוק הרכב הישראלי יש חשיבות אסטרטגית. זהו שוק מערבי משוכלל עם תקינת רכב מערבית, שמתחרים בו יצרנים רבים מכל העולם כמעט ללא העדפות מיסוי. לפיכך הוא משמש מעין "אתר ניסוי" לקראת שיווק מקיף של רכב סיני בשוק האירופי התובעני.

"הניסוי" הוכתר עד כה בהצלחה מרשימה, ושיעור החדירה של כלי הרכב הסיניים בישראל עמד ברבעון הראשון על כ-25%, נתון ללא אח ורע בקרב המדינות המפותחות. אבל אם לשפוט לפי ההתפתחויות האחרונות בתעשיית הרכב הסינית, כפי שהן משתקפות בתערוכת שנגחאי 2025, זו עשויה להיות רק ההתחלה.

סוד ההצלחה של הסינים

המרכיב הבודד החשוב ביותר בהצלחה של כלי הרכב הסיניים בישראל הוא "תמורה לכסף", או במילים אחרות, יכולתם של היצרנים הסיניים להציע ללקוחות כלי רכב אטרקטיביים, במחירים שיצרנים מערביים מתקשים מאוד להתחרות בהם, אם בכלל.

יש לכך מספר הסברים. האיחוד האירופי טוען, שתעשיית הרכב הסינית נהנית מסבסוד ממשלתי עמוק בכל שלבי הייצור והשיווק. זו גם העילה הרשמית למכסי העונשין שהטיל האיחוד האירופי על כלי רכב חשמליים סיניים בשנה שעברה.

טענה אחרת היא שיצרני רכב סיניים רבים מפסידים במודע על רוב הדגמים שלהם כדי להגדיל את נתח השוק ואת ערך המניות שלהם, בדומה לטסלה בתחילת דרכה. הסבר נוסף טמון בצורך לשרוד במלחמת המחירים הקשה שמתחוללת בשוק הרכב הסיני זה שנים.

מנגד, טוענים הסינים, כי "הסוד" הוא עצמאות ושליטה מלאה של סין בכל שרשרת האספקה של כלי הרכב, כולל שלב ההפקה והעיבוד של רוב חומרי הגלם, פיתוח וייצור סוללות ומנועים, ייצור חלפים, לוגיסטיקה ימית להובלת כלי הרכב וקווי אשראי בינלאומיים; מעין "כוורת", שפועלת בתיאום מלא.

פערי מחיר לא הגיוניים

תהיה הסיבה אשר תהיה, התמחור של כלי רכב חדשים בתוך סין נראה כמעט לא הגיוני לעיניים מערביות, ובתערוכה היו לכך הרבה דוגמאות. ניקח למשל את המכונית החשמלית החדשה B01 של LeapMotor, שנחשפה בשנגחאי וצפויה להגיע לישראל ולאירופה בשנה הבאה.

זוהי מכונית סדאן חשמלית בממדים דומים לטסלה מודל 3. יש לה טווח נסיעה של כ-450 ק"מ ב-WLTP, תא נוסעים מרווח, מאובזר ואיכותי, אלקטרוניקה מתקדמת וחבילה בטיחותית "חכמה" עם חיישני LIDAR, שקשה למצוא כיום אפילו במכוניות יוקרה מערביות. כל זה יעלה ללקוחות בסין החל מכ-14 אלף דולר בלבד, אחרי הרווח של היצרן והמשווקים. יצרן אירופי, קוריאני או יפני, יתקשה להציע חבילה כזו בפחות מ-30 אלף דולר לצרכן. וזו דוגמה אחת מני רבות.

מטבע הדברים, מחירי הדגמים הסיניים בישראל גבוהים משמעותית ממחיריהם בסין, אחרי מס קנייה של 45%-83% בהתאם לסוג ההנעה, מכס בגובה 7%, הובלה ומע"מ. ועדיין, התמחור שלהם הצליח להותיר עד כה את המתחרים המערביים ללא מענה בישראל, בכל פלחי השוק.

בפלח רכבי הקרוס-אובר החשמליים בגודל בינוני, למשל, שמכונה "פלח קרוס-אובר D", שבו מתחרה גם טסלה Y למשל, המחיר הממוצע של דגמים מתוצרת סין עומד כיום בישראל על כ-210 אלף שקל. המחיר הממוצע של דגמים מקבילים מתוצרת אירופה, קוריאה ויפן בפלח עומד כיום על כ-240 אלף שקל.

בפלח דגמי הקרוס-אובר "המשפחתיים" החשמליים הקומפקטיים (סגמנט C/D), שהוא הפלח החשמלי הנמכר ביותר בישראל, היתרון הממוצע של הסינים הוא "רק" כ-20 אלף שקל. אבל בפועל הפער הרבה יותר משמעותי, מכיוון שהמחיר הממוצע מתייחס למחירי המחירון הרשמיים, ורוב המותגים הסיניים מעניקים הנחות משמעותיות מאוד לחברות הליסינג. אלה משתקפות היטב במבצעים ובשוק ה"אפס קילומטר", שאליו מנקזות חברות הליסינג עודפי מלאי.

התרחבות מואצת בעתיד הקרוב

נראה ש"ההשתלטות" הסינית צפויה לצבור תאוצה בקרוב, מכיוון שמותגי הרכב הסיניים נכנסים כיום לפלחים חדשים ורחבים יותר מאשר הפלח החשמלי. החל ממחצית 2024 המותגים סיניים שולטים ללא עוררין בפלח רכבי הפלאג-אין בתצורת קרוס-אובר וסדאן בטווח המחיר של כ-170-210 אלף שקל. לשם השוואה, המתחרה "המערבי" המקביל הקרוב ביותר יקר יותר ב-150 אלף שקל כמעט.

מותגים סיניים הם היחידים שמציעים כיום בישראל מכונית עם הנעה היברידית "מלאה" בפחות מ-130 אלף שקל, או מכוניות סופר-מיני עם מנוע בנזין בפחות מ-120 אלף שקל. כל הפלחים הללו פונים במיוחד לציי רכב, שרוכשים כמעט 90 אלף כלי רכב בשנה. בענף מעריכים כי ברבעון הראשון של 2025 זינקה החדירה "הסינית" לציי הרכב לכ-22%, בהשוואה לכ-14% בלבד ברבעון המקביל אשתקד.

כאשר משקללים את נפח המכירות הפוטנציאלי של הפלחים הללו אפשר בהחלט להניח, שנתח השוק של כלי רכב מתוצרת סין בישראל יגיע עוד השנה ל-30%, וייתכן שלנתח של 40%-50% אפילו בשנה הבאה. חשוב לציין, שהצלחת החדירה של המותגים הסיניים בישראל אינה אחידה, ויש כאלה שנאבקים על הישרדות תחרותית. אבל המגמה הכללית היא חד-משמעית.

בינתיים נותרו עוד בשוק הישראלי עוד כמה "מעוזי רכב" אירופיים, קוריאניים ויפניים, שהביקוש בהם יציב. אבל תערוכת שנגחאי 2025 מבשרת, שגם הם עשויים להיכנע בקרוב בפני ההסתערות הסינית, מכיוון שלא מעט יצרנים מערביים החליטו לאמץ את הגישה "אם אינך יכול להילחם בהם, הצטרף אליהם", ומעבירים בהדרגה קווי ייצור לסין.

מאזדה, למשל, הציגה בתערוכה את המחליפות של מאזדה 6 ומאזדה CX5 הפופולריות, עם הנעה חשמלית ופלאג-אין. שתיהן מבוססות כעת על דגמים של שנגאן הסינית, ויגיעו לאירופה מסין. גם הדגמים החשמליים החדשים של פולקסווגן, שהוצגו בתערוכה, מבוססים על פלטפורמה של שותפתה האסטרטגית XPENG. ואלה רק כמה דוגמאות.

האם האמריקאים ישנו את המגמה?

ההתפתחות היחידה שיכולה לעכב את "הכיבוש" הסיני בישראל בשנים הקרובות היא מלחמת הסחר שמתנהלת בין ארצות הברית לסין. בימים אלה מנהלים נציגים ממשלתיים מישראל משא-ומתן אינטנסיבי עם האמריקאים בניסיון לשכנע את ארה"ב לפטור ממכס את היצוא מישראל לארה"ב.

סביר להניח, שגם סוגיית יצוא הרכב מסין לישראל תעמוד על הפרק בדיונים, מכיוון שהיא מהווה "משקולת" רצינית על המאזן המסחרי של ישראל. על פי נתוני הלמ"ס, בחודשים אוקטובר-דצמבר 2024 יבוא הסחורות מסין עלה בקצב של 102.6% בחישוב שנתי, בהמשך לעלייה של 106.3% בחודשים יולי-ספטמבר. אין ספק, שגל היבוא הגדול של רכב סיני בסוף השנה תרם לכך. לעומת זאת, היבוא מארה"ב ירד באותה תקופה בכ-6%.

בסך הכול הסתכם היבוא של כלי רכב וחלקיהם מתוצרת סין ב-2024 בסכום עתק של 2.468 מיליארד דולר, לעומת מאות בודדות של מיליוני דולרים מארצות הברית.

אבל למרות שארצות הברית תרצה לשרטט "קו אדום" לישראל בנושא, סין הבהירה בשבוע שעבר כי "תעניש" מדינות שייכנעו ללחץ האמריקאי ויפגעו ביצוא הסיני. בקיצור, זהו מכבש של לחצים גלובליים צולבים, ששוק הרכב הישראלי נמצא במרכזו.

עוד כתבות

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם