גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטול שטר 200 השקלים חוזר: האם הממשלה תכפה את המהלך על בנק ישראל?

יוזמה חדשה של שר החוץ גדעון סער מבקשת לבטל סדרות של שטרות 200 שקל שמוחזקים בידי חמאס ברצועת עזה ● המהלך מעורר התנגדות בבנק ישראל וסערה בקרב מומחים, שמזהירים: הציבור הישראלי ייפגע מזה יותר

שטרות של 200 / צילום: Shutterstock
שטרות של 200 / צילום: Shutterstock

ההצעה של שר החוץ גדעון סער לבטל סדרות מסוימות של שטרות 200 שקל שנמצאים בידי חמאס בעזה מעוררת סערה: בעוד שגורמים בממשלה, לרבות ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר סמוטריץ' מביעים תמיכה ברעיון, בנק ישראל מתנגד נחרצות וכלכלנים אחרים מטילים ספק גם הם.

שר החוץ סער לנגיד בנק ישראל: בטל סדרות ישנות של שטרות 200 שקל
נבחר פה־אחד: זה היועץ המשפטי הבא של משרד האוצר

בהודעה לתקשורת, בנק ישראל הדגיש שהסמכות לכך נתונה אך ורק לנגיד בנק ישראל אמיר ירון. אך בפועל, יש קולות שטוענים שעם מספיק לחץ ממשלתי ותמיכה של גורמים ביטחוניים - יהיה ניתן לשכנע אותו אחרת.

"מהלומה כבדה לחמאס"

כפי שנחשף בגלובס, קבוצת מומחים הציעה בספטמבר 2024 לבטל את כל שטרות ה־200, זאת במטרה להילחם בהון השחור ובגורמי פשיעה. ההצעה זכתה להתעניינות גדולה מצד חלק מהגורמים כמו רשות המסים והרשות להלבנת הון, ולביקורת מצד אחרים כמו בנק ישראל. בבנק ישראל התעקשו שהנימוקים לטובת ביטול השטר לא היו מספיקים, וההחלטה על כך מסורה במילא לנגיד בנק ישראל ולא לאף גורם אחר.

ראש הממשלה נתניהו כינס גורמי מקצוע לדון ברעיון, אך נראה שעדיין לא התקבלה החלטה במעגלים אלו. זאת, בין השאר, בשל חשש שארגוני הפשע ימהרו להחליף את שטרות ה־200 ברשותם בשטרות 100, והדבר ייצור מצוקת מזומנים לכלל הציבור.

אך כעת, עולה הצעה מוגבלת יותר, עם מטרה אחרת: לא למנוע זרימה של הון שחור ולפגוע במעלימי מס או במשפחות פשע, אלא לפגוע במאגר המזומנים של חמאס בעזה כחלק מהמאמץ המלחמתי. על פי ד"ר אדם רויטר, יו"ר "חיסונים פיננסים" ומראשי קבוצת המומחים שיזמה את ביטול שטרות ה־200, מסביר ש"גילינו שאנחנו יודעים את המספרים הסידוריים של כמעט כל השטרות ברצועת עזה. הם קיבלו את שטרות השקלים דרך משאיות ברינקס מבנקים ישראלים, ולכן יש רישום של כולם".

לדבריו, "בזמן המלחמה, חמאס שדד את כל הבנקים בעזה, והוא גם ממסה את כל הטרנזאקציות הכספיות שעוברות אצל הסוחרים ואצל הכנופיות שמשתלטות על המזון והדלק. חמאס יושב היום על הר מזומנים בשווי 3־4 מיליארד שקל, וכמעט כולו - בשטרות של 200 שקל".

בעזרת כסף זה, רויטר טוען "ניתן להוביל למצוקת מזומנים ניכרת בחמאס, הוא המעסיק הכי גדול בעזה. אם הוא יידע שהכסף לא יהיה שווה כלום, הוא יילחץ". לטענתו, זה אפילו "יכול להביא לשחרור החטופים".

על פי חבר נוסף בקבוצת המומחים, חוקר כלכלת עזה בשם אייל עופר, "חמאס גובים עשרות אחוזים מעסקאות שמנזילות כסף בבנק למזומן בפועל".

שר החוץ גדעון סער, שהמנכ"ל החדש שלו עדן בר־טל היה אחד מחברי הקבוצה המקורית שהציעה את ההצעה המקורית לביטל שטרות ה־200, כתב במפורש ש"מהלך זה יהווה מהלומה כבדה ליכולת הכלכלית של חמאס ויפגע בגיוס מחבלים חדשים לשורותיו ובהתחמשותו המחודשת", ו"מהלומה כלכלית כבדה כעין זו עשויה לתרום תרומה מהותית להשגת מטרות המלחמה - מיגור החמאס כישות צבאית ושלטונית והשבת החטופים לביתם".

אייל עופר מוסיף כי, "השאלה כעת היא האם מדינת ישראל, באמצעות בנק ישראל אשר הנפיק את כל השטרות הללו והעבירם לרצועת עזה ישכיל למצוא את הדרך לבטל את תוקפם של השטרות שנמצאים כעת אצל חמאס ברצועה".

"פיתרון לא אפקטיבי"

אולם, לא כולם בטוחים עד כמה זה יהיה אפקטיבי: גורמי מקצוע המעורים בנושא מציינים שהסוחרים בעזה עלולים להמשיך לקבל את שטרות ה־200 למרות ביטולם הרשמי, מה שיהפוך אותם לבעלי משמעות כלכלית, ולכן אמינים כמשכורות שחמאס יכול לחלק לחייליו ותומכיו.

גם ד"ר דייבי דישטניק, חבר סגל בכיר בפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א וחבר מועצת העיר ת"א יפו, מדגיש ש"בסופו של דבר, יפסיקו לבדוק את המספרים הסידוריים. לכן, סוחרים בעזה יוכלו להניח שהם יוכלו להשתמש בשטרות האלה בעתיד. ולכן - יוכלו לקבל אותם כבר היום". אך ישנם גורמי ממשלה שמתעקשים: "סוחרים בעזה לא יהיו מוכנים לגעת בסדרות פסולות".

בעיה נוספת היא זיהוי השטרות, מכיוון שהחלוקה בין שטרות בידי חמאס לשטרות בידי ישראלים או אפילו עזתים אחרים אינה ברורה. על פי רויטר וגורמים ממשלתיים נוספים יש רישום של אותם שטרות, אך ד"ר דישטניק ספקן יותר: "קודם כל, יש כניסות ויציאות של אנשים ושל סחורה, גם עכשיו דרך צדדים שלישיים. הגבולות לא באמת הרמטיים".

בעיניו, "ככל שהפתרון הוא חלקי יותר, כך הוא יהיה פחות אפקטיבי. עדיף כבר לחזור להצעה המקורית, לבטל את כל שטרות ה־200".

גורמי המקצוע המעורים בנושא נחרצים אפילו יותר: "ברגע ששטר נמצא במחזור, קשה לדעת איפה הוא באמת נמצא. אין לנו מספיק מידע בשביל זה".

לדבריהם הכסף הזה חדר כבר לישראל: "נגיד שיש הברחות בין עזה לבדואים מהנגב, ואותו בדואי קונה בחנות מכולת בשדרות. זו אחריות של בעל המכולת? הוא הפסיד את הכסף שלו". לדבריהם, המשמעות של זה היא ש"אנשים לא יסכימו לקבל שטרות של 200 כבר מעכשיו. מכיוון שהמהות של כסף זה אמון, ה'הרג החלקי' שקול להרג מלא של השטר".

אפליקציה תספיק?

בעיה נוספת שעולה היא הטרחה והבעיות הפרקטיות שיוטלו על אזרחים ישראלים. כל מי שמחזיק בשטרות של 200 יצטרך לבדוק שהשטרות שלו אינם מהסדרות הפסולות, וכל בעל עסק שיקבל אותם יצטרך לבדוק ללא הפסקה שאלו אכן שטרות לגיטימיים.

אך על פי רויטר "ניתן לטפל בכך על ידי השקת אפליקציה שתסרוק את שטרות ה־200, ותאפשר לכל אחד לבדוק בקלות האם מדובר בשטר לגיטימי או כזה שלא".

אך גורמי המקצוע המעורים בנושא דוחים את רעיון האפליקציה, וטוענים ש"אפילו אם נניח שיודעים בדיוק איזה שטרות יש בעזה ומבטלים רק אותם, והציבור יקבל על כך הודעה, מה יקרה? מישהו מקבל שטר של 200, הוא יטרח לבדוק אותו או יבקש שטרות אחרים? על אחריותך לבדוק אם זה אחד מהשטרות האלה או לא?"

גם ד"ר דישטניק אומר שבעיניו "זה ייצור בעיות, כי בעל המכולת יצטרך לבדוק כל שטר. אפילו אם תהיה אפליקציה פשוטה, זה לא פרקטי". ולדבריו, אם בעלי העסקים לא יטרחו לבדוק כל שטר, הרי שזה יכשיר מחדש את השטרות ויהפוך אותם שוב לבעלי ערך רלוונטי.

הסמכות אצל בנק ישראל

בעוד שביטול שטרות בעלי הילך גבוה הוא אירוע שנוסה בעולם, בהצלחה רבה יותר (500 אירו באיחוד האירופי) או פחות (ביטול מספר רב של שטרות בהודו שהביא לכאוס ואף להרוגים), גם ד"ר רויטר מיוזמי ההצעה נאלץ להודות שאין לכך תקדים בעולם.

מצד שני, הוא אומר "ישראל היא מקרה מיוחד בו כלכלה לא ישראלית משתמשת בכסף שלה כהילך חוקי גם אצלם". אמנם מקרה כזה אינו ייחודי לגמרי (כך למשל, כלכלות הסמוכות לגוש האירו מקבלות אותו גם בלי להיות חברות).

ומה לגבי הסמכות למהלך? בנק ישראל מתעקש שהדבר נמצא בסמכות הנגיד בלבד, אך גורמים ממשלתיים מקווים שלא יידרש חוק של הכנסת כדי לגרום לכך לקרות. בינתיים, סער פרסם מכתב בו הוא מאיים לקדם את הנושא בחקיקה אם בנק ישראל לא יסכים לכך.

עם זאת, עצמאות בנק ישראל היא נדבך חשוב בחוסן ובאמינות הכלכלית של ישראל. פגיעה בה עלולה להוביל לפגיעה באמון המשקיעים וחברות הדירוג בישראל. מה יקרה בפועל? עוד מוקדם מכדי לדעת, אך בשל תמיכת ראש הממשלה, שר האוצר ושר החוץ - הנושא ממשיך להיות מקודם מול כל הגורמים הרלוונטיים.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

בעלי הדירות בדו-המשפחתי הסתכסכו בגלל שער חניה צר. מה קבע ביהמ"ש?

שני אחים העבירו לאחיהם הבכור את מניותיהם בחברה המשפחתית ללא תמורה, ואז דרשו את המניות בחזרה - איך הכריע ביהמ"ש? ● שני בעלי דירות בבית דו-משפחתי הסתכסכו והגישו תביעות הדדיות על שימושים בשטח המשותף. המפקח על המקרקעין התערב ● ביהמ"ש העליון: פגם בערבות בנקאית לא יביא לפסילת המציעה בתנאים מסוימים, בין היתר אם לא ניסתה להשיג יתרון ● 3 פסקי דין בשבוע

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעות שאתם עושים ועלולה לעלות לכם ביוקר בשוק המניות הנוכחי

ישנה תיאוריה כי למשקיעים יש בנקי זיכרונות שנצברו בהם ניסיונות העבר ● בהקשר של שוק המניות, הזיכרונות הללו עלולים להטעות אתכם באופן מסוכן ● למול המציאות הכאוטית כיום בשוקי העולם, מומלץ לבדוק אם אמונות־ההשקעה המובילות אתכם עדיין תקפות

רונן קפלוטו, מנהל ההשקעות הראשי של הראל פיננסים / צילום: מולה הפקות - ליאור נורדמן

מנהל ההשקעות הראשי בהראל פיננסים נכנס לתפקיד המנכ"ל. זה מי שיחליף אותו

רונן קפלוטו, בעל ניסיון של מעל 20 שנה בשוק ההון, כיהן במגוון תפקידי השקעות ומכשירי השקעה שונים בארץ ובחו"ל ● עוד נמסר מטעם הראל כי קפלוטו יחליף את מיכאל בנוולגי, שצפוי להיכנס בקרוב לתפקיד מנכ"ל בית ההשקעות

הפגנה נגד טראמפ בגבעת הקפיטול, וושינגטון / צילום: ap, Jose Luis Magana

מאה הימים הראשונים של טראמפ: רוב הסקרים מראים שהאמריקאים לא מתפעלים

66% מהמשיבים לאחד הסקרים אומרים שהוא "מפיח תוהו ובוהו" ו־59% אומרים שהוא "מפחיד", קצת מוקדם בשביל שחיקה כזאת בפופולריות של נשיא ● לפני 8 שנים, יועציו הקרובים העזו לחלוק על טראמפ, עכשיו נראה שנשאר רק אחד: שר האוצר בסנט, שהוריד אותו מעץ גבוה

מחלקת מוצרי חשמל ברשת אושר עד / צילום: שירה ספיר

נינג'ה בפחות מאלף שקל: השיטה שהפכה את אושר עד לשחקנית בשוק מוצרי החשמל

קמעונאית המזון אושר עד, שידועה בעיקר במחירים נמוכים, משקיעה בשלוש השנים האחרונות גם בתחום מוצרי החשמל, שמהווה זרוע הכנסה בולטת עבורה ● עם היצע מנינג'ה ועד שואבי דרימי ואסטרטגיה שמדלגת על משלוחים, הובלות והתקנות - מתהווה שחקנית שנותנת פייט לשוק כולו

הקבב של מסעדת Arasia / צילום: באדיבות Arasia

הסופר הגדול במזרח התיכון נמצא בישראל, ואתם חייבים לבקר בו

הסופרמרקט הגדול במזרח התיכון שמתנהג כמו כל-בו ביפן, שמורת טבע מהיפות בישראל וכנאפה למקצוענים ● יצאנו לנצרת ונוף הגליל, הערים שצופנות הפתעות מתחת לרדאר ● חגית אברון תופרת יום 

מימין למעלה בכיוון השעון: גיא לרר בערוץ 13, ינון מגל בערוץ 14, ''קופה ראשית'' בערוץ 11, יונית לוי בערוץ 12 / צילום: צילומי מסך, Shutterstock

הדיגיטל לא נספר, החישוב הדמוגרפי לא ברור: הנתון השנוי במחלוקת שמנהל את תעשיית הטלוויזיה

מדי יום בתשע בבוקר מופצים הנתונים שמניעים את הפרסום בתעשיית הטלוויזיה כולה ● אלא שבחודשים האחרונים נשמעות שלל טענות נגד שיטת המדידה, והן מגיעות משורה של שחקנים בשוק ● איך קרה שגם בערוץ 11 וגם בערוץ 14 לא מרוצים, מה אפשר ללמוד מהעולם, והאם ניסיונות הממשלה לשלוט גם כאן יצלחו?

עו''ד דודי קופל, ייכנס לתפקיד היועץ המשפטי של משרד האוצר / צילום: דוברות אוצר

נבחר פה־אחד: זה היועץ המשפטי הבא של משרד האוצר

עו"ד דודי קופל, שכיהן כמשנה ליועמ"ש האוצר הקודם אסי מסינג, נבחר לתפקיד היועץ המשפטי של משרד האוצר ● אחד האתגרים עמם יצטרך להתמודד: הכרעה בגורל כספים בהיקף של יותר ממיליארד שקל המיועדים למגזר החרדי

עדי גזית, מנכ''ל חברת המימון ברקת / צילום: גדי סיירה

המנכ"ל שמזהיר מעליית מחירים: "העולם שבו קנו דירות כמו לחמניות נגמר"

חברת המימון ברקת כבר נמצאת במגעים עם חברות יזמיות לגבי ליווי פרויקטים במסגרת המבצעים הפיננסיים הבנקאיים שעומדים להצטמצם ע"י בנק ישראל ● מנכ"ל החברה, עדי גזית, סבור כי חברות הנדל"ן מגלות עמידות כלפי הטלטלות בשוק, ואינו רואה ירידות מחירים בקרוב

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הקונים חיפשו בית נופש: בכמה נמכר פנטהאוז עם בריכה בנתניה?

ברחוב יהודה הנשיא בנתניה, כרבע שעה הליכה מהים, נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים בשטח של 130 מ"ר, עם מרפסת ובריכה, תמורת 3.78 מיליון שקל ● הקונים הם זוג מצרפת, שהגיע במיוחד לארץ על מנת לבחור בית נופש ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

משה שלו / צילום: עמית אלקיים

בגיל 17 הוא עזב את הישיבה והתגייס, היום הוא מנהל סטארט-אפ ששווה חצי מיליארד דולר

משה שלו גדל בבני ברק, אך הסקרנות שלו והרצון לעשות כסף הובילו אותו לעולם הגדול ● כיום, הוא מחזיק בחברת AI שגייסה עשרות מיליוני דולרים, ושואף הכי גבוה שאפשר: "אנחנו רוצים להיות מעצמה, ברמת גוגל. האתגר הגדול מבחינתנו יהיה לא להתפתות למכור את החברה"

ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים / צילום: יעל צור

מנהל ההשקעות הבכיר שמסביר: למה מניות הבנקים והביטוח ממשיכות לעלות כשכל העולם רועד

ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של מנורה מבטחים, מסביר בראיון ראשון איך מנהלים נכסים בהיקף מעל 370 מיליארד שקל בימים של טלטלה בשווקים ● למה הוא חושב ש"המשקיעים בארץ הרבה יותר בוגרים" מבעבר ● מדוע לדעתו מניות הבנקים והביטוח בישראל ממשיכות לעלות כשכל העולם רועד ● והאם ענף הנדל"ן המקומי עומד בפני משבר

איראן מזהירה את ישראל: אל תתערבו בשיחות הגרעין

מלון ביפן ביקש מישראלי לחתום על הצהרה כי לא ביצע פשעי מלחמה; הבינה המלאכותית הפכה לנשק החדש של ישראל בשדה הקרב; המלחמה בעזה מטלטלת את השלום, וירדן ומצרים נמצאות תחת לחץ פנימי הולך גובר; ושר החוץ האיראני מזהיר את ישראל שלא תחבל בשיחות הגרעין שהיא מקיימת עם ארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

המדריך למשקיע במיתון / איור: Shutterstock

כולם מפחדים ממיתון? כך תכינו את תיק ההשקעות שלכם

הנתונים הרשמיים בארה"ב אומנם לא מבשרים על האטה, אבל סקרי צרכנים ועסקים מתחילים לאותת על מצוקה, וכלכלנים רבים בארץ ובעולם צופים מיתון מעבר לפינה ● מה מסתירים נתוני המאקרו בארה"ב, מדוע הדאגה לא טמונה רק בתוכנית המכסים של טראמפ, ואיך תוכלו להכין את התיק שלכם כראוי?

מימין: סטן קרונקי (ארסנל), ג'ון הנרי (ליברפול), ריאן ריינולדס (רקסהאם), טום בריידי (בירמינגהם סיטי) / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP- David Zalubowski,Evan Agostini, Gregory Bull, Charles Krupa

אמריקאים בעלי קבוצות כדורגל נקטלו בעבר על ידי האנגלים. עכשיו הם לא יכולים להפסיק לנצח

משקיעים אמריקאים שקנו קבוצות כדורגל אנגליות ונחשבו בעבר לחסרי הבנה בתחום, עומדים כעת לזכות באליפויות של כל אחת משלוש הליגות המובילות במדינה

מודעת פרסומת של שיין / צילום: Reuters, Suzanne Plunkett

בעקבות המכסים: הענקית הסינית מעלה מחירים בארה"ב בעד 377%

לקראת כניסתם לתוקף של מכסים על חבילות קטנות, ענקית האופנה והמסחר המקוון שיין מעלה בארה"ב את מחיריהם של מגוון מוצרים, בחלק מהמקרים במאות אחוזים - כך לפי בלומברג ● גם ענקית המסחר המקוון TEMU הודיעה בסוף השבוע על העלאת מחירים בשל מדיניות המכסים

שכונת מורשת במודיעין ושכונת גליל ים בהרצליה / צילומים: סלע בינוי, יח''צ

מה קורה כשזוכי מחיר למשתכן יכולים למכור? השכונה בלב אזור הביקוש שהמחירים בה יורדים

בשכונת גליל ים בהרצליה, הגידול בהיצע הוביל לירידה במחירי הדירות שהוגרלו במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן" ● בשכונת מורשת במודיעין, מוכרי דירות יד שנייה מוכנים להתפשר יותר - אך לא עד כדי ירידות מחיר מובהקות

יו''ר שלמה החזקות, אסי שמלצר / צילום: איל יצהר

האקזיט של שמלצר וקושנר מתרחק: בוטלה הנפקת שלמה החזקות רכב

אחת ההנפקות הגדולות שתוכננו בת"א השנה בוטלה, על רקע התנודתיות בשווקים ● לעומתה הצליחה קבוצת קסטרו לסגור את הנפקת רשת אורבניקה, בשווי של מיליארד שקל לפני הכסף

קמפוס מיקרוסופט בהרצליה / צילום: עמית גרון

מיקרוסופט ישראל עוברת לצי ליסינג של מכוניות חשמליות בלבד

כחלק מהמדיניות הגלובלית לא תאפשר לעובדים לקבל רכב צמוד עם מנועי בעירה פנימית החל מהקיץ

כריש עפרורי. בן בית עונתי בחופי ישראל / צילום: Shutterstock

מזג נוח, אבל עדיין טורף: על הכריש העפרורי שתקף השבוע בחדרה

כל עוד הכרישים המגיעים לחופי ישראל יסבלו מהצקות של סקרנים או יוכלו להשיג ארוחת צהריים קלה בגניבת שלל, הם לא יהססו לתקוף ● זה יכול להיגמר כסרטון ויראלי בטיקטוק או באובדן חיי אדם, אך לרשויות יש איך לסייע