חטיבת חשמונאים / צילום: דובר צה''ל
המלחמה חידדה את הצורך של צה"ל בכוח אדם גדול יותר, ובמיוחד בלוחמים. בעקבות כך הכריזו בצבא כי הם מוכנים לגיוס חרדים בלתי מוגבל מהשנה הבאה, ושר הביטחון ישראל כ"ץ הציג במסגרת חוק הגיוס המיועד עקרונות שכוללים 4,800 חיילים בשנה הראשונה, 5,700 בשנייה ו־50% מתלמידי הישיבות בתוך שבע שנים.
אחת היחידות שהוקמו לצורך כך לפני כעשרה חודשים, ומיועדת להיות חוד החנית של גיוס החרדים, היא חטיבת חשמונאים, שמתמרנת על טהרת הציבור החרדי. הרב יהודה פוברסקי, אזרח עובד צה"ל בכיר ורע"ן הנחיה ומדיניות בחטיבת חשמונאים, מסביר כי ההחלטה על הקמתה נבעה משיקולים צבאיים ומהצורך בהסדרת האמון עם החברה החרדית. "זו החטיבה הראשונה מסוגה שמחויבת מול הלוחם על ההקשר התורני, הערכי והמקצועי. עד היום לא עמדו בכללים בצורה נכונה, וזה גרם למשבר אמון".

כיום החטיבה בחיתוליה, ומחזור ההקמה שלה עדיין בהכשרה (רובאי 07) שמתבצעת במחנה תבץ שבבקעת הירדן. "מעבר לעובדה שמפקד ביחידה הוא לוחם, הוא גם משמש דוגמה אישית ברוחניות שלו", אומר פוברסקי. "המטרה היא ללכת באש ובמים עם החיילים גם בהקשר התורני".
האתגר המרכזי בגיוס החרדים הוא מטבע הדברים הסביבה החברתית והחשדנות של החברה כלפי גיוס לצה"ל. בעיתונות במגזר לא ניכרו פרסומים בנושא הגיוס, וביחידה פעלו לשיווקה בעיקר דרך הוואטסאפ. "מרוב הרבנים קיבלנו ברכה כשהגשנו את המצע של חטיבת חשמונאים", מספר פוברסקי. "הרבנים חושבים כי עבור מי שלא לומד חטיבת חשמונאים היא דבר מבורך. מנגד, מי שלומד זה ערך עליון. המוטו שלנו הוא 'נכנס חרדי ויוצא חרדי'. בחטיבה יש מדיניות ייחודית שכוללת כשרויות מהודרות מאוד. אם בבית יש ללוחם את התנאים שלו, אז אנחנו יודעים לעבוד מול הרבנות הצבאית כדי לספק את אותו המענה".
השגרה היומית בחטיבת חשמונאים כוללת זמני תפילה ושיעורי תורה. "שיעור תורה הוא דבר שהלוחם בחטיבה צמא לו", מציין פוברסקי. "אנחנו מביאים הרצאות מעניינות. האווירה בבסיס מיוחדת, מאוד תורנית, כדי שלחייל יהיה נוח לשרת. בכל החברה החרדית, מקצה לקצה, יש ליחידה שם מצוין".
כיצד מתמודדים עם גיוון הקהילות שמהן מגיעים הלוחמים?
"יש מכל המגוון של החברה החרדית. המטרה היא ליצור תשתית ולשמור על האמונה כפי שהגיעה. באיזשהו מקום כולם מחוברים לאותו פסק הלכה - אם אנחנו הולכים על הכי מחמיר, אז גם לוחם שפחות מחמיר יכול להסתדר".
בחטיבה מגדירים את המחזור הראשון כהצלחה, וכבר נפתח המחזור השני. "החטיבה מתוכננת להיות מתמרנת, ואנחנו גם מתכננים לפתוח סיירת בהקדם. האיכות המיוחדת בחטיבה גורמת לנו להביא עוד חבר'ה". ומה לגבי שירות עם נשים?בניגוד לכל המקומות בצה"ל, כלל בעלי התפקידים הם גברים: כולל מש"קי ת"ש וקציני ת"ש.
התפתחות מסקרנת שנוצרה בחטיבה בחודשים האחרונים היא שאיפתם של מילואימניקים חרדים להצטרף אליה ולעבור לשם כך להכשרה מתאימה. "הם עוברים הכשרת לוחם ונשארים בחטיבה עבור גדוד המילואים השלה", מסכם פוברסקי. "כשהסד"כ יעלה בהתאם לגרף, אז הם יכנסו לתעסוקות מבצעיות".