אוגדה 96 / צילום: דובר צה''ל
פתאום קם אדם ומחליט שהוא מילואימניק, שוב. זה במידה רבה סיפורה של אוגדה 96, המזרחית, האוגדה הראשונה שצה"ל מקים זה 46 שנים, שמתבססת בחלקה על מתנדבים שעברו את גיל השירות. כשהיא נוסדה דיברו בצה"ל על תהליך צפוי של שלוש־חמש שנים, אבל השבוע, כשהיא מציינת שנה להקמתה, היא כבר מונה יותר מ־8,000 לוחמים ומפקדים בני 58-23. חלקם מפורסמים מאוד כמו מפקד חטיבת יהונתן, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר וכיום מנכ"ל קבוצת שטראוס שי באב"ד.
האוגדה מיועדת לחלוש על הגבול עם ירדן - מאזור חמת גדר, דרך ים המלח ועד צפונית לאילת. הגבול הזה אמנם היה גזרה משנית במלחמה, אבל ניכרו חדירות ופיגועים, בין השאר במעבר אלנבי ובנאות הכיכר. "אנחנו רוצים לוודא שלא יהיו הפתעות, אף שירדן היא גזרת שלום", אומר רס"ב במיל' ר', ממקימי האוגדה.
אחת ההתפתחויות המסקרנות שנובעות מהקמת האוגדה המזרחית היא אופן הפעלתה. לצד האחריות על הגבול כל אחת מהחטיבות מיועדת להיות כוח תגבור באזור אחר בארץ. חטיבת יהונתן, בפיקוד באב"ד, חולשת על מרכז הארץ והשפלה; חטיבת אורי, בפיקוד דודו כהן, על אשקלון; חטיבת תל חי, בפיקוד אורי לוין, על רמת הגולן; חטיבת יזרעאלי, בפיקוד אלעד טהרון, על הגליל והעמקים; וחטיבת נגבה, בפיקוד יהודה לוין, על באר שבע והדרום.
"כחלק מלקחי 7 באוקטובר הבנו שיש צורך ביכולת תגובה מהירה, כוחות בזק שמצוידים היטב ומגיעים בתוך שעות", מסביר ר'. "ב־7 באוקטובר כוחות המתינו מחוץ לכפר עזה ולניר עוז, ושאלו את עצמם האם זו הסמכות של הצבא או של המשטרה. הבנו שצריך את כל הפיקוד ושליטה מראש".
מהי רמת המוטיבציה של המתגייסים?
"יש מוטיבציה גבוהה של אנשים לחזור לצבא. הייתה בהתחלה סקפטיות לגבי בני 40, אבל גילינו שיש יכולות מדהימות שמגיעות עם נכסים אזרחיים: ניסיון של ניהול וארגון תהליכים. אנחנו מתאמנים בצאלים, אומרים ללוחמים להגיע ב־8:00, והאחרון מגיע ב־7:45. המשמעת והסדר גבוהים מאוד".