נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein
כאיש עסקים מוביל, יזם נדל"ן וכוכב ריאליטי, דונלד טראמפ טיפח תדמית של אשף משא ומתן כדי לבנות את זהותו הפוליטית. כאשר שב לחדר הסגלגל בינואר, נשיא ארה"ב הבטיח להשיג "עסקאות גדולות ויפות". במהרה, הוא פתח בשורת מהלכי משא ומתן: סביב המלחמות בעזה ובאוקראינה, מדיניות המכסים ואיום הגרעין האיראני.
● כותרות העיתונים בעולם | איראן מזהירה את ישראל: אל תתערבו בשיחות הגרעין
● יואב קרני, פרשנות | מאה הימים של טראמפ: רוב הסקרים מראים שהאמריקאים לא מתפעלים
אלא שבינתיים, ללא הצלחה רבה, למרות שטראמפ הבטיח להשלימם בתוך ימים או שבועות. המלחמה באוקראינה עדיין משתוללת, חמאס ממשיך להחזיק בחטופים וההסכמות סביב מדיניות המכסים טרם הושגו. נכון לשלב זה, גם הסכם גרעין לא נחתם.
מלחמת הסחר
הצהרות סותרות מצד ארה"ב וסין
מלחמת הסחר שנפתחה בקול תרועה, הובילה לירידות דרמטיות בבורסות ברחבי העולם. רגע לפני שנכנסו ל"תוקף המכסים ההדדיים", הנשיא האמריקאי הודיע על השהייתם ל־90 יום כדי לנסות להגיע להסכמי סחר עם מדינות העולם. מאז, טראמפ ממשיך להתעקש שמדינות רבות ממהרות לחתום על הסכמות עם ארה"ב.
אך המציאות בשטח לא כך - עד כה לא נחתם הסכם סחר עם אף מדינה. במקביל, הנשיא מעלה את ההימור מול סין ומלחמה הסחר בין המעצמות ממשיכה. בראיון שפורסם ביום שישי במגזין טיים, טען טראמפ כי מתקיימים מגעים בנושא מכסים עם סין, אך האחרונה מיד הכחישה זאת, מה שמוסיף לסדרת האותות הסותרים בנוגע להתקדמות במאמצים להפחתת מלחמת הסחר המאיימת לפגוע בצמיחה הגלובלית.
בראיון אמר טראמפ כי מתקיימות שיחות ואף טען שנשיא סין שי ג'ינפינג התקשר אליו. "סין וארה"ב אינן מקיימות כל ייעוץ או משא ומתן בנושא מכסים", הגיבו בבייג'ינג. "על ארה"ב להפסיק לזרוע בלבול".
העניין תרם לחוסר הוודאות סביב מדיניות המכסים - ולא רק מול סין, אלא גם עשרות מדינות אחרות שמנסות להגיע להסכמות מול טראמפ. צוות המשא ומתן האמריקאי ניהל בשבוע שעבר סבב שיחות עם נציגי מדינות שונות. למרות שגורמים בממשל, כולל שר האוצר סקוט בסנט, הציגו סימנים להתקדמות - מקביליהם נמנעו מלשדר אופטימיות יתרה.
טראמפ גם הצהיר כי הוא "קרוב מאוד לעסקה" עם יפן, והוסיף כי הוא חתם על "200 עסקאות" שצפויות להיסגר בשבועות הקרובים, אם כי הוא סירב למסור פרטים. לדבריו, הוא יראה בכך "ניצחון" אם רמת המכסים תיוותר בטווח של 20%־50% בעוד שנה.
ובחזרה לסין. למרות שההסכמות לא נחתמו, בייג'ינג פטרה חלק מהיבוא מארה"ב מתשלום המכסים הגבוהים. כך למשל, היא התירה כניסת תרופות אמריקאיות מסוימות ללא תשלום מכסי היבוא בגובה 125%, אותם הטילה מוקדם יותר החודש בתגובה לצעדי טראמפ. בנוסף, הופצה בקרב עסקים וקבוצות סחר רשימה של 131 קטגוריות מוצרים הנבחנות לפטור ממכסים, כולל חיסונים, כימיקלים ומנועי סילון.
המלחמה בעזה
"שערי הגיהינום" לא נפתחו
עוד בטרם שב לבית הלבן, טראמפ הצהיר כי לו החטופים לא יחזרו, אז "שערי הגיהינום ייפתחו" על עזה, איום שרבים בישראל תלו בו תקווה. אך האיום לא מומש עד כה. אמנם מאז נחתמה עסקה וחלק מהחטופים שוחררו, אך המו"מ הנוכחי תקוע ונדמה שאין בידי השליח סטיב וויטקוף מנופי לחץ מספקים שיביאו את חמאס לוותר על דרישותיו.

הגרעין האיראני
שני הצדדים משדרים אופטימיות
התחייבות נוספת עליה הכריז טראמפ נוגעת להסכם הגרעין האיראני. הנשיא התחייב שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני ואף רמז מספר פעמים שהוא מוכן להשתמש בכוח צבאי לשם כך. בחודש האחרון דווח כי ארה"ב מנעה מישראל לתקוף באיראן ומיד אחר כך טראמפ בישר לעולם - בנוכחות ראש הממשלה בנימין נתניהו - שפתח בשיחות מול טהרן. בסוף השבוע סיימו הצדדים את סבב השיחות השלישי ונציגי שתי המדינות הצהירו כי המו"מ מתקדם במהירות ובאופן חיובי.

בישראל חוששים ששליחו של טראמפ סטיב וויטקוף ישיג הסכם לא טוב עבורה, בין היתר סביב רמת העשרת האורניום.
המלחמה באוקראינה
טראמפ מבטיח שההסדר קרוב
לפני שנכנס לבית הלבן, טראמפ אמר שיסיים את המלחמה באוקראינה בתוך 48 שעות. כ־100 ימים לתוך כהונותו והיא עדיין לא נעצרה.
בסוף השבוע נשיא אסטוניה אלר קריס סיפר לעיתונאים כי שאל את הנשיא האמריקאי על התקדמות תהליך הסדרת השלום מול רוסיה ואוקראינה. הוא גם ביקש מארה"ב לעשות כל שביכולתה כדי להישאר מתווכת במשא ומתן בין אוקראינה לרוסיה, לאחר שמזכיר המדינה מרקו רוביו איים לפרוש מהשיחות אם לא תהיה התקדמות.

"שאלתי לגבי מצב תהליך הסדרת השלום וביקשתי ממנו לוודא שהתהליך יימשך, כדי שארה"ב לא תיסוג כמתווכת", אמר קריס. לדבריו, טראמפ הבטיח לעשות זאת וציין כי הצדדים כבר קרובים להסדר.
בסוף השבוע נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הגיע לוותיקן כדי להשתתף בהלווית האפיפיור פרנציסקוס (שהלך לעולמו בשבוע שעבר) ונפגש שם עם טראמפ. בתקשורת נטען כי המפגש היה חיובי יותר מהפגישה הקודמת בין השניים.
האם נראה תוצאות בקרוב? אין לדעת. כרגע המלחמה באוקראינה ממשיכה וקורבנות רבים משלמים את המחיר הקשה.