יאיר לפיד, יש עתיד (נושא היום, כאן רק”ע, 28.4.25) / צילום: כדיה לוי
במי הציבור הישראלי בוטח יותר, ברה"מ בנימין נתניהו או בראש האופוזיציה יאיר לפיד? לפי הסקרים, נראה שבנתניהו: מפלגתו, הליכוד, מקבלת מספר מנדטים גבוה מיש עתיד. כשלפיד עומת עם הנתון בכאן רק"ע, לכאורה ראיה שהממשלה לא מאבדת את אמון הציבור כפי שהוא טוען, הוא השיב: "אני אגיד לך, מה שיפה ביש עתיד זה שמיום הקמתה תמיד היינו גרועים בסקרים ומצוינים בבחירות". האומנם?
● המשרוקית | האם נתניהו לא ניסה כלל לדחות את העדות במשפטו?
● המשרוקית | האם הכנסת אסרה על בג"ץ להתערב בפיטורי ראש השב"כ?
לפני שנתחיל, נציין כי השוואת מפלגת השלטון למפלגת האופוזיציה העיקרית לא מראה איזה גוש זוכה ליותר תמיכה. ועדיין, בגלל שלפי הסקרים לפיד מאבד ממעמדו כמוביל המהותי של האופוזיציה, בדקנו את דבריו. עוד נזכיר שעד שיתקיימו בחירות הרבה יכול להשתנות.

יש עתיד רצה מאז הבחירות לכנסת ה־19 ב־2013, ומאז השתתפה בשבע מערכות בחירות, שלוש מהן כחלק מכחול לבן. כדי לבדוק כיצד הסוקרים קלעו להצלחותיה, בחנו את ממוצע הסקרים בסוף השבוע האחרון שלפני כל בחירות, הוא המועד המותר האחרון לפרסם סקרים.
לפיד ציין את "יום הקמתה" של יש עתיד, ולא בכדי: בבחירות 2013 הסקרים ניבאו לה 11 מנדטים, והיא סיימה עם 19 - 73% יותר מהתחזית. אכן נקודה לטובת לפיד. עם זאת, כפי שמראה הגרף, זה לא ממש דפוס. מתוך שש מערכות הבחירות הנותרות, בארבע הסקרים פרגנו מעט יותר מדי ובאחת תוצאות האמת היו טובות יותר במנדט בודד. רק בעוד מערכת בחירות אחת, באפריל 2019, כשרץ עם בני גנץ לראשונה, לפיד "הביס" כך את הסקרים, עם 35 מנדטים במציאות לעומת פחות מ־30 בתחזיות.
או, במשפט, נראה שלפיד לקח את ההצלחה המפתיעה של יש עתיד ב־2013, ובנה עליה נרטיב שלם, שלא ממש מתיישר עם העובדות.
מראש האופוזיציה לפיד לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי לפיד לא נכונים ברובם. מתוך שבע מערכות בחירות בהן השתתפה יש עתיד, רק באחת היא קיבלה משמעותית יותר מנדטים מאשר בסקרים, ובאחרת רצה במשותף עם מפלגתו של בני גנץ.
תחקיר: עדין קליין