גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתונים חדשים מגלים: כמה מרוויחים המוסכים על התאונות שלנו

משרד התחבורה ורשות שוק ההון נקלעו לעימות בנוגע לטיפול במחירון חלקי החילוף לרכבים, הגבוה בעשרות אחוזים לפחות מול המחיר האמיתי ● בינתיים, מחקר שהוזמן ע"י חברות הביטוח מעריך את ההפסד השנתי שלנו ב־1.9 מיליארד שקל - הזורמים לכיס מוסכים וחברות

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock
מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

שמונה שנות עבודה ברשות שוק ההון עלולות לרדת לטמיון. זו התוצאה מכך ששרת התחבורה, מירי רגב, מסרבת לחתום על רפורמה בתחום חלקי החילוף לכלי הרכב, שרשות שוק ההון מקדמת מאז 2016. מטרת הרפורמה היא להוזיל את החלקים, ובעקבות כך גם את ביטוחי הרכב לצרכן הישראלי. הרפורמה הייתה אמורה לצאת לדרך במאי, אך שרת התחבורה הודיעה שהיא מסרבת לחתום על התקנות, ובכך היא למעשה ממסמסת אותה לגמרי.

עם מחיר של 120 אלף שקל: הסינים כובשים את ציי הרכב, וזו רק ההתחלה
החל מ-180 אלף שקל: האם הגיע הזמן להצטרף לטרנד החם של שוק הרכב?

אלא שהמחיר של הסירוב של רגב לחתום גבוה מאוד. על פי מסמך של חברת הייעוץ אסיאג, שהגיע לידי גלובס, המשמעות היא שהציבור הישראלי מפסיד בעקבות כך 1.9 מיליארד שקל בשנה בתשלומי דמי ביטוח יקרים מדי לחברות הביטוח. על פי ניתוח של חברת הייעוץ, שמתבסס על נתוני משרד התחבורה, בין השנים 2019 ל-2023 הפסידו בעלי פוליסות הביטוח המקיף לרכב לא פחות מ-7.6 מיליארד שקל, ובשוק מעריכים שבשנת 2024 היה מדובר ב-1.9 מיליארד שקל נוספים.

במסמך, שהוזמן עבור חברות הביטוח, ולכן צריך לקרוא אותו גם בזהירות מסוימת, מפרטים באסיאג בצורה ברורה את הסיבה: "פערי המחירים בין מחירון היבואן ובין מחיר השוק של החלפים", כמו למשל פגוש, פנס, מכנסה מנוע, דלתות ועוד.

מאז 2015 מחייב משרד התחבורה את שמאי הרכב להעריך את גובה הנזק שנגרם לכלי רכב בתאונת דרכים לפי מחיר יבואן, שהינו גבוה משמעותית מ"מחיר השוק" של חלק החילוף. המוסכים מקבלים הנחה של 60%־80% במחיר, אבל מגישים חשבונית יקרה (במחיר המחירון) לחברות הביטוח, שבתורן מגלגלות את העלות הנוספת כמובן לצרכן.

כל גורמי הממשלה בטוחים שהרפורמה נחוצה

באסיאג מציינים בעיה נוספת: "לניפוח עלות החלפים יש גם השפעה על כמות הרכבים שהוגדרו כ'אובדן להלכה' או 'אובדן גמור להלכה' (כלומר רכב שנגרם לו נזק של 50% ומעלה ומוגדר כ"טוטאל-לוס", נ' א')", וטוענים כי הרבה כלי רכב בישראל לא היו מגיעים למצב של טוטאל-לוס, "לו מחירי החלפים לא היו מנופחים... גם עובדה זו מונעת חיסכון מהצרכנים".

כלומר, לא מעט רכבים יורדים מהכביש ומחייבים קניית רכב חדש. את הנזק העקיף הזה, שמייקר גם הוא את הביטוח, קשה לכמת במספרים.

למעשה, גורמי הממשלה כולם בטוחים שהרפורמה נחוצה. דוח מבקר המדינה משנת 2022 מצטט "סמנכ"ל בכיר תנועה במשרד התחבורה בישיבת ועדת הכלכלה בכנסת באוקטובר 2017", שאמר כי "מחירוני החלפים הרשמיים אינם משקפים את העלות האמיתית של החלפים", וכי יש "הנחות לציי הרכב, לחברות ליסינג וכאלה שיכולות להגיע לאחוזים של 60%, 70% או עד 80%".

בדיקה של המבקר עצמו ל-144 חלקי חילוף העלתה כי מחירי החלפים לציבור גבוהים ברוב המקרים ב-50% מהמחיר שמשלמים עליהם בפועל. "ב-43% מהחלפים היה הפער גדול מ-100%. החלף מהיבואן הראשי יקר פי שניים ויותר מהחלף הזול ביותר מהיבוא האחר (יבוא מקביל, נ' א')".

גם רשות התחרות תומכת ברפורמה, ואף התקבלה החלטת ממשלה בנושא מייד לאחר הקמת הממשלה הנוכחית, אך רגב מתעלמת.

הטיעון של המוסכים והבעיה שעולה ממנו

שיחות שקיים גלובס עם בעלי מוסכים שונים מגיעות כולן לטענה דומה. הם מסכימים שהמחיר שבו הם קונים את חלקי החילוף נמוך משמעותית ממחיר המחירון, אך לדבריהם, "ראית מוסכניק עשיר? אנחנו חייבים לחשב את עלות העבודה בתוך עלות החלק, אחרת לא נשרוד ולא יהיו מוסכים".

אלא שהטיעון הזה בעייתי, שכן החשבוניות שמוציאים המוסכים ללקוחות (ושאותן אמורות לשלם חברות הביטוח) כבר כוללים בתוכם שלושה תשלומים שונים: תשלום על עבודה, על צבע ועל חלקי החילוף.

באיגוד המוסכים אף הצליחו לשכנע את רגב לתמוך בעמדתם, ובפוסט שלה בפייסבוק טענה השרה כי "חברות הביטוח מתמחרות חלפים ב-200% ממחירם האמיתי, כדי להצדיק פרמיות שערורייתיות".

גורם בשוק ציין בשיחה עם גלובס, כי "המוסכים בעצם לוקחים תשלום כפול על העבודה, גם בתשלום עצמו על העבודה וגם בתוך התשלום על החלק". מה שקורה בתחום לא מתקבל על הדעת. בכל תחום אחר, כמו שמאות נדל"ן או הערכת שווי חברות, השמאי לא יכול לתת הערכה גבוהה מהעלות בפועל. אם נפל לך טיל על הבית, השמאי לא יעריך את הבית במחיר גבוה יותר, כי יש הנחה על הבטון. הוא נותן שמאות אמיתית, אבל שמאי רכב בעצמם מודים שהעלות גבוהה מדי. לא הגיוני שמוסכים מקבלים רווח כפול, גם על עבודה וגם על חלק. הרבה מוסכים עושים הרבה מאוד כסף על הציבור".

גם מכתב שהוציא לובי 99 לשרה רגב לפני כשבועיים נותר עד עתה ללא מענה. בלובי כתבו לשרה, כי "כל עוד שמאי הרכב נדרשים להסתמך, לצורך עריכת שומת הנזק, על מחירים הנקבעים באופן חד-צדדי על ידי ספקי חלקי החילוף, נוצר תמריץ כלכלי מובהק לקביעת מחירים מנופחים, שאינם תואמים את רמות המחיר בפועל... שוק החלפים, אשר עומד על כ-10 מיליארד שקל בשנה, מהווה מקור לרווחיות עודפת עבור כלל החוליות בשרשרת האספקה - מהיבואן ועד למוסך".

לפני כחודש חשף גלובס, כי יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, מקדם חקיקה בכנסת במקום הרפורמה של רשות שוק ההון, ומאחורי הגב של הרשות. את ההחלטה לצאת למהלך הוא קיבל יחד עם רגב ושר הכלכלה ניר ברקת, בפגישה שנחשפה בגלובס. ככל הידוע, הצעת החוק תאסור על חברות ביטוח להחזיק במוסכים, מה שאמור להפחית התמריץ לניפוח המחיר.

"נבטיח שההטבה תתגלגל לצרכן הסופי"

רגב למעשה התהפכה בעמדתה. לפני שנה היא תמכה ברפורמה, ואמרה בחגיגיות כי "הרפורמה החדשה צפויה להביא להורדה משמעותית של המחירים המקובלים כיום בענף המוסכים, ותגביר את התחרות והשקיפות". היום היא כבר נשמעת אחרת, וטוענת בפייסבוק: "אנחנו עוצרים את חגיגת חברות הביטוח. אנחנו נעשה את זה נכון, מדויק ובאופן שיבטיח שההוזלה מתגלגלת לצרכן הסופי, ולא נשארת אצל חברות הביטוח. עלינו למנוע מחברות הביטוח להחזיק במישרין או בעקיפין בחברות יבוא של חלפים. מדובר בניגוד עניינים חמור שפוגע בצרכנים, ומייקר את התיקונים. הרפורמה הנוכחית, שעליה סירבתי לחתום, עלולה לייצר רווחים נוספים לחברות הביטוח, מבלי להבטיח בשום צורה שהוזלת החלפים תוביל גם להוזלת הביטוח לנהגים בישראל".

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הצעת החוק צפויה להיות מוגשת באמצע מאי, וסביר שמשרד האוצר ינסה לגבות את רשות שוק ההון כאשר היא תגיע לוועדת השרים לחקיקה, שקובעת כיצד תצביע הקואליציה. "ככה זה כששרת התחבורה נכנעת לצרכים פוליטיים מול איגוד המוסכים, והציבור מפסיד הרבה מאוד כסף", סיכם גורם בשוק את המצב העגום.

ממשרד התחבורה נמסר: "המשרד אינו מעכב כלל את הרפורמה, ההיפך הוא הנכון. החתימה על הצו כפי שהובא לשרת התחבורה רגב תמשיך להעשיר את קופת חברות הביטוח על חשבון הציבור.

"יחד עם משרד הכלכלה בראשות השר ברקת ובשיתוף ועדת הכלכלה בראשות יו"ר הועדה חה"כ דוד ביטן, המשרד פועל במלוא המרץ לקידום אישורו המלא של חוק שירותי ומוצרי רכב (חוק המוסכים), בדגש על התקנות בחקיקת המשנה.

"הרפורמה בתחום השמאות היא חלק חשוב של החוק, שמטרתו היא הגברת התחרות, הבטחת שקיפות והוגנות, חיזוק מעמד הצרכן והוזלת הביטוח, הטיפולים והתיקונים לצרכן".

עוד כתבות

רוני על דור מנכל ונשיא חברת סאפיינס / צילום: גל חרמוני

בכ-80 מיליון דולר: חברת התוכנה הישראלית רכשה שתי חברות בשבוע

חברת התוכנה הדואלית סאפיינס הודיעה אמש על רכישת חברת AdvantageGo הבריטית תמורת 43 מיליון פאונד ● מדובר ברכישה השנייה של החברה תוך שבוע, כאשר בשבוע שעבר היא דיווחה על רכישת קנדלה מאסיה ב-22 מיליון דולר

צוות ההנהלה של לייטראן / צילום: נתנאל טוביאס

גיוס של 70 מיליון דולר לסטארט-אפ הישראלי שמתקן באגים בזמן אמת

הטכנולוגיה של הסטארט-אפ לייטראן מאפשרת למפתחים לנטר ולאבחן תקלות בתוכנה בזמן שהיא פועלת, ללא צורך להשבית את המערכת או לשחרר גרסה חדשה ● לאחר הסבב הנוכחי, סך הגיוסים של החברה עומד על 110 מיליון דולר

רכב B01 של LeapMotor בתערוכה בשנחאי / צילום: Reuters, Go Nakamura

עם מחיר של 120 אלף שקל: הסינים כובשים את ציי הרכב, וזו רק ההתחלה

תעשיית הרכב הסינית כובשת בהדרגה את שוק הרכב הישראלי, הודות ליתרון מובהק במחירים, שהיצרנים המערביים מתקשים להתחרות בהם ● תערוכת הרכב הבינלאומית של שנגחאי, מהחשובות והגדולות בעולם, מלמדת שמגמה זו צפויה להימשך ● האם האמריקאים יבלמו את המגמה?

ז'ק בר / צילום: יוסי כהן

מכוון לנדל"ן: ז'ק בר, בעלי השליטה בטמפו, נכנס כשותף בקבוצת בראל

במסגרת השותפות ירכוש ז'ק בר 30% ממניות קבוצת בראל, בעסקה לפי שווי של למעלה מ־300 מיליון שקל עם אופציה להגדיל את ההחזקה עד 50% ● "הניסיון העסקי של ז'ק יכול להביא לכאן פרספקטיבה אחרת בכל הקשור לניהול חברות בכלל ולכל הקשור לסוגיית ניהול הכספים בפרט", מציין אריאל בבלי, מייסד ומנכ"ל קבוצת בראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מגמה חיובית בוול סטריט; המנצחים והמפסידים בוול סטריט ב-100 הימים הראשונים של טראמפ

דאו ג'ונס עולה ב-0.7% ● היום, 100 ימים לכהונת טראמפ, בוול סטריט זוהי הפתיחה הגרועה ביותר של נשיא מאז שנות ה-70 ● הבית הלבן תקף את אמזון שמתכננת להציג באתרה את עלות המכסים, אמזון: "התוכנית לא תצא לפועל" ● ספוטיפיי פרסמה תחזית מאכזבת, המניה נופלת ● סנטימנט הצרכנים בארה"ב ירד לרמתו הנמוכה ביותר מאז הקורונה, ירידה במספר המשרות הפנויות, הנתונים מפילים את תשואות האג"ח

מרכז ARC בשיבא / צילום: דוברות שיבא

בהשקעה של 100 מיליון שקל: מנוע הצמיחה החדש של שיבא

המרכז הרפואי שיבא משיק מרכז AI בהשקעה של 100 מיליון שקל, שתתפרס על פני שלוש שנים. המרכז יתמקד בפיתוח והטמעת פתרונות טכנולוגיים רפואיים באמצעות בינה מלאכותית ● משפחת אקירוב תעניק מלגות לימודים לכל החטופים שורדי השבי ● אירועים ומינויים

הצוללת הבלתי מאוישת הראשונה מתוצרת כחול-לבן, BlueWhale

כמענה לאיום הטורקי: יוון בוחנת רכישת צוללת בלתי מאויישת מישראל

על פי דיווח באתר "אפיקיירה" היווני, יוון בוחנת רכישה של הצוללת הבלתי מאויישת Blue Whale מתוצרת התעשייה האווירית ● ככלל, Blue Whale עשוי להשתלב היטב בתוכנית ההתחמשות של מערכת הביטחון היוונית ל־12 השנים הקרובות, משום שכלול בו הצורך בכלים צוללים בלתי מאויישים, עבור התמודדות עם האיום הטורקי

גוגל. לוקחת נתח משמעותי מאחוזי הפרסום / צילום: Shutterstock

למרות האתגרים: עסקי החיפוש של גוגל פורחים יותר מתמיד

מנוע החיפוש של גוגל רשם גידול של 10% בהכנסות ברבעון הראשון ● זאת בניגוד לתחזיות המוקדמות לדעיכתם מול הצ'אטבוטים החכמים

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

שנה אחרי שהגיעו לשיא: מחירי הדלק יירדו בחדות במאי

מחירו המרבי של ליטר בנזין 95 יתעדכן בחצות הלילה שבין יום חמישי לשישי ויעמוד בחודש מאי על 7.13 שקלים לליטר בתדלוק בשירות עצמי ● מדובר בירידה חדה יחסית של 18 אגורות לעומת המחיר הנוכחי באפריל, שעומד על 7.31 שקלים לליטר ● ההוזלה - עקב ירידת מחיר הנפט וכן לאור התחזקות השקל מול הדולר בחודש האחרון

ראש השב''כ רונן בר וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח, מעיין טואף / לע״מ

לאחר שהודיע שיפרוש: הממשלה מבטלת את ההחלטה על פיטורי ראש השב"כ רונן בר

נתניהו אמר: "יש לנו עד 24 חטופים חיים", שרה הגיבה: "פחות" ● עינב צנגאוקר לאשת רה"מ: "מבחינת כל המשפחות זה הילד שלהן שקבעת שנרצח בשבי" ● גורם בצוות המו"מ: 24 חטופים חיים זה המספר הרשמי הנכון ● מקורות מצריים: "התקדמות ממשית במגעים לשחרור חטופים"; גורם מדיני: הדיווח לא מדויק ● דוח רפואי מתריע: סכנה ממשית שלא ניתן יהיה לאתר חטופים חללים ● 59 חטופים - 571 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רחפן סיור של חברת ''קוואנטום סיסטמס'' / צילום: Reuters, David Young

עם רחפנים ללא יכולת תקיפה: הכירו את בירת הדיפנס־טק החדשה

על רקע המלחמה באוקראינה והאיום מרוסיה, מינכן מתבססת כבירת הדיפנס־טק ● שתי חברות־אחיות מקומיות שזכו לתואר חד־קרן, "סטארק" ו"קוונטום סיסטמס", מפתחות רחפנים אוטונומיים המסייעים ללוחמים בקרב ● בגלל החשש הגרמני, הרחפנים הם ללא יכולת תקיפה

יאיר לפיד, יש עתיד / צילום: כדיה לוי

האם יש עתיד תמיד מצליחה בקלפי יותר מאשר בסקרים?

בפוליטיקה הקלפי חשוב יותר מהסקרים. ומה ההבדל בביצוע אצל יש עתיד? ● המשרוקית של גלובס

דניאל אלון, מנהל פעילות קרנות הגידור של IBI בית השקעות / צילום: אייל טואג

המלצה מפתיעה של מנהל קרנות הגידור: תשקיעו רק בישראל ורק בסקטור אחד

דניאל אלון, מנהל קרנות הגידור של אי.בי.אי, לא מנסה להבין מה עובר בראש של טראמפ, ובטוח שההזדמנויות נמצאות במניות הפיננסים בת"א - בנקים, ביטוח ואשראי חוץ-בנקאי ● "מדד הבנקים המקומי עשה יותר מהנאסד"ק ב-5 השנים האחרונות, וימשיך לנצח אותו גם בעתיד"

איור של ג'ני מייליכוב מתוך הספר ''יום שישי'', הוצאת טל-מאי, 2025

על ספרי הילדים שמתווכים את המלחמה וגם מנחמים

בצל המלחמה הארוכה, הורים מחפשים דרכים רגישות להסביר לילדים את המציאות המטלטלת ● מה אומרים כשילד שואל "מה זו אזעקה?", "למה יורים עלינו?", "גם אותי יחטפו?" או "אבא ימות?" - ואיך ממשיכים לשדר ביטחון? ● מחקרים עדכניים וספרים חדשים, מציעים כלים שמאפשרים לדבר על פחד מתוך ההבנה שילדים שואלים - והמבוגרים צריכים לדעת לענות

אפליקציית Threads של מטא / צילום: Shutterstock

מטא משלבת פרסומות בת'רדס גם בישראל. האם המפרסמים יגיעו?

אחרי פיילוט בארה"ב וביפן, מטא מרחיבה כעת את אפשרות הפרסום ברשת החברתית ת'רדס - שנועדה לתת פייט ל-X (טוויטר) - לעוד 30 מדינות ● הדעות בענף חלוקות בין הזדמנות להתנסות בפלטפורמה חדשה לבין חוסר אטרקטיביות בשל מיעוט משתמשים ישראלים פעילים

פרידופידין יועדה בתחילה לטיפול במחלת הנטינגטון / צילום: Shutterstock, Gorodenkoff

התרופה ל-ALS שהייתה פעם של טבע, עומדת במרכז עסקה גדולה ובדרך לאישור אפשרי

חברת Prilenia, שהוקמה על ידי יוצאי טבע, בהם סמנכ"ל המו"פ לשעבר מייקל היידן, נולדה כדי לפתח תרופה שטבע ויתרה עליה ● כעת, פרילניה חתמה על הסכם מסחור בסך 96 מיליון דולר מיידית, ועד 570 מיליון דולר נוספים אם המוצר יאושר וישווק בהצלחה

ראש ממשלת קנדה מארק קרני, אמש / צילום: Reuters, Artur Widak

ראש ממשלת קנדה הנבחר: "אמריקה רוצה את אדמתנו, זה לעולם לא יקרה"

הבוחרים העניקו למפלגה הליברלית של קנדה כהונה רביעית ברציפות, אך עדיין לא ברור אם לעומד בראשה - מארק קרני, המהכן כבר היום כראש הממשלה - יהיה רוב מוחלט בפרלמנט ● קמפיין הבחירות של קרני התבסס על צעדים "אנטי-טראמפיים", לאחר שנשיא ארה"ב הטיל מכסים על המדינה וקרא לספח אותה

הקו האדום של הרכבת הקלה בתל אביב / צילום: יוסי כהן

זיגזג ברכבת: החברה הסינית שנפסלה בירושלים במו"מ לספק עשרות קרונות לת"א

על רקע לחץ אמריקאי, החליטו באוצר שלא לאשר רכש מ–CRRC לקו הכחול בירושלים ● עם זאת, לגלובס נודע כי מול החברה מתקיים מו"מ להוספת קרונות לרכבת הקלה בת"א ● בכך, משדרת הממשלה חוסר עקביות ומסרים סותרים ביחס להשתתפות חברות מסין בפרויקטי תשתית

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

פוקס מבקשת לאשר מענק בשווי 4.1 מיליון שקל למנכ"ל הראל ויזל

קבוצת פוקס דיווחה הערב על כינוס אסיפה כללית מיוחדת במטרה לאשר מענקים מיוחדים לבכירים בחברה, ביניהם המנכ"ל הראל ויזל ● גם אחיו של הראל, אסף ויזל, ואלעד ורד, חתנו של אברהם פוקס, צפויים לקבל מענקים מכובדים

רפי ליפא וגל עמית / צילום: תמר מצפי

פרשת אול-יר: נדחתה על הסף תביעת הענק נגד יועצי ההנפקה רפי ליפא וגל עמית

התביעה הוגשה בעקבות קריסת חברת הנדל"ן אול-יר שגייסה בת"א 2.3 מיליארד שקל ● השופט קבע כי היועצים לא היו נושאי משרה, וכי כתב התביעה לא מטיל עליהם חובות של נושאי משרה או "שומרי סף" בחברה