גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא להפוך ל"טרף": המדינה שמתחמשת בסיוע של ישראל

שר ההגנה של יוון שופך אור על פרויקט דגל שבו ישראל צפויה להשתלב, הודו רוכשת מטוסי קרב מצרפת בצל ההסלמה עם פקיסטן, איחוד האמירויות קונה מערכות סיניות לצ'אד, ולמלחמת הסחר של טראמפ עם סין יש גם השלכות ביטחוניות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות
מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

יוון מתקדמת עם תהליך מערך ההגנה האווירית הרב־שכבתית שלה, כששר ההגנה מסביר על פרויקט הדגל שבו צפויה להשתלב ישראל. בד־בבד, מלחמת הסחר בין סין לבין ארה"ב עשויה להביא לאתגרים בלתי מבוטלים לתעשייה הביטחונית האמריקאית, בזמן שאיחוד האמירויות רוכשת מערכות סיניות עבור מדינה באפריקה. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות של גלובס.

הטילים הישראלים שמחמשים את הודו לקראת עימות אפשרי עם פקיסטן
ההוצאה הביטחונית של ישראל זינקה ב־65%; איפה אנחנו ביחס לעולם?
החברה שמספקת 100 רחפנים בשבוע לצה"ל בשיתוף־פעולה חדש

אלביט תציג ביוון מל"טים מתאבדים וטילים

אלביט מערכות תציג בתערוכה הביטחונית DEFEA שתתקיים באתונה, בירת יוון, בשבוע הבא, מיום שלישי ועד חמישי (8-6 במאי), פורטפוליו מוצרים נרחב של טכנולוגיות הגנה מתקדמות. במסגרת התערוכה יוצגו, בין השאר, PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי המסוגל לשגר מגוון רחב של תחמושת מאותה פלטפורמה. מספק יכולות תקיפה מדויקת לטווח ארוך - מ-15 קילומטרים ועד 300 קילומטרים - ואותו כבר רכשו כמה מדינות אירופאיות ונאט"ו, בהן גרמניה, הולנד ודנמרק; מערכות לוחמה אלקטרונית (ל"א) והגנה עצמית - כולל מערכות ל"א אוויריות וקרקעיות, מערכות הגנה אוויריות מסוג DIRCM, וטכנולוגיות מתקדמות נגד כלי טיס בלתי מאוישים (Counter-UAS); וכן, פתרונות רדיו ודיגיטציה, ביניהם גם פתרונות ממשפחת הרדיו מבוסס תוכנה של החברה, E-LynX, המאפשרים תקשורת מאובטחת בזמן אמת בסביבות קרב דינמיות.

מערכת CUAS של אלביט, נגד כלי טיס בלתי מאוישים / צילום: אלביט מערכות

לאלביט נוכחות ארוכת שנים ביוון, המאופיינת בשיתוף פעולה עם תעשיות מקומיות. ביטוי בולט לאותה שותפות משתקף במרכז ההדרכה הבינלאומי לטיסה (IFTC) בקלמטה - אחד המתקנים המתקדמים ביותר מסוגו בקרב מדינות נאט"ו. בצל השת"פ של החברה בפרט ומערכת הביטחון הישראלית ככלל עם מערכת הביטחון היוונית, יוצגו גם פתרונות אוטונומיים, בהם המל"ט הטקטי סקיילרק 3 והחימוש המשוטט סקייסטרייקר, שניתן לשיגור ממגוון פלטפורמות ביניהן הפולס.

סל המוצרים שיוצג בתערוכה כולל גם את הרמס 650 ספארק, התוספת האחרונה למשפחת מל"טי ההרמס הידועה של אלביט, ואף תחמושת מדויקת ומתקדמת, כולל EXTRA, Accular, Predator Hawk ורמפייג'. נוסף על יכולות אלו, הדוכן יכסה גם פתרונות הדרכה וסימולציה מתקדמים, טכנולוגיות ימיות, מטע"דים, פתרונות תצוגה לכלי טיס, ומערכת הגנה אקטיבית.

שר ההגנה היווני שופך אור על פרויקט שבו ישראל צפויה להשתלב

יוון משקיעה רבות בשיפור היכולות הטכנולוגיות הביטחוניות שלה, כשפרויקט דגל הוא מערכת "מגן אכילס" שכוללת את מערך ההגנה האווירית הרב־שכבתית. כפי שפורסם בנובמבר, מי שצפויה להוות את המקור למערך היא ישראל, באמצעות כמה מערכות של רפאל והתעשייה האווירית. עתה, שר ההגנה ניקוס דנדיאס כתב במאמר באתר המשרד כי "מגן אכילס" יכלול "יכולות נגד טילים, נגד מטוסים, נגד כטב"מים, נגד ספינות ונגד צוללות".

לפי דיווח באתר "ארמי רקוגנישן", תקציב הפרויקט כולו צפוי לעמוד על כ־3 מיליארד דולר, כשהמערכות תהיינה מבצעיות ב־2027. אתר "ברייקינג דיפנס" מדווח כי טרם ברור אם ההתעניינות של אתונה היא בכיפת ברזל או במערכות אחרות, אולם ב־12 השנים הקרובות היקף ההשקעה ב"מגן אכילס" צפוי להגיע לכ־28.44 מיליארד דולר. אותו מערך מיועד להשתלב במיזם "סקיי שילד" בהובלת גרמניה, למערך הגנה אווירית שכולל 23 מדינות.

בצל האיום הטורקי המוחשי על יוון, דנדיאס כתב כי במצב הגאו־פוליטי העולמי, שנמצא בשינויים ומאופיין בחוסר יציבות, מוטלת עלינו האחריות שיוון לא תהפוך ל"טרף" של ההתפתחויות. "אנחנו מוכרחים לחזק את טביעת הרגל הביטחונית ואת תפקידנו כעמוד תווך של יציבות ומתן ביטחון במרחב הגדול של מזרח הים התיכון ודרום־מזרח אירופה".

רכש המטוסים הענק של הודו מצרפת

בצל ההסלמה עם פקיסטן, הודו חתמה השבוע על הסכם עם צרפת לרכישת 26 מטוסי קרב מדגם רפאל מדור 4.5, תמורת 630 מיליארד רופי (כ־7.4 מיליארד דולר).

העסקה שמיועדת לחיזוק היכולות האוויריות של הצי ההודי, כוללת 22 מטוסי מושב בודד וארבעה עם שני מושבים. המטוסים הללו יתווספו ל־36 מטוסי רפאל שמפעיל חיל האוויר ההודי, כשעד עתה הצי ההודי התבסס בעיקר על מטוסי מיג 29 מתוצרת רוסיה.

מטוסי רפאל מתוצרת חברת דאסו הצרפתית מסוגלים להגיע למהירות של 1.8 מאך ולפעול בטווח של עד כ־1,850 ק"מ. מבחינת היכולות ההתקפיות, ברפאל ניתן להשתמש, בין השאר, בטילי אוויר־אוויר מדגם "מטאור" לטווח של יותר מ־150 ק"מ, או בטילי שיוט מדגם סקאלפ.

לפי נתוני מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), הודו היוותה את יעד היצוא המשמעותי ביותר של צרפת (28%), רוסיה (38%) וישראל (34%) בין השנים 2024-2020.

תקציב הביטחון של הודו רשם עלייה מתונה של 1.6% בשנה שעברה ל־86.1 מיליארד דולר, בזמן שזה של ישראל זינק ב־65% ל־46.5 מיליארד דולר. העסקה החדשה של הודו עם צרפת מצטרפת לכמה בולטות בעבר, בהן מטוסי מיראז' 2000 בשנות ה־80 וצוללות מסדרת סקורפנה מקבוצת נבאל לפני כ־20 שנה. "מסירת המטוסים תושלם עד 2030, כשההכשרה תתבצע בצרפת ובהודו", נמסר ממשרד ההגנה של הודו.

מלחמת הסחר של טראמפ עם סין עלולה להשפיע על מטוסי F-35

מלחמת הסחר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם סין ככלל והמאבק בתחום המינרלים בפרט מעורר דאגות רבות בעולם, אבל ברוב המקרים לא מתרכזים בכך שעלולים להיות לכך השפעות על המערכת הביטחונית האמריקאית. כך, למשל, ב"בולגריאן מיליטרי" מדווח כי המכ"ם AN/APG-81 מסתמך על המתכת גליום, שסין שולטת על 98% מאספקתו - והחמירה את מגבלות היצוא שלו לארה"ב.

מכ"ם AN/APG-81 שפיתחה חברת נורת'רופ גרומן מסוגל, למשל, לעקוב אחרי מטרות קטנות בטווחים ארוכים, לשבש מערכות אויב ולסייע לפעולות סייבר. גליום משתלב בפעילות שלו בתדר המכ"ם הגבוה. על כן, עוצמת האותות צפויה להיפגע ללא גליום, שהוא תוצר לוואי של עיבוד אלומיניום ואבץ. השבבים עמידים יותר בפני חום וקרינה מהסיליקון המסורתי, ולכן משמעותיים מאוד לשדה הקרב המודרני.

לעומת הגליום, תחום שבו ארה"ב מצליחה עקב בצד אגודל לשפר את עצמאותה הוא ייצור פגזי 155 מ"מ. במסגרת זאת, צבא ארה"ב וג'נרל דיינמיקס פתחו מפעל חדש בקמדן, ארקנסו, לטעינה, הרכבה ואריזה של פגזים שהמחירים שלהם האמירו בשנים האחרונות, בצל הביקושים הרבים במלחמות באוקראינה ובישראל. עם ההפעלה המלאה של המתקן, הוא יוכל לטפל בכ־50 אלף פגזים בחודש.

איחוד האמירויות קנתה מערכות סיניות לצ'אד

איחוד האמירויות רכשה מסין שתי מערכות הגנה אווירית מדגם FK-2000, לטובת אספקתן לצ'אד שנמצאת בצפון אפריקה, דרומית ללוב ומערב לסודן - כך לפי דיווחים מקומיים.

זהו אינו מהלך תקדימי של האמירותים, שבעבר התפרסמו טענות שהם מחמשים גורמים שונים במדינות נחשלות באפריקה, כמו למשל אספקת מערכת הגנה אווירית מדגם פנציר S1 לגורמים במלחמת האזרחים בלוב.

מערכת FK-2000 היא בעלת מאפיינים דומים לפנציר, כשמי שמייצר אותה הוא תאגיד CASIC הסיני. היא מיועדת לטיפול באיומים קצרי־טווח, בהם כטב"מים, מטוסים, מסוקים וטילי שיוט. טווח הפעילות של המערכת עומד על 25-1.2 ק"מ, כשבסוללה מותקנים 12 טילי קרקע אוויר ושני תותחי 30 מ"מ. המשגר מצויד בתחנת מכ"מ, וניתן לשדרג אותו באמצעים אלקטרו־אופטיים מתקדמים.

בה־בעת, במטרה לחזק את העצמאות האמירותית בתחום, מינהל הרכש המקומי חתם עם הענקית האמריקאית ריית'און על חוזה לייצור משותף של מערכת ההגנה מפני כטב"מים "קויוטי" באיחוד האמירויות. מינהל הרכש האמירותי, טוואזון, פועל באופן נרחב להבאת חברות בינלאומית לפיתוח מרכזי מחקר ופיתוח בפארק תעשייה "טוואזון" הייעודי, וההסכם עם ריית'און משקף זאת.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

אפריל הפתיע לטובה: מה קרה לקופת הגמל שלכם החודש?

למרות הנפילות בוול סטריט בתחילת החודש, עד סופו תוקנו כמעט כל הירידות והנאסד"ק אף סיים בעליות ● בעקבות כך, המסלולים הכלליים והמנייתיים רשמו בכלל תשואה חיובית של 0.7%, כך על פי הערכות אבי ברקוביץ מבית ההשקעות מיטב ● המסלול מחקה ה- S&P 500 שוב איכזב, בעיקר בגלל התחזקות השקל

חנות של אפל / צילום: Shutterstock, Lester Balajadia

אפל עקפה את הציפיות; מכריזה על בייבאק של 100 מיליארד דולר ועל הגדלת הדיבידנד

הכנסות החברה היו 95 מיליארד דולר לעומת צפי של 94 מיליארד דולר, הרווח היה 1.65 דולר, מעל הצפי ● הכנסות מאייפון היו 46.8 מיליארד דולר, מעל הצפי ואף יותר מהרבעון המקביל אשתקד

מארק צוקרברג / צילום: ap, David Zalubowski

מטא פרסמה דוחות טובים מהצפוי; המניה עולה בחדות במסחר המאוחר

מטא (פייסבוק לשעבר) בדוחות טובים מהצפוי, המניה מזנקת לאחר המסחר ● הכנסות ענקית הטכנולוגיה עקפו את התחזיות ומסתכמות בלמעלה מ-42 מיליארד דולר ● במהלך הרבעון נפתח אחד השימועים החשובים ביותר נגדה שדן האם אינסטגרם ו-וואטסאפ יישארו חלק ממוצרי מטא

וול סטריט / צילום: Shutterstock

קאמבק מרשים: S&P 500 בדרך לשבור שיא של יותר מ-20 שנה

נעילה ירוקה באירופה לאחר פרסום נתוני האינפלציה ● נעילה ירוקה גם באסיה ● לא התנהל מסחר בסין לרגל יום הפועלים ● השקל מתחזק מול הדולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

האיום בכלא עבד? ליעם ישראל צפוי להשיב 90 מיליון שקל לחוסכי סלייס

אחרי שהמנהל המורשה של סלייס ביקש מבית המשפט לשלוח את מארגן הקרנות, שגייס 34 מיליון דולר מעמיתי סלייס, ל-45 ימי מאסר בגלל חוסר שיתוף פעולה, השניים מנהלים משא ומתן מתקדם על השבת חלק ניכר מהכספים ● ביהמ"ש טרם הכריע האם לאשר את הסדר החוב בסלייס

מנכ''ל אינטל, ליפ–בו טאן, הערב / צילום: אינטל

מנכ"ל אינטל החדש הודיע על פריצת דרך בייצור - ושחרר פרטים חדשים על המפעל בקרית גת

ליפ-בו טאן, מנכ"ל אינטל החדש, הכריז על התקדמות משמעותית בייצור השבב החדש של החברה, 18A, המתחרה בשבב ה-2 ננומטר של TSMC ● לפי מנהל פעילות הפאונדרי של אינטל, בקרית גת מיוצרים שבבים בטכנולוגיות מיושנות, אך המפעל שם מוביל בביצועים ● מאז נכנס לתפקיד המנכ"ל, עושה טאן מאמצים לשנות את התרבות הארגונית בחברה ולהשיל מעליה משקל רב של הוצאות

מייקל אייזנברג / צילום: יונתן בלום

מייקל אייזנברג לא מבין חברות שמוציאות כסף מהארץ ומצהיר: אני לא הולך לפוליטיקה

מייקל אייזנברג, אחד המשקיעים הוותיקים בהייטק המקומי, מביע אמון בשוק הישראלי אך לא חוסך בביקורת כלפי המדיניות הכלכלית ● בראיון לגלובס, הוא מציע פרדיגמה כלכלית חדשה, מתייחס לשמועות שהוא התכוון לפרוש מקרן אלף בראשה הוא עומד ומבקש לשלוח מסר אופטימי לכבוד יום העצמאות ה־77 למדינה: "יהיה פה טוב"

הפגנה למען שחרור החטופים / צילום: ap, Ariel Schalit

טראמפ: "מתוך 59 חטופים, 24 היו בחיים - אבל אני מבין שכעת זה אפילו לא המספר הזה"

נתניהו בחידון התנ"ך: "אנחנו רוצים להחזיר את ה-59 - אבל למלחמה יעד עליון וזה הניצחון על אויבינו". מטה המשפחות בתגובה: "נתניהו מתיישר עם סמוטריץ׳, זאת בניגוד לרוב המכריע בציבור בישראל שרוצה בהשבת כלל החטופים לפני הכל" ● צה"ל: לוחם במילואים נפצע קשה בפעילות מבצעית בשומרון ● 59 חטופים - 573 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; מיקרוסופט ומטא זינקו בעקבות הדוחות הרבעוניים

נאסד"ק עלה ב-1.5% ● ארה"ב פנתה לבייג'ין כדי להתחיל בשיחות על מכסים ● בסנט: "שוק האג"ח מאותת לפד להוריד את הריבית" ● ארה"ב שוקלת הקלה בהגבלות על מכירת שבבים של אנבידיה לאיחוד האמירויות ● יו"ר טסלה מכחיש שהדירקטוריון מחפש מחליף לאילון מאסק ● מספר דורשי דמי האבטלה בארה"ב בשיא, פעילות הייצור התכווצה ● טראמפ מאיים שמדינה שתרכוש נפט מאיראן לא תוכל לעשות עסקים עם ארה"ב, מחירי הנפט עלו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עוקפת את התחזיות, המניה קופצת באפטר

ענקית הטכנולוגיה היכתה את התחזיות: ההכנסות עמדו על 70.07 מיליארד דולר, ובכך עקפה את תחזיות האנליסטים שעמדו על 68.43 מיליארד דולר ● החברה דיווחה על 3.46 דולר למניה, ובכך עקפה את תחזיות האנליסטים שעמדו על 3.21 דולר למניה

למרות שישראל צומחת, החור בכיס ממשיך לגדול / איור: גיל ג'יבלי

בין המיקרו למאקרו: המספרים שמוכיחים שלמרות שישראל צומחת, החור בכיס ממשיך לגדול

הכלכלה הישראלית מפגינה עוצמה בפתיחת 2025 עם נתוני שכר ממוצע, אבטלה וצמיחה מעודדים ● אבל מאחורי הנתונים המרשימים, הישראלים ממשיכים להרגיש את הלחץ בכיס: יוקר המחיה מזנק כמעט בכל תחום, ממזון ודיור ועד תחבורה וביטוחים

שריפת הענק בהרי ירושלים / צילום: עובדי ויערני קק״ל

הרכב והדירה נשרפו - מי ישלם ואיך יוצרים קשר?

בחברות הביטוח מספרים לגלובס כי היקף הפניות אליהן לא גדול עד כה, אך מעריכים שבימים הקרובים הוא יגדל ● האם יש כיסוי ביטוחי לרכבים שננטשו בכביש 1, ולמי צריך לפנות כדי לקבל פיצוי? ● גלובס עושה סדר

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון עקפה את הצפי אך מפרסמת תחזית מאכזבת; המניה יורדת במסחר המאוחר

החברה דיווחה על הכנסות רבעוניות של 155.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה הסתכם ב-1.59 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.39 דולר ● ההכנסות מענן היו מעט מתחת לצפי

גיא ברקוביץ' / צילום: יונתן בלום

"יחסי אהבה שנאה": מנכ"ל Waze מגלה את הסודות על הנהגים הישראלים

מה הופך את ישראל למדינה מהפקוקות בעולם, האם Waze מציעה לנו מסלול פתלתל כדי לחסוך רק דקה וחצי, כמה נכונה השמועה על איחוד עם גוגל מפות ואיך החמיץ הזדמנות לאקזיט ענק כשוויתר על הצעה מהמייסדים? ● ראיון מיוחד עם גיא ברקוביץ', מנכ"ל אפליקציית הניווט הפופולרית

שריפה בהרי ירושלים / צילום: ap, Mahmoud Illean

הערכה: השרפה החלה כתוצאה מרשלנות של מטיילים

נציב הכבאות הנחה לשחרר כוחות באופן הדרגתי ● 126 צוותי כיבוי נאבקים ב-6 מוקדי אש פעילים ברחבי הרי ירושלים ושפלת יהודה • נתניהו: "מחזיקים ב-18 חשודים בהצתה" • נציב הכבאות: "מרכזים מאמץ להשיג שליטה על מוקדי האש עד הצוהריים – בטרם יתעצמו הרוחות" ● תמונת מצב

מטוסים ומסוקים לכיבוי שריפות גויסו להתמודד עם השריפה בהרי ירושלים / צילום: Reuters, Anadolu

14 מטוסים קלים, בלי ״סופר טנקר״: מה כוללת טייסת הכיבוי הישראלית?

שריפת ענק משתוללת בירושלים ונציב הכבאות אמר שאנחנו לקראת יממה מאתגרת ●  מה כוללת טייסת הכיבוי הישראלית, מהם האתגרים המקצועיים בהפעלת מטוסי כיבוי אש, כיצד תפסו בכיבוי והצלה את מצב טייסת הכיבוי, ומהו מחיר של סופר טנקר כמו זה שיוון שולחת?

השריפות בהרי ירושלים / צילום: עובדי ויערני קק״ל

מאמצי הכיבוי נמשכים אל תוך הלילה: אלו מוקדי האש הפעילים

לפי הערכה ראשונית בקק"ל: כ-11,700 דונם נפגעו בשריפות במהלך היום ● 9 מוקדים עדיין פעילים, 163 צוותי כיבוי הוקפצו ● מאמצי הכיבוי מתמקדים במסילת ציון ובשער הגיא, וב-7 מוקדים נוספים • שורת אזורים פונו, בחלק מהיישובים התירו לתושבים לחזור לבתיהם • 163 צוותי כיבוי הוקפצו ונאבקים בלהבות, מטוסי הכיבוי ימתינו לאור הבוקר • עדכונים שוטפים 

מתנדבי הצלה מאבטחים רפואית את הנוסעים בכביש 1 / צילום: דוברות הצלה

התנאים שיצרו את שריפת הענק ולמה המומחים לא מופתעים

פרופ' לאה ויטנברג, מבית הספר למדעי הסביבה באוניברסיטת חיפה מציינת את החורף השחון כאחת הסיבות לגל השריפות החריג ● מומחה אקלים: "שריפות כאלה נובעות מהתערבות אדם. או רשלנות, או הצתה" ● מה אפשר היה לעשות כדי להתכונן טוב יותר, ומה צפוי בשעות הקרובות

''הסינית האדומה'' המיתולוגית בתל אביב. נסגרה ב־2017 / צילום: אייל פישר

מיפן עד איטליה: המדינות שמשקיעות תקציבי ענק בקידום האוכל שלהן. ואיפה ישראל?

מיפן עד איטליה: מדינות רבות משקיעות תקציבי ענק בקידום האוכל המקומי שלהן בעולם בניסיון לרכוש השפעה פוליטית ● אז מי קובע מה טעים? לדברי מומחים, בלוטות הטעם שלנו מעוצבות על ידי אינטרסים, יחסי כוחות ומערכות שיווק אדירות ● ואיפה ישראל בתוך כל זה? כשאין הסכמה על המטבח הלאומי, הייצוג שלו מסתבך

דונרשטיין,  אקירוב, אשר-לוי, אגסי, כצמן, יסעור, אלטשולר / צילום: איל יצהר, ענבל מרמרי, תמר מצפי, יונתן בלום, סם יצחקוב

מודעת הדרושים, פרויקט הנדל"ן והפגישה ששינתה את הכל: מנהלים מספרים על עסקת חייהם

בחירת שותף, הקמת קרן השקעות, ניהול מפעל ממתקים או הנפקה בוול סטריט: שבעה אנשי עסקים מובילים התבקשו לחזור למהלך העסקי ששינה את חייהם ● ותתפלאו, לרוב לא מדובר בעסקה שהניבה להם את הרווח הגדול ביותר או רווח בכלל