גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא להפוך ל"טרף": המדינה שמתחמשת בסיוע של ישראל

שר ההגנה של יוון שופך אור על פרויקט דגל שבו ישראל צפויה להשתלב, הודו רוכשת מטוסי קרב מצרפת בצל ההסלמה עם פקיסטן, איחוד האמירויות קונה מערכות סיניות לצ'אד, ולמלחמת הסחר של טראמפ עם סין יש גם השלכות ביטחוניות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות
מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

יוון מתקדמת עם תהליך מערך ההגנה האווירית הרב־שכבתית שלה, כששר ההגנה מסביר על פרויקט הדגל שבו צפויה להשתלב ישראל. בד־בבד, מלחמת הסחר בין סין לבין ארה"ב עשויה להביא לאתגרים בלתי מבוטלים לתעשייה הביטחונית האמריקאית, בזמן שאיחוד האמירויות רוכשת מערכות סיניות עבור מדינה באפריקה. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות של גלובס.

הטילים הישראלים שמחמשים את הודו לקראת עימות אפשרי עם פקיסטן
ההוצאה הביטחונית של ישראל זינקה ב־65%; איפה אנחנו ביחס לעולם?
החברה שמספקת 100 רחפנים בשבוע לצה"ל בשיתוף־פעולה חדש

אלביט תציג ביוון מל"טים מתאבדים וטילים

אלביט מערכות תציג בתערוכה הביטחונית DEFEA שתתקיים באתונה, בירת יוון, בשבוע הבא, מיום שלישי ועד חמישי (8-6 במאי), פורטפוליו מוצרים נרחב של טכנולוגיות הגנה מתקדמות. במסגרת התערוכה יוצגו, בין השאר, PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי המסוגל לשגר מגוון רחב של תחמושת מאותה פלטפורמה. מספק יכולות תקיפה מדויקת לטווח ארוך - מ-15 קילומטרים ועד 300 קילומטרים - ואותו כבר רכשו כמה מדינות אירופאיות ונאט"ו, בהן גרמניה, הולנד ודנמרק; מערכות לוחמה אלקטרונית (ל"א) והגנה עצמית - כולל מערכות ל"א אוויריות וקרקעיות, מערכות הגנה אוויריות מסוג DIRCM, וטכנולוגיות מתקדמות נגד כלי טיס בלתי מאוישים (Counter-UAS); וכן, פתרונות רדיו ודיגיטציה, ביניהם גם פתרונות ממשפחת הרדיו מבוסס תוכנה של החברה, E-LynX, המאפשרים תקשורת מאובטחת בזמן אמת בסביבות קרב דינמיות.

מערכת CUAS של אלביט, נגד כלי טיס בלתי מאוישים / צילום: אלביט מערכות

לאלביט נוכחות ארוכת שנים ביוון, המאופיינת בשיתוף פעולה עם תעשיות מקומיות. ביטוי בולט לאותה שותפות משתקף במרכז ההדרכה הבינלאומי לטיסה (IFTC) בקלמטה - אחד המתקנים המתקדמים ביותר מסוגו בקרב מדינות נאט"ו. בצל השת"פ של החברה בפרט ומערכת הביטחון הישראלית ככלל עם מערכת הביטחון היוונית, יוצגו גם פתרונות אוטונומיים, בהם המל"ט הטקטי סקיילרק 3 והחימוש המשוטט סקייסטרייקר, שניתן לשיגור ממגוון פלטפורמות ביניהן הפולס.

סל המוצרים שיוצג בתערוכה כולל גם את הרמס 650 ספארק, התוספת האחרונה למשפחת מל"טי ההרמס הידועה של אלביט, ואף תחמושת מדויקת ומתקדמת, כולל EXTRA, Accular, Predator Hawk ורמפייג'. נוסף על יכולות אלו, הדוכן יכסה גם פתרונות הדרכה וסימולציה מתקדמים, טכנולוגיות ימיות, מטע"דים, פתרונות תצוגה לכלי טיס, ומערכת הגנה אקטיבית.

שר ההגנה היווני שופך אור על פרויקט שבו ישראל צפויה להשתלב

יוון משקיעה רבות בשיפור היכולות הטכנולוגיות הביטחוניות שלה, כשפרויקט דגל הוא מערכת "מגן אכילס" שכוללת את מערך ההגנה האווירית הרב־שכבתית. כפי שפורסם בנובמבר, מי שצפויה להוות את המקור למערך היא ישראל, באמצעות כמה מערכות של רפאל והתעשייה האווירית. עתה, שר ההגנה ניקוס דנדיאס כתב במאמר באתר המשרד כי "מגן אכילס" יכלול "יכולות נגד טילים, נגד מטוסים, נגד כטב"מים, נגד ספינות ונגד צוללות".

לפי דיווח באתר "ארמי רקוגנישן", תקציב הפרויקט כולו צפוי לעמוד על כ־3 מיליארד דולר, כשהמערכות תהיינה מבצעיות ב־2027. אתר "ברייקינג דיפנס" מדווח כי טרם ברור אם ההתעניינות של אתונה היא בכיפת ברזל או במערכות אחרות, אולם ב־12 השנים הקרובות היקף ההשקעה ב"מגן אכילס" צפוי להגיע לכ־28.44 מיליארד דולר. אותו מערך מיועד להשתלב במיזם "סקיי שילד" בהובלת גרמניה, למערך הגנה אווירית שכולל 23 מדינות.

בצל האיום הטורקי המוחשי על יוון, דנדיאס כתב כי במצב הגאו־פוליטי העולמי, שנמצא בשינויים ומאופיין בחוסר יציבות, מוטלת עלינו האחריות שיוון לא תהפוך ל"טרף" של ההתפתחויות. "אנחנו מוכרחים לחזק את טביעת הרגל הביטחונית ואת תפקידנו כעמוד תווך של יציבות ומתן ביטחון במרחב הגדול של מזרח הים התיכון ודרום־מזרח אירופה".

רכש המטוסים הענק של הודו מצרפת

בצל ההסלמה עם פקיסטן, הודו חתמה השבוע על הסכם עם צרפת לרכישת 26 מטוסי קרב מדגם רפאל מדור 4.5, תמורת 630 מיליארד רופי (כ־7.4 מיליארד דולר).

העסקה שמיועדת לחיזוק היכולות האוויריות של הצי ההודי, כוללת 22 מטוסי מושב בודד וארבעה עם שני מושבים. המטוסים הללו יתווספו ל־36 מטוסי רפאל שמפעיל חיל האוויר ההודי, כשעד עתה הצי ההודי התבסס בעיקר על מטוסי מיג 29 מתוצרת רוסיה.

מטוסי רפאל מתוצרת חברת דאסו הצרפתית מסוגלים להגיע למהירות של 1.8 מאך ולפעול בטווח של עד כ־1,850 ק"מ. מבחינת היכולות ההתקפיות, ברפאל ניתן להשתמש, בין השאר, בטילי אוויר־אוויר מדגם "מטאור" לטווח של יותר מ־150 ק"מ, או בטילי שיוט מדגם סקאלפ.

לפי נתוני מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), הודו היוותה את יעד היצוא המשמעותי ביותר של צרפת (28%), רוסיה (38%) וישראל (34%) בין השנים 2024-2020.

תקציב הביטחון של הודו רשם עלייה מתונה של 1.6% בשנה שעברה ל־86.1 מיליארד דולר, בזמן שזה של ישראל זינק ב־65% ל־46.5 מיליארד דולר. העסקה החדשה של הודו עם צרפת מצטרפת לכמה בולטות בעבר, בהן מטוסי מיראז' 2000 בשנות ה־80 וצוללות מסדרת סקורפנה מקבוצת נבאל לפני כ־20 שנה. "מסירת המטוסים תושלם עד 2030, כשההכשרה תתבצע בצרפת ובהודו", נמסר ממשרד ההגנה של הודו.

מלחמת הסחר של טראמפ עם סין עלולה להשפיע על מטוסי F-35

מלחמת הסחר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עם סין ככלל והמאבק בתחום המינרלים בפרט מעורר דאגות רבות בעולם, אבל ברוב המקרים לא מתרכזים בכך שעלולים להיות לכך השפעות על המערכת הביטחונית האמריקאית. כך, למשל, ב"בולגריאן מיליטרי" מדווח כי המכ"ם AN/APG-81 מסתמך על המתכת גליום, שסין שולטת על 98% מאספקתו - והחמירה את מגבלות היצוא שלו לארה"ב.

מכ"ם AN/APG-81 שפיתחה חברת נורת'רופ גרומן מסוגל, למשל, לעקוב אחרי מטרות קטנות בטווחים ארוכים, לשבש מערכות אויב ולסייע לפעולות סייבר. גליום משתלב בפעילות שלו בתדר המכ"ם הגבוה. על כן, עוצמת האותות צפויה להיפגע ללא גליום, שהוא תוצר לוואי של עיבוד אלומיניום ואבץ. השבבים עמידים יותר בפני חום וקרינה מהסיליקון המסורתי, ולכן משמעותיים מאוד לשדה הקרב המודרני.

לעומת הגליום, תחום שבו ארה"ב מצליחה עקב בצד אגודל לשפר את עצמאותה הוא ייצור פגזי 155 מ"מ. במסגרת זאת, צבא ארה"ב וג'נרל דיינמיקס פתחו מפעל חדש בקמדן, ארקנסו, לטעינה, הרכבה ואריזה של פגזים שהמחירים שלהם האמירו בשנים האחרונות, בצל הביקושים הרבים במלחמות באוקראינה ובישראל. עם ההפעלה המלאה של המתקן, הוא יוכל לטפל בכ־50 אלף פגזים בחודש.

איחוד האמירויות קנתה מערכות סיניות לצ'אד

איחוד האמירויות רכשה מסין שתי מערכות הגנה אווירית מדגם FK-2000, לטובת אספקתן לצ'אד שנמצאת בצפון אפריקה, דרומית ללוב ומערב לסודן - כך לפי דיווחים מקומיים.

זהו אינו מהלך תקדימי של האמירותים, שבעבר התפרסמו טענות שהם מחמשים גורמים שונים במדינות נחשלות באפריקה, כמו למשל אספקת מערכת הגנה אווירית מדגם פנציר S1 לגורמים במלחמת האזרחים בלוב.

מערכת FK-2000 היא בעלת מאפיינים דומים לפנציר, כשמי שמייצר אותה הוא תאגיד CASIC הסיני. היא מיועדת לטיפול באיומים קצרי־טווח, בהם כטב"מים, מטוסים, מסוקים וטילי שיוט. טווח הפעילות של המערכת עומד על 25-1.2 ק"מ, כשבסוללה מותקנים 12 טילי קרקע אוויר ושני תותחי 30 מ"מ. המשגר מצויד בתחנת מכ"מ, וניתן לשדרג אותו באמצעים אלקטרו־אופטיים מתקדמים.

בה־בעת, במטרה לחזק את העצמאות האמירותית בתחום, מינהל הרכש המקומי חתם עם הענקית האמריקאית ריית'און על חוזה לייצור משותף של מערכת ההגנה מפני כטב"מים "קויוטי" באיחוד האמירויות. מינהל הרכש האמירותי, טוואזון, פועל באופן נרחב להבאת חברות בינלאומית לפיתוח מרכזי מחקר ופיתוח בפארק תעשייה "טוואזון" הייעודי, וההסכם עם ריית'און משקף זאת.

עוד כתבות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

תיקון והתנצלות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית