שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
שר הכלכלה ניר ברקת הודיע היום (ג') כי בכוונתו להמשיך בקידום הטלת היטל היצף על יבוא קנאביס מקנדה, בניגוד להחלטת שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. במכתב חריף ששלח ברקת לסמוטריץ', הוא האשים את שותפו לממשלה בעיוות נתונים, בהתעלמות מהמלצות מקצועיות ובפגיעה בתעשייה המקומית.
● בלעדי | נתונים חדשים מגלים: כמה מרוויחים המוסכים על התאונות שלנו
● מיחזורי משכנתא נמצאים בשיא. כך תדעו אם זה מתאים גם לכם
"אינני מוצא מקום לקבל את התנגדותך כהתנגדות העומדת בכללים אשר נקבעו על-ידי החוק והיועץ המשפטי לממשלה ביחס להחלטה על הטלת היטל היצף", כתב ברקת לסמוטריץ' במכתב בן 21 עמודים, "מאחר שלא קיבלתי כל סירוב מהותי בלוחות הזמנים הקבועים בחוק, אני ממשיך בקידום הטלת ההיטל".
המשמעות המעשית של החלטת ברקת להמשיך בקידום ההיטל על הקנאביס המיובא - אם לא תיבלם בדרך פוליטית כזו או אחרת - תהיה העברת הנושא לדיון בוועדת הכספים של הכנסת. ברקת מסתמך על פרשנות משפטית לפיה סמוטריץ' לא הציג התנגדות מהותית שעומדת בדרישות החוק.
שאלת הסמכות
במוקד המחלוקת עומדת גם שאלת הסמכות בין השרים בנושא. לטענת ברקת, "סמכותו של שר האוצר היא סמכות משלימה בלבד", וסירובו של סמוטריץ' לאשר היטל היצף "צריך להישען על נימוקים כבדי-משקל" ועל "מטעמים של מדיניות מאקרו-כלכלית".
בשבוע שעבר הודיע סמוטריץ' על התנגדותו להיטל שביקש ברקת לקדם, בגובה עד 165%, על יבוא קנאביס מקנדה. לטענת שר האוצר, היטל כזה "יפגע בצמיחה של שוק הקנאביס הרפואי בישראל", והוא "מנוגד למדיניות הממשלה להסרת חסמים, עידוד יבוא והגברת התחרות".
בתגובה, ברקת טוען כעת כי סמוטריץ' העביר "מכתב המכיל אי-דיוקים ותפיסה מקצועית מוטעית". ברקת מאשים את האוצר בהתנגדות עקרונית להטלת היטלי היצף, ומדגיש כי "בכל העולם משמש היטל ההיצף ככלי אפקטיבי להגנה על המשק המקומי מפני סחר בינלאומי לא הוגן".
בתזמון מדויק, דקות אחדות לפני ההודעה של ברקת, שיגר גם נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר, פנייה לסמוטריץ', בה קרא לו לחזור בו מעמדתו בסוגיית הקנאביס. "עמדת האוצר רצופת טעויות באופן חריג, אי-דיוקים והיפוך מציאות של ממש, והכול נראה כניסיון מאולץ לגבש עמדה הסותרת את החוק", טען.