גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסופרת שכתבה על "נשים של" טוותה גיבורה שלא קל לאהוב, אבל קל להיות מרותק אליה

אידה צורית - אשתו של הסופר אהרן מגד ואימו של איל מגד – מפרסמת בגיל 99 רומן מהפנט על אסון שנולד מפלרטוט עם מציל בחוף

''שלחתי אל סוכת המציל חיוך פלרטטני''. הילד שעליו שמרה הופך לנָכֶה והגיבורה הופכת למנודה / צילום: Shutterstock
''שלחתי אל סוכת המציל חיוך פלרטטני''. הילד שעליו שמרה הופך לנָכֶה והגיבורה הופכת למנודה / צילום: Shutterstock

אידה צוֹרית היא מקרה מבחן מעניין בספרות העברית-ישראלית. אישה בת 99, שהייתה כל שנותיה חוקרת ספרות מצוינת - זכורים לטובה הספרים הביוגרפיים שלה על המשוררים נתן אלתרמן ואבות ישורון ומחקריה על המשורר אמיר גלבֹּעַ - שהבליחה, מאוחר יותר, ברומן טוב שהייתה לו נגיעה לגורל האישה ולמעמדה בעולם המודרני. בעיקר זכור רומן משלה הקרוי "אשתו המנוּדה" על אשתו של חוזה המדינה הרצל, ג'ולי נַשְׁאוּאֶר; אבל גם על אירה יאן, הציירת, אהובתו של חיים נחמן ביאליק בספר "אהבת חיים"; או הציירת צילה בּינדר, אהובתו של נתן אלתרמן, בספר "העלמה והמשורר".

"הברמן של הריץ" יוצר קוקטייל מרתק מהיסטוריה, סיפור טוב ודמויות ממגנטות
בין "סופות מושלמות" ל"ברבורים שחורים": כיצד לנווט בתוך אי-ודאות

מדובר ברומנים פסיכולוגיים מובהקים המנסים לפצח את אישיותהּ של אישה שחיה הרבה פעמים על הקצה מבחינה נפשית, בצל גברים דומיננטיים ויצירתיים שהאפילו על אותה נפש נשית. לאורך חייה צורית עצמה, שלא בצדק, התקיימה בצילם של כותבים אחרים, כביכול דומיננטיים ממנה. בראש ובראשונה בעלה הסופר אהרֹן מגד ז"ל, שהיה סופר קאמרי מעולה בן דור הפלמ"ח, שסימל יותר מכל בני הדור ההוא את המעבר מספרות האנחנו אל ספרות האני בספרים כמו "חדוה ואני", "החי על המת" ו"פויגלמן". לימים צורית גם חייתה, שלא בצדק, בצלו של בנהּ הסופר איל מגד, שכתב את "חסד נעורייך", וכמובן כלתהּ, אשתו של איל, הסופרת צוריה שָׁלֵו, עם "חיי אהבה", "בעל ואישה" ו"תֶּרה".

רשת נשית רוחשת של קִרבה, אהבות וקנאות

יוצא שקו תמטי נמתח בין הגיבורות הספרותיות שלה לבין אישיותה שלהּ. צורית היא סופרת בעלת יסודות פסיכולוגיסטיים מובהקים, הפותרת את חידת האישיות של הגיבורה דרך מעגל הביניים הפסיכולוגי שנע בין המשפחה והחברים הקרובים: אבות ואִמהות, סבּים וסבתות, דודים ודודות. בדומה לקובץ הסיפורים המוצלח שלה, שכּולו גיבורות כאלה, "המדרגה השלושים ושבע", כך גם הרומן החדש שהוציאה עתה תחת השם המתבקש מכל הבחינות: "חצויה".

במרכז ההוויה העלילתית ברומן הקאמרי הזה, הבנוי ארבעה פרקים גדולים, מצויה אודליה סלונים, פסיכולוגית צעירה ואשה חצויה, אלא מה, שחייה נחצים בשל אירוע טרגי שהותיר בה חותם טראומטי. היא, שראתה עצמה תמיד בשליטה תוך מתן יַעַץ לאחרים על מצבם הנפשי המעורער, נכשלת, אולי בשל פלרטוטים עם המציל ואולי מתוך התפנקות בורגנית גרידא ועצְלוּת של רגע, לשמור על בנה של בת-דודתה וחברתה הקרובה, רונה, בים. הילד הופך לנָכֶה קשה כתוצאה מן הטביעה והיא הופכת למנודה המשפחתית. מובן הדבר כי רגשי אשם קשים אינם מרפים ממנה.

אבל אודליה היא פּרוטגוניסטית מעניינת המשׂיחה לנו את סיפורה וסיפור משפחתה כביכול לפי תומהּ, לא רק בגלל האירוע המחולל הטראומטי, מהארץ, אל קמדן טאון שבלונדון ובחזרה לכאן - אלא מפני שהיא אישיות חצויה במהותה, שברירית וחזקה, ואחדות הניגודים הזאת היא אותנטית וחיה בה לאורך כל הספר המעניין הזה. היא אשה אינטליגנטית מאוד ורגישה, עם נטייה למיסטיקה המחפשת למשמֵעַ את חייה. בדומה לגיבורות אחרות של צורית, הן בסיפורים הקצרים והן ברומנים מן העבר בעל הנופך ההיסטורי, יש לה יחסים סבוכים עם אמהּ מחד גיסא ויחסים קרובים מורכּבים עם דודתהּ רומי ובנותיה, רונה ונירה, מאידך גיסא. נוצרת כאן רשת נשית משפחתית רוחשת של קִרבה, אהבות וקנאות.

נרקיסית, אגואיסטית, פריווילגית, כֵּנה ונואשת

אודליה, בשל היותה חצויה, היא גיבורה שלא קל לאהוב, אבל קל להיות מרותק אליה. הקורא המיומן והמשוכלל לא ידחה אותה בשאט נפש, אלא יפתח אליה יחסים של אהבה-שנאה. מן הצד האחד מדובר בגיבורה נרקיסית בעייתית, אגואיסטית שלא נוטה לעזור לאנשים במצוקה, קבּצנים ודמויות קצֶה, משהו המעיד על אופייה ועל האירוע המחולל שבוא יבוא ברומן, פריווילגית, קצת מפונקת, הוריה קנו לה דירה בצפון תל אביב בשעתהּ, דמות מעניינת שמשוגעים משום מה נמשכים אליה (או כך לפחות נדמה לה, לא ברור אם הם באמת נמשכים אליה או שהיא כל כך נרקיסית שהיא חשה שכל העולם מן הראוי שיָסוב סביבה, ידבר רק אליה). היא אינה טובה במהותהּ. יש בה משהו דוחה בבירור, למשל נטייה למציצנות. היא מעיינת ביומנים של דודתה רומי, החושפים לא רק את צפונות ליבה של הדודה, אלא גם את המצוקה הנפשית ואת מעשי האוננות שלה. מן הצד האחר, אודליה סלונים, הפסיכולוגית היונגיאנית, היא דמות מאוד כֵּנה ונואשת, אנושית עד אימה, כמוני כמוכם, פגמיה האנושיים דומים מאוד לאלה של כל אדם ממוצע שפגשנו עד כה בחיינו, וזה מאוד משכנע.

"בסוף הצלחתי לפתות אותם להיכנס למים אחרי שהבטחתי להם שעוד קצת המציל ייקח אותם לסיבוב בחסקה שלו. הוספתי שברגע שרק אסיים את הפרק אצטרף אליהם ונחפש שם יחד פילונֵי ים. הם התלהבו מאותם יצורים זעירים שכֹּה סקרנו אותם כשסיפרתי להם על יכולת ההישרדות המרשימה שלהם בכל מקום ביקום. הוספתי מדמיוני כהנה וכהנה סיפורי אגדות על ילדיהם הזעירונים ועל אורח חייהם, והצלחתי לעורר בהם סקרנות ולשכנעם. אחרי שסוף-סוף נכנסו למים, שלחתי אל סוכת המציל חיוך פלרטטני שנקלט היטב. המציל ירד אליי ושאל מה אני קוראת ומייד חשקתי בגופו החטוב והשזוף והתפתחה בינינו שיחה שכבר חששתי שעלולה להסתיים בסקס, אבל בדיוק כשהלך להביא לי קפה קר ונעלם לכמה דקות ממשמרתו, אירעה הקטסטרופה ועילאי הקטן נסחף למצולות בהשגחתי. ואף שהמציל הצליח להנשימו והוא נותר בחיים, נגזר עליו לסבול מחולי קשה ומנָכוּת".

חיים של אסון ואשמה וחיפוש אחר אחראים

הדמויות הנשיות, ואודליה בתוכן, מנסות לשפוך את סגור ליבן ולפתור את הבעיות האישיות שלהן באמצעות הקאת מֶלֶל תודעתי קצר על פני יומנים ופתקים. לנשים במשפחה הזאת יש מין נטייה פואטית לכתוב. הטקסטים הקצרים הללו המובאים על פני הרצף בפונט אחֵר, הם נמלצים שלא לצורך בדרך כלל וסתומים בלשון גבוהה, אין להם ערך ספרותי רב אלא פּסבדו-ספרותי; אבל מתוך השורות הנמלצות ולעִתים המגוחכות הללו עולה לנגד עינֵי הקורא אופייה של האישה המודרנית והפוסטמודרנית כפי שהיא מצטיירת בעולם העכשווי בעיני צורית.

יפה נעה צורית כמספרת קדימה ואחורה בזמן, תוך מסקנה שאת הנעשה אין להשיב ונצטרך לחיות עם זה. את החיים התודעתיים של האסון והאשמה והחיפוש אחר האחראים מכירים הישראלים היטב משבעה באוקטובר ועוד לפני כן. לכן זה גם רומן ישראלי מאוד, אף שהוא אינו פוליטי חברתי מובהק, אלא פסיכולגי-משפחתי.

שבח יש לחלוק גם לעורכת-סופרת לילי פֶּרִי, שערכה את הספר הזה ביד אמונה, ללא גרם שומני של עודף מילולי ובטנים רכות. עריכתה המקצועית ניכרת. יתר על כן, הרומן הטוב הזה, על ארבעת חלקיו ההדוקים שכתבה צורית בשנות התשעים המאוחרות לחייה וראה אור שנה לפני היותה בת מאה - בדומה לספר הביכורים היפה של המשוררת היפנית טויו שיבָּטָה, "הבוקר בא תמיד", שראה אור בהיותה בת 98 והפך לרב מכר עולמי - רק מוכיח לי שוב כי אין מוקדם או מאוחר בספרות. אף פעם לא מאוחר לכתוב ספר טוב.

עוד כתבות

גיא ברקוביץ' / צילום: יונתן בלום

"יחסי אהבה שנאה": מנכ"ל Waze מגלה את הסודות על הנהגים הישראלים

מה הופך את ישראל למדינה מהפקוקות בעולם, האם Waze מציעה לנו מסלול פתלתל כדי לחסוך רק דקה וחצי, כמה נכונה השמועה על איחוד עם גוגל מפות ואיך החמיץ הזדמנות לאקזיט ענק כשוויתר על הצעה מהמייסדים? ● ראיון מיוחד עם גיא ברקוביץ', מנכ"ל אפליקציית הניווט הפופולרית

חנות של אפל בבייג'ינג, סין / צילום: ap, Andy Wong

המנכ"ל ניסה להרגיע את המשקיעים, אז למה מניית אפל עדיין נפלה?

בשיחת המשקיעים לאחר הדוחות, ניסה טים קוק, מנכ"ל אפל, להרגיע את המשקיעים, ולהציג אסטרטגיה להתמודדות עם המכסים של טראמפ ● ובכל זאת, שתי נקודות הפילו את המניה

ספינת FreedomFlotilla. טוענת שהותקפה ע''י מל''טים / צילום: Reuters, Darrin Zammit Lupi

משט סיוע לעזה טוען: הותקפנו על ידי מל"טים במים בינלאומיים

לפי דיווח הפעילים, הם שידרו למשמר החופים המלטזי הודעה שלפיה הם "הותקפו פעמיים על ידי מל"טים" וכי האנייה נמצאת בסכנת טביעה ● ישראל מסרבת לאפשר משטים עצמאיים כמו זה שיצא ממלטה ביממה האחרונה, בין היתר מחשש להברחת נשק לרצועת עזה

אלק בולדווין במשפטו בגין הירי הקטלני ב-2021 של צלמת הקולנוע האלינה האצ'ינס / צילום: ap

מפיצי הסרטים העצמאיים עלו על מודל עסקי חדש ורווחי: מסקנדל לסטרימינג

"אמריקן דרימז", שהכוכב שלו הורשע בתקיפת חברתו, "ראסט", שבצילומיו הרג אלק בולדווין את הבמאית בשוגג, "המתמחה" הנפיץ על דונלד טראמפ ● המפיצים הולכים על סרטים קטנים שעוררו שערוריות גדולות, בתקווה לעשות את הקופה כשיגיעו לטלוויזיה

למרות שישראל צומחת, החור בכיס ממשיך לגדול / איור: גיל ג'יבלי

בין המיקרו למאקרו: המספרים שמוכיחים שלמרות שישראל צומחת, החור בכיס ממשיך לגדול

הכלכלה הישראלית מפגינה עוצמה בפתיחת 2025 עם נתוני שכר ממוצע, אבטלה וצמיחה מעודדים ● אבל מאחורי הנתונים המרשימים, הישראלים ממשיכים להרגיש את הלחץ בכיס: יוקר המחיה מזנק כמעט בכל תחום, ממזון ודיור ועד תחבורה וביטוחים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

מה עשו קופות הגמל שלכם החודש? ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהל קרנות הגידור שבטוח שההזדמנויות נמצאות במניות הפיננסים בת"א ● אפריל הפתיע לטובה: מה קרה לקופת הגמל שלכם החודש? ● דוחות שלוש ענקיות טכנולוגיה הביסו את ציפיות האנליסטים בוול סטריט ● האם ענף הנדל"ן המקומי עומד בפני משבר ● וגם: בהתחשב בתנודות הפרועות של השווקים, כדאי לבחון כמה אמונות-השקעה שאתם אולי מחזיקים בהם

אוגדה 96 / צילום: דובר צה''ל

עם יותר מ-8,000 מגוייסים: הכירו את האוגדה החדשה של המילואימניקים הוותיקים

לראשונה מזה 46 שנה, צה"ל הקים אוגדה חדשה - האוגדה המזרחית שמיועדת לחלוש על הגבול עם ירדן ● למרות שהאוגדה בנויה בעיקרה ממילואימניקים ותיקים, חלקם כאלו שחזרו מפרישה, המפקדים מספרים על משמעת יוצאת דופן: "אנחנו אומרים ללוחמים להגיע ב־8:00, והאחרון מגיע ב־7:45" ● וגם: מה עושה שם שי באב"ד, מנכ"ל קבוצת שטראוס?

מארק צוקרברג, סאטיה נאדלה, סונדאר פיצ'אי / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מישהו אמר מכסים? מטא, מיקרוסופט וגוגל שוברות כל תקרה אפשרית

מיקרוסופט ומטא פירסמו דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים, וזינקו ● גם גוגל חשפה דוחות חזקים קודם לכן ● עם זאת, לא הכל ורוד: שלוש ענקיות הטכנולוגיה שדיווחו עד כה הן חברות תוכנה וענן, המשווקות בעיקר שירותים שלא נופלים תחת קטגוריית המכסים, ולכן עוד מוקדם לדעת כיצד תשפיע אי הוודאות בשוק

דיזראלי (מימין) והרצל. האם הכול שאלה של תזמון? / עיבוד: ויקיפדיה

היסטוריה חלופית של הציונות: "אם תרצו, אין זה סיפור־פיות"

מה היה קורה אילו הציונות התחילה 50 שנה קודם, ובמקום הרצל היה מנהיג אותה דיזראלי? הייתכן שמדינת לאום לא הייתה נולדת? ומה אפשר לעשות כדי להגן על שמה הטוב?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אופיר שרוני / צילום: פרטי

המנהל שמסייע לצוות המקביל וזה שצבר מעריצים: 5 סוגי מנהיגות

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "לא צריך לעשות משהו מטורף כדי שיכירו אותך ותשפיע גם ברמת התעשייה. אפשר לכתוב פוסט בלינקדאין על משהו מעניין שעשית, לדבר באיזה אירוע", אומר אופיר שרוני, ראש צוותי הפלטפורמה והמאצ’ינג ב–MyHeritage ומנהל קהילה טכנולוגית של 2,300 אנשים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר כיצד הכניס לחברה שלו מיליוני דולרים, למה הוא מאמין שכל אחד מאיתנו יכול להנהיג ואיך אפשר לעשות את זה • פופקורן, מדור חדש

הפגנה למען שחרור החטופים / צילום: ap, Ariel Schalit

טראמפ: "מתוך 59 חטופים, 24 היו בחיים - אבל אני מבין שכעת זה אפילו לא המספר הזה"

נתניהו בחידון התנ"ך: "אנחנו רוצים להחזיר את ה-59 - אבל למלחמה יעד עליון וזה הניצחון על אויבינו". מטה המשפחות בתגובה: "נתניהו מתיישר עם סמוטריץ׳, זאת בניגוד לרוב המכריע בציבור בישראל שרוצה בהשבת כלל החטופים לפני הכל" ● צה"ל: לוחם במילואים נפצע קשה בפעילות מבצעית בשומרון ● 59 חטופים - 573 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

מייק וולץ, היועץ לביטחון לאומי של ארה''ב לשעבר / צילום: ap, Alex Brandon

הדיווח שטוען: זאת הסיבה שטראמפ פיטר את היועץ שלו

בוושינגטון פוסט מדווחים כי פיטורי מייק וולץ הגיעו אחרי תקופה ארוכה של תסכול מהיועץ, שלפי דיווחים נטה יותר מהנשיא טראמפ להשתמש בכוח צבאי ● לפי הדיווח, לפני פיטוריו, בעת ביקורו של נתניהו בבית הלבן בפברואר, הרגיז וולץ את הנשיא בכך שתמך בגישתו של נתניהו לגבי תקיפה באיראן

בנבנישתי, יוכמן, סלבין, אלקלעי, ויזל, ארבוב, דבוש / צילום: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, אלכס פרגמנט, כדיה לוי

את ההחלטה הכי חשובה בקריירה שלו הוא קיבל בגיל 32: מנהלים מספרים על עסקת חייהם

החיבור האישי שהוביל את רשת האופנה אמריקן איגל לישראל, הסבה מקצועית, חיבור בין עולמות האבטחה לטכנולוגיה או הקמת פורום השקעות לנשים: תשעה אנשי עסקים מובילים חוזרים אל המהלך העסקי ששינה את חייהם ● חלק שני

אילוסטרציה: shutterstock

אפריל הפתיע לטובה: מה קרה לקופת הגמל שלכם החודש?

למרות הנפילות בוול סטריט בתחילת החודש, עד סופו תוקנו כמעט כל הירידות והנאסד"ק אף סיים בעליות ● בעקבות כך, המסלולים הכלליים והמנייתיים רשמו בכלל תשואה חיובית של 0.7%, כך על פי הערכות אבי ברקוביץ מבית ההשקעות מיטב ● המסלול מחקה ה- S&P 500 שוב איכזב, בעיקר בגלל התחזקות השקל

חיילים שוודים באימון שנערך עם הצבא הפיני באפריל 2023 / צילום: Reuters

הן נחשבו מדינות פציפיסיטיות שוחרות שלום. עכשיו מגיע המהפך

מדינות נורדיות, מתוך ניציות כלפי רוסיה, מאגדות משאבים כדי שיוכלו להתמודד עמה ● בתקופה האחרונה, הן נקטו צעדים חדשים, על מנת ליישם את תפישת הביטחון האזורית החדשה שלהן, התלויה פחות בארה"ב

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

הפעולה ברצועה: הרחבה משמעותית של הלחימה עם השארת "נתיב מילוט" לעסקה

הותר לפרסום: סמל ניב דייג מרמת השרון נהרג בתאונת דרכים ברמת הגולן ● מבצע "עוז וחרב" יתרחב על מנת להגביר את הלחץ הצבאי ● רה"מ ושר הביטחון: "תקפנו הלילה בסמוך לארמון הנשיאות בדמשק" ● הצלב האדום מזהיר: "המצב ההומניטרי ברצועת עזה על סף קריסה" ● 59 חטופים - 574 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

פרויקט MOMA / צילום: קבוצת חג'ג'

פסק הדין בעניין היטלי השבחה שכדאי להכיר

עיריית ת"א דרשה מקבוצת חג'ג' היטל השבחה בגובה כ־300 אלף שקל בגין שטח קטן שמכרה ● חג'ג' טענה שעליה לשלם 70 אלף בלבד ● ועדת הערר קיבלה את טענת החברה בעניין שינוי הייעוד, והסכום ייקבע מחדש

שלומי בכור, מנכ''ל סודהסטרים ישראל / צילום: eclipse media

בגיל 16 הוא החלים מסרטן קשה, היום הוא המנכ"ל הישראלי של חברת ענק

"סימנו את שוק המשרדים כאחד ממנועי הצמיחה שלנו השנה. זה תחום שאנחנו יכולים להתפתח בו משמעותית. אנחנו מאמינים שמכשירי הסודה יוכלו להשתלב בהם לצד ברי המים הקיימים" ● שיחה קצרה עם שלומי בכור, מנכ"ל סודהסטרים ישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

היכן נחתם הסכם המעצמות על תוכנית הגרעין האיראנית?

מה מקור המילה מנגל, איזה בית חולים נבנה בשטחה של המושבה לשעבר תל-ליטוינסקי ובאיזה כלי תחבורה קיים דגם בשם הולנדי מעופף? ● הטריוויה השבועית

מערכת PULS - משגר רקטות ארטילרי רב-תכליתי של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

לא להפוך ל"טרף": המדינה שמתחמשת בסיוע של ישראל

שר ההגנה של יוון שופך אור על פרויקט דגל שבו ישראל צפויה להשתלב, הודו רוכשת מטוסי קרב מצרפת בצל ההסלמה עם פקיסטן, איחוד האמירויות קונה מערכות סיניות לצ'אד, ולמלחמת הסחר של טראמפ עם סין יש גם השלכות ביטחוניות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות