גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין הנופלים לחטופים: כך מוזיקה מביאה נחמה בשעות קושי

שירים הם כלי חשוב ובעל ערך לנחמה עצמית בעת מצוקה, ושירי יום הזיכרון הם דוגמא ברורה לכך ● מחקר חדש מראה כי בניגוד לתפיסה המוזיקולוגית הרווחת, בני אדם בוחרים את שירי הנחמה המסויימים שלהם לפי המילים יותר מאשר לפי המנגינה

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

שירי יום הזיכרון הם חלק בלתי נפרד מהיום עצמו. אם התמזל מזלנו ולא נולדנו לתוך השכול, הרי ששירי יום הזיכרון הם לרוב האמצעי הראשון שדרכו אנחנו עוברים חיברות עם יום הזיכרון ועם נושא השכול כולו. זה לא במקרה. טובי משוררי הארץ כתבו שירים מתוך הלך רוח לאומי ברור ולפעמים אפילו בהזמנת הממסד. לשירי יום הזיכרון יש מאפיינים מוזקליים ותמתיים משותפים. רובם איטיים, בסולמות מינוריים ובתזמור מלא ומלאכי. רבים מהם מושרים על ידי הלהקות הצבאיות, כלומר מדברים בשם הקולקטיב ולא בשמו של אדם ספציפי, אם כי נושא השיר הוא לעיתים קרובות דווקא נופל יחיד, בין אם אדם מסויים שהיה, או נופל ספציפי גנרי, כמו ב"מה אברך" או "הנסיך הקטן".

הפארק לזכר רוני אשל והמשפחה שפועלת כבר 20 שנה לזכר בנה
ארבעה חללים וגעגוע: בעקבות המקומות האהובים על נופלים

"אלה הם שירי המלחמה של ישראל", אומרת פרופ' רננה פרס, ראש התמחות שיווק
בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית. "למדינות אחרות יש שירי כוח ועוצמה. לנו, למעט איזה 'חרבו דרבו' מידי פעם, כמעט ואין כאלה. אנחנו נעים בין שירי נופלים ביום הזיכרון, לבין שירי אהבה.

שירי הזיכרון נועדו במכוון לחבר את הציבור הישראלי לחוויית השכול, ולארגן את הנרטיב שבו אנחנו חושבים עליה, אותו אפשר לתמצת כ: זה מאוד עצוב, אך הכרחי ונאצל, וכולנו בתוך זה ביחד. "אלה שירים שלא נשמע בדרך כלל אם סתם נפתח את הרדיו ביום רגיל, ואם נשמע אותם, נשאל מייד - קרה משהו?".

אך לשירי יום הזיכרון יש גם משימה אחרת - לנחם. שירי יום הזיכרון עוזרים לווסת את הרגשות העזים העולים בתגובה להתמודדות עם השכול. זה קורה באופן המכוון, הציבורי, כפי שתואר לעיל, אך התהליך המסודר כה עוצמתי, כי הוא פוגש גם את הנטיה הטבעית של בני אדם לנחם את עצמם באמצעות מוזיקה. כך למשל, מאז ה-7.10, הגיעו לתחנות הרדיו מאות שירים שנכתבו על ידי נופלים או על ידי בני משפחה של נופלים, כזיכרון ונחמה עם אבדן יקיריהם.

הנחמה שניתן להפיק ממוזיקה נוכחת מאוד גם בתיאוריהם של החטופים, אם בשיר "איזה יום היה לי סמואל", באמצעותו עודד החטוף עומר וונקרט את עצמו ואת חבריו במנהרות של עזה, ומשפחתו אימצה את השיר כאשר המשוחררים שחזרו סיפרו להם על כך, עד לחזרתו של וונקרט. שגיא דקל חן סיפר כי נעזר בשיר "אל תבכי, קרן שמש" של בניה ברבי. אלון אהל, שעדיין נמצא בשבי, הוא פסנתרן ועל פי סיפורי השבים, הוא מנסה להרגיע את עצמו ברגעי המצוקה על ידי נגינה בידיו על גופו או על האוויר הריק, בהיעדר פסנתר. באפליקציות המוזיקה השונות ניתן למצוא לא מעט "פלייליסטים להחזרת החטופים", בהם שירים שעוזרים לציבור לווסת את רגשותיו על רקע המצוקה מן המצב. השירים דומים באופיים לשירי יום הזיכרון, אך מכוונים יותר לנושאים כמו כמיהה לשיבה ואיחוד, כמו "בוא הביתה" של שולה חן, או "עד שתחזור" של יובל דיין.

"המילים הן מקור הנחמה"

מאמר בהובלת החוקרות פרופ' רוני גרנות, פרופ' רננה פרס והדוקטורנטית עדי לוי מהאוניברסיטה העברית שפורסם בכתב העת Frontiers of Psychology, ניסה לפענח את האופן שבו בני אדם בוחרים שירים שמעניקים להם נחמה. הוא לא עסק ישירות ביום הזיכרון, אלא נערך דווקא בתקופת הקורונה, אבל המסקנות שלו מאפשרות תובנות גם לגבי האופן שבו אנחנו מנחמים את עצמנו באמצעות שירים.

פרס: "ביקשנו לחקור 'שירי התמודדות'. פרופ' רוני גרנות, החוקרת את הפסיכולוגיה הקוגניטיבית של המוזיקה, ביקשה מאנשים לומר מהן היצירות המוזיקליות שהם אוהבים לשמוע בימים קשים. מעל 5,000 אנשים ב-11 מדינות ענו על כך. הרוב המוחלט של היצירות שנבחרו, היו שירים עם מילים. "זה בסופו של דבר מה שרוב העולם שומע רוב הזמן", אומרת פרס. "והיו עדויות אנקדוטליות שכמו החטופים, כך גם בחיים הרגילים אנשים בוחרים לעצמם בתקופות קשות, שיר אחד או שניים שעוזרים להם להתמודד, והם מאזינים להם שוב ושוב".

המשיבים נשאלו מהו שיר ההתמודדות שלהם, מהו הנושא שאיתו הם מנסים להתמודד, וכיצד השיר משפיע עליהם מבחינה רגשית. "מגוון שירי ההתמודדות היה עצום, גם מבחינת השירים הספציפיים וגם מבחינת הז'אנרים", אומרת פרס, שתפקידה בכוח היה ליצור את האלגוריתם שיפיק משמעות משפע המידע. "אנשים השתמשו בשירים כדי להירגע, כדי להרגיש פחות לבד ויותר שייכים, או דווקא כדי להרגיש יותר כמו עצמם בתוך סביבה שנכפתה עליהם. חלק השתמשו בהם כדי להתקרב לאלוהים, חלק כדי להתרחק מאלוהים. היה ברור שלכל אחד יש טעם משלו". המדגם כולו הציע 2,804 שירים בכל השפות.

באמצעות האלגוריתם שפיתחה פרס, חולקו השירים לנושאים. "האתגר הוא שבשירים אין הרבה מילים, אבל כל אחת היא משמעותית למאזין", אומרת פרס. "זיהינו מוטיבים כמו חברות, שייכות, חיים ומוות, אבדן, הרבה Always, Everything, Nothing, ונושאים שקשורים לאהבה ושברון לב".

כאשר נבחן הקשר בין מילות השירים לאופן שבו אנשים ביקשו להשתמש בהם, הסתבר כי השירים בדרך כלל מייצגים את המצב הקיים, ולא את המצב הרצוי. למשל מי שמשתמש בשירים כדי להפיג בדידות, יבחר בדרך כלל בשירים על בדידות ולא בשירים על שייכות. ולהיפך, מי שירצה להשתחרר מכבלי החברה, לא ידבר על חיים חופשיים בהכרח, אלא על תחושת המחנק והרצון להשתחרר, מתי שהוא בעתיד.

החידוש העיקרי במחקר היה כי המילים תאמו את המצב הנפשי הרבה יותר מאשר המנגינות. "למעשה לא גילינו קשר בין מאפיין מסויים של המנגינה - קצב, סולם, ז'אנר - לבין המצב הנפשי המסויים שבגללו אנשים נעזרו בשיר. לא גילינו מנגינות בדידות, או מנגינות להרגעה מסטרס.

"זה מעניין, כי מילים של שירים בדרך כלל לא נחשבות לכל כך חשובות בעולם הפסיכולוגיה של המוזיקה. בישראל אמנם שירים ידועים רבים נכתבו על ידי משוררים, אך ברבים מן השירים שנבחרו כשירי התמודדות, המילים הן פשוטות יחסית, ישירות, ורבים מן הכותבים הם קודם כל מוזיקאים ורק אחר כך כותבי מילים. ובכל זאת נראה כי המילים הן מקור הנחמה".

לשירי יום הזיכרון יש, כאמור, גם מבנה מוזיקלי מאוד ברור, אולם נראה כי באופן כללי, כאשר בני אדם מחפשים שירי נחמה, המילים הן המובילות את הבחירה.

מה מאפיין את שירי יום הזיכרון בישראל כשירי נחמה?
"גם בשירי יום הזיכרון המילים מאוד חשובות, וכך גם בשירי יום העצמאות. שיר כמו 'ארץ ישראל יפה וגם פורחת', יתפס כשיר ילדים. שירי האהבה הבוגרים למדינה הם מורכבים יותר. 'נחיה בה יהיה מה שיהיה', זה לא America the Beautiful". גם כאן, כנראה, אנחנו שרים את המצב הקיים, ולא את המצב שאנחנו שואפים אליו".

השנים האחרונות שינו את קאנון שירי יום הזיכרון?
"אנחנו רואים מעט שינויים במנגינות, למשל בלדות רוק אנרגטיות ולא בהכרח מינוריות שמביעות את אותן תמות של כאב, רואים יותר את הז'אנר המזרחי, ורואים יותר התייחסות לכאב וטראומה, כמו למשל בשירים של עידן עמדי. עם השנים ישנו דגש רב יותר על שירים שנכתבו על ידי הלוחמים עצמם.

"עוד נקודה מעניינת", אומרת פרס, "היא שכל השירים שאנחנו מדברות עליהן עכשיו כ'שירי יום הזיכרון', או 'שירי יום העצמאות', הם לא חלק מקנון משותף לכלל האוכלוסיה, אפילו לא כלל האוכלוסיה היהודית.

"חשבתי פעם שכולם לומדים בגן את אותם שירים, ומאז שאני עוסקת בעולם הפיוט היהודי, גיליתי עולם שלם של שירים אחרים שנוהגים לשיר בגני הילדים המסורתיים, הסרוגים או החרדים. לא כולם שרים 'שמחה רבה' בפסח או 'סלינו על כתפינו' בשבועות, אלא פיוטים המתאימים לחגים הללו ומתייחסים הרבה יותר לאלמנט הדתי שבהם. גם שירי יום הזיכרון והעצמאות במגזר המסורתי או והדתי-לאומי, הם לעיתים קרובות פיוטים או שירים עם אלמנטים דתיים יותר, כמו 'יהלומה' או 'למולדת שובי רוני', או 'והיא שעמדה', וכמובן שהם יתפללו ויגידו קדיש".

"זה בסדר להיתלות במילים"

אך המסר שמעוניינת פרס להעביר לגבי שירי התמודדות, משותף לכל המגזרים. "אנחנו בעצם רוצים להשתמש במחקר שלנו כדי להגיד לאנשים שזה 'בסדר' להיתלות כך במילים של שירים, ואין מה להתבייש", אומרת פרס. "כי כולנו רוצים לווסת את הרגשות שלנו לפעמים, ושירים הם כלי זול ולא מזיק לכך.

"גם לכותבי השירים אנחנו אומרים - כן, זה חשוב מה שאתם עושים, אנשים מקשיבים לזה. אנחנו ממליצים גם למטפלים לשאול את המטופלים על שירים שהם משתמשים בהם, כדי להבין מנין הם שואבים את הכוחות שלהם, להתמודד עם כל מה שהמציאות מניחה לפתחנו".

עוד כתבות

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

התקיפות בלבנון - והאזהרות שהועברו: "יש ניסיון למנוע הסלמה ישראלית"

בעקבות התקיפות של צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים: "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● עדכונים שוטפים

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בחודש ינואר 2026, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1% לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה והתייקרו בכ-0.8%

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי חוזרת רשמית לכס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבוצה של החברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת, והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים