גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייקל אייזנברג לא מבין חברות שמוציאות כסף מהארץ ומצהיר: אני לא הולך לפוליטיקה

מייקל אייזנברג, אחד המשקיעים הוותיקים בהייטק המקומי, מביע אמון בשוק הישראלי אך לא חוסך בביקורת כלפי המדיניות הכלכלית ● בראיון לגלובס, הוא מציע פרדיגמה כלכלית חדשה, מתייחס לשמועות שהוא התכוון לפרוש מקרן אלף בראשה הוא עומד ומבקש לשלוח מסר אופטימי לכבוד יום העצמאות ה־77 למדינה: "יהיה פה טוב"

מייקל אייזנברג / צילום: יונתן בלום
מייקל אייזנברג / צילום: יונתן בלום

הראיון עם מייקל אייזנברג, אחד המשקיעים הוותיקים בהייטק הישראלי, נערך במשרדים של קרן ההון סיכון שלו אלף (Aleph), שממוקמים בלב תל אביב. הוא בכלל מתגורר בירושלים, יהודי אמריקאי חובש כיפה שנע בקלות בין שני העולמות - הרוחניות המסורתית של ירושלים והאנרגיה היזמית ולעיתים גם החומרית של תל אביב.

האזהרה של המנכ״ל החשוב בעולם
המשקיעים מבולבלים, בת הזוג חוששת לחייה: לאן נעלם אלי רייפמן?

קרן אלף בראשה הוא עומד, השקיעה לאורך הדרך בחברות כמו וויקס, לימונייד ו־Fiverr. אבל אייזנברג ממזמן כבר לא עוד משקיע; הוא גם כותב ספרים, מתראיין באולפנים, מצייץ כמעט בכל יום, מייעץ לפוליטיקאים מאחורי הקלעים (עד כדי שמועות שהצעד הבא יהיה להצטרף לפוליטיקה) ומביע עמדות ברורות - ישראל היא הבית, וכדי שהיא תמשיך להתקיים, אנו חייבים לשאול מחדש מה היא רוצה להיות.

"אנחנו צריכים לצאת למסע של שנתיים לברר עם העם מה הוא רוצה", אומר אייזנברג בראיון חגיגי לגלובס לכבוד יום העצמאות ה־77 למדינת ישראל. השיחה איתו נוגעת כמעט בכל תחום: מפוליטיקה, דרך עסקים ועד ליחסים בין־אישיים. יש לו ביקורת, יש לו תקווה, והוא חוזר ואומר: "יהיה פה טוב". אבל רק אם נעשה סדר.

"לא 'לקטלג' אותי תחת קטגוריות"

אייזנברג (53), אב לשמונה, נולד במנהטן שבניו יורק למשפחה דתית והתחנך בבתי ספר אורתודוקסיים. בבגרותו, הוא למד בישיבת הר עציון שבאלון שבות.

אתה מגיע מהציונות הדתית, אחד מהשבטים בחברה הישראלית שקורה בה שינוי מרתק: מחד, ההנהגה הישנה שלה נמחקה, ומאידך במגזר גוברת הקריאה לגיוס חרדים, השותף הטבעי לממשלות הימין. האם מהחברה הזו יגיע השינוי הפוליטי הבא?

"ראשית, אני לא מגדיר את עצמי כאיש של הציונות הדתית ואני ממליץ לא 'לקטלג' אותי תחת קטגוריות. אני חושב שהממשלה הבאה שתקום צריך לשקף את הרוב הציוני המאוד רחב שקיים כאן. דבר שני, זו עוולה מוסרית ממדרגה ראשונה שההנהגה החרדית לא נותנת לצעירים שלה להתגייס. אני לא יודע איך הם עומדים בצד, כשאחרים יוצאים למלחמה כבר 18 חודשים. אני לא יודע איך צעיר חרדי בן 18 או 19 או אפילו 21, יושב בבית המדרש כשהוא רואה אנשים נשואים 'טוחנים' 300 ימים במילואים בשנה".

גם בהקשר למדיניות הכלכלית של ממשלות ישראל לדרותיהן, אייזנברג לא חוסך בביקורת נוקבת. "מרגרט תאצ'ר אמרה - בסופו של דבר נגמר הכסף של אחרים. המפלגות החרדיות מהנדסות את הנושא של מדינת הרווחה. הן מהנדסות את מדינת הרווחה בצורה סוציאליסטית. מחלקים קרקעות לקבוצות שלא משרתות בצבא - בהנחות מטורפות.

"אני נגד מחיר למשתכן ונגד חלוקה לא שוויונית של מחירי קרקעות. מי שצריך לקבל את זה אלו המשרתים". בכך, הוא גם מפנה אצבע מאשימה למפלגת השלטון בעשורים האחרונים: "גם בליכוד זה ככה. רפורמת 'הצדק התחבורתי' של מירי רגב לדוגמה - מה זה אם לא סוציאליסטי? זאת ממשלה שמורכבת מרוב סוציאליסטי".

בהקדמה לספרו, "אנו הישראלים ההירואיים", מציע אייזנברג פרדיגמה כלכלית חדשה כדי לפתור את הבעיה. במקום להתמקד בשוליים ובקיצוניות של החברה, הוא קורא להשקיע במה שהוא מכנה "האדם החציוני" - אדם מאמין אך לא בהכרח דתי, חלק ממשפחה בה שני בני הזוג עובדים, עשה שירות צבאי או לאומי ויש לו 2־4 ילדים. "מדינות רווחה במערב פושטות רגל והפוליטיקה מתמקדת בשוליים במקום בעיקר".

ובמילים אחרות, אייזנברג מציע לעבור לכלכלה המתמקדת בחיזוק מעמד הביניים שנושא את נטל המסים והשירות הצבאי. לגישתו, כספי המדינה צריכים להיות מופנים בראש ובראשונה לחיזוק אלו שקרובים לשכר החציוני במשק (כיום כ־10,500 שקל) ולא למי שמרוויחים הרבה מעל או מתחת לכך. "זו לא המצאה, הוא מסביר, "אלא חזרה למודל היהודי המקורי כפי שמתואר בספר במדבר, שם חלוקת הנחלות בארץ התמקדה במשרתי הצבא.

"אני לא ליברטריאן, אם זה משתמע כך, כי אני לא חושב שמי שפוטר מעבודתו לא צריך לעזור לו למצוא עבודה נוספת, או שמישהו שיש לו בעיות בריאות צריך להסתדר לבד, אבל ברמה הכללית, מדינת רווחה צריכה לתת תמיכה בצמיחה וברשת ביטחון של חינוך ובריאות - ובעיקר בריאות. היא לא יכולה לשאת בהכול".

"הקיטוב הפוליטי ילך ויגדל פה"

בחודשים האחרונים נראה שישראל חזרה לתקופה של קיטוב פוליטי, ולחלקים נרחבים בענף ההייטק יש מה לומר בנושא. מאז פרצו הפגנות נגד השינויים שהממשלה מקדמת במערכת המשפט, בכירי ענף ההייטק, בהם מנכ"ל מיכה קאופמן, תומר בר זאב, עדי סופר תאני ותום ליבנה, הובילו הפגנות מחאה, בעוד שרבים אחרים בענף, כמו ניר צוק או גיל שוויד, מילאו את פיהם מים בנושא.

מה עמדתך בעניין?
"אני זמן רב מנסה להתחקות אחרי הגורמים לקיטוב פוליטי, ולא רק בישראל. התופעה הזו קיימת גם בארה"ב, באנגליה ובכל מדינה דמוקרטית. יכול להיות שזה קורה גם במדינות אוטוקרטיות, רק שפחות שומעים על כך. אני מנסה להבין האם הקיטוב הוא תוצר של הרשתות החברתיות ולענות על השאלה מדוע הוא פחת ב־7 באוקטובר. אני שואל את עצמי: מה קרה פה בעצם? פרצה כאן סולידריות לפתע?

"פרופ' רונלד פרייר מאוניברסיטת הרווארד, שהוא ידיד קרוב שלי, ניסה בעבר להסביר את התופעה הזו כך: כשהמציאות הופכת למורכבת יותר וקיים מנעד רחב יותר של תופעות שניתן לפרש בעיני המתבונן, מתחזקת אצל הפרט התודעה שהוא צודק וכל מה שקורה מחזק את עמדתו. מה שקורה בעידן האינפורמציה הבלתי פוסקת היא מנעד רחב יותר של מידע, כך שנוצרים יותר אירועים שיכולים להתפרש בעת ובעונה אחת כדבר והיפוכו בעיני המתבונן, כל אחד לפי הנטייה שלו. הפרשנות הזו יוצרת קיטוב".

מחאת ההייטק בקפלן / צילום: מחאת ההייטקיסטים

ומה קרה אחרי 7 באוקטובר? מנעד הנושאים שדנים עליהם התכווץ לדברי אייזנברג. "למשל, על נושא המדינה הפלסטינית אין כמעט מחלוקת מאז. כאשר עצימות המלחמה פחתה והנושאים שמדוברים בציבור ובתקשורת בשגרה חוזרים לסדר היום - לכל אחד יש פרשנות לפי תפיסתו. ככל המידע ילך ויתרחב, כך הקיטוב הפוליטי יגדל פה ובמקומות אחרים. השאלה היא מה התרופה לכך. אני חושב שכולנו נסכים שמלחמה איננה תרופה טובה לדבר הזה. אנחנו לא רוצים שרק נתעסק במלחמות כל היום".

מייקל אייזנברג לא מפחד להביע את דעתו ברשתות - אבל לפעמים זה יכול להיגמר גם בתביעה משפטית, כמו במקרה של אהוד ברק ואהוד שניאורסון, שעומדים מאחורי חברת הסייבר ההתקפי פאראגון. בפברואר האחרון פורסם כי השניים הגישו התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים נגד אייזנברג, בעקבות פוסט אנונימי ששיתף ברשת החברתית X, בו נכתב בין היתר כי השניים פגעו בביטחון מדינת ישראל על ידי גיוס מיטב המהנדסים שלה ופגיעה בעבודתם של אנשי 8200.

השניים אכן תבעו אותו, ולדבריו של אייזנברג, הוא אמנם "מאוד מסכים שמדינת ישראל צריכה סייבר התקפי", אך מאמין ש"מכירתו לחברה אמריקאית היא לא טובה לביטחון". הוא מוסיף שהמכירה "הייתה יכולה להוות פגיעה בביטחון המדינה", ומציין שפרטים נוספים "יתגלו בכתב ההגנה". עם זאת, הביע אייזנברגה תמיהה על עצם התביעה. לדבריו, הוא לא מכיר אישית את אהוד ברק ו"לחצתי איתו יד פעם אחת. באופן מפתיע, ינון מגל גם צייץ את הפוסט הזה למשל, יוסי יהושע צייץ, ואיכשהו אהוד ברק בחר לתבוע אותי, ואין לי מושג למה".

"הוצאת הכסף מישראל זו טעות עסקית"

הקיטוב לא מתבטא רק במישור הפוליטי, אלא גם במישור העסקי. עוד בטרם פרצה המלחמה, ובצל ההפיכה המשטרית, החלו גורמים שונים בהייטק הישראלי להכריז על כך שהם פועלים להעברת נכסים ופעילות אל מחוץ לישראל. אייזנברג מחזיק בדעה נחרצת בעניין - אבל בכיוון ההפוך.

"אני לא שותף למישהו שרוצה להוציא מפה כסף. אני חושב שזה לא נכון, לא מבחינה עסקית ולא מבחינה לאומית. אנחנו חייבים למסד פה את חוקי המשחק מחדש כי אנחנו מדינה שהוקמה על ידי ההסתדרות. זו עובדה היסטורית. עכשיו המדינה בת 77 ואי־אפשר להמשיך ככה. העניין הזה מתבטא בכל המנגנונים ורפורמה היא חשובה כאן כי הטכנולוגיה מתפתחת בקצב מואץ, המערכות הממשלתיות איטיות, האוכלוסייה גדלה ואי־אפשר לנהל ככה את המדינה. הכול פה איטי מדי. אם אנחנו רוצים להיות מדינה שמתאימה למאה ה־21, צריך להתאים אותה לכך. המשקולות האלו, כמו של הייעוץ המשפטי והמערכת המשפטית, כבדות מדי גם על הממשלה וגם על המשק".

איזו משקולת משפטית יש על התעשייה הפרטית כאן?
"אין יציבות במשטר המס לקרנות וגם דיני השותפויות לא מפותחות, וזו רק דוגמה אחת. הגישה מרחיקת הלכת של בית המשפט שיש לו נגישות לכל מקום מכבידה על המשק. מה שאתה מכנה שומרי הסף והייעוץ המשפטי - זה נולד כאן כי אין לנו אמון במערכת הפוליטית שתמנה אנשים טובים שיפעלו לפי החוק. לכן, צריכים למסד כאן שלושה דברים: הראשון הוא חוקה, ואני אישית בעד חוקה רזה; שנית, צריך לסדר מחדש את הבלמים המשפטיים כי הם כבדים מדי ושלישית צריך למסד מחדש את המנגנון המחוקק. אולי צריך כאן מעין סנאט או בית לורדים? אולי צריך להחליף את מוסד הכנסת? אני לא יודע איזה מנגנון חלופי מתאים, אבל אני חושב שהתיקונים שהוצעו בוועדה למינוי שופטים הם זוטות.

"דיברתי על הוצאת כסף מישראל ולא על השקעות. מותר וטוב, כמובן, להשקיע בחו"ל. אין לי שום התנגדות לפיזור כספים. אבל כאמור, האם זה נכון לחברת הייטק להוציא את הכסף מישראל? התשובה היא חד־משמעית לא, הן ברמה העסקית והן הלאומית. טוב פה ויהיה טוב פה. אנחנו מקימים חברות ישראליות. אנחנו רוצים להקים חברות ענקיות ולנהל אותן מפה לטובת המדינה והחברה הישראלית. ההשקעה בשוק ההון המקומי על פני מדדים זרים התבהרה כהשקעה לא רעה בכלל.

"אנחנו צריכים להיות המקום הכי מושך בעולם ליזמים ולמשקיעים. זו המטרה - למשוך אנשים להקים פה חברות. הטענה הבסיסית שלי לגבי כל משטור המיסוי - ובכך אנחנו בתחרות עם העולם".

בדרך לפוליטיקה? "אין לי כוונה כזו"

אייזנברג הקים את קרן ההון סיכון אלף בשנת 2013. היום שותפים בה גם אדן שוחט, יעל אלעד ותומר דיארי והיא מנהלת הון בהיקף של כמעט 900 מיליון דולר. לאחרונה פורסמו בתקשורת שמועות כי אייזנברג בדרך לעזוב את הקרן, אותן הוא הכחיש בתוקף. "בתקשורת יוצרים סיפורים כדי לייצר עוד סיפורים. זו לא עשייה אמיתית - ומה שלא עשייה אמיתית, פשוט לא מעניין אותי. אני לא יודע מאיפה הגיעה השמועה הזו. הייתי בפגישה בלי הטלפון שלי, וכשיצאתי ממנה, הנייד לא הפסיק לרטוט. אמרתי לעצמי שאולי היה פיגוע. ואז שלו חוליו התקשר אליי, ואמר: 'למה אתה לא מספר לי?'. לא הבנתי מה הוא רוצה ממני והוא שלח צילום מסך. ככה נודע לי".

אבל אומרים שאין עשן בלי אש. האם תוכל להגיד בפה מלא שאתה נשאר בקרן אלף ולא מתכנן מהלכים חדשים שיובילו אותך לשלב חדש בקריירה?

"אני בכוונה לא מגיב לדברים שהיו חסרי שחר מלכתחילה. בהיותי שותף באלף וגם לפני זה בקרן בנצ'מרק ומאז שעליתי לארץ, תמיד נרתמתי ותמיד ארתם למה שיכול לקדם את מדינת ישראל".

עם כל המעורבות היומיומית שלך בענייני חברה וכלכלה, נראה שהמקום שלך בפוליטיקה, לא? מה גם שההערכות מדברות על הצטרפות שלך למפלגה החדשה שמקים נפתלי בנט.

"אין לי כל כוונה כזו. אני מכיר את הדיבור על הצטרפות לכמה וכמה מפלגות, אבל אף אחד לא דיבר איתי על זה, וגם אני לא דיברתי על זה עם אף אחד".

הפגנת חרדים נגד חוק הגיוס, ירושלים / צילום: אוריה תדמור

הוא מתייעץ איתך?
"אני לא אדבר על זה. אני בכוונה לא מדבר על הפעילות הציבורית שלי, ומה שידוע הוא רק מה שפורסם - חוק 'מעמד המשרת' שכתבתי עם ח"כ משה סעדה והעבודה עם השר בצלאל סמוטריץ', שהוציא את העניין הזה בעצמו. אחרת לא הייתי מדבר על זה".

כשאייזנברג נשאל בהמשך הראיון על פעילות הקרן, שנדמה שהקצב שלה לא גבוה, הוא אומר: "זו לא תחרות קצב, אלא תחרות תוצאות. הקצב שלנו מאוד עלה מאז המלחמה. השקענו הרבה בשנה וחצי האחרונות. אנחנו לא במרוץ לעשות כמה שיותר עסקאות. אנחנו רוצים להיות בעסקאות הנכונות".

בתחום שלך, מי שהשקיע בקרנות זרות הרוויח יותר. רוב קרנות ההון סיכון המקומיות לא השיאו תשואה.
"אני לא מכיר את המספרים שלהן, אז אני לא יכול להביע עמדה. בקרן אלף אין לנו משקיעים ישראלים".

היית רוצה לגייס משקיעים ישראלים?
"אני מאוד שמח עם המשקיעים הנוכחיים שלי. הם אנשים טובים".

באופן כללי, אתה חושב שקרנות הון סיכון ישראליות נחשבות לפחות אטרקטיביות?
"יש ירידה מאוד עקבית בכמות הכסף של המשקיעים הישראלים. זה עובד בגלים. בשנות ה־2000 הגיעו סקויה למשל, אחר כך הייתה ירידה ב־2008־2009, וזה חוזר בגלים. באלף, אנחנו כל הזמן מחפשים את דור העתיד. אם נמצא את האדם המתאים - ניקח. אם לא - אז לא".

מה דעתך על קרנות בתחומים ספציפיים, במיוחד בסייבר?
"אני חושב שגילי רענן הוא המשקיע הכי טוב בסייבר. יש לו שיטה ייחודית שלא מתאימה לאלף. ואם אני לא יודע להתחרות בשיטה של רענן - עדיף לי לא להשקיע בתחום, כי אני אקבל את סוג ב' ואני לא רוצה. יש שוק מספיק גדול של יזמים".

בנושא מעט אחר - רענן כהן, יזם שהשקעת בחברה שלו (ברינגג), כתב ספר על הצד האפל של עולם הסטארט־אפים וישנן שמועות שאתה מככב שם.
"החברה נפרדה מרענן כהן. הוא יכול לכתוב ספר פיקציה כאוות נפשו. אני מעריך שמשקיע שלא רואה את טובת החברה לנגד עיניו הקריירה שלו בהון סיכון תהיה נורא קצרה ואני בביזנס הזה כבר 30 שנה".

על כך הגיב כהן: "אני שמח שמייקל נהנה מהספר שלי. אני משאיר לכל אחד מהקוראים לבחור מה מרגיש לו אמיתי, ומה נשמע לו כמו 'פיקציה'".

"הבינה המלאכותית תשנה הנחות יסוד"

אחד הנושאים שכובשים בימים אלה את עולם ההייטק הוא הבינה המלאכותית, שמשנה מקצה לקצה את הענף כולו. בניגוד לאחרים, שחוששים מאבטלה כרונית שיכולה להגיע גם ל־40% בעקבות הכלי העתידני, אייזנברג מקפיד לשמור על אופטימיות. "אני חושב שכמו במהפכה התעשייתית, גם בזו הנוכחית יהיה גל של אבטלה שבסוף ימצאו מה לעשות עם האנשים. הבינה המלאכותית כן תזעזע הרבה עסקים, אבל יהיו גם הרבה עסקים חדשים שיבנו על בסיס ה־AI. זאת תקופה מאתגרת, כי הרבה מהנחות היסוד שלנו לגבי מהי תעסוקה פשוט ישתנו. יותר אנשים יהיו עצמאים בזכות הכלי הזה".

"אין מקום יותר טוב לגור בו מישראל"

בסיוף הראיון, אייזנברג מבקש לחזור לסוגיית הפילוג בעם. "עתיד העם היהודי ועתיד מדינת ישראל מטרידים אותי. אין ספק שעשור של עבודה להפוך את מדינת ישראל והחברה למקום שאתה חייב להתאגד נפגעה מאז שהרפורמה המשפטית נכנסה לחיינו; ולא משנה אם יקראו לזה רפורמה חפוזה ולא מחושבת בכלל על ידי יריב לוין או תבהלה. יש עובדה אחת - להתאגד בארץ נהיה פחות פופולרי והמלחמה קצת תרמה לזה וזה דבר שצריך להחזיר אותו".

אבל הרבה אנשים עוזבים עכשיו את ישראל.
"אחרי שנים סוערות, שהחלו בקורונה, נהיה קשוח פה. אנשים צריכים להתאוורר. ישבתי לא מזמן עם מישהו שעשה ריילוקיישן. אחרי שנתיים, בהן הוא נחשף לאנטישמיות בחו"ל, הוא הבין שזה לא אותו דבר לגדל ילדים במקומות האלה וחזר לארץ. אין מקום יותר טוב לגור בו'".

עוד כתבות

איור של ג'ני מייליכוב מתוך הספר ''יום שישי'', הוצאת טל-מאי, 2025

על ספרי הילדים שמתווכים את המלחמה וגם מנחמים

בצל המלחמה הארוכה, הורים מחפשים דרכים רגישות להסביר לילדים את המציאות המטלטלת ● מה אומרים כשילד שואל "מה זו אזעקה?", "למה יורים עלינו?", "גם אותי יחטפו?" או "אבא ימות?" - ואיך ממשיכים לשדר ביטחון? ● מחקרים עדכניים וספרים חדשים, מציעים כלים שמאפשרים לדבר על פחד מתוך ההבנה שילדים שואלים - והמבוגרים צריכים לדעת לענות

מארק צוקרברג / צילום: ap, David Zalubowski

מטא פרסמה דוחות טובים מהצפוי; המניה עולה בחדות במסחר המאוחר

מטא (פייסבוק לשעבר) בדוחות טובים מהצפוי, המניה מזנקת לאחר המסחר ● הכנסות ענקית הטכנולוגיה עקפו את התחזיות ומסתכמות בלמעלה מ-42 מיליארד דולר ● במהלך הרבעון נפתח אחד השימועים החשובים ביותר נגדה שדן האם אינסטגרם ו-וואטסאפ יישארו חלק ממוצרי מטא

מתנדבי הצלה מאבטחים רפואית את הנוסעים בכביש 1 / צילום: דוברות הצלה

התנאים שיצרו את שריפת הענק ולמה המומחים לא מופתעים

פרופ' לאה ויטנברג, מבית הספר למדעי הסביבה באוניברסיטת חיפה מציינת את החורף השחון כאחת הסיבות לגל השריפות החריג ● מומחה אקלים: "שריפות כאלה נובעות מהתערבות אדם. או רשלנות, או הצתה" ● מה אפשר היה לעשות כדי להתכונן טוב יותר, ומה צפוי בשעות הקרובות

אוגדה 96 / צילום: דובר צה''ל

עם יותר מ-8,000 מגוייסים: הכירו את האוגדה החדשה של המילואימניקים הוותיקים

לראשונה מזה 46 שנה, צה"ל הקים אוגדה חדשה - האוגדה המזרחית שמיועדת לחלוש על הגבול עם ירדן ● למרות שהאוגדה בנויה בעיקרה ממילואימניקים ותיקים, חלקם כאלו שחזרו מפרישה, המפקדים מספרים על משמעת יוצאת דופן: "אנחנו אומרים ללוחמים להגיע ב־8:00, והאחרון מגיע ב־7:45" ● וגם: מה עושה שם שי באב"ד, מנכ"ל קבוצת שטראוס?

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

אחרי יום מסחר שלילי, וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת

מאקרו ארה"ב: מדד התעסוקה של ADP, מדד האינפלציה המועדף על הפד (PCE), ונתוני הצמיחה לרבעון הראשון בארה"ב הפתיעו לרעה ● נעילה חיובית בבורסות אירופה ● מדד מנהלי הרכש בסין הפתיע לחיוב ● מחיר הנפט יורד ● הצמיחה בגוש האירו ברבעון הראשון של השנה הפתיע לחיוב ● בסיום המסחר צפויות לפרסם דוחות מטא ומיקרוסופט

אילוסטרציה: Shutterstock

בעקבות תלונות משתמשים: Open AI מסירה עדכון מהצ׳אט הפופולארי

אחרי שהעדכון החדש של ChatGPT הוביל אותו לכנות שאלות פשוטות על המדיניות הכלכלית של טראמפ כ"עבודה הירואית", ולהשיב שלחבק קקטוס זה רעיון טוב - ב-OpenAI חוזרים בהם ● המנכ"ל סם אלטמן: "העדכונים האחרונים של GPT-4o הפכו את האישיות ל'חנפנית מדי ומעצבנת', אנחנו עובדים על תיקונים בהקדם האפשרי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

וול סטריט ננעלה בעליות: שר המסחר האמריקאי רמז על הסכם מתגבש

דאו ג'ונס עלה ב-0.7% ● היום, 100 ימים לכהונת טראמפ, בוול סטריט זוהי הפתיחה הגרועה ביותר של נשיא משנות ה-70 ● הבית הלבן תקף את אמזון שמתכננת להציג באתרה את עלות המכסים, אמזון: "התוכנית לא תצא לפועל" ● סנטימנט הצרכנים בארה"ב ירד לרמתו הנמוכה ביותר מאז הקורונה, ירידה במספר המשרות הפנויות, הנתונים הורידו את תשואות האג"ח ● מחירי הנפט ירדו ב-3%

פארק רוני אשל

הפארק לזכר רוני אשל והמשפחה שפועלת כבר 20 שנה לזכר בנה

הנופלים השאירו אחריהם מורשת: סרן איתן אוסטר נפל בלבנון, והמשפחה שלו הקימה לזכרו עמותה • משפחתה של התצפיתנית סמל רוני אשל ז"ל מגייסת כעת כספים כדי להרחיב את הפארק שהוקם לזכרה • סא"ל תומר גרינברג נפל בעזה וכעת יש תוכנית מנהיגות בעקבותיו • משפחותיהם של רס"ן חן בוכריס ז"ל ורס"ן אריאל בן משה ז"ל הקימו לזכרם מכינה ליחידות העלית של צה"ל • כבר 20 שנה שמשפחתו של "קצין המנהרות" סרן אביב חקאני מנהלת מיזמים לזכרו

מטוסים ומסוקים לכיבוי שריפות גויסו להתמודד עם השריפה בהרי ירושלים / צילום: Reuters, Anadolu

14 מטוסים קלים, בלי ״סופר טנקר״: מה כוללת טייסת הכיבוי הישראלית?

שריפת ענק משתוללת בירושלים ונציב הכבאות אמר שאנחנו לקראת יממה מאתגרת ●  מה כוללת טייסת הכיבוי הישראלית, מהם האתגרים המקצועיים בהפעלת מטוסי כיבוי אש, כיצד תפסו בכיבוי והצלה את מצב טייסת הכיבוי, ומהו מחיר של סופר טנקר כמו זה שיוון שולחת?

הפגנה למען שחרור החטופים / צילום: ap, Ariel Schalit

טראמפ: "מתוך 59 חטופים, 24 היו בחיים - אבל אני מבין שכעת זה אפילו לא המספר הזה"

נתניהו בחידון התנ"ך: "אנחנו רוצים להחזיר את ה-59 - אבל למלחמה יעד עליון וזה הניצחון על אויבינו". מטה המשפחות בתגובה: "נתניהו מתיישר עם סמוטריץ׳, זאת בניגוד לרוב המכריע בציבור בישראל שרוצה בהשבת כלל החטופים לפני הכל" ● צה"ל: לוחם במילואים נפצע קשה בפעילות מבצעית בשומרון ● 59 חטופים - 573 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עוקפת את התחזיות, המניה קופצת באפטר

ענקית הטכנולוגיה היכתה את התחזיות: ההכנסות עמדו על 70.07 מיליארד דולר, ובכך עקפה את תחזיות האנליסטים שעמדו על 68.43 מיליארד דולר ● החברה דיווחה על 3.46 דולר למניה, ובכך עקפה את תחזיות האנליסטים שעמדו על 3.21 דולר למניה

כבאיות בדרכן למוקדי השריפה בהרי ירושלים / צילום: ap, Mahmoud Illean

בכיר בפיקוד העורף: "לא ראינו אירוע כזה כעשור"

פקד נפת הר טוב בפיקוד העורף, אל"מ (מיל') יגאל דהן אומר שהשריפה בשליטה, אך מודה, "לא כובתה לגמרי" ● התושבים קיבלו אישור לחזור לבתים

האנליסטים מזהירים: ספרד עלולה להיפגע מביטול עסקת הנשק עם ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: אנליסט ביטחוני מזהיר: הניתוק של ספרד מישראל "יפגע בביטחון שלה" ● ישראל חסמה סיוע הומניטרי לעזה, כעת היא שוב מוזמנת להאג ● איסלנד קוראת לאסור את השתתפות ישראל באירוויזיון, וההסכמה המפתיעה להניף דגלי פלסטין ● הלחץ לפרק את חיזבאללה מנשקו גובר, אבל איך זה יקרה? ● כותרות העיתונים בעולם

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

ישראל עברה את המקסימום שצפה בן גוריון, ולא נערכנו בהתאם

הגענו לרף שבן גוריון הציב, אבל לא עשינו מספיק ● טקס המשואות פספס את המהות ● ומה אומר הוויתור של וירג'ין על ישראל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: shutterstock

אפריל הפתיע לטובה: מה קרה לקופת הגמל שלכם החודש?

למרות הנפילות בוול סטריט בתחילת החודש, עד סופו תוקנו כמעט כל הירידות והנאסד"ק אף סיים בעליות ● בעקבות כך, המסלולים הכלליים והמנייתיים רשמו בכלל תשואה חיובית של 0.7%, כך על פי הערכות אבי ברקוביץ מבית ההשקעות מיטב ● המסלול מחקה ה- S&P 500 שוב איכזב, בעיקר בגלל התחזקות השקל

חיים שפיר / צילום: הלית ינאי לויזון

"רציתי רק להתפרנס": ממציא הטאקי מספר על הדרך שעשה ואימפריית המשחקים שייסד

חיים שפיר עשה לא מעט טעויות לפני שהמציא את אחד המשחקים האהובים בישראל, עד שהבין שהנאה משותפת חזקה מכל אלגוריתם ● למה סירב למסחר את הטאקי במשך שנים, ואיך הפך לכוכב בלתי צפוי בדרום קוריאה?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, בכנס בסן חוזה / צילום: Reuters, רויטרס - EYEPRESS

האזהרה של המנכ״ל החשוב בעולם

מנכ״ל אנבידיה ג'נסן הואנג אומר כי סין "לא נמצאת בפיגור" בתחום הבינה המלאכותית ● בשיחה עם כתבים בוועידת טכנולוגיה בוושינגטון, אמר הואנג כי סין אולי נמצאת מאחורי ארה"ב לעת עתה, אבל מדובר בפער קטן ●  וואווי, שנמצאת ברשימת הסחר השחורה של ארה"ב, עובדת על שבב AI משלה עבור לקוחות סינים

הרטמכ''ל אייל זמיר / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל קרא "להיכנס מתחת לאלונקה" - ושלח מסר לחמאס

הרמטכ"ל אייל זמיר: "אני קורא לכולם להיכנס מתחת לאלונקה במסע ההיסטורי המשותף של עמנו" ● נתניהו אמר: "יש לנו עד 24 חטופים חיים", שרה הגיבה: "פחות" ● עינב צנגאוקר לאשת רה"מ: "מבחינת כל המשפחות זה הילד שלהן שקבעת שנרצח בשבי" ● חיל האוויר יירט כטב"ם ששוגר ממזרח ● דוח רפואי מתריע: סכנה ממשית שלא ניתן יהיה לאתר חטופים חללים ● 59 חטופים - 571 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

לוקוס / צילום: אסף קרלה

דווקא עכשיו ודווקא כאן: הישראלי מעוטר המישלן עושה פיין דיינינג בתל אביב

גל בן–משה, השף של "פריזם" בברלין ושל "פאסטל" התל אביבית, מציג באחות היוקרתית והאלגנטית "גרייס" ארוחת טעימות בת 10 מנות, עם תוכן וניחוחות הישר מאירופה

''הסינית האדומה'' המיתולוגית בתל אביב. נסגרה ב־2017 / צילום: אייל פישר

מיפן עד איטליה: המדינות שמשקיעות תקציבי ענק בקידום האוכל שלהן. ואיפה ישראל?

מיפן עד איטליה: מדינות רבות משקיעות תקציבי ענק בקידום האוכל המקומי שלהן בעולם בניסיון לרכוש השפעה פוליטית ● אז מי קובע מה טעים? לדברי מומחים, בלוטות הטעם שלנו מעוצבות על ידי אינטרסים, יחסי כוחות ומערכות שיווק אדירות ● ואיפה ישראל בתוך כל זה? כשאין הסכמה על המטבח הלאומי, הייצוג שלו מסתבך