הצוללת הבלתי מאוישת הראשונה מתוצרת כחול-לבן, BlueWhale
במסגרת התחמשותה כמענה לאיום הטורקי, יוון בוחנת רכישה של הצוללת הבלתי מאויישת Blue Whale מתוצרת התעשייה האווירית. כך מדווח אתר "אפיקיירה" היווני.
באתונה מעוניינים לחזק את יכולות הניטור וההגנה על הגבולות הימיים, שהם ואנקרה לא רואים עין בעין באופן מוחלט. בניגוד ליוון, טורקיה סירבה לחתום על אמנת המדף היבשתי ועל אמנת חוק הים של האו"ם (UNCLOS), משום שהיא לא מקבלת את התזה הרווחת בקהילה הבינלאומית. זו קובעת, כי איים הם חלקי יבשה עצמאיים שאינם קשורים ליבשת הגדולה. כלומר, לכל אי - יווני במקרה הזה - יש מדף יבשת עצמאי, שבעקבותיו הוא זכאי למים טריטוריאליים של 12 מייל ימי.
מנגד, התזה ההפוכה של טורקיה רואה בכל האיים היווניים כהמשך של אנטוליה. לשיטתם, רעידות אדמה גרמו לכניסת מים בין היבשת לבין האיים, כולל קפריסין. לכן, בראיית אנקרה, כל האיים נגזרו מהיבשת הגדולה ולכן אינם זכאים ל-12 מייל ימי. היעדר ההסכמות בנושא זה הוביל ל"פשרה" בין טורקיה ליוון וכיום כל אי זכאי ל-6 מייל ימי. בצל המצב המתוח, מדווחים באפיקיירה כי חיל הים היווני בוחן רכישת 10 יחידות Blue Whale.
הצוללת הבלתי מאוישת הזו היא תוצר שיתוף פעולה בין התעשייה האווירית לבין חברת אטלס אלקטרוניק הגרמנית. BlueWhale מאפשר איסוף מידע מודיעיני באמצעות תורן טלסקופי המגיח מהמים בעת צלילה (דומה לפריסקופ של צוללת), שעליו מותקנות מערכות מכ"ם ואלקטרואופטיקה לגילוי מטרות בים ובחוף. באמצעות אנטנות התקשורת הלוויינית שעל התורן מועבר המידע שנאסף בזמן אמת אל מוצבי הפיקוד הייעודיים, שיכולים להימצא בכל מקום, בים ובחוף.
יכול לפטרל לפחות 10 ימים
באפיקיירה צוין, כי מידות ה-Blue Whale עומדות על אורך של 10.9 מטרים, הקוטר הוא 1.12 מטר, ומשקלו 5.5 טונות. הוא מונע באופן חשמלי, יכול להגיע למהירות שבעה קשר - וביכולתו לפטרל במשך לפחות עשרה ימים, תלוי במתאר ובמשימות. גילוי צוללות ואיסוף מידע מודיעיני אקוסטי מבוצע באמצעות סונר באורך עשרות מטרים, שמותקן על שתי דפנות הצוללת. לפי הערכת מכון המחקר VMR, שוק הצוללות הבלתי מאוישות הצבאיות צפוי לצמוח מכ-3.4 מיליארד דולר ב-2021 לכ-8 מיליארד דולר ב-2030. לפי פרסום באתר ZM מיולי אשתקד, Blue Whale מיועד להיות אמצעי משמעותי מול איראן, שמרחיבה את פעילותה בתווך הימי.
באתר היווני נכתב כי הגרסא שהציעה התעשייה האווירית לבכירי אתונה כוללת התאמה למאפיינים המבצעיים של הים האגאי. ככלל, Blue Whale עשוי להשתלב היטב בתוכנית ההתחמשות של מערכת הביטחון היוונית ל־12 השנים הקרובות, משום שכלול בו הצורך בכלים צוללים בלתי מאויישים (כצב"מים), עבור התמודדות עם האיום הטורקי. הצי הטורקי נחשב לחזק ביותר במזרח הים התיכון, כשלפי דירוג "גלובל פייר פאואר" הוא נמצא במקום ה־17 בעולם, לעומת מקום 45 של ישראל.