אחרי שהמנהל המורשה של סלייס ביקש מבית המשפט לשלוח את מארגן הקרנות, שגייס 34 מיליון דולר מעמיתי סלייס, ל-45 ימי מאסר בגלל חוסר שיתוף פעולה, השניים מנהלים משא ומתן מתקדם על השבת חלק ניכר מהכספים ● ביהמ"ש טרם הכריע האם לאשר את הסדר החוב בסלייס
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock
האם האיום מפני עונש מאסר הצליח לגרום לאחד המעורבים המרכזיים בפרשת סלייס לקחת אחריות? ליעם ישראל, מארגן הקרנות שגייס 34 מיליון דולר מהעמיתים בחברת הגמל סלייס, מנהל בימים אלה משא ומתן מתקדם עם המנהל המורשה של החברה, רו"ח אפי סנדרוב, על השבת כ-25 מיליון דולר (כ-90 מיליון שקל) לעמיתים. השניים אמורים לעדכן בשבוע הבא את שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, סיגל יעקבי, בתוצאות המשא ומתן.
● דה זראסאי מבקשת הסדר חוב: לא תעמוד במלוא התשלום הקרוב למחזיקי האג"ח
● התחזה לטייס, ניהל רומן וסיבך את החברה: ״הצ'ט המציא לי מסמך״
סנדרוב, אשר מונה לתפקידו על ידי רשות שוק ההון, ומאז פועל לאתר ולהשיב כ-890 מיליון שקל מכספי העמיתים של סלייס שנעלמו, ביקש מהשופטת יעקבי בדצמבר 2024 לשלוח את ישראל ל-45 ימי מאסר בגין בזיון בית המשפט. זאת לאחר שישראל לא שיתף פעולה, לדברי סנדרוב, עם החקירה ולא סיפק מידע לגבי הכספים שגייס מעמיתי סלייס בהיקף של כ-34 מיליון דולר (כ-120 מיליון שקל) וההשקעות שביצע בהם באמצעות 50 קרנות שפעלו בארצות הברית.
השבוע עדכנו עו"ד שגיא שיף ממשרד ארנון לוי-תדמור, המייצג את סנדרוב, ועו"ד אייל אברמוב, המייצג את ישראל, את בית המשפט, כי הם מצויים בשלבים סופיים של גיבוש הסכם, אשר יסיים את ההליכים ביניהם ויסיר את איום המאסר המרחף מעל ישראל.

ישראל יתחייב להשיב כ-90 מיליון שקל - פחות מהסכום שגייס
לגלובס נודע כי לפי ההסכם המתגבש, ישראל יתחייב, כאמור, להשיב לעמיתי סלייס כ-90 מיליון שקל. הסכום משקף הפחתה לעומת הסכום המקורי שגייס ישראל, וזאת ככל הנראה לנוכח העובדה כי חלק מהסכום כבר הוחזר לעמיתים במסגרת הלוואות שקיבלו. לפי מסמך שהגיש בשעתו סנדרוב לבית המשפט, הקרנות של ישראל החזירו כ-54 מיליון שקל לעמיתים במסגרת הלוואות.
בת זוגו של ישראל, אנסטסיה קוטייבה, גם היא צד להליך. לפי מסמכים שהגיש סנדרוב לבית המשפט, קוטייבה מילאה תפקיד מפתח לפחות בשתי חברות ובשותפות אחת שקיבלו את כספי העמיתים שגייס ישראל.
סנדרוב ביקש בזמנו להטיל על קוטייבה קנס בגובה 30 אלף שקל ועוד קנס על תנאי בגובה 4,000 שקל בגין כל יום שבו לא תמסור את המידע שהתבקשה לגבי הכספים. ההסכם עם ישראל עשוי, על כן, לכלול גם את קוטייבה, המיוצגת על ידי עו"ד רז בן דור ממשרד מטרי, מאירי, וכט. כל הסכם שיושג בין הצדדים יצטרך לקבל את אישור בית המשפט.
עד כה איתר סנדרוב כ-520 מיליון שקל מתוך כ-890 מיליון שקל שנעלמו אחרי שגויסו מעמיתי סלייס לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל. קרנות אלה זכו לכינוי "קרנות אדומות". מתוך סכום זה, שהושקע בקופות גמל לניהול אישי (IRA), כ-134 מיליון שקל הושבו בפועל ומצויים בחשבונות המעבר של סלייס. הכספים צפויים להיות מוחזרים לעמיתים בחודשים הקרובים.
באחרונה ביקש סנדרוב מהשופטת יעקבי להכריע האם לאשר את המתווה שגיבש להסדר חוב בסלייס. לפי עיקרי המתווה, העמיתים שלא קיבלו הלוואות, כלומר שכל כספם נעלם, יזכו לעדיפות בהחזר הכספים. המתווה מחלק את הקרנות שגייסו את הכספים ל"אשכולות" בהתאם למארגנים שעמדו מאחוריהן, כולל אשכול ליעם ישראל. השופטת יעקבי טרם הכריעה בבקשה.