צילומים: AP- David Zalubowski, Jae C. Hong, Rod Lamkey, Mary Altaffer
וול סטריט נכנסה לעונת הדוחות הנוכחית כשהבנקים הגדולים בארה"ב צופים מיתון מתקרב, כשנשיא המעצמה הגדולה בעולם מכריז על רפורמת מכסים אגרסיבית, וכשהבורסות גם כך מפגינות תנודתיות מסוכנת. בזמן שאנליסטים ציפו לעונת דוחות שתטרוף את הקלפים ואולי אף תחסל את האופטימיות בשוק. האינדיקציות לכך כבר הגיעו מהשטח, כשסקרי אמון הצרכנים שיקפו תמונה עגומה, וחברות צריכה כמו היינץ וסטארבקס כבר קיצצו או ביטלו תחזיות שנתיות. ואז הגיעו הדוחות של 6 מתוך 7 המופלאות - אפל , מיקרוסופט , מטא , גוגל , אמזון וטסלה . התוצאות שלהן אכן טרפו את השווקים - אבל לטובה.
● פרשנות | המנכ"ל ניסה להרגיע את המשקיעים, אז למה מניית אפל עדיין נפלה?
● פרשנות | מישהו אמר מכסים? מטא, מיקרוסופט וגוגל שוברות כל תקרה אפשרית
הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של 2025 היו כל-כך טובים, ש-6 המופלאות האלה הצליחו כמעט לבדן לתקן את כל הירידות שנרשמו מאז הכרזת המכסים של דונלד טראמפ עד יום שישי האחרון. קרן הסל MAGS, העוקבת אחר 7 הענקיות עלתה בכ-17% מאז יום שני שעבר (21.4). בכמעט שבועיים שעברו מאז, מדד S&P 500 נמשך בעקבות הענקיות ב-10%. אגב, ללא המופלאות הוא היה מסתפק בכ-8%.
ובכל זאת, לא כולן הצליחו להפתיע את השוק לטובה, אפל ואמזון איכזבו את המשקיעים, מיקרוסופט ומטא היממו אותן, וגוגל התמקמה במקום טוב באמצע.
מה הוביל לקאמבק של חברות הביג טק, ואיך הן הצליחו לעודד את המשקיעים? הנה 3 תובנות מהדוחות.
1כשהוצאה של מיליארדים היא התייעלות
כבר שלוש שנים שמסר אחד עובר בדוחות של כל הענקיות כולן - השקעה ב-AI. גם הפעם, בשיחות המשקיעים הודיעו המנכ"לים: לא רק שאנחנו לא מקצצים בהוצאות בינה מלאכותית, אנחנו מגבירים את הקצב. ההוצאות הללו מגולמות בדוחות בסעיף ה-capex, הוצאות הוניות. במטא למשל הגדילו את הסעיף הזה לשנת 2025 מ-60-65 מיליארד דולר ל-64-72 מיליארד דולר. גם אמזון הגדילה את השקעותיה ב-10 מיליארד דולר לעומת הרבעון המקביל אשתקד. מיקרוסופט בדרך לתקציב של כ-80 מיליארד דולר לטכנולוגיה החדשנית - מעל 50% יותר מבשנה שעברה. "הענן ו-AI הם התשומות החיוניות לכל עסק להרחבת תפוקה, הפחתת עלויות והאצת צמיחה", אמר סאטיה נאדלה, מנכ"ל החברה, בשיחת המשקיעים.
על-פי ההערכות, ארבעת הענקיות - מטא, אמזון, אלפבית (גוגל) ומיקרוסופט - צפויות להשקיע 300-400 מיליארד דולר השנה בתשתיות AI ומרכזי נתונים - שיא שלא נראה כמוהו. אבל האם הגדלת ההשקעות הזו היא חדשות טובות או רעות? תלוי את מי שואלים, או יותר נכון, מתי שואלים. בפברואר האחרון, כשמודל ה-AI של הסטראט-אפ הסיני דיפסיק הגיע לשוק עם טענה שניתן לפתח מודל דומה ל-ChatGPT בשבריר מהמחיר, המשקיע הממוצע כנראה היה אומר לכם שההוצאות של הענקיות גדולות מידי. אבל היום, המומחים מסבירים כי מדובר למעשה בסוג של התייעלות. או במילים אחרות, הדרך הכי טובה להכין את עצמכם למיתון שיגיע היא להשקיע ב-AI.
הטכנולוגיה החדשנית מחליפה עובדים מסוימים ומייעלת עובדים קיימים. גוגל הודיעה בתחילת החודש כי לקוחות עסקיים משקיעים ב-AI, גם על חשבון צמצום בתחומים אחרים. מיקרוסופט דיווחה על גידול מסחרר בביקוש לענן, ובקיצור, המרוץ חם. קרופורד דל פרט, נשיא חברת המחקר IDC, מעריך כי ההשקעות בתחום הבינה המלאכותית יימשכו אך יבואו על חשבון תחומים אחרים. "ה-AI מקבל עדיפות, אבל פרויקטים עסקיים חדשים מוקפאים או נדחים".

2לא כולם מפחדים מהמכסים
עם ההכרזה על תוכנית המכסים של דונלד טראמפ ב-2 באפריל, ענקיות הטכנולוגיה צנחו עם השוק כולו. אבל היו מי שנפגעו יותר מאחרות. אפל ואמזון, אשר להן חשיפה גבוהה יותר לצרכנים בשל העובדה שהן מוכרות מוצרי צריכה ללקוחות קצה, בכל זאת נוקטות קו זהיר יותר בהשקעות ובהיערכות למכסים. בשיחת המשקיעים של אמזון, למשל, המילה מכסים נאמרה לא פחות מ-17 פעמים. מנגד, חברות ממוקדות תאגידים כמו מיקרוסופט ואלפבית שומרות על רמות השקעה גבוהות.

אפל היא אולי החשופה מכולן לרפורמה שביקשה להטיל מכסים בשיעור של מעל 100% על סין. מנכ"ל החברה, טים קוק, הודיע בהתאם כי אפל תעביר את רוב פעילות ייצור האייפונים שלה עבור השוק האמריקאי מסין להודו עד 2026. מכשירי Mac, אפל וואצ' ואוזניות איירפודס ייוצרו בעיקר בווייטנאם. אבל זה לא עזר לחברה. מאז 2 באפריל מניית אפל ירדה ביותר מ-8%, וביממה לאחר הדוחות ירדה בכ-2%.
גם מטא הודתה כי עלויות החומרה שלה עלולות לגדול בשל רפורמת המכסים, מה שיגדיל את תחזית ההוצאות שלה, ובכל זאת התחזיות ששוק הפרסום יישאר חסין יחסית הביאה את המניה לעלייה של 2% מאז 2 באפריל, וכ-6% ביממה לאחר הדוחות.

סרגיי ויסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, מסביר כי מרבית החברות מצליחות להסתגל למכסים בזכות רשת קבלני משנה רחבה המפעילים מתקנים במספר מדינות. לדבריו, כבר בתקופת טראמפ הראשונה עברו קווי ייצור מסין לווייטנאם ולמקסיקו - מגמה שממשיכה גם כעת. לכן, גם הירידה לדבריו לא דרמטית עדיין. לדבריו, העובדה שטראמפ העניק דחייה של 90 יום בכניסת המכסים לתוקף, העניקה לחברות זמן נוסף להיערכות.
3הנתון שמפריד בין המנצחות למפסידות
אם כולן עשויות להיפגע מהמכסים, כולן משקיעות הון עתק ב-AI, וכולן מרוויחות סכומים בלתי נתפסים - מה בכל זאת מבחין בין המנצחות הגדולות של עונת הדוחות, כמו מטא ומיקרוסופט, למפסידות הגדולות, כמו אפל ואמזון?
ויסצ'ונוק מאופנהיימר מסמן נתון אחד - קצב הצמיחה בהכנסות. "גודל הצמיחה והדינמיקה שלה הם בעצם הגורמים המרכזיים המכתיבים את כיוון מניות הטכנולוגיה", הוא אומר. לראיה - מיקרוסופט, שהציגה צמיחה של 13% בהכנסות ו-18% ברווח למניה, זינקה ב-11%. מטא, עם גידול של 16% בהכנסות ועלייה של 37% ברווח למניה, רשמה עלייה של 6%. לעומתן, אפל הציגה צמיחה צנועה יותר של 5% בהכנסות ו-8% ברווח למניה, ובהתאם ירדה בכ-4%.
כל עוד החברה מצליחה להציג צמיחה דו-ספרתית, המשקיעים נכונים לקבל את הימורי הענק על AI. אך ברגע שקצב הצמיחה מתמתן, המשקיעים נעשים חשדנים. המבחן הזה עשוי ללוות אותנו עוד רבעונים רבים.