גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר באינטל חושף: עתיד המפעל בישראל, המאמץ להתפצל והפגישה עם TSMC

קווין או'בקלי, מנהל תחום הלקוחות בחטיבת הייצור של אינטל, מסביר למה נדרש פיצול בין חטיבת הפיתוח של החברה לחטיבת הייצור ● בראיון לגלובס הוא מדבר גם על עתיד המפעלים בישראל ובאירלנד, ומספר עד כמה הוא מודאג מהמכסים והאם מיזוג עם המתחרה TSMC בא בחשבון

קווין או'בקלי, מנהל תחום הלקוחות בחטיבת הייצור של אינטל / צילום: אינטל
קווין או'בקלי, מנהל תחום הלקוחות בחטיבת הייצור של אינטל / צילום: אינטל

על פי קווין או'בקלי, מנהל פעילות הלקוחות בחטיבת הייצור של אינטל ומספר שתיים בה, מפת הדרכים לפיתוח המפעלים של אינטל נראית כך: ככל שהדרישה מהלקוחות - כלומר חברות שבבים אחרות שיהיו מעוניינות לייצר במפעלי אינטל - תגבר, "אינטל תשדרג את המפעל באורגון, בנוסף לשדרוג שהיא מבצעת כעת באריזונה; ובשלב השני - באוהיו, מפעל שבבים שטרם הושק ושבנייתו נדחתה", אומר או'בקלי. רק לאחר מכן תפנה אינטל להגברת הייצור מחוץ לארה"ב: "ככל שהביקוש יגדל, נתרחב מעבר לכך. יש לנו השקעות שיעברו לגרמניה ופולין (שני מפעלים שבנייתם מעוכבת כעת - א"ג), ויש לנו יכולת למנף ולקבל החלטות גם לגבי שימוש באתרים קיימים אחרים כמו ישראל או אירלנד".

ניתוח | 3 תובנות מהדוחות של ענקיות הטק שפיזרו אופטימיות מפתיעה בשווקים
פרשנות | המנכ"ל ניסה להרגיע את המשקיעים, אז למה מניית אפל עדיין נפלה?

כשאו'בקלי מדבר על שיפור בביקוש, שנכון לעכשיו לכל הפחות לפי הדוחות הרבעוניים נותר יציב במקרה הטוב - הוא לא מתכוון למחשבים אישיים או לשרתים המשבצים את השבבים של אינטל, אלא לכך שיותר ויותר חברות שבבים שמייצרות אותם אצל המתחרה TSMC - יבחרו לייצר גם במפעלי אינטל, שנמצאים כעת בעיצומו של תהליך שינוי ארגוני ותרבותי. זאת במטרה להפוך ממפעל המייצר שבבים עבור אינטל, למפעל שיש לו תודעת שירות שמושך אליו את החברות היוקרתיות ביותר ובראשן, אנבידיה, אפל ואמזון.

זמן הכרחי להפריד

או'בקלי, שהגיע מחוץ לאינטל, ובילה את רוב שנות הקריירה שלו בחברת השבבים מארוול ובמפעל גלובל פאונדריז, אמור להיות האיש שימשוך בדיוק את הלקוחות הללו. לקוחות שאינטל הייתה שמחה להחתים, כמו גם את מארוול עצמה שעובדת בצמידות עם TSMC.

"הדינמיקה של התעשייה מכתיבה עלייה משמעותית בביקוש לשבבים ובמיוחד צמיחה דו ספרתית לטכנולוגיות מתקדמות. ליפ־בו טאן, מנכ"ל אינטל, ציין כי שוק השבבים יעמוד על טריליון דולר עד 2030, בהשוואה ל־800 מיליארד השנה, ו־600 מיליארד ב־2023", אומר או'בקלי.

אינטל מדברת על הגברת הייצור בארה"ב כחלק מהרצון להוכיח לנשיא טראמפ שהיא פועלת לפי הדירקטיבה שלו, אבל במקביל מדברת על פריסה רחבה של שרשרת הערך, לבקשת הלקוחות. איך זה מסתדר יחד, והאם המפעלים בישראל ובאירלנד צריכים לחשוש מכך?
"המפעל באירלנד מייצר בטכנולוגית 3 ננומטר, מה שהופך אותו לחברה שמייצרת את השבב המתקדם ביותר באיחוד האירופי. אירלנד היא מתקן חשוב להפליא עבורנו שפועל ברמה הגבוהה ביותר עם מכונות הייצור האולטרה סגוליות המתקדמות ביותר. היכולת להגביר את הייצור במפעלים קיימים דורשת השקעה נמוכה יותר - לא צריך להקים מפעל חדש בעלות של 30 מיליארד דולר, אבל מה שמניע אותנו כרגע הוא להרחיב את הקיבולת שלנו למקומות חדשים עם טכנולוגית הייצור החדשה, A18".

ולגבי המפעל בישראל?
"המפעל בישראל רץ עם טכנולוגיית 7 ו־10 ננומטר, וכדי להגדיל את הייצור תידרש השקעה תוספתית בלבד".

באינטל מדברים על פיצול בין חטיבות הפיתוח לייצור כבר שנים, אבל הוא בוצע רק חלקית. האם היא הפעם לקראת פיצול?
"אינטל תתייחס לחטיבת הייצור (Intel Foundry) כספק ותו לא. כמנהל הלקוחות של מפעלי הייצור של אינטל, אינטל היא כעת לקוח שלי; מנגד, חטיבת עיצוב השבבים עוברת תהליך שבו היא תתחיל להתנהג כחברת עיצוב שאין לה מפעל ייצור בכיס שלה, וזה מסע ההפרדה שאנחנו נמצאים בו כרגע. זו הפרדה בין אנשים וצוותים - כל אחד מהעובדים צריך לדעת את המקום שלו ואת מי הוא משרת, התהליכים העסקיים צריכים להיפרד - המערכות הפיננסיות, מערכות מחשוב. כך למשל, אם מעצב שבבים מאינטל פונה אליי, אני הולך לנהל משא־ומתן על המחיר והיקף הייצור. זה לא משהו טבעי לאינטל, אבל אני בטוח שכדי שהמוצרים של אינטל יהיו מדהימים וכדי שהמפעל של אינטל יהיה כזה, ההפרדה הזו הכרחית".

חטיבת הייצור של אינטל הייתה אחת החטיבות היחידות בדיווח הרבעוני האחרון שדיווחה על עלייה בהכנסות - 7% לעומת הרבעון המקביל, עם הכנסות רבעוניות של 4.7 מיליארד דולר. רובן, מודה או'בקלי, מייצור עבור שבבי אינטל. "הדרך שבה הייתי מתאר זאת היא שאינטל היא לקוח מספר אחת שלנו, אבל אני אתייחס אליו כמו שכל מפעל ייצור היה מתייחס ללקוח דגל". נכון, אנחנו כפופים לאותה חברת־אם, אבל אני חייב לשמור על האמינות שלי ועל השירותיות כמי שמתווך את טכנולוגיית הייצור שלנו לחברות שמעצבות שבבים, גם כאלה שמתחרות בשבבים של אינטל".

נכון לשתף פעולה

מנכ"ל אינטל, ליפ בו טאן, חשף יום קודם לשיחה עם או'בקלי, בשבוע שעבר, כי ממשלת ארה"ב ומשרד הביטחון האמריקאי הפכה ללקוח מפתח של אינטל בכל שלבי הפיתוח והייצור, ועד לאריזת השבבים - יתרון אשר המתחרה TSMC לא מציגה. בכל זאת, לפי הערכה לקוחות צבאיים לא דורשים תמיד את הטכנולוגיה החדשה ביותר ויכולים להסתפק גם ברכיבים מתקדמים פחות, כמו שבבי ה־12 וה־10 ננומטר שאינטל מייצרת בלאו הכי, אלא שהשותפות החדשה עם הממשל ממוקדת גם בשבב החדש והמתוחכם, A18, שאמור להציב תחרות שווה לכל הפחות ל־TSMC. "זו השקעה שנועדה להבטיח שלממשלת ארה"ב וללקוחותיה תהיה גישה לטכנולוגיה מתקדמת מהמערב", מבהיר א'ובקלי.

אתה מודאג מתוכנית המכסים שפוגעת ביצוא של אינטל לסין - כיום 30% ממכירות אינטל בשנה?
"לא אוכל להגיב לגופו של עניין, אבל עסקים לא אוהבים מכשולים לסחר העולמי. אני מבין שלממשלת ארה"ב מטרות מסוימות, ואנחנו כמו כולם פשוט מנסים להבין מה צריך לעשות כיום כדי לנהל את העסק".

או'בקלי אמנם סירב להתייחס מפורשות לנושא המכסים, אך בכנס השנתי של חטיבת השירות של אינטל, שנערך בשבוע שעבר בסן חוזה, אז אירח את מחבר הספר "מלחמת השבבים" כריס מילר, אמר א'ובקלי כי "שמענו ששוק השבבים יגלגל טריליון דולר ב־2030, אבל הנתון הזה פורסם לפני שיצאה תוכנית המכסים לפועל", והוא אף ציין כי "עליית מחירים בתחום עלולה להביא לאינפלציה".

ולסיום האם יהיה בעתיד מיזוג בין TSMC לאינטל? שמענו על מפגשים בין המנכ"לים של שתי החברות.
"TSMC היא ספקית חשובה ללקוח שלי - צוות המוצרים של אינטל. אז זה בעצם מאוד בריא שמערכות היחסים האלה עם המנכ"ל יתקיימו. אבל מנקודת מבט של מפעל ייצור, המטרה היא להבטיח שיש לי טכנולוגיות שמתחרות בחברות כמוה. הרבה מהשינויים הטכניים שאנחנו עושים כיום יבטיחו שהלקוחות ייראו בנו חלופה אמינה ל־TSMC. עוד עבודה רבה לפנינו בתחרות מולה".

***גילוי מלא: הכתב הינו אורח של אינטל בסאן חוזה

עוד כתבות

מטילי אלומיניום / צילום: Shutterstock

המדינה תטיל מס של עד 146% על אלומיניום מסין. האם מחירי הדיור יושפעו?

משרד הכלכלה הודיע כי יטיל "היטל היצף" בטווח של בין 61% ל-146% על רדידי אלומיניום מסין ● התעשיינים מברכים על המהלך, טוענים כי הוא יעזור לפרנס משפחות וכי המחירים לא ישתנו משמעותית ● מנגד, היבואנים זועמים וחוזים עלייה דרמטית במחירים: "השוק המקומי לא יצליח לספק את הביקושים, ויהיו עיכובים של חודשים במסירת דירות"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הטיסה בוטלה בגלל הטיל מתימן? אלה הזכויות שלכם

בכל מקרה של ביטול טיסה, החוק קובע כי הנוסע יכול לבחור בין החזר כספי מלא לבין כרטיס טיסה חלופי, ובנוסף הוא זכאי לשירותי סיוע ● עם זאת, החוק קובע חריג לכלל הפיצוי, המכונה "כוח עליון" ● אז מה כן מגיע לכם אם טיסתם בוטלה בגלל פגיעת הטיל בנתב"ג?

אילוסטרציה: Shutterstock

"נאיבי לחשוב שהדברים הסתדרו": בשוק מעריכים שהסערה בשווקים לא מאחורינו

הפיזור בתיקי ההשקעות של הציבור מוכיח את עצמו מתחילת השנה, עם תשואה חיובית במסלולים הכלליים ● אנליסטים חוששים שהתנודתיות כאן כדי להישאר, ומציעים לנצל את העליות האחרונות לביצוע התאמות בתיק ● "לא צריך להתרגש מתנודות של 10%-15%"

שמואל אברמזון, יהלי רוטנברג, שי אהרונוביץ' / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי זמיר, שלומי יוסף

בכירי האוצר יוצאים לארה"ב לדון במכסים. במוקד: יצוא יהלומים

הכלכלן הראשי, ראש רשות המסים והחשב הכללי ייצאו לוושינגטון, כשהמטרה הסופית היא החרגה מתוכנית המכסים הגלובלית ● הדיונים יתמקדו במתן פטור ממכס על יצוא יהלומים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

אם חברות התעופה האלה יצטרפו לגל הביטולים, נדע שהלך עלינו

הפגיעה בנתב"ג הבוקר עלולה להפוך לקו פרשת מים עבור לא מעט חברות תעופה שבתקופה האחרונה החזירו את הטיסות לישראל לפעילות מלאה • ביטול של קבוצות תעופה גדולות כמו לופטהנזה הוא בשורות רעות מאוד לענף אך כל עוד החברות האמריקאיות כאן ואין אזהרות רשמיות של רשויות התעופה אפשר לנשום מעט לרווחה

אתר הבניה של חברת דמרי בבאר שבע / צילום: איחוד הצלה

טרגדיה באתר בנייה של דמרי: לקוח נפל מהקומה השביעית ונהרג

אדם כבן 60 ואישתו הגיעו לאתר בניה של חברת דמרי בבאר שבע כדי לבדוק דירות לרכישה ● הזוג, מלווים באיש מכירות "סיירו בדירה בקומה ה-7, כשבשלב מסוים אבד קשר עין עם הלקוח, שלאחר מספר דקות נמצא ללא רוח חיים בקומת הקרקע" לפי חברה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"חשש כבד שהעיתוי נועד להשפיע על משפט נתניהו": היועמ"שית נגד הצעת החוק לפיצול תפקידה

ועדת השרים לחקיקה אישרה לקריאה טרומית את הצעות החוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה, שמשמעותו הוצאת התביעה הפלילית מהתפקיד ● בהרב-מיארה: "חשש כבד שההצעות והעיתוי שלהן נועדו להשפיע על משפטו של רה"מ ועל הליכים פליליים" ● "מדובר במהלך חפוז - הצעות חוק פרטיות שלא קדמה להן עבודת מטה"

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

צה"ל החל בגיוס מילואים, אך "הקופה הקטנה" של האוצר כמעט ריקה

צה"ל מגייס עשרות אלפי מילואימניקים לקראת הרחבת הלחימה בעזה, מהלך שמאיים לפרוץ את מסגרת תקציב 2025 ● באוצר מנסים להימנע מפתיחה מחדש של התקציב, אך לחימה ממושכת עשויה להביא לגזירות מס נוספות, לגירעון כבד ולקיצוצים בתקציבים אזרחיים

קרקע חקלאית / צילום: איל יצהר

בעקבות חשיפת גלובס: יזם הנדל"ן שכבר מסובך בעבירות מרמה נעצר שוב

היזם חשוד בפרשה חדשה שנחשפה בגלובס, ולפיה המשיך לעסוק בנדל"ן ולמכור קרקעות חקלאיות, למרות שביהמ"ש אסר עליו לעשות זאת ● נגד היזם מתנהל בשנים האחרונות משפט בגין שתי פרשיות חמורות של הונאת נדל"ן, גניבת עשרות מיליוני שקלים מלקוחות, סחיטה באיומים ושורת עבירות נוספות

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדות הכלכלה והכספים בדיון על מחירי המזון: "היו מי שניצלו את המשבר"

הכנסת דנה היום ביוקר המחיה בישראל שעסק בשני נושאי ליבה עיקריים - העלאת מחירי מוצרי החלב המפוקחים ועליית המחירים בחסות המלחמה ● ח"כ משה גפני: "חברות עושות מה שהן רוצות ומרוויחות הרבה יותר ממה שהן צריכות להרוויח"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה וברקשייר האת'וויי יורדות ב-4% כל אחת

נאסד"ק יורד ב-0.6% ● הדאקס עלה בכ-1.2% ● בורסת טוקיו עלתה ב-1%, הונג קונג ב-1.7% ● מחירי הנפט יורדים בחדות בעקבות החלטת אופק+ על הגדלת התפוקה • מניית השבבים שתזנק ב-50% ועוד שתיים שמומלצות ע"י אנליסטים מובילים בוול סטריט ● הבורסה בלונדון סגורה היום לרגל יום הבנקים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

שכנים תבעו שכן שעישן בשטח המשותף בבניין. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש אסר על בעל דירה לעשן ולהרעיש בשטח משותף בבניין מגורים ● אורות שלט חוצות אלקטרוני חדרו לבתי התושבים - האם העירייה תחויב להסירו? ● רשת רמי לוי גבתה מלקוח מחיר גבוה מהמופיע על המוצר - בכמה פיצוי חויבה? ● 3 פסקי דין בשבוע

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים קפץ ב-2.6%, פוקס עלתה ב-7%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ● החברה לישראל ואיי.סי.אל קפצו בכ-5% ● השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים ● מיטב: האג"ח הממשלתיות הארוכות בישראל יקרות מדי ● מחירי הנפט יורדים בחדות בעקבות החלטת אופק + על הגדלת התפוקה

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה / צילום: תמונה פרטית

מנכ"ל משרד התחבורה מאיים: "אם חברות התעופה הישראליות ישתוללו, נקבע להן מחיר תקרה"

שורה של חברות תעופה זרות ביטלו את הטיסות לימים הקרובים, לאחר שטיל ששוגר מתימן נפל בנתב"ג ● מנכ"ל משרד התחבורה משה בן זקן מתייחס בראיון לגלובס לביטולי הטיסות ולסיכוי שחברות התעופה הזרות ייהנו מצמצום הפיצוי לנוסעים, ומבטיח: "ננקוט אפס סבלנות להשתוללות במחירים של החברות הישראליות"

טיל בליסטי / צילום: KHALED ABDULLAH

אחרי 27 טילים בליסטיים, אחד פגע בנתב"ג: איך נכשל היירוט?

טיל בליסטי ששיגרו החות'ים, או לכל הפחות רסיסים ממנו, פגעו הבוקר במרחב נתב"ג ● מהם הטילים שעומדים לרשות החות'ים, ומהן יכולות ההגנה של ישראל מולם? ● גלובס עושה סדר

צילומים: AP- David Zalubowski, Jae C. Hong, Rod Lamkey, Mary Altaffer

3 תובנות מהדוחות של ענקיות הטק שפיזרו אופטימיות מפתיעה בשווקים

זו הייתה אמורה לראות עונת דוחות קשה בוול סטריט. המכסים, התחזיות למיתון והירידות בשווקים העיבו על הענקיות רגע לפני הדוח הראשון לשנת 2025 ● אבל למרות הכול - רובן הצליחו להפתיע לטובה ומשכו את הבורסה האמריקאית לאחד התיקונים המהירים בתולדותיה

מייק וולץ, היועץ לביטחון לאומי של ארה''ב לשעבר / צילום: ap, Alex Brandon

יועץ טראמפ לביטחון לאומי שכח להשאיר את סדר היום האישי שלו בבית - ונפל

ה"וושינגטון פוסט" טוען כי מייק וולץ הודח לאחר שעבר את הגבול כשהמתיק סוד עם נתניהו בעניין איראן ● לצד זאת, נראה שהוא גם עורר אי־אמון בין נאמני הנשיא בגלל ניציותו הכללית ● הוא הזכיר להם יותר מדי דור קודם של רפובליקאים

חדשות הביומד / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

אוזמפיק טבעי? חוקרים מצאו חיידק במעי שמפחית צריכת סוכר

הקיצוצים של ממשל טראמפ במשרד הבריאות עלולים להגיע ל-33 מיליארד דולר ● חוקרים פיענחו מנגנון שמפחית צריכת סוכר ● ארבע חברות דיווחו על תוצאות ניסויים בתחום פרפור עליות בלב ● רבעון חלש לחברת האסתטיקה הרפואית אינמוד ● השבוע בביומד

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

לופטהנזה מבטלת עד יום ראשון: כל החברות בגל ביטולי הטיסות

בעקבות פגיעת הטיל מתימן אתמול בנתב"ג, חברות תעופה רבות משהות את פעילותן לטווח קצר; בין היתר, ויזאייר מבטלת את טיסותיה לישראל עד יום חמישי ● בתוך כך, ישראייר וארקיע מתגברות טיסות מהאבים באירופה, אל על מגבילה מחירים, וגם חברות זרות בבעלות ישראלית לוקחות חלק במאמץ ● למרות כל אלה - היום ומחר קשה למצוא טיסות זמינות